תורת רבי יעקב הלל שליט"א

בשורה טובה לשוחרי התורה!

הופיע ויצא לאור ספר נפש החיים (חלק ב') עם ביאור 'נשמת הים'
משיעורי מרן ראש הישיבה הגאון המקובל רבי יעקב הלל שליט"א

ובו, ביאור משולב על דברי הנפש החיים, ותוספת מאמרים וביאורים

ניתן לרכוש בחנויות הספרים המובחרות,
ובחנות הספרים שע"י ישיבת אהבת שלום

בברכת התורה

נ.ב. לפני כשנה יצא לאור נפש החיים ח"א, ובעתיד בעז"ה יצאו לאור אף חלקים ג' וד'.​

!

למעשה, ספריו של הגר"י הלל כבשו יותר ויותר משאר ספרי המקובלים, ללא השוואה כלל [אפילו כמה מקובלים שהגר"י הלל התנגד להם, הם עצמם לומדים בספריו, ואכמ"ל]. ובענין רבי מרדכי עטייה - קצת הצחקת אותי, הוא קיבל את תורתו מהגר"י הלל שליט"א.
הרב מרדכי עטייה לא קיבל תורתו מהרב יעקב הלל אלא מסבו הרב מרדכי עטייה הזקן
וגם הרב הלל והרב עטייה למדו אצל הרב עטיה הזקן והם היו מאורסים כמדומני באותו זמן
ויש בינהם ידידות גדולה וגם הרב הלל הגיע להוצאות של הספרים עטרת מרדכי אע''פ שדרכי לימודם שונות
ויש לי חבר שהזכיר בשיעור של הרב עטייה משהו מהרב הלל והציג את הרב הלל כמתמיה ורמ''ע נתן בו עיניו

הקדמה ללימוד, ושוטנשטיין לעץ חיים. ואני שמעתי מכמה לומדי עץ חיים שאינם זזים בלי ספרי שרשי הים.
גוזמא בעלמא
עוד אמר לי הגר"י הלל שליט"א בעצמו - שאף מרן הגרח"ק זיע"א היתה לו קביעות של עשרים דקות בכל יום ללמוד שרשי הים!
מעניין מאוד, צריך לשמוע את זה גם מהצד של הגרח''ק כי זה מאוד משונה
בענין רבי מרדכי עטייה - קצת הצחקת אותי, הוא קיבל את תורתו מהגר"י הלל שליט"א.
וכפי שהעירו לך נכוחה, זה לא נכון
גם קהילת ים החכמה בראשות הגרי"מ מורגשנטרן כווווולם תלמידיו וספריו שם עטרה לראשם.
לא מדויק כלל, אלא ששם זה להיפך שהגרי''מ מחזיק מהרב הלל כדרכו להחזיק מכל ת''ח מקובל ולהיפך- קצת פחות
אם כי יש לשניהם חברותא משותף הרב עקיבא ארלנגר
רוב ככל המקובלים מחזיקים מאוד משיטתו ומעיינים בספריו תדיר.
שיטתו בקבלה היא ע"פ תורת הרש"ש, כידוע לכל מעיין בכתביו.
זו כותרת מטעה מעט, כמו שתאמר דרך הלימוד עפ''י הגר''ח מבריסק- הרב הלל הוא חדשן עצום ועל כך אין וויכוח
רבי ישראל אלה וינטרוב ישב בשיעורים כשנה
בכלל לא נכון
להיפך הוא התפלא על תלמידו הרב פינקוס שאחז עולמות מהרב הלל
אם כי הנידון לא היה על האיש-הרב הלל- אלא על עצם השיטה הספרדית בקבלה

אבל תברר אצל היודעים.
בזמנו ביררתי ושמעתי את מה שכתבתי
שאדרבא היה מופקע אצלו לגמרי (לא הרב הלל אישית אלא השיטה)
אבל בוודאי שלא ישב שם זה לא שמעתי מעולם ושוחחתי עם אנשים גם מאהב''ש וגם מתלמידי הגריא''ו
בינתיים כל עוד שלא תביא מקור מבורר, נשאיר כך.

מעניין אם ראצ''ס שהיה מקורב לריא''ו והגיה לו את מאמר ציון ומאידך היה קשור לרבי יעקב הלל וגם למד באהב''ש

גוזמא בעלמא

מעניין מאוד, צריך לשמוע את זה גם מהצד של הגרח''ק כי זה מאוד משונה
אני שמעתי את זה מהגר"י הלל עצמו, שכך סיפרו לו בני ביתו של מרן הגרח"ק. האם הרב הלל שיקר? לא נראה לי.
וכפי שהעירו לך נכוחה, זה לא נכון
יש שני רבי מרדכי עטייה, הסבא והנכד. הנכד קיבל את תורתו מהגר"י הלל, וישב באהבת שלום תקופה ארוכה מאוד. עליו היו דבריי.
לא מדויק כלל, אלא ששם זה להיפך שהגרי''מ מחזיק מהרב הלל כדרכו להחזיק מכל ת''ח מקובל ולהיפך- קצת פחות
אם כי יש לשניהם חברותא משותף הרב עקיבא ארלנגר
אתה טועה, הם לומדים בספריו תדיר [והיה פעם שאפי' רצה להיכנס בקביעות לשיעוריו, ואני לא יאריך בפרטי המעשה].
בכלל לא נכון
להיפך הוא התפלא על תלמידו הרב פינקוס שאחז עולמות מהרב הלל
אם כי הנידון לא היה על האיש-הרב הלל- אלא על עצם השיטה הספרדית בקבלה
אני שמעתי מהרב הלל עצמו שהגרי"א ויינטרויב היה אצלו בשיעורים כשנתיים, ואתה אומר לי לא נכון? מהיכן מקורות המידע שלך???

תן מקור!
ואם טעיתי, אודה על כך ברבים
אני בעיני ראיתי צילום של המכתב שלו שכתב אליו לאחר תקופה בשיעורים ''אין דרכינו כדרכיכם וכו'''
אמנם במשך תקופה ארוכה לאחר מכן היה מוכר בבני ברק את ספרי הישיבה כדי לעזור לישיבה

אני שמעתי את זה מהגר"י הלל עצמו, שכך סיפרו לו בני ביתו של מרן הגרח"ק. האם הרב הלל שיקר? לא נראה לי.

יש שני רבי מרדכי עטייה, הסבא והנכד. הנכד קיבל את תורתו מהגר"י הלל, וישב באהבת שלום תקופה ארוכה מאוד. עליו היו דבריי.

אתה טועה, הם לומדים בספריו תדיר [והיה פעם שאפי' רצה להיכנס בקביעות לשיעוריו, ואני לא יאריך בפרטי המעשה].

אני שמעתי מהרב הלל עצמו שהגרי"א ויינטרויב היה אצלו בשיעורים כשנתיים, ואתה אומר לי לא נכון? מהיכן מקורות המידע שלך???
הרב מרדכי עטייה לא למד אצל הרב הלל
אתה טועה בעניין זה

חשוב לענ''ד לעשות סדר.

יש כמה חלקים.

א] צורת העולמות.

ב] סדר הדברים וההיראכיה בפרשנות בנוסח הרש''ש.

ג] צורת הפרשנות באופן כללי כנוסח הרש''ש או באופ''א.

ד] צורת פרשנותו הייחודית של הרב הלל.

מסתבר עד מאד שהרבה הרבה קיבלו מהרב הלל את חלק א-ב, וחלק גם את חלק ג', אולם הרבה שקיבלו חלקים אלו, נטו לפרשנות בגווני שונים לחלוטין, ובודאי ר' ישראל אל'ה למשל מפרש בדרך רמח''ל וגר''א, ושונה מהרב הלל, גם אם קיבל חלק א' וב' משם, והרב עטייה, לא בטוח שקיבל חלק ד'. וד''ב.

קצת סדר בדברים:
אולי הרב הורביץ לימד אותו את צעדיו הראשונים, אך הגר"י הלל שליט"א למד בגייטסהד, ולאחמ"כ בפוניבז' אצל מרן הגראמ"מ שך זצוק"ל.
אז בהחלט כן, אלו רבותיו לכל דבר ועניין.

לגבי המשנה ברורה, אני אכתוב מה שאני יודע מידיעה ברורה, בתחילה הגר"י הלל הורה שהוא רוצה שהמשנ"ב יהיה לכל כלל ישראל, ואמר להכניס אף את פסקי מרן הגרע"י זיע"א, וכך היה. ולפני ההדפסה הגרי"ש קנייבסקי שליט"א סיפר זאת לאביו מרן הגרח"ק זיע"א, ומרן הגרח"ק אמר לו להודיע לאהבת שלום שאם הם לא מסירים את כל פסקי מרן זיע"א מהספר, אין רשות להדפיס את הסכמתו!

הגר"י הלל העדיף את הסכמת מרן הגרח"ק זיע"א, מאשר את פסקי מרן הגרע"י, מכיון שבלאו הכי הוא חולק על פסקי מרן וגישתו בהלכה, אלא שהוא רצה שיהיה משנ"ב לכלל הציבור, ואם מרן הגרח"ק חולק וסבור להשמיט פסקי מרן [כדעת אביו מרן הקה"י זיע"א], יש להוריד את פסקיו מהספר.

כל זה אני כותב מידיעה אישית. וכל מי שתולה בוקי סריקי בהגאון המקובל הגר"י הלל שליט"א כאילו הוא התנגד להכניס פסקי מרן זיע"א למשנ"ב - אינו אלא תועה ומבזה תלמידי חכמים ואין רפואה למכתו!!!

ואני באופן אישי דברתי כמה פעמים עם הגר"י הלל שליט"א, והוא העריך מאוד את תורתו של מרן זיע"א, ואף עשה לו מספד גדול לכבודה של תורה בישיבת אהבת שלום תכב"ץ, אלא שהיה חולק עליו בהלכה. ומכאן כל מי שמזלזל בו מחמת הענין הנ"ל - אין זה אלא סילוף והשתקת דעות שונות, שיטה זו לא היתה מקובלת מאז ומעולם ביהדות. מאז ומעולם רבותינו חלקו בדבר הלכה, ובפרט שהוא תולה עצמו באילן גדול מרן הרי"ח טוב זללה"ה ורבינו האר"י החי זיע"א.

אך משום מה - כל הנ"ל לא מעניין את דעת תלמידי הראשל"צ, והם ממשיכים לזלזל בו ולהשמיצו ללא הרף, כביכול חלק על עשרת הדברות. רח"ל.
ואוסיף מידיעה ברורה - שפעם דרש הגר"י הלל באחד הכוללים ואורייתא מרתחא ליה בענייני הפסיקה. העיז ושאל אחד האברכים - וכי הרב עובדיה לא היה וכו'... מייד הסיט הגר"י את דבריו והחל לדבר בשבחו של הגר"ע מאד וסיפר בהתפעלות על מידת האמת שלו - שכסידר את הספר חזון עובדיה על ימים נוראים והזכיר א"ד 'הגר"י הלל' בעניין שלא לומר י"ג מידות ביו"ט, שאלו המסדר - איך אתה מזכיר אותו הרי הוא חולק עליך בתוקף בשיטת הפסיקה?
אמר לו הגרע"י נכון, תביא את הדף ואתקן - והוסיף וכ"כ 'ידידי' הגר"י הלל! ויש עוד דברים ידועים.

אני מכיר את המקום, יש שם בוודאי כאלו שמעיינים בספריו -שם מעיינים בכל ספר חשוב ולא כותבים רשימות שחורות
ויתכן גם שהרב מורגנשטרן רצה להיכנס לשיעוריו, הוא לא מחרים שום ת''ח בקבלה ומגיע לכל א' לשמוע ממנו אם יש לו מה לחדש
תלמידו של הרימ''מ הגאון המופלג ר' שמואל ארנפלד למד חברותא עם הגרי''י הלל וא, כתב את ההקדמה לספר תורת חכם שנדפס מחדש

מהיום יש לי מקור, אתה.
ד] צורת פרשנותו הייחודית של הרב הלל.
ללא ספק זו הסוגיא הרצינית שיש לדון בה

ראשי תחתית