שאינו יודע לשאול
חבר קבוע
א. יש הבדל של שמים וארץ בין מצב שבו תת מגזר שנתפס בעיני כלל הציבור במדינה כשולי וקיצוני חוסם כבישים, לבין מצב שהציבור החרדי כולו עושה זאת, אם מגזר קטן עושה זאת הרי שהמדינה תמיד תעדיף לא לפתוח את המוגלה וכו', לספוג את הכמה שעות בלגן וזהו.א. אני יוצא מתוך נקודת הנחה שהפורום הנוכחי מקפיד על כבודם של גדולי ישראל מכל החוגים, לפיכך אני מניח שלא ניתן לכתוב כאן - בהקשר ההפגנות - על "הרדידות התורנית של אנשי הפלג האלים", היות והכל יודעים שחסימות הכבישים הם בהוראתו הישירה של רבנו הקדוש מרן הגר"ש אויערבאך זצוק"ל, שכמובן מאוד מצחיק לדבר על "רדידות תורנית" בהקשר שלו, ובוודאי שעל אלימות.
כמוהו מרן הגר"א דויטש זצוק"ל וכל שאר גדולי התורה שעמם, ואטו כי רוכלא נלך וניזיל.
היזהרו בגחלתן שלא תיכווה!
תוכל להתווכח ולהסביר את עמדת רבותיך, אך בשום אופן לא להתבטאות בזלזול על גדולי התורה החולקים עליהם.
ב. הכל מודים שאם המדינה תחליט ח"ו לבצע רצח פיזי בציבור החרדי, ובהנחה שחסימת כבישים תמנע את הרצח הבא, הרי שכך מחויבים הכל לעשות: לחסום כבישים! ומי שלא עושה זאת עובר על "לא תעמוד על דם רעך", וכ"ש מי שמפריע לאחרים לעשות זאת.
למעלה מכך, הכל מודים שאם המדינה תחליט לזרוק את כל הציבור החרדי מהבתים ולהופכם להומלסים, רק כי הם חרדים, ובהנחה שחסימות כבישים הם אלו שימנעו את הדבר, הרי שרוב הציבור החרדי, אם לא כולו, יהיה בעד חסימת כבישים.
כל מי שיצקצק בלשונו ש"גם אז לא נחסום כבישים" הוא שקרן.
כל מה שנשאר להתווכח הוא רק:
1. האם גזירת הגיוס כמוה כרצח פיזי (גדול המחטיאו יותר מן ההורגו), ולפחות כגזירת הגירוש מן הבתים?
2. האם חסימת כבישים אכן מונעת את גזירת הגיוס?
אלו אכן שני נושאים לגיטימיים שאני מוכן לדון עליהם אם תרצה.
ואגב, בעבר היה מקובל מאוד בקהילות ישראל לעשות "עיכוב הקריאה", וזהו דבר שכבר מוזכר בפוסקים לחיוב! ועניינו הוא שאדם שנעשה לו עוול והוא לא הצליח למנוע זאת, היה עולה לארון הקודש לפני קריאת התורה בשבת, ומעכב את הוצאת ספר התורה עד שידונו דינו, למרות אי הנעימות שהייתה נגרמת בכך לציבור.
ג. כמובן שחסימת הכבישים לא נועדה להציק, אלא למנוע את גיוס בני הישיבות.
ד. ואגב, פשוט כביעתא בכותחא שאם תיווצר סיטואציה שחסימת החנייה של השכן שלי תעזור לי שלא ירצחו את ילדיי, אזי אני או כל אחד אחר מחויבים לעשות זאת, ושכני עצמו גם מחויב לשתף פעולה. אם השכן יסרב במקרה זה, הוא יעבור על "לא תעמוד על דם רעך".
אם זה יהיה כל הציבור החרדי, יש סבירות גבוהה שזה יביא למלחמת עולם שכנראה לא אנו אלה שננצח בה.
ב. קל לרתום משפחות שחלקם הגדול דור שלישי או רביעי ואולי יותר בתוך עולם הישיבות, למאבק נחוש עם מחירים עצומים על הזכות לשבת וללמוד, כולל חסימת כבישים, והסתכנות במעצר בכל רגע, קשה מאוד לרתום את הספרדים בפריפריה שכל כך אוהבים לדבר בשמם, למאבק בסדר גודל כזה, ההורים שלהם פשוט יוותרו מראש לטובת הסדר חרדי או שאר מרעין בישין.
ג. כל ההשוואה לרצח וכו' היא עושה תעמולה נהדרת אבל אין כאן שום מקום להשוואה:
ראשית, ידועים דברי הט"ז וגדולי האחרונים על ההבדל בין פורים לחנוכה, כיצד נלחמים בגזרות על גוף וכיצד בגזרות על נשמה. [והרי זה אחד הטיעונים המרכזיים אליבא דאמת מדוע איננו משתתפים אקטיבית בהגנת המדינה כי תורה מגנא ומצלא, א"כ ה"ה כאן].
שנית, מאז ומעולם היו גזרות חלקם הגדול היו על גיוס לצבא הטורקי וצבא הצאר בבריה"מ ועוד, מעולם הדרך לא היתה הפגנות, כי המלכות חזקה יותר כל עוד אנו בגלות, וכידוע דברי הגמ' בע"ז יח אומה זו מן השמים המליכוה, וברור שה"ה לערב רב, היו עושים שוחד שתדלנות ובעיקר תפלות וקריעת שערי שמים, וגם מה שאמר הח"ח [וכפי שהביא בשמו הגרא"ו בדוגמא לביאורי אגדות על דרך הפשט הנדפס בסוף קובץ הערות] שאם היינו מוכנים למסור נפש ממש היה הקב"ה מסיר את הגזרה, היינו שכלל ישראל היה במדרגה שמוכן באמת למות ולא להתגייס, אבל הח"ח עצמו מעולם לא הורה כן לציבור, כי הציבור לא היה בדרגה הזו, וזה ממש מתאים למצב של ימינו.
שלישית, כשבאים לרצוח אותך - הוי אומר ששני הצדדים נמצאים בתודעת שפיכות דמים, ויש כבר מלחמת אחים ממש, ופה יכול להיות שלאדם הנקודתי יש מקום להתארגנות פיזית להתגונן, אבל כאן זה שאתה יודע שגדול המחטיאו יותר מן ההורגו, הוא לא יודע את זה, בוודאי ובוודאי אותם חלקים בעם מסורתיים ודתיים לאומיים שרוצים מאוד מאוד לגייס אותך, ולכן לא כל מה שהיה מועיל מול אדם שבא להרוג בהכרח חכם ויעיל מול מי שבא לגייס.
ד. עד המלחמה אם כבר מדברים מה הוכח, הוכח שגם אלה שהקשר שלהם ללימוד היה רופף מאוד, קיבלו דיחוי, ולא נאלצו להתמודד עם סוהרות גסות רוח, ועם איסור יציאה מהארץ ועוד, נמצא שדרכו של הגראי"ל עד המלחמה הוכחה להדיא כנכונה, ומהמלחמה והלאה עוד לא הוכח כלום כי עוד לא נוסה כלום, והמצב באמת מורכב.
אם רוצים לדון לגופו של עניין אפשר. אבל בלי השוואות לרצח או דמגוגיות אחרות.