האם אפשר לסמוך על ספר מעין אומר?

• יוזם האשכול יוזם האשכול דברי מלך
  • תאריך התחלה תאריך התחלה
וראה עוד בדבריו במעיין אומר שם שכתב "זוג חוזרים בתשובה שרוצים להינשא בחתונה נפרדת אך דא עקא שההורים מתנגדים ונראה שצד החתן כלל לא יעזרו לו במימון החתונה ואפשר שכלל לא ישתתפו, והציעו פשרה שבחלק הראשון של החתונה יהא נפרד ובחלקו האחרון מעורב. ושאלה הכלה אם להתפשר בזה? תשובה: שיינשאו. עכ"ל.

וכי תוציא מזה הלכה שהוא מתיר חתונה שחצי ממנה היא מעורבת? (ותשובה לפני כן השיב הגרע"י על שאלה דומה "יעלים עין"). אדרבה כתב ע"ז המחבר הרב יהודה נקי: רבנו כדרכו בהרבה מקומות שאין ברירה לא עונה מותר או אסור אלא מה צריך לעשות ומה שהם עושים המשפחה זה על אחריותם.

שוב עשית סלט, לתועלת המטרה הנכספת.

גם במקרה הראשון הוא לא התיר לזוג עצמו "ריקודים מעורבים", וגם במקרה השני מדובר באיזור שהוקדש לתערובת והזוג לא אמור כלל להיות שם.

ובנוסף לזה, והוא העיקר, לא מופיע שם "מותר" אלא "יעלים עין", ויחי ההבדל הקטן.

ואתה עוד מדגיש את דבריו שהוא לא ענה מותר או אסור כי אין ברירה, ומשליך זאת על תשובותיו הנ"ל לגבי פאה - שם פסק במפורש "יכולה ללבוש פאה"!

רק בדבריו לגבי שידוכין, בתשובה אחת מתוך חמש, כתב "יעלים עין" ומזה מיהרת לעשות היקש וגזירה שווה...

1772933726311.jpeg

וע"ע מה שכתב בזה בקנטרס 'עוטר ישראל בתפארה' (עמ' 46 ובהערה שם), מצורף

יכולת לצלם את ההערה הספציפית במקום לדחוף לכאן את כל הקונטרס, כדוחף פשקוויל לבית המדרש, החסרים אנחנו בעלי פשקווילים ובעלי העתק הדבק?

לגופו של ענין דבריו אינם נכונים (ויכול להתחרות איתך בכמות התירוצים והדחיות), ולא רק לגבי הגר"ע שדבריו פשוטים ב"מעין אומר" אלא גם לגבי הרב יצחק, העידו לי תלמידים נאמנים של הרב יצחק יוסף שראו בעיניהם כיצד בחורים ניגשים אליו (ולא מדובר בבחורים מבוגרים, ולא בבחורים שמתקשים בשידוך, ולא כהנה תירוצי הבל) ואומרים לו "הציעו לי בחורה שרוצה פאה", והוא אומר "אין שום בעיה, זה מום עובר, הכל בסדר".

וזו היתה הוראה פשוטה אצלו לכלל תלמידי חזון עובדיה, באופן שלחלק מגדולי תלמידיו נשותיהם חובשות פאה מחמת ההיתר הנ"ל.

אולם בוודאי שלא יפרסם דבר זה בכתב, בבחינת כל דיכפין יתי ויקל, וכפי שהגר"ע יוסף מעולם לא כתב היתר זה במפורש אע"פ שהיקל בע"פ פעמים רבות. וגם כאשר שואל אותו מחבר ספר או קונטרס מה לפרסם לרבים, ישתדל לסייג הדבר בנוסח ש"אם חיפש ולא מצא והוא מתקשה בשידוכין, אז אפשר להקל" (ובפועל רוב הבחורים מתקשים וקשה זיווגם כקריעת ים סוף).

יכולת לצלם את ההערה הספציפית במקום לדחוף לכאן את כל הקונטרס, כדוחף פשקוויל לבית המדרש, החסרים אנחנו בעלי פשקווילים ובעלי העתק הדבק?

לגופו של ענין דבריו אינם נכונים (ויכול להתחרות איתך בכמות התירוצים והדחיות), ולא רק לגבי הגר"ע שדבריו פשוטים ב"מעין אומר" אלא גם לגבי הרב יצחק, העידו לי תלמידים נאמנים של הרב יצחק יוסף שראו בעיניהם כיצד בחורים ניגשים אליו (ולא מדובר בבחורים מבוגרים, ולא בבחורים שמתקשים בשידוך, ולא כהנה תירוצי הבל) ואומרים לו "הציעו לי בחורה שרוצה פאה", והוא אומר "אין שום בעיה, זה מום עובר, הכל בסדר".

וזו היתה הוראה פשוטה אצלו לכלל תלמידי חזון עובדיה, באופן שלחלק מגדולי תלמידיו נשותיהם חובשות פאה מחמת ההיתר הנ"ל.

אולם בוודאי שלא יפרסם דבר זה בכתב, בבחינת כל דיכפין יתי ויקל, וכפי שהגר"ע יוסף מעולם לא כתב היתר זה במפורש אע"פ שהיקל בע"פ פעמים רבות. וגם כאשר שואל אותו מחבר ספר או קונטרס מה לפרסם לרבים, ישתדל לסייג הדבר בנוסח ש"אם חיפש ולא מצא והוא מתקשה בשידוכין, אז אפשר להקל" (ובפועל רוב הבחורים מתקשים וקשה זיווגם כקריעת ים סוף).
אני שאלתי את הרב יצחק כמה פעמים לגבי בחורים שונים שהעבירו דרכי את השאלה, ורק בבחורים מבוגרים היקל, ואכן היה אומר שזה מום עובר כי אחר החתונה הבעל יוכל לשנות את דעתה. ובפרט כאשר הבעל אינו רוצה, אז לאשה יש פחות ענין ללכת עם פאה.

אני שאלתי את הרב יצחק כמה פעמים לגבי בחורים שונים שהעבירו דרכי את השאלה, ורק בבחורים מבוגרים היקל, ואכן היה אומר שזה מום עובר כי אחר החתונה הבעל יוכל לשנות את דעתה. ובפרט כאשר הבעל אינו רוצה, אז לאשה יש פחות ענין ללכת עם פאה.

אבל זה ברור,
שאם התיר לבחורים מבוגרים, אות הוא שאין זה איסור.
מסתמא לא היה מתיר לבחור מבוגר להתחתן עם מישהי שתלך בפריצות כי אחרי החתונה הוא יוכל לשנות אותה.

ורק בבחורים מבוגרים היקל

נאמנים עלי אותם תלמידים ששמעו באוזניהם כיצד הוא מגיב בביטול גמור למי שחשש להיפגש עם בחורה מחמת שדרשה פאה, והיו אלה סתם בחורים, לא מבוגרים ולא בעלי קשיים.

כמו כן מחבר הקונטרס הנ"ל מעיד בעצמו שרבי יצחק ורבי דוד אמרו לו להקל אם מתקשה במציאת שידוך (ולאו דוקא מבוגרים).

נאמנים עלי אותם תלמידים ששמעו באוזניהם כיצד הוא מגיב בביטול גמור למי שחשש להיפגש עם בחורה מחמת שדרשה פאה, והיו אלה סתם בחורים, לא מבוגרים ולא בעלי קשיים.
ודאי שיהיו נאמנים עליך מי שאומרים את מה שאתה רוצה לשמוע.
כמו כן מחבר הקונטרס הנ"ל מעיד בעצמו שרבי יצחק ורבי דוד אמרו לו להקל אם מתקשה במציאת שידוך (ולאו דוקא מבוגרים).
אם אינו מבוגר מנין שמתקשה?

הם נאמנים עלי בכל דבר, כיוון שאני מכירם. ובוודאי נאמנים הרבה יותר ממך שאין לי מושג מי אתה.

אם אינו מבוגר מנין שמתקשה?

נמצא חצי שנה בשידוכין, נפגש עם כמה ולא מצליח למצוא מישהי כלבבו.

תלוי מה הוא עשה בחצי שנה הזו, אם נפגש עם 5-10 בחורות ואף אחת לא מצאה חן בעיניו, אז בהחלט הוא מתקשה (מביך לחשוב שהדיון הגיע לפלפול במה שפלוני מוסר בשם הרב יצחק, כאשר דעת הגר"ע יוסף ברורה).

לדעתך אין מקום לדיון מה דעת הש"ך בנושא מסויים, שהרי בלא"ה אני מעיין בראיות שלו?
אמנם הרב המוער הגיב כבר לפי דרכו. אך אענה לפי דרכי שלי [השונה משלו!]

אם יש ספר (לא מעין אומר!!!) שיש ספיקות בייחוסו לרבינו הש"ך וכיו"ב. ואין כת"י מוסמך וכיו"ב. וודאי שחלק מהדיון יתמקד האם דבריו מצד תוכנם מתאימים לשאר דברי הש"ך שיש בידינו. והיינו לאו דווקא מבחינת הפסיקה הספציפית. אלא מבחינת דרך הלימוד והחשיבה המוכרת

[לדוגמא ימצאו ש"ך על אבה"ע וכל סגנונו יהיה לסמוך לגמרי על הלבוש וכיו"ב ללא עוררין בשום פעם, גם בפסקים שקשים מאוד להבנה ומחודשים. יהיה בכך ריעותא גדולה בייחוס להש"ך. שאי"ז דרכו כלל. כמובן שערי תירוצים לא ננעלו. ואולי זה נכתב קודם לשאר חיבוריו בצעירותו ביותר, והוא רק מהדו"ק ועוד. אבל הפקפוק יגדל עי"ז ופשוט לענ"ד]

והנה כעת יצא לאור ספר "להתענג בחכמה" ע"י הגאון רבי אלחנן שרבני שליט"א, ראש ישיבת "לב אליהו", בנו של רבי ראובן שרבני זצ"ל, ושם העיד בשם הגר"ע יוסף מכלי ראשון, כפי המובא בשמו ב"מעין אומר", ללא שום הסתייגות כגון בחור מבוגר או בחור שמתקשה בשידוכים:

"היה מעשה במשפחה אחת שבנותיה הגיעו לפרקן ובגרו ולא מצאו זיווגן, ואם המשפחה היתה תמיד מבקשת ממור אבי להתפלל עליהם וכו', ופעם אחת אמר לי מור אבי שאינו יודע אם צריך להתפלל עליה, אלא מה שצריך זה לרפא את האמא מעקשנותה וממילא יהיו שידוכים לבנותיה, וכששאלתי אותו להבין פשר דבריו, אמר לי שהאמא מתעקשת מאוד שבנותיה לא יחבשו פאה, ובשבילה פאה היא בגדר עבודה זרה ולכן פוסלת הרבה שידוכים לבנותיה, ואם אך היתה מסירה את התנגדותה היו הרבה הצעות, כי ידע שהרבה הצעות נופלות מחמת שמיד כשנודע לבחורים על ענין המטפחת היו מורידים את הענין. ואמר לי מור אבי, זה מה שקורה כשאשה חסרת דעת מכניסה את עצמה לענייני הלכה, שזה מקום שלא שייך אליה כלל, ונגרם מזה שנים של עגמת נפש לכל בנותיה, והכל בגלל עקשנות שנובעת מקיצוניות שאינה במקומה.

היה מעשה עם חברי בישיבה שנפגש פעמיים והיה מאוד מרוצה, ולאחר מכן התברר שהבחורה אינה חפצה ללכת עם מטפחת אלא רק עם פאה, והבחור חזר לישיבה לאחר הפגישה, ואמר לי שרוצה מיד להוריד את ההצעה, כי בשבילו הפאה הוא לא נושא שיכול להיות כלל. ואמרתי לו שלפי דעתי הוא צריך לשאול אדם גדול היאך לנהוג, וביקש ממני לשאול את מור אבי, ומיד התקשרתי לשאול, והשיב לי מור אבי שפשוט שאין לו להוריד שידוך על דבר כזה. וגם אחר שהסברתי למור אבי שאותו חבר מחשיב את חכם עובדיה יוסף לרבו המובהק ולכן אין לו רצון להתפשר בכגון דא, אמר לי מור אבי שאין לו שום ספק שלפי משקל הדברים בהלכה גם חכם עובדיה עצמו היה מורה לו שלא לעשות מזה ענין ולהמשיך את השידוך.

אך דעתו של אותו בחור לא נתקררה וחשש מאוד שלפי חכם עובדיה הדבר הוא איסור חמור, ולא יכול להיות שהוא יורה להקל בכגון דא, ואמרתי לו אם כן אנסה להתקשר לחכם עובדיה ונשאל אותו את השאלה, ואתה תשמע את דבריו ומה שיורה לך כך תעשה. ואכן מיד התקשרתי לביתו של הרב וביקשתי לדבר עמו, וחכם עובדיה לקח את הטלפון, והסברתי לו את הענין, והדגשתי שהבחור נמצא רק בשלב פגישות ואין כאן שום מימד של ביטול שידוך וכו', רק שאנחנו רוצים לדעת אם אפשר להמשיך את הפגישות או להודיע שזה לא מתאים, וחכם עובדיה השיב לנו בצורה ברורה שלא מורידים הצעת שידוך בשביל זה, ואם הבחורה טובה בעיניו עליו להמשיך את השידוך ולא להוריד".

וחכם עובדיה השיב לנו בצורה ברורה שלא מורידים הצעת שידוך בשביל זה, ואם הבחורה טובה בעיניו עליו להמשיך את השידוך ולא להוריד".
רק צריך לשים לב שיש הבדל בין זה "שלא מורידים" לבין זה שאם הבחור דורש את זה שמרן הגרע"י זצוק"ל התבטא על זה בחריפות והורה להוריד על זה.

ראשי תחתית