איש על מחנהו ואיש על דגלו (תופעת הרבנים "הספרדים" שמדברים בביטוי אשכנזי ישיביש)

הסיפור האמיתי הוא לא השפה, אלא מה שעומד מאוחרי זה, צורת ההתבטאות היא רק סיפטום, והכאב הגדול הוא שרבנים וגדולי תורה מעדתינו - ע"מ, עם תחושת נחיתות עמוקה מכל מה שריח של אשכנזי נודף ממנו, ומוכנים להשליך לפח האשפה גם את כל ערכים שכן ישנם רק אצל הספרדים, ואחר בקשת המחילה מה שצרם לי שהתפרסם שאחד מגדולי התורה של הספרדים שדה פקטו משמש כ''המנהיג'', נשאל לגבי תמיכתו החד צדדית בצד מסוים, בסוגיא רגישה נפיצה ומשמעותית מאוד, והתשובה היתה כי בהיות וגדולי התורה האשכנזים (ה"ה ראשי ישיבת סלבודקה הגרד"ל והגרמ"ה) הביעו דעתם בעד, אז הוא בוודאי סובר כמותם. ואני ושכמותי ציפנו שגם אם דעתו בעד, לשמוע נימוקים, ולא לשמוע את הקלישאה שהוא סומך על האשכנזים. אוי לנו שגם בשנת תשפ"ו אנו סמוכים על שולחן אחרים בנושאים הכי קריטיים, ובעיקר שהם הכי משמעותים אצל בני עדות המזרח.

תיקנתי קצת
הסיפור האמיתי הוא לא השפה, אלא מה שעומד מאוחרי זה, ההתנגדות לביטוי היא רק סיפטום, והכאב הגדול הוא שרבנים וגדולי תורה מעדתינו - ע"מ, עם תחושת שנאה עמוקה לכל מה שריח של אשכנזי נודף ממנו, ומוכנים להשליך לפח האשפה גם את כל ערכים שכן אפשר לקבל מאחינו האשכנזים, ואחר בקשת המחילה מה שצורם לי הוא מה שמתפרסם כל הזמן (בשיעורים/עלונים/ספרים) ע"י כל מיני רבנים שדה פקטו חושבים שמשמשים כ''המנהיג'', ונשאלים על דעתם בענין מסוים, אפי' בסוגיא רגישה נפיצה ומשמעותית מאוד, והתשובה תמיד כי בהיות ואנחנו ספרדים, אז אנחנו צריכים ללכת אחרי מישהו ספרדי ולא מישהו אשכנזי ולא משנה מה יותר טוב. ואני ושכמותי ציפנו שגם אם דעתו בעד או נגד, לשמוע נימוקים, ולא לשמוע את הקלישאה שהוא סומך על רב פלוני בגלל ששניהם ספרדים. אוי לנו שגם בשנת תשפ"ו אנו סמוכים על שולחן העדתיות גם בנושאים הכי קריטיים, ובעיקר שהם הכי משמעותיים אצל בני עדות המזרח.

גם כששרים שירים אשכנזים - צריך לדקדק שלא לשיר בהברה שלהם (טרייף!!!)
חובה לשיר בהברה של אבותינו (מותר לשיר שירים שאבותינו ורבותינו לא שרו, אבל לשיר בהברה שלהם, אחר לא יצא ידי חובה)

אייקון%20כתר%20תורה%20ג.ico
הורד סרטון זה למחשב

גם כששרים שירים אשכנזים - צריך לדקדק שלא לשיר בהברה שלהם (טרייף!!!)
חובה לשיר בהברה של אבותינו (מותר לשיר שירים שאבותינו ורבותינו לא שרו, אבל לשיר בהברה שלהם, אחר לא יצא ידי חובה)

הצג קובץ מצורף 16787
אייקון%20כתר%20תורה%20ג.ico
הורד סרטון זה למחשב
האם כשליטאים שרים שירים חסידיים שהם במקור בהברה חסידית בהברה ליטאית זה גם מפריע לך?

הסיפור האמיתי הוא לא השפה, אלא מה שעומד מאוחרי זה, צורת ההתבטאות היא רק סיפטום, והכאב הגדול הוא שרבנים וגדולי תורה מעדתינו - ע"מ, עם תחושת נחיתות עמוקה מכל מה שריח של אשכנזי נודף ממנו, ומוכנים להשליך לפח האשפה גם את כל ערכים שכן ישנם רק אצל הספרדים, ואחר בקשת המחילה מה שצרם לי שהתפרסם שאחד מגדולי התורה של הספרדים שדה פקטו משמש כ''המנהיג'', נשאל לגבי תמיכתו החד צדדית בצד מסוים, בסוגיא רגישה נפיצה ומשמעותית מאוד, והתשובה היתה כי בהיות וגדולי התורה האשכנזים (ה"ה ראשי ישיבת סלבודקה הגרד"ל והגרמ"ה) הביעו דעתם בעד, אז הוא בוודאי סובר כמותם. ואני ושכמותי ציפנו שגם אם דעתו בעד, לשמוע נימוקים, ולא לשמוע את הקלישאה שהוא סומך על האשכנזים. אוי לנו שגם בשנת תשפ"ו אנו סמוכים על שולחן אחרים בנושאים הכי קריטיים, ובעיקר שהם הכי משמעותים אצל בני עדות המזרח.
דברים נוקבים למתבונן, שרק מוכיחים שוב, לא יעזור לנו להקים ישיבות, כוללים, מוסדות ובתי חינוך לציבור הספרדי, כל זמן שלא נצא מן הגלות התודעתית, שנפנים כי לנו בני עה''מ יש מסורת מפוארת, היה לנו גדולי עולם שהם מאורי דרכנו,יש לנו מסורת מפוארת בכל תחום, בהלכה, מנהג ובכל נושא שבעולם.
ובמקום לאחוז בעץ החיים באמונת אבותינו, במסורת הדורות, אנחנו משליכים מעלינו כל סממן, ניגשים בחיל וברטט לאחינו בני אשכנז, משל גרי צדק היינו,
ואח''כ אנחנו מתפלאים לפשר הגזענות שאוחזת באחינו האשכנזים, והלא פשיטא הוא שיסתכלו עלינו כך, לאחר שאנחנו באים אליהם בפישוט ידים ורגליים, וכבני העבדים בענייהם נדמנו.

תיקנתי קצת
הסיפור האמיתי הוא לא השפה, אלא מה שעומד מאוחרי זה, ההתנגדות לביטוי היא רק סיפטום, והכאב הגדול הוא שרבנים וגדולי תורה מעדתינו - ע"מ, עם תחושת שנאה עמוקה לכל מה שריח של אשכנזי נודף ממנו, ומוכנים להשליך לפח האשפה גם את כל ערכים שכן אפשר לקבל מאחינו האשכנזים, ואחר בקשת המחילה מה שצורם לי הוא מה שמתפרסם כל הזמן (בשיעורים/עלונים/ספרים) ע"י כל מיני רבנים שדה פקטו חושבים שמשמשים כ''המנהיג'', ונשאלים על דעתם בענין מסוים, אפי' בסוגיא רגישה נפיצה ומשמעותית מאוד, והתשובה תמיד כי בהיות ואנחנו ספרדים, אז אנחנו צריכים ללכת אחרי מישהו ספרדי ולא מישהו אשכנזי ולא משנה מה יותר טוב. ואני ושכמותי ציפנו שגם אם דעתו בעד או נגד, לשמוע נימוקים, ולא לשמוע את הקלישאה שהוא סומך על רב פלוני בגלל ששניהם ספרדים. אוי לנו שגם בשנת תשפ"ו אנו סמוכים על שולחן העדתיות גם בנושאים הכי קריטיים, ובעיקר שהם הכי משמעותיים אצל בני עדות המזרח.
נראה שנפלה אצלך שגיאה בהבנת הדברים, שהיא שגרמה לרצון ''לתקן קצת'' כלשונך :
הטענה לא הייתה מדוע ישנם רבנים מבני עה''מ שתומכים בחוק, ממש לא, אנחנו חיים באקלים שזה נהיה לגיטימי לחלוטין לתמוך בחוק המדובר (על אף היותו פיגוע היסטורי בכל מימד)
הטענה הייתה מדוע ישנם רבנים ספרדים שמוטל עליהם עול הנהגת הציבור (לפחות לדידם) ובמקום להכנס לגופם של סוגיות ולהכריע בהם את דעתם, הם בוחרים להתבטל בפני הרבנים האשכנזים בביטול מוחלט, (משל היו תלמידהם משכבר הימים.) ולקבל את דעת הרבנים האשכנזים כתורה מסיני.
וישנה תחושה די חזקה, (ויש שיאמרו אף מעבר לתחושה) שההתבטלות המוחלטת הזו נובעת מנחיתות, עמוקה עמוקה, שמביאה עימה תפיסה תודעתית אומללה, כביכול לנו הספרדים אין השקפה ודעת תורה, וכל שאלה בענייני הכלל מסורה לרבנים האשכנזים בלבד.
ואולי אולי הגיע הזמן ,שיהיו לנו רבנים שיעמדו בזכות עצמם, יכריעו בסוגיות ציבוריות מתוך דעתם עצמם, ולא יבטלו דעתם לכל רב אשכנזי באשר הוא רב.
ולוואי כי אכן המיזם שמתגבש פה בפורום, של הקמת ''אהלי'' לציבור הספרדי יסייע, להרמת קרנה של עולם התורה הספרדי, ויעזור להבין למי שעד כה טרם הבין, שעולם הישיבות הספרדי הוא עולם שורשי עם מסורות מפוארת, גדולי עולם שהאירו את כותל המזרח,
ונאמר כולנו די, די, די, להתבטלות האומללה הזו בפני כל דבר שמריח אפעס' אשכנזיות, ''בנוסח, בשטאנץ', או בנראות''.

אני יותר מרמזתי את זה לעיל בכמה מקומות, שיש בציבור הספרדי שלנו ב' מחנות, זה לא סוד. וזה גופא ההוכחה, שזה לא מהרגל או תמימות, אלא אך ורק בכוונה תחילה, כי זה דרכו של אותו מחנה להידמות לאשכנזים ורוצים להרגיש יותר שייך לשם, כי חושבים בטיפשותם שהתורה או עולם התורה שייכת להם. במקום לפרוח ולהפריח, לצמוח ולהצמיח, בהיותם ספרדים נאמנים למסורת שלהם, בלי שטויות ומחשבות מקולקלות.
אותם שמנסים להידמות לאחינו האשכנזים בכל מידי דאפשר,
מקבעים את העבדות האומללה הזו לדורות קדימה.
במחי אותה הברה אשכנזית מתלהטת שבה הם שרים זמירס' שבעס' - נסגרת דלת הסמינר על הנכדה שלהם.
התתבטלות המוחלטת לרבני האשכנזים - מנציחה עלינו את סטיגמת הפרנקי'ם , הם ימשיכו לומר דורות ''כמה שיש מהם פחות - הישיבה יותר טובה''.
הגיע הזמן לצאת לחרות,
חרות בדעת - כן !!! יש לנו דעת תורה משלנו
חרות בדיבור - יש לנו מסורת בהגייה, ואנחנו גאים להשתייך אליה.
חרות במעשה - אנחנו מפסיקים לרדוף אחרי כל מוסד שהמנהל חצי אשכנזי, ובסך הכל גולבלי עם הרבעס' יש עשרים אחוז אשכנזים, יש לנו מוסדות משלנו.

העובדה שרב פלוני מקבל את דעתם של אלו שהוא (ולא רק הוא) רואה כגדולים ממנו, מעידה על גדלות נפש ולא על נחיתות. השיח העדתי הדמגוגי הזה ילדותי ומיותר.
יבושו ויכלמו בעלי המחלוקת, המנסים בכח לזרוע שנאה ופילוג.

העובדה שרב פלוני מקבל את דעתם של אלו שהוא (ולא רק הוא) רואה כגדולים ממנו, מעידה על גדלות נפש ולא על נחיתות. השיח העדתי הדמגוגי הזה ילדותי ומיותר.
יבושו ויכלמו בעלי המחלוקת, המנסים בכח לזרוע שנאה ופילוג.
העובדה שלכולם ברוור שמועצת החכמים תקבל את עמדת מועצת גדולי התורה של דגל התורה, בלי למצמץ אפי', בהתבטלות מוחלטת בלי לצייץ,
מעידה כאלף עדים כמה רחוק הלכנו, הגענו למצב שאין לנו דעת תורה משלנו, אנחנו תלויים ועומדים בידי אחינו האשכנזים.
עובדתית המצב הזה מנציח את חוסר ההתפתחות של עולם התורה הספרדי, ומקבע את השליטה של הממסד הלטאי בציבור הספרדי.

העובדה שלכולם ברוור שמועצת החכמים תקבל את עמדת מועצת גדולי התורה של דגל התורה, בלי למצמץ אפי', בהתבטלות מוחלטת בלי לצייץ,
מעידה כאלף עדים כמה רחוק הלכנו, הגענו למצב שאין לנו דעת תורה משלנו, אנחנו תלויים ועומדים בידי אחינו האשכנזים.
עובדתית המצב הזה מנציח את חוסר ההתפתחות של עולם התורה הספרדי, ומקבע את השליטה של הממסד הלטאי בציבור הספרדי.
אני לא מבין מה הכוונה 'דעת תורה משלנו'. דעת תורה היא דעת תורה, יש איזה שהוא ענין שמי שיביע אותה יהיה ספרדי? בכל מקרה לא אני ולא אתה נאמר אותה, אז מה תרוויח בדיוק מכך שמי שיאמר אותה יהיה בן עדתך, חוץ מתחושת גאווה שכמותה יש גם לארגנטינאים כששחקן בן ארצם מנצח במונדיאל?

העובדה שמועצת החכמים נגררת אחרי המועצת הליטאית (או ליתר דיוק: אחרי הגרד"ל, דעתם של שאר חברי המועצת הפורמליים לא באמת מעניינת מישהו), נובעת מכמה סיבות שיארך הזמן כדי למנותן, והן עניין אולי לאשכול נפרד. אבל מציאות זו מנציחה תכונות נפלאות של ענווה והכרת המקום, ולא של נחיתות.
אין טעם להתכחש למציאות - הנגרמת במישרין מהשיח העדתי - שגדולי התורה הליטאים נחשבים לגדולים יותר מגדולי התורה הספרדים. אותו הדבר בדיוק היה קורה אצל האשכנזים, אם אצלם היה שיח עדתי לפני 70 שנים. אם הגרד"ל היה מסרב ללמוד מתלמידי החזון איש כי הם ליטאים והוא פולני נכד לאדמו"ר, הוא לא נהיה הגרד"ל. אם הגרמה"ה לא היה קונה תורה מהגרא"ק רק בשל הגאווה במסורת ההונגרית, לא היית שומע עליו היום. אם הרבנים האחים דויטש לא היו דבקים ברב שך רק כי אביהם היגר ארצה מהונגריה, הם אולי היו גדלים למזכירים בישיבת פוניבז' ולא לר"מים בה.

האם כשליטאים שרים שירים חסידיים שהם במקור בהברה חסידית בהברה ליטאית זה גם מפריע לך?
שום דבר לא מפריע לי
מפריע לי רק שענין כזה שולי נהיה סיבה לדבר עליו
והכל בגלל שאי מי החליט שזה פוגע לו ברגשות הגזעניים הנחיתיים שלו
עדיף לדבר על מצב החסה בשטחים / המים בזימבבואה / הקופים בסרילנקה וכן ע"ז הדרך
מאשר לברבר על השטויות האלו שלא יצאו ממוחו של בר דעת

...

הטענה הייתה מדוע ישנם רבנים ספרדים שמוטל עליהם עול הנהגת הציבור (לפחות לדידם) ובמקום להכנס לגופם של סוגיות ולהכריע בהם את דעתם, הם בוחרים להתבטל בפני הרבנים האשכנזים בביטול מוחלט, (משל היו תלמידהם משכבר הימים.) ולקבל את דעת הרבנים האשכנזים כתורה מסיני.
וישנה תחושה די חזקה, (ויש שיאמרו אף מעבר לתחושה) שההתבטלות המוחלטת הזו נובעת מנחיתות, עמוקה עמוקה, שמביאה עימה תפיסה תודעתית אומללה, כביכול לנו הספרדים אין השקפה ודעת תורה, וכל שאלה בענייני הכלל מסורה לרבנים האשכנזים בלבד.

איני יודע מה אתה סח,
סה"כ כל הרבנים "שמתנגדים לאשכנזים" תמיד, ותקפו את החוק, כבר חזרו בהם והורידו פרופיל, (עכ"פ היום איני שומע אותם כבעבר).
ואלו שחושבים שהחוק טוב, או שהם אינם ברי פלוגתא עם הגר"ד לנדו, אין מה לצפות מהם שיגידו אחרת.
אתה מכיר רב שהוא ממנהגי הציבור הספרדי, והוא ברמה (בגיל ובעוצמה) כהגר"ד לנדו שמתכופף אליו סתם כי הוא אשכנזי ?
(כאילו שהפלג לא אשכנזים).
או לחילופין האם אתה מזהה רב בסדר גודל הנ"ל שממשיך עם ההתנגדות שהיתה לו בעבר (ולא אנקוט בשמות) ?
ספר לנו במה דברים אמורים.

ואולי אולי הגיע הזמן ,שיהיו לנו רבנים שיעמדו בזכות עצמם, יכריעו בסוגיות ציבוריות מתוך דעתם עצמם, ולא יבטלו דעתם לכל רב אשכנזי באשר הוא רב.

ולוואי כי אכן המיזם שמתגבש פה בפורום, של הקמת ''אהלי'' לציבור הספרדי יסייע, להרמת קרנה של עולם התורה הספרדי, ויעזור להבין למי שעד כה טרם הבין, שעולם הישיבות הספרדי הוא עולם שורשי עם מסורות מפוארת, גדולי עולם שהאירו את כותל המזרח,
ונאמר כולנו די, די, די, להתבטלות האומללה הזו בפני כל דבר שמריח אפעס' אשכנזיות, ''בנוסח, בשטאנץ', או בנראות''.

אולי תציע שם מתאים ?

שום דבר לא מפריע לי
מפריע לי רק שענין כזה שולי נהיה סיבה לדבר עליו
והכל בגלל שאי מי החליט שזה פוגע לו ברגשות הגזעניים הנחיתיים שלו
עדיף לדבר על מצב החסה בשטחים / המים בזימבבואה / הקופים בסרילנקה וכן ע"ז הדרך
מאשר לברבר על השטויות האלו שלא יצאו ממוחו של בר דעת
בסרטון שהבאת הרב המוסרט לא מדבר על הענין כלל, הוא פשוט שר בהגייה ספרדית (כמו שרבים ואני הקטן בתוכם עושים, מטעמי נוחות והרגל גרידא).

בסרטון שהבאת הרב המוסרט לא מדבר על הענין כלל, הוא פשוט שר בהגייה ספרדית (כמו שרבים ואני הקטן בתוכם עושים, מטעמי נוחות והרגל גרידא).

וזה בדיוק מה שהוא שאל: אם זה כל כך פשוט, למה האשכול הזה הגיע ל-15 עמודים?!...

מטעמי נוחות והרגל גרידא
זה התשובה לכל הברברת המטופשת כאן באשכול
מטעמי נוחות והרגל גרידא
לכן מדברים בכזו שפה, ובכזו הברה
לעשות מזה עניין, זה לא יותר מאשר
רגשות הגזעניים הנחיתיים
שטויות האלו שלא יצאו ממוחו של בר דעת

וזה בדיוק מה שהוא שאל: אם זה כל כך פשוט, למה האשכול הזה הגיע ל-15 עמודים?!...
אכן, שיח עדתי מגוחך ומיותר שאינו מוסיף מאומה לאיש.
אישית, התופעה אודותיה מדובר באשכול מרגיזה אותי, אך לא בשל עניינים עדתיים חסרי טעם וריח, אלא כי כאחד שהורגל מילדותו לדבר בצורה מסויימת, כל מילה הנאמרת ב'אשכנזית' נשמעת לי כזיוף. והוא הדין שאם הייתי מורגל בהברה האשכנזית, ההברה הספרדית היתה צורמת לי.

אישית, התופעה אודותיה מדובר באשכול מרגיזה אותי, אך לא בשל עניינים עדתיים חסרי טעם וריח, אלא כי כאחד שהורגל מילדותו לדבר בצורה מסויימת, כל מילה הנאמרת ב'אשכנזית' נשמעת לי כזיוף. והוא הדין שאם הייתי מורגל בהברה האשכנזית, ההברה הספרדית היתה צורמת לי.

למה זיוף?!

אני לא מסוגל לומר 'הקדוש ברוך הוא' בהברה ספרדית, במיוחד בדרשה, זה פשוט נשמע לי תקוע לחלוטין. אז אני מזייף?!

א"כ אתה מסכים שלדבר על זה כמשהו עקרוני הוא רדידות השכל ורפיות המח

למה זיוף?!

אני לא מסוגל לומר 'הקדוש ברוך הוא' בהברה ספרדית, במיוחד בדרשה, זה פשוט נשמע לי תקוע לחלוטין. אז אני מזייף?!
באמרי 'זיוף' איני מתכוון לומר שנכון יותר לומר כך ולא אחרת, אלא שכמי שהתרגל להגייה מסויימת - שמיעת דיבורים בהגייה אחרת מפריע לי כשם שמפריע לי לשמוע זמר שמזייף בניגון. פשוט צורם לי באוזן. לא מדובר במשהו עקרוני.

באמרי 'זיוף' איני מתכוון לומר שנכון יותר לומר כך ולא אחרת, אלא שכמי שהתרגל להגייה מסויימת - שמיעת דיבורים בהגייה אחרת מפריע לי כשם שמפריע לי לשמוע זמר שמזייף בניגון. פשוט צורם לי באוזן. לא מדובר במשהו עקרוני.

ואם הייתי אשכנזי זה היה נשמע בסדר?!

אני רק מתאר לעצמי מה קורה אילו איזה ליטוועק יחדור לאשכול ויראה על מה הספרדים האלו מתווכחים,
איזה פאדיחות (אני ספרדי גאה, ואני אגיד פאדיחה).
גנבת לי את המילים.

לפעמים שרואים את הנחיתות

וגם את השוליים הרדודים

מרגישים פדיחה.

באמת

גנבת לי את המילים.

לפעמים שרואים את הנחיתות

וגם את השוליים הרדודים

מרגישים פדיחה.

באמת
אני רק מתאר לעצמי מה קורה אילו איזה ליטוועק יחדור לאשכול ויראה על מה הספרדים האלו מתווכחים,
איזה פאדיחות (אני ספרדי גאה, ואני אגיד פאדיחה).
באמת פאדיחה.

הבעיה אף פעם לא בחוץ

אלא בהחלטה שלנו

בידינו לחיות טוב

לראות את הטוב שיש

לשכלל אותו

לעסוק בהתקדמות

ורק בה

כל השאר מיותר

כתוב את דעתך, מה צריך לעשות?

אני אגלה לך,

קודם כל להפסיק להתלונן למה יש כאלו שמדברים בהיגוי אשכנזי,

תן להם לדבר איך שהם רוצים, ותדבר אתה איך שאתה רוצה.

פשוט להפסיק לעשות מזה עסק.

ומשם נתקדם הלאה.

מה דעתך ?

ראשי תחתית