דברי מלך
חבר קבוע
- הצטרף
- 25/4/25
- הודעות
- 284
באור לציון בהקדמתו מבאר להדיא לא כך.(אא"כ המנהג היה נוהג קודם מרן השו"ע
באור לציון בהקדמתו מבאר להדיא לא כך.(אא"כ המנהג היה נוהג קודם מרן השו"ע
בדרכ"מ סי' תקפט כתב "וכמו שנתבאר בסי' יז" והיינו דדימה להדיא דין זה לתפילין ולא חילק. (וזה לא סותר את המנהג שהרמ"א הביא בשו"ע, כי באמת אפי' שכך המנהג כמו שהרמ"א כתב מ"מ עדיף להורות להם לא לברך וכמו שתבאר בדרכ"מ.מה שכתב שגם לאשכנזים אין להורות לברך, שגם הרמ"א לא כתב אלא שאין למחות וכו' ומוטב שלא לברך - פלא, שמביא את דברי הרמ"א בדרכ"מ, ומתעלם מדבריו 'הלכה למעשה' בהגהת שו"ע
שולחן ערוך אורח חיים הלכות ציצית סימן יז סעיף ב
ומ"מ ג) ד} אם רוצים לעטפו א ה] (ד) ולברך עליו ה'] ו] הרשות בידן כמו בשאר מצות עשה שהזמן גרמא (תוס' והרא"ש והר"ן פ"ב דר"ה ופ"ק דקדושין), אך מחזי כיוהרא ע"כ. כל הנידון שם הוא מצד 'הלבישה' שיש בה יוהרא, אבל מצד הברכה לא כתב שרק אין למחות אלא 'אם רוצים הרשות בידן'.
דרכ"מ לחוד ושו"ע לחוד. בשו"ע הוא כותב 'הלכה למעשה' שמברכות.בדרכ"מ סי' תקפט כתב "וכמו שנתבאר בסי' יז" והיינו דדימה להדיא דין זה לתפילין ולא חילק. (וזה לא סותר את המנהג שהרמ"א הביא בשו"ע, כי באמת אפי' שכך המנהג כמו שהרמ"א כתב מ"מ עדיף להורות להם לא לברך וכמו שתבאר בדרכ"מ.
אפשר ליישב את שתי המקומות (ומטרתי ליישב זאת כיון שבדרכ"מ הוא כתב להדיא שמוטב שלא לברך)דרכ"מ לחוד ושו"ע לחוד. בשו"ע הוא כותב 'הלכה למעשה' שמברכות.
עברתי אל התשובה הנ"ל בעיון.@אור תורה נראה שאתה בענין חזק.
עיין נא במאמר המצורף 'בעיון רב'. אחרי שקראת אותו פעם אחת - קרא אותו עוד הפעם ביתר דקדוק. תראה את השתלשלות המנהג בכל העולם בכל הדורות, ואולי תשתנה דעתך בענין.
תצחק... אבל באמת זה היישוב היחידי שמצאתי לכך שהבא"ח בעשרות מקומות כתב ש"קבלנו הוראות מרן". ואילו חלק עליו בעשרות מקומות אפי' שאין סב"ל והמנהג לא היה כך.הכל מגיע בסוף מאשכנז..
דחוק מאוד. לא חייבים ליישב את הדרכ"מ עם הרמ"א. גם בב"י יש סתירות וחזרות. אף אחד מהאחרונים לא למד כך. המ"ב כותב בפשיטות לברך, וכך הם נהגו בפועל. אף אחד לא אומר להם שלכתחלה לא יברכו ורק אין מוחין בידם. הקבלה והמעשה הם עמודים גדולים, ולא נתלים באיזה דרכ"מ בשביל להורות להם היפך מנהגם בפועלאפשר ליישב את שתי המקומות (ומטרתי ליישב זאת כיון שבדרכ"מ הוא כתב להדיא שמוטב שלא לברך)
א. - בסי' יז אדרבה הוא רק כתב "הרשות בידן" (דהיינו שלא מוחין בהם וכמו שכתב בדרכ"מ) ולא כתב שאם לובשות יברכו.
ב. - בסי' תקפט דיבר לעניין "המנהג שנהגו הנשים לברך" שאם נהגו לברך יכולות לברך גם כאן. (אבל אשה שבאה להשאל למה שלא יורה לה כמש"כ בדרכ"מ?)
כתבתי בזה אשכול בפני עצמו על הילקוט טהרה - עיין בו ותראה שאינו נכון כלל.תצחק... אבל באמת זה היישוב היחידי שמצאתי לכך שהבא"ח בעשרות מקומות כתב ש"קבלנו הוראות מרן". ואילו חלק עליו בעשרות מקומות אפי' שאין סב"ל והמנהג לא היה כך.
ממתי מחפשים מנהג 'ארץ ישראל'? באיזה דבר בעולם יש לך 'מנהג ארץ ישראל' קודם מרן? המנהגים שלנו הם מנהגי 'ספרד'. כשאומרים 'קיבלנו הוראות מרן' - הכונה 'לכל ארצות המזרח והספרדים', אולם כשבאים לדון על מנהג אומרים לך 'תביא מנהג א"י' - כאילו ששאר הארצות לא קיבלו הוראות מרן.אבל לא מצאתי תשובה לכך שהמנהג באר"י קודם דורו של מרן היה אחרת
מה גם שעייניתי כעת בדרכ"מ 'הארוך' בסי' י"ז(ומטרתי ליישב זאת כיון שבדרכ"מ הוא כתב להדיא שמוטב שלא לברך)
גאון אשכנז המדובר מלוא כל הארץ כבודו...@ידידיה הכל מגיע בסוף מאשכנז..
מהר"ם בן חביב ור' יעקב אלגאזי כתבו שאף לר"ת אין להורות לברך וכנ"ל.אף אחד לא אומר להם שלכתחלה לא יברכו ורק אין מוחין בידם.
אז למה נראה לך יש את השו"ע?? הוא בא להורות את ההלכה הברורה ולאחד את כל המנהגים שנהגו בחו"ל. ורק מנהג שנהגו אותו באר"י לא בא לבטלו.ממתי מחפשים מנהג 'ארץ ישראל'? באיזה דבר בעולם יש לך 'מנהג ארץ ישראל' קודם מרן? המנהגים שלנו הם מנהגי 'ספרד'. כשאומרים 'קיבלנו הוראות מרן' - הכונה 'לכל ארצות המזרח והספרדים', אולם כשבאים לדון על מנהג אומרים לך 'תביא מנהג א"י' - כאילו ששאר הארצות לא קיבלו הוראות מרן.
מה יש לצחוק???תצחק... אבל באמת זה היישוב היחידי שמצאתי לכך שהבא"ח בעשרות מקומות כתב ש"קבלנו הוראות מרן". ואילו חלק עליו בעשרות מקומות אפי' שאין סב"ל והמנהג לא היה כך.
(וכנראה ע"פ הנ"ל יתיישב שההלכות שהבא"ח כתב זה ע"פ מה שראה בדורו שכך המנהג, וכנראה היו נוהגים הרבה ע"פ מנהגי אשכנז ומפה מובן למה בהרבה מאוד הלכות הבא"ח נטה קו מהשו"ע בחושבו שכך המנהג)
נראה לי לא הבנת על מה הערתי... על מה יש מחקר?מה יש לצחוק???
יש על זה מחקר!!!
שהבן איש חי היה מושפע מגאון אשכנזי.נראה לי לא הבנת על מה הערתי... על מה יש מחקר?
ומה "המחקר" העלה?שהבן איש חי היה מושפע מגאון אשכנזי.
וכנראה שהוא "לא ידע" שהוא היה מושפע.
שהבן איש חי היה מושפע מגאון אשכנזי.ומה "המחקר" העלה?
חשבתי שאתה צוחק בהודעה הזאת...שהבן איש חי היה מושפע מגאון אשכנזי.
וכנראה שהוא "לא ידע" שהוא היה מושפע.