עצרת הזיכרון המרכזית לזכרו של גאון עוזנו רב רבנן כמוהר"ר עזרא עטיה זיע"א

• יוזם האשכול יוזם האשכול בר בי רב
  • תאריך התחלה תאריך התחלה
הגאון ר' מנשה טופיק אביעזרי מסתמא כן נחשב אצלך לאחד מהגדולים הספרדים שבדור?
אם כן, אז לי הוא אמר אישית בהאי לישנא, הגאון ר' דב לנדו הוא לא רק גדול של האשכנזים, הוא גדול שלנו, של כל הבני תורה,
ואז הוא האריך להסביר שיש לנו ראשי ישיבות ותלמידי חכמים גדולים וחשובים, אבל הגאון ר' דב הוא גדול הדור של כולם,
ועכשיו אם אפשר פרשנות שלי: אם כל הכבוד והערצה שיש לנו לרה"י הספרדים בדורנו, ולכל שאר הגדולים הספרדים,
אבל במחילה, אף אחד לא מתקרב לגדלות התורנית שיש אצל הגאון ר' דב לנדאו, ושוב ממש ממש במחילה מכל מי שנפגע מזה.
המציאות היא שמדובר בבן אדם שיודע את כל התורה כולה בעיון באופן מבהיל. כל השאלות שלו בכינוס שנערך בחוה"מ הכל נידונים חדשים שלא דיברו בהם לא ראשונים ולא גדולי האחרונים והפוסקים, כלומר, שלרוב ידיעתו, אני לא מדבר שאתה לא יכול להפיל אותו ברשב"א או תוס' שהוא לא מכיר, אלא גם בש"ך ובמל"מ ובמנ"ח וכו' וכו', בקיצור בלי קשר לעדת מוצא אין ת"ח כמוהו בגלובוס שחי עמנו כעת. אלא אם כן תתקנו אותי..
ולכן בחיי מרן הגרע"י שהיה מבהיל בצורה שלא מצאנו, כל הספרדים הזמינו אותו...
וכן גם את חכם בן ציון...

אל תגזים.
הוא התכוין שבאופן כללי הוא מזוהה עם הקו שאני מייצג
ואני מבין אותו
ובאמת יש לרב @זקני דרום טעם ממש טוב בלימוד
תראה את האשכול על ר' דב לנדו
נכנס לסוגיות יפה'פה

אם כי יש קצת צדק בזה שאני באופן כללי אוהב לבדוק כל ולא נגרר בהסכמה אוטומטית לכלום
ולכן יש צדק במש''כ
נראה לי שהרב @כהנא דמסייע ממש נגד דרך זו.

אבל אולי
זה גופא מה שהרב @זקני דרום אוהב...
וד''ב.

אם כן, אז לי הוא אמר אישית בהאי לישנא, הגאון ר' דב לנדו הוא לא רק גדול של האשכנזים, הוא גדול שלנו, של כל הבני תורה,
ואז הוא האריך להסביר שיש לנו ראשי ישיבות ותלמידי חכמים גדולים וחשובים, אבל הגאון ר' דב הוא גדול הדור של כולם,
ועכשיו אם אפשר פרשנות שלי: אם כל הכבוד והערצה שיש לנו לרה"י הספרדים בדורנו, ולכל שאר הגדולים הספרדים,
אבל במחילה, אף אחד לא מתקרב לגדלות התורנית שיש אצל הגאון ר' דב לנדאו, ושוב ממש ממש במחילה מכל מי שנפגע מזה.
המציאות היא שמדובר בבן אדם שיודע את כל התורה כולה בעיון באופן מבהיל. כל השאלות שלו בכינוס שנערך בחוה"מ הכל נידונים חדשים שלא דיברו בהם לא ראשונים ולא גדולי האחרונים והפוסקים, כלומר, שלרוב ידיעתו, אני לא מדבר שאתה לא יכול להפיל אותו ברשב"א או תוס' שהוא לא מכיר, אלא גם בש"ך ובמל"מ ובמנ"ח וכו' וכו', בקיצור בלי קשר לעדת מוצא אין ת"ח כמוהו בגלובוס שחי עמנו כעת. אלא אם כן תתקנו אותי
אם זה המדד מדוע רק לאחר פטירת הגריג''א נתמנה
הלא אין ספק שאין כמותו הרבה שנים
אלא על כרחך שיש עוד קטריונים לעניין.

אם זה המדד מדוע רק לאחר פטירת הגריג''א נתמנה
הלא אין ספק שאין כמותו הרבה שנים
אלא על כרחך שיש עוד קטריונים לעניין.
ואז אתה נכנס בעצם לשאלת השאלות איך מודדים 'גדול',
יש נושא של הנהגה, שבציבור הליטאי היה קשה להעביר אותה מפונבז' לסלבודקא,
ויש נושא של גדלות ועמקות בתורה שזה כבר ר' דב עשרות שנים בלי קשר להנהגה,
הנהגה זה סיפור אחר...

ואז אתה נכנס בעצם לשאלת השאלות איך מודדים 'גדול',
יש נושא של הנהגה, שבציבור הליטאי היה קשה להעביר אותה מפונבז' לסלבודקא,
ויש נושא של גדלות ועמקות בתורה שזה כבר ר' דב עשרות שנים בלי קשר להנהגה,
הנהגה זה סיפור אחר...
אין כאן המקום להאריך בענינים אלו,
ועכ''פ גם לשיטתך יש נושא של הנהגה ....
שהוא פעמים מתגבר על מדד הגדלות בתורה.
ואגב אזכיר כאן את רבי ישראל יצחק קאלמנוויץ שלית מאן דפליג
דרב גובריה מאד מאד בכל הענינים אבל אינו ענין להנהגה ודו''ק.

ולכן בחיי מרן הגרע"י שהיה מבהיל בצורה שלא מצאנו, כל הספרדים הזמינו אותו...
וכן גם את חכם בן ציון...
אין מה לעשות
חכם עובדיה היה שונה
כמו שאצל האשכנזים ר"א נבנצאל
ור' גדליה נדל
ואפילו הגר"ח גריינמן היו שונים
קח אמרן זצ"ל ותכפיל את השוני בפי מאה
ובנוגע לחב"צ
הוא גם שונה
אבל אם היה ישיבות בין הזמנים וכדומה פשיטא שהיו מזמינים אותו

אל תגזים.
הוא התכוין שבאופן כללי הוא מזוהה עם הקו שאני מייצג
ואני מבין אותו
ובאמת יש לרב @זקני דרום טעם ממש טוב בלימוד
תראה את האשכול על ר' דב לנדו
נכנס לסוגיות יפה'פה

אם כי יש קצת צדק בזה שאני באופן כללי אוהב לבדוק כל ולא נגרר בהסכמה אוטומטית לכלום
ולכן יש צדק במש''כ

אבל אולי
זה גופא מה שהרב @זקני דרום אוהב...
וד''ב.
גוזמא בעלמא נקט
ודאי שאני קורא
אבל כמעט לא מצאתי משהו שאני לא מסכים
ונא להגיב לזה אי"ז מעניין האשכול

מישהו כתב שמרן ר' דוב לא גאון הדור, זה היה הנושא? יתכן שאפי' בתוכן ועומק הודעותיי תמצא שגם אני אוחז כך, שהוא הוא גאון הדור...

דבר אחד עומד מול עיני ישנם כאלו שרבותיהם ומנהיגיהם הם לא הכי גאונים בדור....
האם מותר להם ללכת אחר אותה הנהגה?
האם יש להם לגיטימציה לא פחותה לדעת תורתם, מאשר גדולי הדור 'המיינסטרים'?
האם מוטל על האחרים לא להתנשא מעליהם ולהגיב להם ביהירות או בזלזול שהם הולכים אחרי גדול בישראל כזה או אחר (כן גם אם יש לו גלימה..) לכה"פ ביהדות לא בחרדיות....
התשובה היא כן,
מי שלא מבין את זה יש לו בעיה מהותית בעיני מול הבורא שלא מבין שעמ"י מוחלק לשבטיו עם רבותיו ופוסקיו, וכל מי שהתייגע בתורה עשרות שנים (בשם החזו"א נראה לי 60 שנה) ראוי להנהגה גם אם 'השקפתו' 'סגנונו' 'אופי חריפותו או התבטאויותיו' אינם בזרם הקלאסי של המיינסטרים... וגם אם רבנים מהזרם הקלאסי לא מקבלים אותו....

ואני מוסיף שלא רק אם ר' מנשה טופיק אביעזרי יצרח שכולם צריכים ללכת אחרי מרן ר' דב, אלא אפי' אם הבת קול תצרח משמיים רק רק ר' דוב מנהיג הדור אותם תלמידים לא צריכים לשמוע לבת קול כ"ש ראש ישיבה גאון, זה לא רלוונטי, כי "הקדושה אינה צריכה לאחרים"....

ועוד משהו כדאי לדעת שהרצון של רבים מבני התורה שמנהיג שלהם יהיה מישהו דווקא מעדתם שנוהג כמותם ומבין יותר את סגנונם ואופיים זה רצון קדוש וטהור.... אני יכתוב משפט שמסתמא רבים לא יבינו אבל אפי' אם אחד יבין זה מספיק "יש בזה אפי' עבודת ה' " לצאת מהשיעבוד אל החירות....

חוץ ממה שזה לשבור את המחסום הזה שרק אצלם יש גדולים כאלו כי כל גדול מתבטא בכל מיני צורות ואינו מתבטא רק בגאונות כמו שאצל ר' דב זה הגאונות ואצל ר' גרשון זה היה הבהירות והמוסר ואצל ר' חיים זה ידיעת התורה, ואצל ר' שמואל זה המידות והעזות דקדושה, ואצל הרב שטיינמן זה הפשטות והוויתור והפיקחות, אותו דבר אצל הרב עובדיה זה השקידה מחד וזיכוי הרבים הכי גדול בעשרות שנים האחרונות, אצל חכם שלום זה האמת היוקדת, ואצל הרב בעדני זה ענווה, ואין כאן שווים יותר או פחות.....
וגם אצלנו יכולים להגיע למרחקים מי שיש לו את הכוחות והיכולת, וגם אצלנו אנו ראויים לייקם את אותם שכן נמצאים איתנו להעריך את מה שיש בקיצור "לשמוח בחלקי" גם מבחינה מגזרית...

מישהו כתב שמרן ר' דוב לא גאון הדור, זה היה הנושא? יתכן שאפי' בתוכן ועומק הודעותיי תמצא שגם אני אוחז כך, שהוא הוא גאון הדור...

דבר אחד עומד מול עיני ישנם כאלו שרבותיהם ומנהיגיהם הם לא הכי גאונים בדור....
האם מותר להם ללכת אחר אותה הנהגה?
האם יש להם לגיטימציה לא פחותה לדעת תורתם, מאשר גדולי הדור 'המיינסטרים'?
האם מוטל על האחרים לא להתנשא מעליהם ולהגיב להם ביהירות או בזלזול שהם הולכים אחרי גדול בישראל כזה או אחר (כן גם אם יש לו גלימה..) לכה"פ ביהדות לא בחרדיות....
התשובה היא כן,
מי שלא מבין את זה יש לו בעיה מהותית בעיני מול הבורא שלא מבין שעמ"י מוחלק לשבטיו עם רבותיו ופוסקיו, וכל מי שהתייגע בתורה עשרות שנים (בשם החזו"א נראה לי 60 שנה) ראוי להנהגה גם אם 'השקפתו' 'סגנונו' 'אופי חריפותו או התבטאויותיו' אינם בזרם הקלאסי של המיינסטרים... וגם אם רבנים מהזרם הקלאסי לא מקבלים אותו....

ואני מוסיף שלא רק אם ר' מנשה טופיק אביעזרי יצרח שכולם צריכים ללכת אחרי מרן ר' דב, אלא אפי' אם הבת קול תצרח משמיים רק רק ר' דוב מנהיג הדור אותם תלמידים לא צריכים לשמוע לבת קול כ"ש ראש ישיבה גאון, זה לא רלוונטי, כי "הקדושה אינה צריכה לאחרים"....

ועוד משהו כדאי לדעת שהרצון של רבים מבני התורה שמנהיג שלהם יהיה מישהו דווקא מעדתם שנוהג כמותם ומבין יותר את סגנונם ואופיים זה רצון קדוש וטהור.... אני יכתוב משפט שמסתמא רבים לא יבינו אבל אפי' אם אחד יבין זה מספיק "יש בזה אפי' עבודת ה' " לצאת מהשיעבוד אל החירות....

חוץ ממה שזה לשבור את המחסום הזה שרק אצלם יש גדולים כאלו כי כל גדול מתבטא בכל מיני צורות ואינו מתבטא רק בגאונות כמו שאצל ר' דב זה הגאונות ואצל ר' גרשון זה היה הבהירות והמוסר ואצל ר' חיים זה ידיעת התורה, ואצל ר' שמואל זה המידות והעזות דקדושה, ואצל הרב שטיינמן זה הפשטות והוויתור והפיקחות, אותו דבר אצל הרב עובדיה זה השקידה מחד וזיכוי הרבים הכי גדול בעשרות שנים האחרונות, אצל חכם שלום זה האמת היוקדת, ואצל הרב בעדני זה ענווה, ואין כאן שווים יותר או פחות.....
וגם אצלנו יכולים להגיע למרחקים מי שיש לו את הכוחות והיכולת, וגם אצלנו אנו ראויים לייקם את אותם שכן נמצאים איתנו להעריך את מה שיש בקיצור "לשמוח בחלקי" גם מבחינה מגזרית...
הבחינה המגזרית היא תלמידי החכמים
ולא צבע העור
גם אם אצל האשכנזים זה ככה אצלנו לא!!

לו יהי....
ברור שאנו בעולם של בחירה שיש אפשרות לטעון על גדול"י שאינם מתאימים לאג'נדה... שאינם תלמידי חכמים, ובכך לכסות על כל התיסבוכים והחולשות.....
למה תיסבוך ולמה חולשה??
מתאים לי ולשכמותי הנהגה והדרכה של הגרח"ק והגרד"ל
ולימוד בספרי יבי"א בד בבד
אם יהיה גדול בסדר גודל של הנ"ל
תאמין לי לא יצטרכו הרבה כנסים ולבד אנשים יילכו אחריו

למה תיסבוך ולמה חולשה??
אז למה לא הלכו לר' דוב עד לפני כמה שנים?

למה תיסבוך ולמה חולשה??
זאת בדיוק הנקודה אף אחד לא מחנך אותך, והבחירה שבחרת נפלאה אשריך שבחרת בגדולי תורה שיורו את דרכך...
אבל את אותו כבוד אתה צריך לתת גם למי שתלמיד של הרב עדס או הרב סלים הרב יצחק או הרב מאזוז, אסור לך להקטין או להשתחצן.. כי אם אתה מקטין/מזלזל או אפי' רק מרגיש מעל "אני שווה יותר" "רבותי יותר" וכל מיני הבלים...
מעבר לאיסור היוהרא זה סה"כ מוכיח שאתה לא מעריך באמת תורה שנמצאת בסגנון (כלי) אחר..... אלא מושפע מהלך הרוח הציבורי החיצוני והייחצנ"י....

אז למה לא הלכו לר' דוב עד לפני כמה שנים?
אם אפשר להסביר את עומק דבריו של הרב @שמעון טרבלסי או יותר נכון להוסיף נופך
ר' דוב תמיד היה גאון הדור זה לא משהו שקרה מאז שקיבל את שרביט ההנהגה, הרי לא נעשים גאונים ברגע אחד, אז אם זה המדד היחיד להנהגה שכולם צריך להיות בטלים אליה אז למה לא מאז ומתמיד הוא נחשב כדמות על-מנהיג הדור? למה ניתן מקום בעולם הליטאי לגדול"י ליטאים אחרים שהיו גאונים פחות ממנו?! למה ה' לא שם מראש את ר' דב כרשכבה"ג מאז הגדול האחרון שהיה גאון כמוהו?
אלא גדול"י-מנהיגי הדור אינם בהכרח חייבים להיות הגאונים ביותר הגם שזה מהמעלות המיוחדות ביותר רק לחשוב 'על עמל התורה בעיון עם גאונות שכזו' של הגרד"ל א"א לתאר....

ולכן כ"א צריך לשאול את עצמו למה אף אחד לא מעיז להרהר על מקומם של גדול"י ליטאים אחרים שהיו פחותים בגאונות מר' דוב, ומול גדול"י ספרדים זה כ"כ קל, מהו הזילות הזאת העצמית והעקמימות בחוסר הסימטריה, איך למערכת ההפעלה שלנו הוחדר תמיד שגדול"י שלנו אינם ראויים מספיק....

לכל גדול בישראל יש מקום והנהגה, וגדלותם לא נפחתת אפי' אם העם שבשדות והפשוטים יותר הולכים אחריהם כי אי"ז מצד חסרון גדולתם אלא יתכן בגלל מעלותיהם האחרות שיודעים יותר להנגיש בפשטות....

אם אפשר להסביר את עומק דבריו של הרב @שמעון טרבלסי או יותר נכון להוסיף נופך
ר' דוב תמיד היה גאון הדור זה לא משהו שקרה מאז שקיבל את שרביט ההנהגה, הרי לא נעשים גאונים ברגע אחד, אז אם זה המדד היחיד להנהגה שכולם צריך להיות בטלים אליה אז למה לא מאז ומתמיד הוא נחשב כדמות על-מנהיג הדור? למה ניתן מקום בעולם הליטאי לגדול"י ליטאים אחרים שהיו גאונים פחות ממנו?! למה ה' לא שם מראש את ר' דב כרשכבה"ג מאז הגדול האחרון שהיה גאון כמוהו?
אלא גדול"י-מנהיגי הדור אינם בהכרח חייבים להיות הגאונים ביותר הגם שזה מהמעלות המיוחדות ביותר רק לחשוב 'על עמל התורה בעיון עם גאונות שכזו' של הגרד"ל א"א לתאר....

ולכן כ"א צריך לשאול את עצמו למה אף אחד לא מעיז להרהר על מקומם של גדול"י ליטאים אחרים שהיו פחותים בגאונות מר' דוב, ומול גדול"י ספרדים זה כ"כ קל, מהו הזילות הזאת העצמית והעקמימות בחוסר הסימטריה, איך למערכת ההפעלה שלנו הוחדר תמיד שגדול"י שלנו אינם ראויים מספיק....

לכל גדול בישראל יש מקום והנהגה, וגדלותם לא נפחתת אפי' אם העם שבשדות והפשוטים יותר הולכים אחריהם כי אי"ז מצד חסרון גדולתם אלא יתכן בגלל מעלותיהם האחרות שיודעים יותר להנגיש בפשטות....
לאדם גדול לא צריך הסברים למה לשמוע בקולו.
כל אחד לעצמו מרגיש למי הוא שומע.
משכנעים בן אדם עם כל אמצעי השכנוע בעולם "תשמע בקול רב פלוני"
והלה לא מקבל זאת
שום דבר לא יעזור.
למנהיגים יש כמה פרמטרים
וייתכן שלפני כמה שנים הנקודות האחרות קיבלו יותר ביטוי
לדו' שנים של הקמת עולם הישיבות זקוק לרב שך
שנים של הקמת הכוללים זקוק לרב שטיינמן
שנים של תוכן גבוה לאברכים זה ר' דב
ולפעמים אחד מכפיף את עצמו לשני ולא בונה במה לעצמו

לאדם גדול לא צריך הסברים למה לשמוע בקולו.
כל אחד לעצמו מרגיש למי הוא שומע.
עקרונית אתה צודק, וכשזה 'גדול' אז באמת הולכים אבל מה לעשות שפעמים ישנם כאלו שבתוך תוכם יודעים על גדול מסוים ונבהלים ללכת אחריו, כי יגחכו אחריהם, כי יקטינו אותם, כי ברוב גסות וחוצפה יהיו מי שיצחק עליהם שהם בעלי בתים/תמימים ולכן אותם צריך להעצים בבחירה שלהם גם אם זה נגד הזרם הקלאסי....
משכנעים בן אדם עם כל אמצעי השכנוע בעולם "תשמע בקול רב פלוני"
אני לא מכיר את זה שמשכנעים, וזה מגוחך אם עושים את זה מה אכפת לכם מאחרים.... כל אחד ודרכו כ"א ורבותיו (גם כשבחרו ברב ליטאי)....
אני יכול למצוא הסבר רציונאלי אם זה באמת קורה כתשובת המשקל לדחייה/אפלייה ורדיפה מתמשכת במילים אחרות אם מראש לא היו רודפים אחרי רב מסוים אף אחד לא היה מרגיש צורך עוד יותר להילחם על מקומו....
למנהיגים יש כמה פרמטרים
וייתכן שלפני כמה שנים הנקודות האחרות קיבלו יותר ביטוי
לדו' שנים של הקמת עולם הישיבות זקוק לרב שך
שנים של הקמת הכוללים זקוק לרב שטיינמן
שנים של תוכן גבוה לאברכים זה ר' דב
נכון, יש בזה מן האמת.
וזה תקף לא רק לגדולים שהם רבותיך, הייחודיות בגדלותם והשפעתם, אלא אף בגדולים אחרים אפי' שאינם בהכרח מהזרם הקלאסי יש להם ייחודיות רק לפעמים צריך (לרצות) לפקוח יותר את העיניים...

בגאונות מר' דוב, ומול גדול"י ספרדים
הודאת הגר''ד לנדו לגבי האשכנזים... (בבדיחותא)

במהלך שיחה שנערכה באווירת החג, מרן ראש הישיבה הגאון רבי דב לנדו שמע על החיזוק בקרב החילונים, והתייחס להבדל בים החילוניות של בני עדות המזרח לחילוניות של האשכנזים.

השיחה התקיימה עם מ"מ ראה"ע בני ברק מנחם שפירא שבמהלך ביקור החג של חברי דגל התורה אצל מרן אמר בפניו כי "כמה שהתקשורת רודפת אותנו, אבל הציבור כן מתחבר לקודש ברוך הוא. התקשורת היא אנטי, אבל הציבור מתחבר לקודש ברוך הוא. רואים ברחוב".

מרן ששמע על ההתקרבות קטע את הדברים והתעניין: "עדות המזרח או גם אשכנזים?", ומ"מ ראש העיר השיב: "הרוב עדות המזרח, אבל גם אצל האשכנזים יש כאלה".
באווירת השמחה בחדרו, מרן הגיב ואמר על החילונים האשכנזיים: "הם נוראיים האשכזנים, אני יכול להעיד עליהם. החילוניות, היא חילוניות אחרת לגמרי".

עקרונית אתה צודק, וכשזה 'גדול' אז באמת הולכים אבל מה לעשות שפעמים ישנם כאלו שבתוך תוכם יודעים על גדול מסוים ונבהלים ללכת אחריו, כי יגחכו אחריהם, כי יקטינו אותם, כי ברוב גסות וחוצפה יהיו מי שיצחק עליהם שהם בעלי בתים/תמימים ולכן אותם צריך להעצים בבחירה שלהם גם אם זה נגד הזרם הקלאסי....

אני לא מכיר את זה שמשכנעים, וזה מגוחך אם עושים את זה מה אכפת לכם מאחרים.... כל אחד ודרכו כ"א ורבותיו (גם כשבחרו ברב ליטאי)....
אני יכול למצוא הסבר רציונאלי אם זה באמת קורה כתשובת המשקל לדחייה/אפלייה ורדיפה מתמשכת במילים אחרות אם מראש לא היו רודפים אחרי רב מסוים אף אחד לא היה מרגיש צורך עוד יותר להילחם על מקומו....

נכון, יש בזה מן האמת.
וזה תקף לא רק לגדולים שהם רבותיך, הייחודיות בגדלותם והשפעתם, אלא אף בגדולים אחרים אפי' שאינם בהכרח מהזרם הקלאסי יש להם ייחודיות רק לפעמים צריך (לרצות) לפקוח יותר את העיניים...
תגובותיך מנומקות
וראוי אתה לשבח שאתה לא מתלהם

ראשי תחתית