"אדם שאכל והקיא את כל האוכל שאכל מיד לאחר שאכל, לכאורה אין כאן שביעה לאחר שהקיא, הלכה למעשה שצריך לברך כמו דין מי שאכל כזית ולא שבע שחייב לברך מדרבנן אע"פ שלא שבע, על עצם האכילה צריך לברך, וה"ה אם הקיא, בגלל שאכל כזית, אפילו שלא שבע - חייב לברך מדרבנן"
נ.ב.
כה"ח סי' קפ"ד אות ל"ד:
מי שאכל או שתה והקיאו כתב בתשובת קול אליהו ז"ל חלק אורח חיים סימן ט' דכיון דלענין איסור בתר הנאת גרונו אזלינן הוא הדין לענין ברכה חייב לברך, והגם דקיימא לן דכל שנתעכל המזון שבמעיו לא יברך והכא נמי אין לך עיכול גדול מזה לא יבצר אם לא נשאר תמצית מן המאכל במעיו, אמנם מי שאכל כזית ממש והקיא שיעור כזית ממש בהא ודאי לא יברך אחריו שהרי נתעכל יעו"ש. אמנם הפתח הדביר אות ג' הרבה להשיב עליו מדברי הפוסקים ז"ל וגם הביא דברי הברכי יוסף דלקמן סימן ר"ח אות א' וסימן ר"י אות ג' והעלה לענין מעשה בהקיא מה שאכל ונסתפק לו אם נשאר במעיו כזית או כביצה או לא נשאר כלום דאין לברך ברכה אחרונה יעו"ש. וכן כתב בן איש חי פרשת חקת אות י"ג. ואם אפשר יש לאכול עוד כדי לברך, ואם לא אפשר ישמע ברכה מאחרים או יברך בלבו כמו שכתבנו לעיל אות כ"ב יעו"ש ע"כ.
פסקי תשובות אורח חיים סימן קפד אות ח
ח. ברכה אחרונה למי שהקיא אכילתו
שם: עד שיתעכל המזון שבמעיו. ומי שהקיא כל מאכלו או שתייתו, הסברא נותנת לומר שפטור
32 מלברך ברכה אחרונה, שאין לך עיכול גדול מזה כשהמאכל והמשקה כלל אינו במיעיו, אך אין הדברים אמורים
33 אלא כשיודע שהקיא ופלט כל מה שאכל, אבל אם משער שחלק מהמאכל נשאר במיעיו באופן שמרגיש איזה הרגשת שובע מאכילתו אף אחרי הקאתו, יברך ברכה אחרונה, ואם יוכל לאכול עוד לאחר הקאתו למען הסר כל ספק
34 שפיר טפי.
32 . כן העלו בס' נזירות שמשון סי' זה (הו"ד בילקוט מפרשים שבסוף השו"ע הנדמ"ח) ובשו"ת תורה לשמה סי' קכ"ה ושו"ת שבה"ל ח"א סי' ר"ח בהערות לסי' ר"ח, וכ"ז דלא כשו"ת קול אליהו סי' ט' דבתר הנאת גרונו אזלינן, וכיון שנהנה חייב לברך, וע"ע שע"ת ריש סי' ר"ח ומש"כ בסי' ר"ד אות י"ג. והנה, יש לדון בזה עפ"י דברי החזו"א (שם) עפ"י מה שמצינו (ברכות מח ב) שמשה רבינו ע"ה תיקן ברכת הזן על אכילת המן, וביומא (ע"ה ב) שהיה המן נבלע באברים בלי ענין עיכול ומסיק החזו"א דשיעור עיכול אמרינן כשהפסיק ממעשה האכילה, אבל אם לא הפסיק ובירך תיכף בגמר האכילה שפיר דמי אף שכבר נתעכל המזון, כבמן, עכתו"ד, ולפי"ז אם יברך מיד לאחר הקאתו ללא היסח הדעת והפסק שפיר דמי, אך יש לחלק דבמן המאכל נבלע באברים ונהנה הגוף ממנו משא"כ בהקיא דלא נהנה כלל מאכילתו, אך יש לעיין אם נמשכה אכילתו זמן מה והרגשת השובע כבר נכנסה לאבריו, אף שהקיא אח"כ כל מאכלו, מ"מ נימי הדם שבמיעיו כבר הספיקו לספוג את התמצית מאכילתו.
33 . עיין בארוכה בזה בשו"ת אורח ישראל חאו"ח סי' י"ט.
34 . דמצינו בס' נזירות שמשון (שם) "המקיא וכו' הוא כנתעכל ולא קרינן ביה ושבעת, ואף על גב דיש לומר שמא לא הקיא הכל, מ"מ הו"ל ספיקא דרבנן".