בוגרים תחי"ם בסדר גודל של ישיבות ספרדיות

אין קו ברור בלימוד אצל תלמידי הגאון הגדול רבי ברוך צבי לב. זה מה שאני רואה ואולי אני טועה.
גם אין להם דעה אחידה בקשר אליו. גם לא בענייני הנהגת ישיבה.
[שיהיה ברור שאני מגדולי מעריציו].
גם אין קו ברור אצל תלמידי גדול מנחילי הדרך ר' חיים מבריסק, שמתלמידיו: ר' ברוך בער, ר' שמעון שקאפ, ר' איסר זלמן מלצר, ר' אלחנן וסרמן, ובנו הגרי"ז.
וגם לא אצל גדולh המחנכים הסבא מקלם, והסבא מסלבודקא.

מחנך גדול יודע להעמיד תלמידים, ע"פ טבעיהם ותכונותם.

בוגרי ישיבת בית שמעיה: (שאני כבוגר מכיר:)
הרב אריאל נקי ראש בקיאות בישיבה
הרב זהבי ר"מ בקיאות בישיבה
הרב יצחק יעקב ר"י דעת תורה אשדוד
הרב ניזרי משגיח ישי' דעת תורה
הרב שמש ר"מ בישיבת דעת תורה אשדוד
הרב אוחנה ר"מ בישי' דבי אליהו ירושלים
הרב אבנר רווח ר"י תפארת דוד אשדוד
הרב אפרים עובד ר"כ חשוב בב"ב
הרב יעקב אמסלם ר"י שיבת ישראל אשדוד
רבנים נגר ר"י זיכרון דוד ב"ב
הרב ר"י חזון דוד ק"ס
הרב יהודה יצחקי דיין ק"ס
הרב ששון קטן ר"י מאורות התורה לצעירים אשדוד
הרב יגאל דרעי ר"כ בנתניה
הרב בובליל ר"מ בישי' תורת אבות רכסים
הרב כהן ר"מ בישי' תורת אבות רכסים
הרב דוד דרעי ר"מ בישי' אוהל יעקב אלעד
הרב דרוד וייצמן משגיח ישי' שלום רב אשדוד
הרב נתנאל זמרתי ר"כ בשיכון ה' ב"ב
הרב פינחס אביטן ר"י קטנה בבית שמש
יש גם את הרב יהושע לוי רו"מ ישועה ליהודה בבני ברק וחתנו של הגה"צ חכם ניסים בן שמעון שליט"א, שלמד בבית שמעיה

גם אין קו ברור אצל תלמידי גדול מנחילי הדרך ר' חיים מבריסק, שמתלמידיו: ר' ברוך בער, ר' שמעון שקאפ, ר' איסר זלמן מלצר, ר' אלחנן וסרמן, ובנו הגרי"ז.

זאת טענה עצומה ואני מסכים איתה.
אבל באמת שאין כאלה בדורנו, משום שתלמידי הגר"ח קבלו את שיטתו, והלכו בה, אלא שיצקו לתוכה צורה ייחודית איש איש בדרכו, והדברים נכרים גם בדרך של כאו"א מהם.
כך תלמידי קעלם, והדוגמא הכי חזקה שצריך להביא כאן היא תלמידי הגרי"ס, שכולם ינקו ממש את שיטתו, אבל הטמיעו בה צורה משלהם, ויש קצת יותר מעשרה שכל אחד מהם הוא מחולל מהפכה, ומטביע חותם עצום על עולם התורה.
היום זה או שאתה רבם של תלמידיך והם דבוקים בך ובדרכך, ותורתך על פיהם, [ומעטים מאוד שיש להם עד כדי כך תבונה ודעת ליצוק לתוך זה צורה עצמאית], או שאתה מעמיד בית מדרש ומשמש דוגמא, ואת כל התוכן התלמיד יוצק בעצמו, והן זה והן זה לגודל מיעוט הדעת שיש בימינו, על אף ריבוי החכמה.

נערך לאחרונה:
בוגרי ישיבת בית שמעיה: (שאני כבוגר מכיר:)
הרב אריאל נקי ראש בקיאות בישיבה
הרב זהבי ר"מ בקיאות בישיבה
הרב יצחק יעקב ר"י דעת תורה אשדוד
הרב ניזרי משגיח ישי' דעת תורה
הרב שמש ר"מ בישיבת דעת תורה אשדוד
הרב אוחנה ר"מ בישי' דבי אליהו ירושלים
הרב אבנר רווח ר"י תפארת דוד אשדוד
הרב אפרים עובד ר"כ חשוב בב"ב
הרב יעקב אמסלם ר"י שיבת ישראל אשדוד
רבנים נגר ר"י זיכרון דוד ב"ב
הרב ר"י חזון דוד ק"ס
הרב יהודה יצחקי דיין ק"ס
הרב ששון קטן ר"י מאורות התורה לצעירים אשדוד
הרב יגאל דרעי ר"כ בנתניה
הרב בובליל ר"מ בישי' תורת אבות רכסים
הרב כהן ר"מ בישי' תורת אבות רכסים
הרב דוד דרעי ר"מ בישי' אוהל יעקב אלעד
הרב דרוד וייצמן משגיח ישי' שלום רב אשדוד
הרב נתנאל זמרתי ר"כ בשיכון ה' ב"ב
הרב פינחס אביטן ר"י קטנה בבית שמש
שכחו פה את
הרב כפיר חתוכה דומ"צ החיים הטובים
ואת הרב ניסים כהן ר"מ כיתה ז' בת"ת בני ציון

שכחו פה את
הרב כפיר חתוכה דומ"צ החיים הטובים
ואת הרב ניסים כהן ר"מ כיתה ז' בת"ת בני ציון
וכן את הגה"צ ר' נהוראי יענק'ב אברג'ל שליט"א
אחראי על ישיבת מרדכי הצדיק בפורים דמוקפין בישוב עמינדב
ועוד כמה מחבריו...

זה נכון שבוגרי אור ישראל מחשיבים את הרב רוזן לרבם [אבל תמיד דואגים להדגיש בצורה כזאת או אחרת שהוא רק בלימוד רבם ולא בנושאים אחרים, זה סטארטפ חדש], אבל אלה מהם שהיו קשורים לרב חבה יש להם קו מסוים בלימוד, [להערכתי לא מחזיק מעבר לכמה שנים אחרי החתונה, אבל הוא מנחיל קו], האמת היא שאני אישית חונכתי בקו לימודי שונה לחלוטין, ואני מתקשה מאוד לקבל את סגנון השאלות ואת צורת הניתוח שלהם, אבל אי אפשר להתעלם שיש כאן משהו.
לגבי ר' ברוך צבי לב, הוא אכן ראש הישיבה הראשון מהדור החדש, גם תלמיד חכם מופלג, גם בר דעת ופקח, גם אדם שישב בכבודו של עולם בכולל פוניבז' ולא עשה זאת כדי שיקראוני רבי, כי קודם ה"קראוני רבי" שהיה לו, היה הרבה יותר חשוב, והוא זה שהקים ישיבה באמת בסדר גודל שלא היה קיים עד אז, וקשה להתווכח עם זה, [אם כי אני בטוח שבוגרי קול יעקב ומאור התורה לא יסכימו עם המשפט הזה].
זה שהוא הצליח להקים בית מדרש מפואר וחשוב, ודרך הוא במי שהולך ללמוד שנעשה גדול זה נכון, אני גם מכיר בוגרים שלו הן משם והן משם, שחלקם יצאו ממש מרשימים ולמדנים ברמה גבוהה.
אני השבתי לשאלה שנשאלה כאן על "דרך בלימוד" שנובעת מסגנון הלימוד של הרב, מה שמצוי מאוד בכמה ישיבות אשכנזיות - אם מכיר כבודו בוגרי שערי שמועות, בוגרי אור ישראל, בוגרי בית מתתיהו, בוגרי מאור יצחק [מושב חמד], ועל זה השבתי שהרב לב הוא לא מאותו סגנון, אלא העמיד בית מדרש מפואר הראה דוגמא אישית נפלאה, העביר שיעורים עמוקים ונפלאים, והציבור נמשך אחריו וגדלו ב"ה לתפארת, זה לא שייך לקו בלימוד, אם נשווה אותו לגיסו הגאון ר' ישי מיד יהיה ניכר ההפרש בזה, כך אני הקטן רואה את הדברים.
ויש בזה עוד כמה נושאים ששייכים להנהגה שלו כמי שמנהיג ישיבה, בנושא החשבת הבחורים וחירותם, שהם לא נושא האשכול, ולא בטוח בכלל שמתאים לדבר עליהם ככה סתם בפרהסיא בלי תועלת ניכרת לעין, [אבל לטובת מי שמכיר מקרוב כתבתי, כי בוודאי יבינו על מה מדובר, ויש לזה קשר עקיף לנושא].
בוגרי אור ישראל אין שום קו אחיד ואני מכיר עשרות.
בית מתתיהו וחמד, זה אותו ביהמ"ד כידוע שהגר"ב ויסבקר לא נתן לשום רוח אחרת לחדור לישיבה
לא צריך הרבה זמן לדבר עם אברך ולהבין שהוא מבתי המדרש הנ"ל..
ישיבת שערי שמועות איני מכיר בוגרים שלהם, אינני חושב שיש להם קו יחודי, אולי בדגש לפשט ודקדוקי רש"י.
בוגרי יסודות שאני מכיר, אינם נופלים בכי הוא זה מבוגרי פונוביז', תפרח, קפלן,וולפסון.
שאין שום קו אחיד לבוגריהם, אלא בניה בלימוד בהבנה ישרה וסברא וכ"א לוקח ובונה את דרכו
כך שיש מעלה גדולה מאוד שלא כל התלמידים באותו סגנון חשיבה ,שדווקא מראה קצת על ריבוע מסוים בחשיבה..

בוגרי אור ישראל אין שום קו אחיד ואני מכיר עשרות.
בית מתתיהו וחמד, זה אותו ביהמ"ד כידוע שהגר"ב ויסבקר לא נתן לשום רוח אחרת לחדור לישיבה
לא צריך הרבה זמן לדבר עם אברך ולהבין שהוא מבתי המדרש הנ"ל..
ישיבת שערי שמועות איני מכיר בוגרים שלהם, אינני חושב שיש להם קו יחודי, אולי בדגש לפשט ודקדוקי רש"י.
בוגרי יסודות שאני מכיר, אינם נופלים בכי הוא זה מבוגרי פונוביז', תפרח, קפלן,וולפסון.
שאין שום קו אחיד לבוגריהם, אלא בניה בלימוד בהבנה ישרה וסברא וכ"א לוקח ובונה את דרכו
כך שיש מעלה גדולה מאוד שלא כל התלמידים באותו סגנון חשיבה ,שדווקא מראה קצת על ריבוע מסוים בחשיבה..
בוגרי אור ישראל בהחלט יש קו אחיד בלימוד, לפחות בשנים הראשונות אחרי החתונה.
כך גם שערי שמועות.
בוגרי יסודות לא נופלים במאומה - מה השאלה ? ברור. ולא רק בוגרי יסודות.
בטח אם התחרות היא עם וולפסון וקפלן, "לא נופלים" זה ניסוח עדין.
לגבי מעלה או חסרון לא התייחסתי לזה.
אני באמת לא בטוח שיש בזה רק מעלה, אבל הייתי מעדיף שבניי יהיו לכל הפחות שנה שנתיים בישיבה שיש בה ר"מ [מספיק לי ר"מ לא צריך ראש ישיבה] שהוכיח שהוא יודע להנחיל את הדרך של עצמו, אני לא חושב שבחור בן 17 יכול לסיים את סדר קבלת התורה, ולהתחיל להתפתח עצמאית, למרות שהם נבנים מצוין, אבל המושג של רב ותלמיד חשוב לי.
[אני עצמי הייתי במקום כזה כחצי שנה, וזה נתן לי המון].
מצד שני הייתי רוצה שהם יהיו רוב השנים בישיבה עוצמתית שמפתחת חשיבה עצמאית ובבית מדרש חשוב, אבל לצד זה שיהיה לו גם רב, שיקבל ממנו דרך בלימוד, ואחר כך יפתח אותה, בסגנון מה שכתבתי לעיל הודעה 33.

כיוצא בזה אצל רב רבנן מרן המורה חכם עזרא עטייה זי"ע, ידע להתהלך כנגד רוחו של כל תלמיד ולהוציאו גדול במה שהוא.
כדוגמת מרנן הגרע"י הגרב"צ הגרצ"ל וחכם שלום.

ראשי תחתית