איך תדע היום מה יקרה מה יעשה כשיצטרך לכך?
הוא יכול למכורבמשך שנים בלי שתדע מה שעתו, ואם יום אחד הגוי ירצה לקנות, יגיד לך שהמכירה היא לא עד כדי כך, ואז זה יגלה לך שכל השנים המכירהלא תפסה.
ולפי דבריך למה צריך שיהיה תוקף משפטי, מספיק שיכולים לשלול לו את התעודה.
יש הגיון פשוט, ולכן א"צ להיות נביא.
הגוי לא יבוא יום אחד לקנות הכל כי הוא יצטרך לשלם על הכל, וגם אם כן, סביר להניח שהמוכר לא יסרב כי סה"כ זה נועד למכירה.
ועכ"פ המוכר יודע שיש הכשר רציני שעליו הוא סומך בענייני המכירה, ואם הוא לא ימכור לגוי אז הוא יפסיד הכל.
משא"כ בקרקע שבאמת הוא לא רוצה למכור לגוי, ואין לו שום דבר להפסיד חוץ ממה שהרבנות לא תתן לו באותה שנה הכשר,
אבל לא בטוח שזה יזיז לו, כי הוא כבר מכר ויש לו גוים למכור, ויש לו מספיק חילונים למכור להם, וגם את הרבנות הוא לוקח רק בשל האפשרות להכניס זאת לשווקים ולסופרים, אז השנה הוא יסתדר, (וגם ככה כלל לא ברור לו שהרבנות תשלול ממנו את ההכשר, כי הרבנות יותר ויותר כפופה לממסד, והם גם מחפשים קולות כל הזמן, אחרת היינו אוכלים כולנו רבנות).
תשמע, אני חושב שההבדל מאד ברור. סה"כ חכם עובדיה בעצמו בהתחלה סבר ג"כ שזה לא לכתחילה, ורק עם השנים שינה את דעתו. לעומתו הרבה גדולים (בסדר גודל הזה) סברו ועדיין סוברים שזה כלום.
אבל על המכירות האחרות וההיתרים האחרים לא ידוע לי שהשתנו הדעות, כנראה שההבדל מדבר בעד עצמו. אני מבין שאנשים קשה להם להשלים עם העובדה שההיתר הזה מפוקפק כי כבודו של חכם עובדיה יקר להם, אבל בא נזיז הצידה את כל הרגשות.
אני חושב שהסברתי כדבעי מה שיש לי להסביר, ומכאן ואילך כל טענה שתטען על כל מיני היתרים אחרים, לא תכשיר את ההיתר הזה, לכל היותר תעמיד את ההיתרים ההם בספק.