רק מכח מנהגכתב שכך המנהג, לא כתב שזה מכוחו של המנהג.
לכן אמרתי שצריך ללמוד ב"י, ולא להורות רק משו"ע
וכבר צעק המהרש"ל רבות על אלו שפוסקים מתוך שו"ע מבלי לעיין בב"י כמה תקלות יש תחת זה
רק מכח מנהגכתב שכך המנהג, לא כתב שזה מכוחו של המנהג.
אני מסביר לך מה ההבדל בין הב"י לשו"ע בענין זה, ואתה אומר לי שלא למדתי בית יוסף.רק מכח מנהג
לכן אמרתי שצריך ללמוד ב"י, ולא להורות רק משו"ע
וכבר צעק המהרש"ל רבות על אלו שפוסקים מתוך שו"ע מבלי לעיין בב"י כמה תקלות יש תחת זה
גם אני מיציתימיציתי דיון זה.
עכשיו הזמן שלך לפתוח את דברי בעלי הכללים הנ"ל ולהכיר את הכלל שלא הכרת.גם אני מיציתי
וע"ז נאמר "והבוחר יבחר"
שני הצדדים והטענות הועלו ב"ה, כל אחד יכול עתה לראות את מה שהועלה, ויחליט.
עכשיו הזמן שלך לפתוח את דברי בעלי הכללים הנ"ל ולהכיר את הכלל שלא הכרת.
??מיציתי דיון זה.
כשמרן כותב שהמנהג בא"י כרמב"ם הוא מתכוון שקהילות המוסתערבים ימשיכו במנהגם?גם הב"י בעצמו בירך על ההלל, וכתב זאת ב' פעמים בב"י
א'- הב"י הל' ראש חודש סי' תכ"ב, על דברי הטור וקורין ההלל וכו', מביא שם את המח' האם לברך על ההלל והביא גם את שיטת הרמב"ם שלא יברך.
ועל זה מסיים אחרי המחלוקות והשיטות, כיצד לנהוג, וז"ל "וכתבו הרא"ש והר"ן שבכיוצא בזה אמרו אם הלכה רופפת בידך ראה היאך הציבור נוהגים ונהוג כן והמנהג הוא שמברכים על ההלל"
ומיד הוסיף- את דברי הרב המגיד [המגיד משנה] "והרב המגיד כתב ומנהגינו שציבור מברכין עליו ויחיד אומרו בלא ברכה".
הא למדת- סיכום דברי הב"י אחרי המח' שאזלינן בתר המנהג, והמנהג לברך [כדכתב איהו גופיה]
ב'- ראה בב"י בהל' חנוכה סי' תרע"א על דברי הטור שמניחין נר חנוכה בבית הכנסת- מביא הב"י כמה טעמים איך שרי לברך
ובאחד מהטעמים הביא דאפשר לברך כשם שמברכין על ההלל בראש חודש.
דסתם בפשיטות- דאחד מהטעמים דאפשר לברך על נר בבית הכנסת כמו שמברך על ההלל.
לפי הכנסת הגדולה השולחן ערוך לפי הכנסת הגדולה הוא למרוקו או צפו"א...לפי מה שכתבו בעלי הכללים שהב"י הוא ספר לכל הארצות, משא"כ השו"ע שהוא לא"י וגלילותיה. אתי שפיר. והב"י בכה"ג בכלל לא מגלה לנו על הכרעתו להלכה.
ובימי נערותי ראיתי לרב הגדול כמוהר"ר אברהם מונסון ז"ל, שהיה מארץ המערב, שהיו נוהגים כהרמב"ם לחתום "מקדש ישראל" לבד, שבירך ז' ברכות בנישואי בת הרב החסיד כמוהר"ר דוד הכהן ז"ל, וחתם "מקדש עמו ישראל" ולא אמר "ע"י חופה וקדושין". והיה שם הרב יחיאל בסאן ז"ל ולא ענה אמן אחריו, עד שחתם הוא עצמו "ע"י חופה וקדושין
אני אזרום עם מה שכתבתעכשיו הזמן שלך לפתוח את דברי בעלי הכללים הנ"ל ולהכיר את הכלל שלא הכרת.
וכן יש להקשות על הגמ' שבמקומו של ר' יוסי הגלילי וכו'אני אזרום עם מה שכתבת
הב"י אומר- מי שגר בא"י אסור לו לברך כי זה ברכה לבטלה או לכה"פ סב"ל
אך אם הוא גר בחו"ל אזאי מותר לו לברך ואין ברכה לבטלה
דהיינו אני מסכם לפי שיטתך הברכה לבטלה משתנית ממקום למקום, ומאקלים אחד למשנהו, ומארץ לארץ.
נו, זה נראה לך רציני?
סב"ל במקום מנהג כפשוטו.אני אזרום עם מה שכתבת
הב"י אומר- מי שגר בא"י אסור לו לברך כי זה ברכה לבטלה או לכה"פ סב"ל
אך אם הוא גר בחו"ל אזאי מותר לו לברך ואין ברכה לבטלה
דהיינו אני מסכם לפי שיטתך הברכה לבטלה משתנית ממקום למקום, ומאקלים אחד למשנהו, ומארץ לארץ.
נו, זה נראה לך רציני?
גם הב"י בעצמו בירך על ההלל, וכתב זאת ב' פעמים בב"י
א'- הב"י הל' ראש חודש סי' תכ"ב, על דברי הטור וקורין ההלל וכו', מביא שם את המח' האם לברך על ההלל והביא גם את שיטת הרמב"ם שלא יברך.
ועל זה מסיים אחרי המחלוקות והשיטות, כיצד לנהוג, וז"ל "וכתבו הרא"ש והר"ן שבכיוצא בזה אמרו אם הלכה רופפת בידך ראה היאך הציבור נוהגים ונהוג כן והמנהג הוא שמברכים על ההלל"
ומיד הוסיף- את דברי הרב המגיד [המגיד משנה] "והרב המגיד כתב ומנהגינו שציבור מברכין עליו ויחיד אומרו בלא ברכה".
הא למדת- סיכום דברי הב"י אחרי המח' שאזלינן בתר המנהג, והמנהג לברך [כדכתב איהו גופיה]
הוא מעתיק דבר הריב"ש, אין כל זכר למנהג מרן עצמוב'- ראה בב"י בהל' חנוכה סי' תרע"א על דברי הטור שמניחין נר חנוכה בבית הכנסת- מביא הב"י כמה טעמים איך שרי לברך
ובאחד מהטעמים הביא דאפשר לברך כשם שמברכין על ההלל בראש חודש.
דסתם בפשיטות- דאחד מהטעמים דאפשר לברך על נר בבית הכנסת כמו שמברך על ההלל.
הוא מעתיק דברי הריב"ש שכיון שמברכים על ההלל א"כ מברכים גם על הדלקה בבית הכנסתהוא מעתיק דבר הריב"ש, אין כל זכר למנהג מרן עצמו
עתה אגיב נקודתית למה שהעלתבאתי לך כנה"ג שכותב את הכלל שאינך מכיר, תתחיל להכיר.
הוא מעתיק עוד טעמים חוץ מהריב"ש. אי אפשר להביא ראיה מזה. ופשוט.הוא מעתיק דברי הריב"ש שכיון שמברכים על ההלל א"כ מברכים גם על הדלקה בבית הכנסת
מנהג ספרד היה לברך כפי שרואים בראשונים, והב"י היה בספרד ומיוצאיה ונהג כמנהג ספרד
חבל סתם לדקלם בלי הבנה
אין שום טעם שסותר את הריב"ש ואין מקור בחז"ל שתקנו להדליק בבית הכנסת והוא בוודאי מנהג, וכבר הקשו כן הגר"א ושאר גדולי האחרוניםהוא מעתיק עוד טעמים חוץ מהריב"ש. אי אפשר להביא ראיה מזה. ופשוט.
יכול להיות שאתה צודק שנהג כמנהג בני ספרד, אבל אין שום ראיה ממה שהביא דברי הראשונים בב"י. ולכן השגתי על מש"כ "ועל זה מסיים אחרי המחלוקות והשיטות, כיצד לנהוג". זה פשוט טעות.
ברור שיש עוד טעמיםהוא מעתיק עוד טעמים חוץ מהריב"ש. אי אפשר להביא ראיה מזה. ופשוט.
ממש לא הבנתיאין שום טעם שסותר את הריב"ש ואין מקור בחז"ל שתקנו להדליק בבית הכנסת והוא בוודאי מנהג, וכבר הקשו כן הגר"א ושאר גדולי האחרונים
ומיהו פשוט שמרן ס"ל לברך על מנהג ונר של יום הכיפורים הוא תשובה ניצחת
בית יוסף הקדמה - וזה משפט הספר ומעשהו ... ואם נמצא איזה דין מחודש בדברי איזה פוסק או מפרש ולא הביאו המחבר יביאנו ויבאר טעמו. נמצא שמי שיהיה ספר זה לפניו יהיו סדורים לפניו דברי התלמוד עם פירוש רש"י והתוספות והר"ן ופסקי הרי"ף והרא"ש והמרדכי והרמב"ם והגהותיו ומגיד משנה ורבינו ירוחם וספר התרומה ושבלי הלקט והרוקח ושערי דורא וספר התשב"ץ וספר העיטור ונמקי יוסף וסמ"ג וסמ"ק וארחות חיים ותורת הבית והגהות אשירי וספר המנהיג והאגור וספר בעלי הנפש להראב"ד ותשובות הרא"ש והרשב"א והר"י בר ששת וה"ר שמעון בר צמח ומהר"י קולון ותרומת הדשן. כל דבריהם מבוארים היטיב.ברור שיש עוד טעמים
אבל אחד הטעמים הוא הריב"ש
להוי אומר שהב"י נוקט שכיון שמברך על ההלל זה אחד הטעמים דשפיר דמי לברך על נר חנוכה בבית הכנסת
זה שיש עוד טעמים לא מגרע, אלא רק מוסיף
כתבת שיש טעמים אחרים להדליק ולברך בבית הכנסת שאינם מבוססים על ברכה על מנהג, ועל זה כתבתי שאין טעמים אחרים בבית יוסף, כל הטעמים להדלקה בביה"כ הם נימוק למנהג...ממש לא הבנתי