לחצו כאן – תרומה לשמואל

דעת הרמ"ע מפאנו בענין 'סתם ויש' בדברי מרן

איתן

חבר חדש
הצטרף
3/7/25
הודעות
124
ידועה דעת הרמ"ע מפאנו, שכאשר מרן כותב 'סתם ויש', לא הביא סברת היש אלא 'לחלוק כבוד לבעליה'.

כאן ננסה להתחקות על בירור דעה זו, ממקורה.

הנה לשון תשובת הרמ"ע (סי' צז) במלואה, והדגשתי את הנוגע לנדו"ד.

"בדין שבירת הרגל. [פיררה למהר"ר יעקב פאנו].
שאלה: מעשה בעוף אחד שנשבר בו העצם מן הארכובה התחתונה ולמעלה, ואין עור ובשר חופין את רובו, ולא הרגיש השוחט בשבירה זו בשעת שחיטה. ונסתפק השואל אפי' לדעת רש"י וחבריו הפוסלים בעצם האמצעי ואפי' שלא במקום צומת הגידין, אם יש להתירו מכח ספק ספקא: ספק אם נשבר קודם שחיטה או אחר שחיטה, ואת"ל קודם שחיטה נשבר, ספק יצא לחוץ קודם שחיטה או לא.

תשובה, כבר ידעת שאין מתירים שום אסור מכח ספק ספקא אלא בזמן שב' הספקות מתהפכין, וכאן א"א להפכן, א"כ אין זה אלא ספק אחד. מלבד שאין דנין באסורין אלא כפי מדת שעתן, והא ודאי כלל הוא: כל האסורים והשרצים והנגעים והטומאות כשעת מציאתן, א"כ אפי' היו הספקות מתהפכין - ספק זה לא היה עולה על הדעת. וכ"ש אחרי שהבשר נשתנה קצת במקום השבר ממראית שאר הבשר, כדבריך, שזה מוכיח שלקה עודנו חי.

עוד שאלת בכלל הדין של שבירת הרגל בעצם האמצעי שלא במקום צומת הגידין, שנחלקו בו גדולי עולם, איך ראוי להורות בו. ואמרת כי הב"י לא הכריע בטור י"ד סי' נ"ה, ושגם הש"ע הביא ב' הסברות סתם והניח הדבר בספק.
דע, כי המחבר ההוא רבן של בני גולה, זה דרכו בש"ע הקבוע להוראה, להביא תחלה הדעת היותר מוסכמת, והיכא דאיכא למיחש לסברא אחרת מייתי לה בשם י"א. א"כ מה שסתם תחלה כדעת הגאונים להתיר, הוא פסק גמור ומוחלט לפי סברתו, ולא זכר הסברא הב' אלא לחלוק כבוד לבעלה, שגם הם גדולים ורבים, ובהרבה מקומות פשט המנהג לאסור כוותייהו. אמנם לו שקול ישקלו הגאונים והרב והרמב"ם בעלי הסברא האחד בכף מאזנים, מכריעים הם כל חכמי עולם שיחדו יהיו תמים בכף שנייה, מלבד רבים מן הגדולים מסכימים עם הראשונים. ואין ספק שלדעת המתירים ראוי היה להורות בעובדא דידך אבר ועוף מותר. גם ברוך תהיה אם אסרת העוף כלו, כי יש לך על מי להשען.
ולהרים מכשול מבעלי העיון, אודיעך כי הרבה מן התלמידים נבוכו בהלכה זאת, מאשר לא שמרו לשונם כבני גליל ולא דייקי בשותא דרבנן, כי חשבו היות 'ארכובה' במקום הזה שם מונח לעצם, בין שיהיה התחתון או העליון, למר כדאית ליה ולמר כדאית ליה, ורמו אהדדי דיוקא דרישא ודיוקא דסיפא: תנן 'מן הארכובה ולמטה כשרה' הא ארכובה עצמה טרפה, ותנן 'מן הארכובה ולמעלה טרפה' הא ארכובה עצמה כשרה. וזה גרם להם מבוכה אחרת, כי ראו עצם רביעי בבהמה והוא התחתון הנקרא 'עצם פרסה', ונסתפק להם אם מקום צומת הגידין הוא בין הרגל והשוק. והאמת הוא, כי כאן 'ארכובה' שם לחבור העצמות זה בזה במקום העשוי להכפל ולרבוץ עליו הבהמה, ומקום 'צומת הגידין' הוא הכפל היותר מפורסם באדם ובבהמה, שיש שם עצם קטן בין השוק והרגל, ולפי שאין הפרק שבין הרגל והפרסה ראוי לרבוץ עליו כלל, במספר הפרקים אל יבא.
ואולם בעיקר ההלכה, לא נכחד ממך פלוגתא דאמוראי בפירוש המשנה חולין ע"ו ע"א, ואותביה עולא לרב יהודה ואשתיק, ובתר הכי אתא רב פפא לתרוצי מתניתן אליבא דרב יהודה ומתני משמיה לישנא דלא לותבי עלה, ורב פפא עצמו מסיים בה וארכובה גופה כדעולא, א"כ לא ניחא לן למימר דהני תרי לישני משמיה דרב יהודה ספיקא דאורייתא נינהו כדברי הרשב"א, דאעג"ב דתריץ רב פפא רישא דמתניתן דלא תקשי לר"י, איהו גופיה דהוא בתרא ס"ל בארכובה כדעולא, והך סיפא לאו משמיה דרב יהודה מתני לה כדסבר הרשב"א ז"ל, דא"כ היל"ל 'באיזו ארכובה אמרו שכנגדה בגמל ניכר'. ואף על גב דהרב נקט לה הכי, איהו לשון קצר תפס ואתא, שלא העתיק מן המחלוקת כלל, ואת"ל דכלה מלתא דרב יהודה היא, טפי עדיף לישנא בתרא הואיל ומתרצא מתני' כותיה, ואתיא ככלהו תנאי וככלהו אמוראי לענין דינא, אף על גב דאיהו לקולא.
ומה שכתב הרשב"א לסיועיה לרש"י ז"ל ממאי דאיפליגו בתר הכי רב ושמואל בנשבר העצם ורוב בשר קיים ואותביה רב נחמן לשמואל, כבר דחאו הרא"ש יעויין במקומו, ואפי' יונח כדברי הרשב"א, הרי רב פפא בתרא הוא וסבר כעולא.
ואף על גב דהרא"ש כשראה את הרמב"ן המסכים עם המתירים דסבר דאפי' נשבר במקום צומת הגידין אם חתכו אח"כ העצם האמצעי קודם שחיטה שגם זה מין פסול החוזר להכשרו, לא די שסתר חדוש זה שחדש הרמב"ן אלא שהסכים בכלל הדין עם המחמירים, נחזי אנן ונפלוג דבורא, שחדושו של הרמב"ן לאו כלום הוא, כמו שכתב הר"ן, והתירן של ראשונים כשנשבר העצם האמצעי תחלה, במקומו עומד.
ובשם ה"ר יונה הביאו ראיה לדעת האוסרים מהנהו גידים הרכים דאתו לקמיה דרבא וכו', ודחאה הרשב"א דדילמא להתיר את האבר מהדרינן ועלה אמר רבא למאי ניחוש ליה וכו', אבל בהמה עצמה שריא לכ"ע, והר"ן קיים דברי ה"ר יונה מדאמר ליה רב פפא לרבא הא רשב"ל ואסורא דאורייתא והרי אבר מדולדל אינו אסור אלא מדבריהם משום מצות פרוש, - ויפה אמר אם יפורש ההוא עובדא בעצם האמצעי, אבל אנו מפרשים אותו בעצם הקולית ובגדי בן יומו, וכך הם דברי הרמב"ם בפרוש, והחוש מעיד נגד האומרים שאין בו גידין כל עיקר, ואם הכוונה להם לומר שאינו מקום צומת הגידין למאי ארייא הא לא מבעיא לן אלא אי מצטרפי לרוב בשר, ופשוט הוא ועם זה נדחית ראית ה"ר יונה מעיקרה כפרה ספקה והלכה לה.
ויש לנו עוד ראיה ברורה לדעת המתירים, כי כשהקשו בגמ' לעולא ומי איכא מידי דאילו מעילאי פסיק ליה וחיה מתתאי פסיק ליה ומתה אמר רב אשי טרפות קא מדמית להדדי וכו' א"כ קם ליה רב אשי בשטתייהו דעולא ורב פפא, והחולק עליהם חולק על שנון ערוך בלי ספק, אלא שיש לדחות דרב אשי לדבריהם קא משני וליה לא ס"ל אבל אין דרך הגמרא לתרץ כן אלא היכא דמוכחא מלתא שיש לבעל המאמר ההוא סברא אחרת כי היכי דלא תקשי מדידיה לדידיה.
ובמקום שרצו להחמיר על עצמן ונהגו בו אסור אי אתה רשאי להתירו בפניהם".

לשון הרמ"ע הנוגע לנדון דידן הוא:
"עוד שאלת בכלל הדין של שבירת הרגל בעצם האמצעי שלא במקום צומת הגידין, שנחלקו בו גדולי עולם, איך ראוי להורות בו. ואמרת כי הב"י לא הכריע בטור י"ד סי' נ"ה, ושגם הש"ע הביא ב' הסברות סתם והניח הדבר בספק.
דע, כי המחבר ההוא רבן של בני גולה, זה דרכו בש"ע הקבוע להוראה, להביא תחלה הדעת היותר מוסכמת, והיכא דאיכא למיחש לסברא אחרת מייתי לה בשם י"א. א"כ מה שסתם תחלה כדעת הגאונים להתיר, הוא פסק גמור ומוחלט לפי סברתו, ולא זכר הסברא הב' אלא לחלוק כבוד לבעלה, שגם הם גדולים ורבים, ובהרבה מקומות פשט המנהג לאסור כוותייהו. אמנם לו שקול ישקלו הגאונים והרב והרמב"ם בעלי הסברא האחד בכף מאזנים, מכריעים הם כל חכמי עולם שיחדו יהיו תמים בכף שנייה, מלבד רבים מן הגדולים מסכימים עם הראשונים. ואין ספק שלדעת המתירים ראוי היה להורות בעובדא דידך אבר ועוף מותר. גם ברוך תהיה אם אסרת העוף כלו, כי יש לך על מי להשען".

הנה מדברי השואל נראה בהדיא, שהגם שראה את לשון מרן בש"ע, שיש בהם 'סתם ויש', מ"מ הבין שיש בדבר חוסר הכרעה לפי שמרן מסופק בדבר. ועל זה השיב לו הרמ"ע שטעה בפירוש לשון מרן, כי אין כאן ספק אלא הכרעה ברורה.
והרמ"ע חילק את תשובתו לשנים, בתחילה הודיע לשואל ידיעה כללית בבירור דרכו של מרן, ולאחר מכן ניגש להשיב על הנידון שנשאל בו.

בתחילה כתב שדרכו של מרן להביא תחילה את הדעה היותר מוסכמת להלכה [לא 'הדעה היחידה', אלא 'היותר מוסכמת'], וכשיש מקום לחוש לדעה נוספת מביאה בשם יש אומרים.
רק לאחר שסיים לכתוב כלל זה, נפנה לדון ולבאר דעת מרן בנידון דידן.
ומבואר בפירוש הכלל, שבכל 'סתם ויש', הדעה המוסכמת יותר מוצגת תחילה, והדעה שיש לחוש לה מוצגת בשם י"א. וזה שלא כמו שטעה השואל לומר שהצגת הדברים באופן זה מהווה חוסר הכרעה.

והנה לכאורה כבר כאן היה לו להרמ"ע לסיים את דבריו. אולם הוא המשיך לבאר את הנידון שנשאל בו, ולהוסיף בו דברים.
וטעם הדבר הוא, כי הגם שהכלל הוא ש'הסברא שיש לחוש לה' מובאת בשם י"א, מ"מ יקשה מדוע באמת בנידון דידן ס"ל למרן שיש לחוש לסברא ההיא [וממילא להביאה בש"ע בשם י"א]. ולזה המשיך הרמ"ע לבאר את הצדדים שיש בנידון דידן.

וביאורו של הרמ"ע הוא, שמה שסתם כאן מרן הוא 'פסק גמור ומוחלט', ומה שבכל זאת ראה במקום זה להביא סברא נוספת הוא משום שרצה לחלוק כבוד לבעליה [כצ"ל], ש'גם הם גדולים ורבים', דהיינו רוב מנין, וגם 'בהרבה מקומות פשט המנהג כמותם', והרי זו סיבה לחשוש להם. [ונראה שנקט כלשון הב"י בהקדמתו, שנטייתו משלשת עמודי ההוראה תהיה כאשר 'כל חכמי ישראל 'או רובם' יחלקו על הדעת ההוא, 'ולכן פשט המנהג בהיפך'. אלא שכאן לא פשט המנהג אלא בכמה מקומות, וזו כבר סיבה שעכ"פ לא התעלם מהדעה ההיא אלא הביאה כדי לחוש לה].

ונמצאו בנידון דידן שתי סיבות הגורמות לחוש לדעה זו [וממילא להביאה בשם י"א]:
א) ריבוי הפוסקים הסוברים כן.
ב) ריבוי המקומות שנוהגים כן.

והנה בדבריו אלו נתכוין הרמ"ע לבאר מדוע 'כאן' מרן כתב לחשוש לסברא האחרת, אבל אין כוונתו לשלול סיבות נוספות אפשריות, וכבר אפשר שסברת מרן עצמו יכולה להכריע בזה, וכגון כאשר דעת הי"א היא המחוורת יותר בסוגיא ההיא וכדו', או סיבות אחרות.

ובהמשך הדברים בתשובה ההיא [שלא הובאו במודגש הנ"ל, אלא בלשון התשובה במלואה הנ"ל] מסיים הרמ"ע לבאר את הכרעת מרן בענין זה, מדוע בכל זאת כתב להתיר בסתם, ומפרש שלמרות שיש מקומות שפשט בהם המנהג לאסור, מ"מ לפי עיקר הדין יש להורות כמו שכתב מרן, [ובזה בא לבאר ולנמק פסק מרן עצמו], שהגם שנהגו במקומות מסויימים לאסור, עכ"ז אם נשקול את הצדדים, נראה שרבים ועצומים נמצאים בדעת המתירים, ואין ספק שכן היה ראוי להורות. ומ"מ גם המחמיר תע"ב כי יש לו על מי להשען. ע"כ.

ולמדנו מדבריו שלשה עניינים חשובים:
א) ביאור דרכו של מרן באופן כללי.
ב) ביאור דרכו בנידון זה בהבאת דעת הי"א.
ג) ביאור הסיבה שמ"מ מאי דנקטינן כדעת הסתם הוא לעיקר הדין, אמנם ברוך יהיה המחמיר בזה. [ואגב משמע מדבריו דהיינו 'להורות לאחרים' לחומרא כדעת היש, שזו כוונת השואל 'איך ראוי להורות בו', והטעם שיכול להורות כן, הוא משום שסו"ס 'יש לו על מי להישען' ולהחמיר!]

ומבואר מכל דבריו, שהכלל הוא שמרן מביא בשם סתם ויש, את הסברא 'היותר מוסכמת' מול זו ש'איכא למיחש' לה. אלא שהסיבה מדוע 'נחשוש לה' תלויה בכל דין ודין לגופו. והפרט בנידון דידן הוא לפי שבעליה הם גדולים ורבים [באיכות וכמות] וגם פשט המנהג בכמה מקומות כמותם.

ועל הכל למדנו, שלמרות כל זאת כתב הרמ"ע, שהמחמיר תע"ב כי יש לו על מי להישען. ואדרבה על סברת ההיתר כתב 'ראוי היה להורות', דמשמע שטוב היה להחמיר הגם שמעיקר הדין מותר, והוא פסק גמור ומוחלט. [ואין סתירה בדבר זה, כי עיקר הדין הוא עיקר ההלכה, והחשש לדעות אחרות הוא דוקא כשיש להם משקל כלשהו, שאל"כ אין לחוש להן כלל. ואינו בתורת פסק אלא בתורת חשש].

ונמצא לפנינו קטע שלם מדברי הרמ"ע, שתחילתו 'איכא למיחש' וסופו 'המחמיר ברוך יהיה', ובאמצעיתו [בבואו לפרש הנימוק של החשש בנדון דידן] הזכיר שהדעה של הי"א הובאה לחלוק כבוד לבעליה משתי סיבות.
וממילא כל מעיין ישפוט בצדק ש'חלוקת הכבוד' הנזכרת כאן, עניינה הוא שיש לבעלי סברא זו משקל הלכתי מסוים, דהיינו לחשוש לשיטתם, ולברך את המחמירים כמותה הגם שמעיקר הדין אינם מחוייבים בזה, ולא סתם להביאה 'על שלחן מלכים'.
 
רק אוסיף על דבריך, שלשון הרמ"ע: דע, כי המחבר ההוא רבן של בני גולה, זה דרכו בש"ע הקבוע להוראה, להביא תחלה הדעת היותר מוסכמת, והיכא דאיכא למיחש לסברא אחרת מייתי לה בשם י"א. א"כ מה שסתם תחלה כדעת הגאונים להתיר, הוא פסק גמור ומוחלט לפי סברתו, ולא זכר הסברא הב' אלא לחלוק כבוד לבעלה, שגם הם גדולים ורבים, ובהרבה מקומות פשט המנהג לאסור כוותייהו. לכאו' סותרת.

ואז או שנגרוס א"נ ואז אין סתירה. או שנגרוס א"כ ואז היישוב לסתירה הוא כמו שכתבת שבא לחוש.
ויש להעיר שהגר"י עדס אמר בשם הגר"ע עטייה (וכן הוא לזכרוני בשתילי זיתים) שהקשה, וכי מה הכבוד להזכיר דעה ע"מ שאינה להלכה (כמו"כ למה לפעמים מכבד ומזכיר, ולפעמים לא מכבד ולא מזכיר), אלא על כרחך זהו הכבוד שיש לחוש אליה א"נ לסמוך עליה בשעה"ד. (ולפעמים לא הזכיר כי לא ראה צורך לחוש).
 
ואז או שנגרוס א"נ ואז אין סתירה.
הדעה הזאת דוחק בעיני, חדא מצד שכל עיקרה של ההגהה באה מכח הקושיא, ואם נתבונן שאין קושיא אין מקום להגהה, כמובן.
ותו, שהרי בתחילה אומר דבריו דרך כלל, ואיך שינה טעמו בתירוצו השני לדבר דרך פרט על נידון דידן?
וגם אין לומר שהוסיף 'עוד דבר' כדי להשלים את הכלל, כי אין זה מדרך המחברים לכתוב כלל בבירור ואח"כ להוסיף בו פרטים שאינם 'פירוש' אלא 'דבר חדש' לגמרי.
 
ויש להעיר שהגר"י עדס אמר בשם הגר"ע עטייה (וכן הוא לזכרוני בשתילי זיתים) שהקשה, וכי מה הכבוד להזכיר דעה ע"מ שאינה להלכה (כמו"כ למה לפעמים מכבד ומזכיר, ולפעמים לא מכבד ולא מזכיר), אלא על כרחך זהו הכבוד שיש לחוש אליה א"נ לסמוך עליה בשעה"ד. (ולפעמים לא הזכיר כי לא ראה צורך לחוש).
אכן כך דעת השת"ז, אלא שהוא לא ראה הדברים במקורן אלא מתוך ציטוט חלקי, ומתוך שהקשה 'למה שלא יביא בכל מקום דברי החולקים כדי לחלוק להם כבוד' תירץ כנ"ל שזה הוא כבודם לחוש להם כדעה הלכתית.
 
הדעה הזאת דוחק בעיני, חדא מצד שכל עיקרה של ההגהה באה מכח הקושיא, ואם נתבונן שאין קושיא אין מקום להגהה, כמובן.
ותו, שהרי בתחילה אומר דבריו דרך כלל, ואיך שינה טעמו בתירוצו השני לדבר דרך פרט על נידון דידן?
וגם אין לומר שהוסיף 'עוד דבר' כדי להשלים את הכלל, כי אין זה מדרך המחברים לכתוב כלל בבירור ואח"כ להוסיף בו פרטים שאינם 'פירוש' אלא 'דבר חדש' לגמרי.

גם בעיני, רק הבאתי את כל האפשרויות.
 
אכן כך דעת השת"ז, אלא שהוא לא ראה הדברים במקורן אלא מתוך ציטוט חלקי, ומתוך שהקשה 'למה שלא יביא בכל מקום דברי החולקים כדי לחלוק להם כבוד' תירץ כנ"ל שזה הוא כבודם לחוש להם כדעה הלכתית.

הוא לא ראה את הדברים במקורם, שהרי הביא את הדעה האחרת בשם הסמ"ע, ונעלם ממנו ששניהם דברי הרמ"ע, (והגי' לפ"ז היא א"נ).
ואף השיג עליה, ולא זכר שר ששניהם דברי הרמ"ע (והמעתיק שהיה לפניו כתב סמ"ע במקום רמ"ע).
 
הוא לא ראה את הדברים במקורם, שהרי הביא את הדעה האחרת בשם הסמ"ע, ונעלם ממנו ששניהם דברי הרמ"ע, (והגי' לפ"ז היא א"נ).
ואף השיג עליה, ולא זכר שר ששניהם דברי הרמ"ע (והמעתיק שהיה לפניו כתב סמ"ע במקום רמ"ע).
לא הבנתי דבריך.
הנה דברי השת"ז:
1751765224265.png
 
הוא לא ראה את הדברים במקורם, שהרי הביא את הדעה האחרת בשם הסמ"ע, ונעלם ממנו ששניהם דברי הרמ"ע, (והגי' לפ"ז היא א"נ).
זה לא נראה לי. אלא אפשר שאם היה רואה הדברים במקורם היה אומר שזו עצמה המשמעות של 'כבוד' וכדרך שכתב השת"ז.
ואף השיג עליה, ולא זכר שר ששניהם דברי הרמ"ע (והמעתיק שהיה לפניו כתב סמ"ע במקום רמ"ע).
לא מדויק.
בפעולת צדיק העתיק את הלשון של 'אליה זוטא סי' תס"ו משם הסמ"ע' כלשונו.
ולא מצאתי שם.
אבל במקו"א מביא הא"ר (סי' פא סק"ח) בשם החלקת מחוקק כלל זה. ובמקו"א (סי' תקטו סק"ח) מביא בשם עצמו ככלל פשוט [וכן בא"ז (סי' שכה סק"ו, סי' תקטו סק"ד)], אבל לא ראיתי שהא"ר או א"ז מביא כלל זה בשם הרמ"ע.

בכל אופן דבריך נכונים שהוא חשב שזו מחלוקת כי כל אחד ציטט חלק מלשון הרמ"ע.
 
זה לא נראה לי. אלא אפשר שאם היה רואה הדברים במקורם היה אומר שזו עצמה המשמעות של 'כבוד' וכדרך שכתב השת"ז.

לא מדויק.
בפעולת צדיק העתיק את הלשון של 'אליה זוטא סי' תס"ו משם הסמ"ע' כלשונו.
ולא מצאתי שם.
אבל במקו"א מביא הא"ר (סי' פא סק"ח) בשם החלקת מחוקק כלל זה. ובמקו"א (סי' תקטו סק"ח) מביא בשם עצמו ככלל פשוט [וכן בא"ז (סי' שכה סק"ו, סי' תקטו סק"ד)], אבל לא ראיתי שהא"ר או א"ז מביא כלל זה בשם הרמ"ע.

בכל אופן דבריך נכונים שהוא חשב שזו מחלוקת כי כל אחד ציטט חלק מלשון הרמ"ע.
החלקת מחוקק הביא זה בשם הרמ"ע, וככה"נ הפעולת צדיק לא ראה אף את הא"ז בפנים (שהרי בא"ר הביא זה בשם חלקת מחוקק ובא"ז הביא זה בסתם), רק ראה מי שציטט בשם הא"ז בשם הסמ"ע.
 
ידועה דעת הרמ"ע מפאנו, שכאשר מרן כותב 'סתם ויש', לא הביא סברת היש אלא 'לחלוק כבוד לבעליה'.

כאן ננסה להתחקות על בירור דעה זו, ממקורה.

הנה לשון תשובת הרמ"ע (סי' צז) במלואה, והדגשתי את הנוגע לנדו"ד.

"בדין שבירת הרגל. [פיררה למהר"ר יעקב פאנו].
שאלה: מעשה בעוף אחד שנשבר בו העצם מן הארכובה התחתונה ולמעלה, ואין עור ובשר חופין את רובו, ולא הרגיש השוחט בשבירה זו בשעת שחיטה. ונסתפק השואל אפי' לדעת רש"י וחבריו הפוסלים בעצם האמצעי ואפי' שלא במקום צומת הגידין, אם יש להתירו מכח ספק ספקא: ספק אם נשבר קודם שחיטה או אחר שחיטה, ואת"ל קודם שחיטה נשבר, ספק יצא לחוץ קודם שחיטה או לא.

תשובה, כבר ידעת שאין מתירים שום אסור מכח ספק ספקא אלא בזמן שב' הספקות מתהפכין, וכאן א"א להפכן, א"כ אין זה אלא ספק אחד. מלבד שאין דנין באסורין אלא כפי מדת שעתן, והא ודאי כלל הוא: כל האסורים והשרצים והנגעים והטומאות כשעת מציאתן, א"כ אפי' היו הספקות מתהפכין - ספק זה לא היה עולה על הדעת. וכ"ש אחרי שהבשר נשתנה קצת במקום השבר ממראית שאר הבשר, כדבריך, שזה מוכיח שלקה עודנו חי.

עוד שאלת בכלל הדין של שבירת הרגל בעצם האמצעי שלא במקום צומת הגידין, שנחלקו בו גדולי עולם, איך ראוי להורות בו. ואמרת כי הב"י לא הכריע בטור י"ד סי' נ"ה, ושגם הש"ע הביא ב' הסברות סתם והניח הדבר בספק.
דע, כי המחבר ההוא רבן של בני גולה, זה דרכו בש"ע הקבוע להוראה, להביא תחלה הדעת היותר מוסכמת, והיכא דאיכא למיחש לסברא אחרת מייתי לה בשם י"א. א"כ מה שסתם תחלה כדעת הגאונים להתיר, הוא פסק גמור ומוחלט לפי סברתו, ולא זכר הסברא הב' אלא לחלוק כבוד לבעלה, שגם הם גדולים ורבים, ובהרבה מקומות פשט המנהג לאסור כוותייהו. אמנם לו שקול ישקלו הגאונים והרב והרמב"ם בעלי הסברא האחד בכף מאזנים, מכריעים הם כל חכמי עולם שיחדו יהיו תמים בכף שנייה, מלבד רבים מן הגדולים מסכימים עם הראשונים. ואין ספק שלדעת המתירים ראוי היה להורות בעובדא דידך אבר ועוף מותר. גם ברוך תהיה אם אסרת העוף כלו, כי יש לך על מי להשען.
ולהרים מכשול מבעלי העיון, אודיעך כי הרבה מן התלמידים נבוכו בהלכה זאת, מאשר לא שמרו לשונם כבני גליל ולא דייקי בשותא דרבנן, כי חשבו היות 'ארכובה' במקום הזה שם מונח לעצם, בין שיהיה התחתון או העליון, למר כדאית ליה ולמר כדאית ליה, ורמו אהדדי דיוקא דרישא ודיוקא דסיפא: תנן 'מן הארכובה ולמטה כשרה' הא ארכובה עצמה טרפה, ותנן 'מן הארכובה ולמעלה טרפה' הא ארכובה עצמה כשרה. וזה גרם להם מבוכה אחרת, כי ראו עצם רביעי בבהמה והוא התחתון הנקרא 'עצם פרסה', ונסתפק להם אם מקום צומת הגידין הוא בין הרגל והשוק. והאמת הוא, כי כאן 'ארכובה' שם לחבור העצמות זה בזה במקום העשוי להכפל ולרבוץ עליו הבהמה, ומקום 'צומת הגידין' הוא הכפל היותר מפורסם באדם ובבהמה, שיש שם עצם קטן בין השוק והרגל, ולפי שאין הפרק שבין הרגל והפרסה ראוי לרבוץ עליו כלל, במספר הפרקים אל יבא.
ואולם בעיקר ההלכה, לא נכחד ממך פלוגתא דאמוראי בפירוש המשנה חולין ע"ו ע"א, ואותביה עולא לרב יהודה ואשתיק, ובתר הכי אתא רב פפא לתרוצי מתניתן אליבא דרב יהודה ומתני משמיה לישנא דלא לותבי עלה, ורב פפא עצמו מסיים בה וארכובה גופה כדעולא, א"כ לא ניחא לן למימר דהני תרי לישני משמיה דרב יהודה ספיקא דאורייתא נינהו כדברי הרשב"א, דאעג"ב דתריץ רב פפא רישא דמתניתן דלא תקשי לר"י, איהו גופיה דהוא בתרא ס"ל בארכובה כדעולא, והך סיפא לאו משמיה דרב יהודה מתני לה כדסבר הרשב"א ז"ל, דא"כ היל"ל 'באיזו ארכובה אמרו שכנגדה בגמל ניכר'. ואף על גב דהרב נקט לה הכי, איהו לשון קצר תפס ואתא, שלא העתיק מן המחלוקת כלל, ואת"ל דכלה מלתא דרב יהודה היא, טפי עדיף לישנא בתרא הואיל ומתרצא מתני' כותיה, ואתיא ככלהו תנאי וככלהו אמוראי לענין דינא, אף על גב דאיהו לקולא.
ומה שכתב הרשב"א לסיועיה לרש"י ז"ל ממאי דאיפליגו בתר הכי רב ושמואל בנשבר העצם ורוב בשר קיים ואותביה רב נחמן לשמואל, כבר דחאו הרא"ש יעויין במקומו, ואפי' יונח כדברי הרשב"א, הרי רב פפא בתרא הוא וסבר כעולא.
ואף על גב דהרא"ש כשראה את הרמב"ן המסכים עם המתירים דסבר דאפי' נשבר במקום צומת הגידין אם חתכו אח"כ העצם האמצעי קודם שחיטה שגם זה מין פסול החוזר להכשרו, לא די שסתר חדוש זה שחדש הרמב"ן אלא שהסכים בכלל הדין עם המחמירים, נחזי אנן ונפלוג דבורא, שחדושו של הרמב"ן לאו כלום הוא, כמו שכתב הר"ן, והתירן של ראשונים כשנשבר העצם האמצעי תחלה, במקומו עומד.
ובשם ה"ר יונה הביאו ראיה לדעת האוסרים מהנהו גידים הרכים דאתו לקמיה דרבא וכו', ודחאה הרשב"א דדילמא להתיר את האבר מהדרינן ועלה אמר רבא למאי ניחוש ליה וכו', אבל בהמה עצמה שריא לכ"ע, והר"ן קיים דברי ה"ר יונה מדאמר ליה רב פפא לרבא הא רשב"ל ואסורא דאורייתא והרי אבר מדולדל אינו אסור אלא מדבריהם משום מצות פרוש, - ויפה אמר אם יפורש ההוא עובדא בעצם האמצעי, אבל אנו מפרשים אותו בעצם הקולית ובגדי בן יומו, וכך הם דברי הרמב"ם בפרוש, והחוש מעיד נגד האומרים שאין בו גידין כל עיקר, ואם הכוונה להם לומר שאינו מקום צומת הגידין למאי ארייא הא לא מבעיא לן אלא אי מצטרפי לרוב בשר, ופשוט הוא ועם זה נדחית ראית ה"ר יונה מעיקרה כפרה ספקה והלכה לה.
ויש לנו עוד ראיה ברורה לדעת המתירים, כי כשהקשו בגמ' לעולא ומי איכא מידי דאילו מעילאי פסיק ליה וחיה מתתאי פסיק ליה ומתה אמר רב אשי טרפות קא מדמית להדדי וכו' א"כ קם ליה רב אשי בשטתייהו דעולא ורב פפא, והחולק עליהם חולק על שנון ערוך בלי ספק, אלא שיש לדחות דרב אשי לדבריהם קא משני וליה לא ס"ל אבל אין דרך הגמרא לתרץ כן אלא היכא דמוכחא מלתא שיש לבעל המאמר ההוא סברא אחרת כי היכי דלא תקשי מדידיה לדידיה.
ובמקום שרצו להחמיר על עצמן ונהגו בו אסור אי אתה רשאי להתירו בפניהם".

לשון הרמ"ע הנוגע לנדון דידן הוא:
"עוד שאלת בכלל הדין של שבירת הרגל בעצם האמצעי שלא במקום צומת הגידין, שנחלקו בו גדולי עולם, איך ראוי להורות בו. ואמרת כי הב"י לא הכריע בטור י"ד סי' נ"ה, ושגם הש"ע הביא ב' הסברות סתם והניח הדבר בספק.
דע, כי המחבר ההוא רבן של בני גולה, זה דרכו בש"ע הקבוע להוראה, להביא תחלה הדעת היותר מוסכמת, והיכא דאיכא למיחש לסברא אחרת מייתי לה בשם י"א. א"כ מה שסתם תחלה כדעת הגאונים להתיר, הוא פסק גמור ומוחלט לפי סברתו, ולא זכר הסברא הב' אלא לחלוק כבוד לבעלה, שגם הם גדולים ורבים, ובהרבה מקומות פשט המנהג לאסור כוותייהו. אמנם לו שקול ישקלו הגאונים והרב והרמב"ם בעלי הסברא האחד בכף מאזנים, מכריעים הם כל חכמי עולם שיחדו יהיו תמים בכף שנייה, מלבד רבים מן הגדולים מסכימים עם הראשונים. ואין ספק שלדעת המתירים ראוי היה להורות בעובדא דידך אבר ועוף מותר. גם ברוך תהיה אם אסרת העוף כלו, כי יש לך על מי להשען".

הנה מדברי השואל נראה בהדיא, שהגם שראה את לשון מרן בש"ע, שיש בהם 'סתם ויש', מ"מ הבין שיש בדבר חוסר הכרעה לפי שמרן מסופק בדבר. ועל זה השיב לו הרמ"ע שטעה בפירוש לשון מרן, כי אין כאן ספק אלא הכרעה ברורה.
והרמ"ע חילק את תשובתו לשנים, בתחילה הודיע לשואל ידיעה כללית בבירור דרכו של מרן, ולאחר מכן ניגש להשיב על הנידון שנשאל בו.

בתחילה כתב שדרכו של מרן להביא תחילה את הדעה היותר מוסכמת להלכה [לא 'הדעה היחידה', אלא 'היותר מוסכמת'], וכשיש מקום לחוש לדעה נוספת מביאה בשם יש אומרים.
רק לאחר שסיים לכתוב כלל זה, נפנה לדון ולבאר דעת מרן בנידון דידן.
ומבואר בפירוש הכלל, שבכל 'סתם ויש', הדעה המוסכמת יותר מוצגת תחילה, והדעה שיש לחוש לה מוצגת בשם י"א. וזה שלא כמו שטעה השואל לומר שהצגת הדברים באופן זה מהווה חוסר הכרעה.

והנה לכאורה כבר כאן היה לו להרמ"ע לסיים את דבריו. אולם הוא המשיך לבאר את הנידון שנשאל בו, ולהוסיף בו דברים.
וטעם הדבר הוא, כי הגם שהכלל הוא ש'הסברא שיש לחוש לה' מובאת בשם י"א, מ"מ יקשה מדוע באמת בנידון דידן ס"ל למרן שיש לחוש לסברא ההיא [וממילא להביאה בש"ע בשם י"א]. ולזה המשיך הרמ"ע לבאר את הצדדים שיש בנידון דידן.

וביאורו של הרמ"ע הוא, שמה שסתם כאן מרן הוא 'פסק גמור ומוחלט', ומה שבכל זאת ראה במקום זה להביא סברא נוספת הוא משום שרצה לחלוק כבוד לבעליה [כצ"ל], ש'גם הם גדולים ורבים', דהיינו רוב מנין, וגם 'בהרבה מקומות פשט המנהג כמותם', והרי זו סיבה לחשוש להם. [ונראה שנקט כלשון הב"י בהקדמתו, שנטייתו משלשת עמודי ההוראה תהיה כאשר 'כל חכמי ישראל 'או רובם' יחלקו על הדעת ההוא, 'ולכן פשט המנהג בהיפך'. אלא שכאן לא פשט המנהג אלא בכמה מקומות, וזו כבר סיבה שעכ"פ לא התעלם מהדעה ההיא אלא הביאה כדי לחוש לה].

ונמצאו בנידון דידן שתי סיבות הגורמות לחוש לדעה זו [וממילא להביאה בשם י"א]:
א) ריבוי הפוסקים הסוברים כן.
ב) ריבוי המקומות שנוהגים כן.

והנה בדבריו אלו נתכוין הרמ"ע לבאר מדוע 'כאן' מרן כתב לחשוש לסברא האחרת, אבל אין כוונתו לשלול סיבות נוספות אפשריות, וכבר אפשר שסברת מרן עצמו יכולה להכריע בזה, וכגון כאשר דעת הי"א היא המחוורת יותר בסוגיא ההיא וכדו', או סיבות אחרות.

ובהמשך הדברים בתשובה ההיא [שלא הובאו במודגש הנ"ל, אלא בלשון התשובה במלואה הנ"ל] מסיים הרמ"ע לבאר את הכרעת מרן בענין זה, מדוע בכל זאת כתב להתיר בסתם, ומפרש שלמרות שיש מקומות שפשט בהם המנהג לאסור, מ"מ לפי עיקר הדין יש להורות כמו שכתב מרן, [ובזה בא לבאר ולנמק פסק מרן עצמו], שהגם שנהגו במקומות מסויימים לאסור, עכ"ז אם נשקול את הצדדים, נראה שרבים ועצומים נמצאים בדעת המתירים, ואין ספק שכן היה ראוי להורות. ומ"מ גם המחמיר תע"ב כי יש לו על מי להשען. ע"כ.

ולמדנו מדבריו שלשה עניינים חשובים:
א) ביאור דרכו של מרן באופן כללי.
ב) ביאור דרכו בנידון זה בהבאת דעת הי"א.
ג) ביאור הסיבה שמ"מ מאי דנקטינן כדעת הסתם הוא לעיקר הדין, אמנם ברוך יהיה המחמיר בזה. [ואגב משמע מדבריו דהיינו 'להורות לאחרים' לחומרא כדעת היש, שזו כוונת השואל 'איך ראוי להורות בו', והטעם שיכול להורות כן, הוא משום שסו"ס 'יש לו על מי להישען' ולהחמיר!]

ומבואר מכל דבריו, שהכלל הוא שמרן מביא בשם סתם ויש, את הסברא 'היותר מוסכמת' מול זו ש'איכא למיחש' לה. אלא שהסיבה מדוע 'נחשוש לה' תלויה בכל דין ודין לגופו. והפרט בנידון דידן הוא לפי שבעליה הם גדולים ורבים [באיכות וכמות] וגם פשט המנהג בכמה מקומות כמותם.

ועל הכל למדנו, שלמרות כל זאת כתב הרמ"ע, שהמחמיר תע"ב כי יש לו על מי להישען. ואדרבה על סברת ההיתר כתב 'ראוי היה להורות', דמשמע שטוב היה להחמיר הגם שמעיקר הדין מותר, והוא פסק גמור ומוחלט. [ואין סתירה בדבר זה, כי עיקר הדין הוא עיקר ההלכה, והחשש לדעות אחרות הוא דוקא כשיש להם משקל כלשהו, שאל"כ אין לחוש להן כלל. ואינו בתורת פסק אלא בתורת חשש].

ונמצא לפנינו קטע שלם מדברי הרמ"ע, שתחילתו 'איכא למיחש' וסופו 'המחמיר ברוך יהיה', ובאמצעיתו [בבואו לפרש הנימוק של החשש בנדון דידן] הזכיר שהדעה של הי"א הובאה לחלוק כבוד לבעליה משתי סיבות.
וממילא כל מעיין ישפוט בצדק ש'חלוקת הכבוד' הנזכרת כאן, עניינה הוא שיש לבעלי סברא זו משקל הלכתי מסוים, דהיינו לחשוש לשיטתם, ולברך את המחמירים כמותה הגם שמעיקר הדין אינם מחוייבים בזה, ולא סתם להביאה 'על שלחן מלכים'.
ייש"כ כבר הערתי לפני שנים על כך ומאוד היה תמוהה בעיני למה הפוסקים לא דנו בדבריו בגוף התשובה שיש בהם תוספת וכתבתי שכנראה שרק ראו את המצוטט ממנו ולא בגוף התשובה, אם כי הבנתי מדבריו כסתם ולא שיש לחוש כדבריך [אך לצערי הלך לאבדון כשהתקלקל המחשב אלא שנתתי לנהג של הרב יצחק יוסף שליט"א (בגירסא ראשונית ולאחר מכן תקנתי לעצמי דברים והוספתי נופך) ואיני יודע אם העביר לו וכמדומה שזה מודפס אצלי היכן שהוא וצריך חיפוש].

הנה נתפשת ללשון "היה ראוי" שכביכול יש להחמיר ואמנם מיד אחר כך כתוב "גם אם אסרת את העוף ברוך תהיה כי יש לך על מי להשען" שמשמע מזה שלא היה צריך לאסור לכתחילה רק שאם אסר יש לו להחמיר. והרי אין זה מתאים עם הסוברים שלכתחילה יש לחוש ורק בהפסד מרובה וכדו' יש להקל כסתם.

ובכלל מה שנתפשת על הלשון "היה ראוי" כביכול באמת יש להחמיר הוא תמוהה שכן הוא אמר היה ראוי לשיטת המתירים והרי ומתירים זה הדין וכך יש להורות וודאי שלא נתכוון שיחושו לדעה השניה.
ויותר נראה שכל הלשון "היה ראוי" וגם בהמשך "וגם אם אסרת" הוא כי הרמ"ע מניח ששאלה זו עקרונית ועד הגיע המכתב אליו כבר פסקו מה שפסקו על עוף זה כי מן הסתם לא היה אפשר לשמור כמו היום שיש מקרר ועונה להם מה היה צריך לעשות ולכן מה שכותב "היה ראוי" כלומר כן היה צריך להורות כי זה הדין לשיטת המתירים שהם מכריעים הכף. אלא שאם באמת הוא אסר את העוף אז יש לו על מי להישען בזה.

עוד ראיתי שהרב היקר @אלישמע הזכיר את החלקת מחוקק ומן הסתם הרב אלישמע יודע אבל אציין לקוראים שאין זה מהחלקת מחוקק עצמו אלא מבנו שהגיהה בתוך דברי אביו בדפוס כנכתב שם.

עוד אציין שבעוד בש"ך ביורה דעה בכללים שלו הביא את הרמ"ע בסתמא ואפשר לפלפל בדבריו מה הבין, מונח בזכרוני שהש"ך בספרו תקפו כהן דן בסתם וי"א ברמ"א ואומר שזה כמו מה שכתב בשו"ע ובזכרוני מונח שהוא מוכרע שהבין כסתם לגמרי ואינו לפני כעת ובע"ה אבדוק אח"כ ואעדכן.
 
הנה נתפשת ללשון "היה ראוי" שכביכול יש להחמיר ואמנם מיד אחר כך כתוב "גם אם אסרת את העוף ברוך תהיה כי יש לך על מי להשען" שמשמע מזה שלא היה צריך לאסור לכתחילה רק שאם אסר יש לו להחמיר. והרי אין זה מתאים עם הסוברים שלכתחילה יש לחוש ורק בהפסד מרובה וכדו' יש להקל כסתם.

ובכלל מה שנתפשת על הלשון "היה ראוי" כביכול באמת יש להחמיר הוא תמוהה שכן הוא אמר היה ראוי לשיטת המתירים והרי ומתירים זה הדין וכך יש להורות וודאי שלא נתכוון שיחושו לדעה השניה.
ויותר נראה שכל הלשון "היה ראוי" וגם בהמשך "וגם אם אסרת" הוא כי הרמ"ע מניח ששאלה זו עקרונית ועד הגיע המכתב אליו כבר פסקו מה שפסקו על עוף זה כי מן הסתם לא היה אפשר לשמור כמו היום שיש מקרר ועונה להם מה היה צריך לעשות ולכן מה שכותב "היה ראוי" כלומר כן היה צריך להורות כי זה הדין לשיטת המתירים שהם מכריעים הכף. אלא שאם באמת הוא אסר את העוף אז יש לו על מי להישען בזה.
לא נתפשתי ללשון 'היה ראוי', ואם יש את נפשך, טול את הלשון ההיא משם. מבחינתי אינה מעלה ולא מורידה.
עיקר סמיכתי היתה ריהטת הלשון כולה.
כתב לנו הרמ"ע כלל ברור. ומשם עבר לנידונו. לא יתכן שבמעבר הזה יתחדש משהו שלא נכתב בכלל שנכתב שורה לפני כן.
ואם יכול להתחדש באופן שיש בו נ"מ, נצטרך לומר שהנ"מ אחת לשני הכללים.
והנה לפנינו למרות שהפסק 'ברור ומוחלט' להיתר, מ"מ האוסר [לאחרים] יכול להתברך ע"י הרמ"ע בברכת טוב.

אין זה מענייני כעת למה שנקטו האחרונים שיש נ"מ בהפסד מועט או מרובה, אלא רק לבירור מקחו של הרמ"ע מצד עצמו.
 
לא נתפשתי ללשון 'היה ראוי', ואם יש את נפשך, טול את הלשון ההיא משם. מבחינתי אינה מעלה ולא מורידה.
עיקר סמיכתי היתה ריהטת הלשון כולה.
כתב לנו הרמ"ע כלל ברור. ומשם עבר לנידונו. לא יתכן שבמעבר הזה יתחדש משהו שלא נכתב בכלל שנכתב שורה לפני כן.
ואם יכול להתחדש באופן שיש בו נ"מ, נצטרך לומר שהנ"מ אחת לשני הכללים.
והנה לפנינו למרות שהפסק 'ברור ומוחלט' להיתר, מ"מ האוסר [לאחרים] יכול להתברך ע"י הרמ"ע בברכת טוב.

אין זה מענייני כעת למה שנקטו האחרונים שיש נ"מ בהפסד מועט או מרובה, אלא רק לבירור מקחו של הרמ"ע מצד עצמו.
כך הבנתי מדבריך שלכתחילה יש לחוש ואולי בטעות ומחמת חוסר זמן איני יכול לעבור שוב, אך מה שאתה כותב כעת "והנה לפנינו למרות שהפסק 'ברור ומוחלט' להיתר, מ"מ האוסר [לאחרים] יכול להתברך ע"י הרמ"ע בברכת טוב."
זה אני מסכים וזה בדיוק כוונתי וכך גם הבנתי בדבריו אז וכך אני מבין גם עכשיו שהפסק הוא גמור ומוחלט והרוצה להחמיר יש לו על מי לסמוך. וייש"כ.
 
זה אני מסכים וזה בדיוק כוונתי וכך גם הבנתי בדבריו אז וגם עכשיו כך אני מבין שהפסק הוא גמור ומוחלט והרוצה להחמיר יש לו על מי לסמוך. וייש"כ.
לא נראה לי שההגדרה היא 'המחמיר יש לו על מי לסמוך'.
כי עיקר הכלל שלו נשאר כשהיה: הסברא היותר מוסכמת מובאת בסתם, 'והיכא דאיכא למיחש לסברא אחריתי מייתי לה בשם י"א'.
רק ציינתי שלמרות הלשון המוחלטת של 'פסק ברור ומוחלט' בכל זאת גם הרמ"ע עצמו הסכים שאפשר להחמיר לאחרים.
ולאור האמור לעיל, שהשואל חשב שמרן נשאר בספק בדין זה, ברורה לשונו המוחלטת של הרמ"ע שהפסק הנ"ל 'גמור ומוחלט', כי רצה לאפוקי מסברת השואל. אבל אין כוונתו לומר שהדעה האחרת בטלה כלא היתה.
ולכשתתפנה, תביט שוב בדברים שכתבתי בהודעה הראשונה, ואשמח אם תכריע לכאן או לכאן.
 
ברוך ה' אני כבר הגעתי למעל 100 ראיות ברורות מהשו"ע גופיה שדעתו לפסוק להדיא כ"סתם".

(פשוט התחלתי לעבור על כל המקומות של ה"סתם ויש" פתחתי בית יוסף והרבה פעמים רואים שכותב "והכי נקטינן" ועדין בשו"ע כותב "סתם ויש" או שיש דעת ג' עמודי הוראה או רוב ככל הפוסקים בדבר מסויים ועדין כותב "סתם ויש" וודאי שאין דעתו לחוש)

- דרך אגב אלה שאומרים שב"סתם ויש" יש לחוש ליש, מה סוברים במקרה הפוך שהסתם מחמיר והיש מיקל?
 
(פשוט התחלתי לעבור על כל המקומות של ה"סתם ויש" פתחתי בית יוסף והרבה פעמים רואים שכותב "והכי נקטינן" ועדין בשו"ע כותב "סתם ויש" או שיש דעת ג' עמודי הוראה או רוב ככל הפוסקים בדבר מסויים ועדין כותב "סתם ויש" וודאי שאין דעתו לחוש)
'והכי נקטינן' היינו שכך הדעה 'היותר מוסכמת'. זה ברור.
השאלה היא מה טיבה של הדעה השניה.
ומה ההבדל בין כל אותם המקומות מלבד המאה הנ"ל שמנית, שבהם מרן הביא רק דעה אחת ולא חש להביא נוספת, לבין אותם המאה.
דרך אגב אלה שאומרים שב"סתם ויש" יש לחוש ליש, מה סוברים במקרה הפוך שהסתם מחמיר והיש מיקל?
היסוד הוא אחד: הדעה העיקרית כתובה בסתם, הדעה הטפלה בשם י"א.
מה טיבה של הטפלה? לחוש לה כשאפשר, לסמוך עליה כשיש צורך.
וכאן המנעד רחב ונתון למחלוקת עד כמה לכאן ולכאן.
אבל היסוד הוא שיש כאן שתי דעות: עיקרית וטפלה, ולא דעה שכתובה ודעה שדינה כנעדרת.
 
'והכי נקטינן' היינו שכך הדעה 'היותר מוסכמת'. זה ברור.
השאלה היא מה טיבה של הדעה השניה.
שהב"י רוצה "לחוש" לדעה המחמירה הוא כותב זאת במאות מקומות, ולא סותם "והכי נקטינן".
ומה ההבדל בין כל אותם המקומות מלבד המאה הנ"ל שמנית, שבהם מרן הביא רק דעה אחת ולא חש להביא נוספת, לבין אותם המאה.
זה כבר שאלה אחרת.
היסוד הוא אחד: הדעה העיקרית כתובה בסתם, הדעה הטפלה בשם י"א.
אתה רציני!?

יש מקומות שיש מחלוקת שקולה בראשונים והב"י מכריע כשיטה אחת ולא כותב "סתם ויש".

יש מקומות שדעת ג' עמודי הוראה ורוב ככל הראשונים לפסוק משהו, ובכל זאת כותב "סתם ויש"

יש לך הו"א שכאן "נחוש" וכאן "לא נחוש"!?
 
ידועה דעת הרמ"ע מפאנו, שכאשר מרן כותב 'סתם ויש', לא הביא סברת היש אלא 'לחלוק כבוד לבעליה'.
דרך אגב אלה שאומרים שב"סתם ויש" יש לחוש ליש, מה סוברים במקרה הפוך שהסתם מחמיר והיש מיקל?

ישנו מאמר מאוד מרתק ומקיף בעניין, שפורסם בקובץ "תורת ציון"

שווה כל מאמץ לקרוא ולהחכים.

זהו מאמר ח"א

את החלק השני אי"ה אעלה אחרי שכבר יעברו המעיינים על ח"א
 

קבצים מצורפים

סתם לתועלת הענין, כשעברתי בזמנו על כללי הפסק,
ראיתי שכמו בכל כלל אחר גם כאן אין תמימות דעים בין הפוסקים,
י"א 'סתם ויש' אין כאן הכרעה. (ובזה יש 2 דעות).
י"א 'סתם ויש' הל' כסתם (וזו הדעה הרווחת - אך יש 2' שיטות למה הביא את היש).
י"א 'סתם ויש' הל' כיש. (וזה מיעוטא דמיעוטא).
ויש כמה שיטות ב'יש ויש'.
ויש שמבדלים בין כשנוקט לשון רבים 'יש אומרים' ללשון יחיד 'יש מי שאומר',
ויש שמבדילים בין כשנוקט 'יש מי שאומר' לבין 'ופלוני אומר',
ויש עוד כמה שיטות.
 
ראשי תחתית