זה כבר נושא לאשכול אחר, מה שייך ללכת אחרי רב "באש ובמים", אם יש תמיהות חזקות על הרב עובדיה צריך לדעת להקשות, ולפעמים (אפילו לעיתים רחוקות) לחלוק!, וכמו שהרב עובדיה שהקשו עליו קושיות לפעמים (כמובן שלא תמיד) חזר בו, ולא הלך אחרי עצמו באש ובמים.מכיון ששמי הוזכר פה כמה פעמים אתייחס לחלק מהדברים.
א. כתבתי בעבר כמה פעמים בפורום שמבחינתי הרב היחידי שלי זה מרן הגרע"י זצוק"ל שאני הולך אחריו באש ובמים.
לא אמרתי שלא להקשות (ואני גם בשתי הלכות סובר לא כמרן הגרע"י זצוק"ל)זה כבר נושא לאשכול אחר, מה שייך ללכת אחרי רב "באש ובמים", אם יש תמיהות חזקות על הרב עובדיה צריך לדעת להקשות, ולפעמים (אפילו לעיתים רחוקות) לחלוק!, וכמו שהרב עובדיה שהקשו עליו קושיות לפעמים (כמובן שלא תמיד) חזר בו, ולא הלך אחרי עצמו באש ובמים.
הוא מביא את הצד הזה, וזה ברור שיש שטוענים כך."יש שטענו דאיכא חיוב להחזיר עטרה ליושנה" (לברך אחר ההדלקה)
וכמו שכתבתי לעיל לא כותב שיש חיוב לשנות המנהג, אבל קורא לזה "להחזיר עטרה ליושנה".
לא אמרתי שלא להקשות (ואני גם בשתי הלכות סובר לא כמרן הגרע"י זצוק"ל)
הכוונה שמבחינתי אני הולך אחרי כל ההלכות שלו באש ובמים כל עוד לא ראיתי משהו אמיתי ונכון לפקפק בדבריו.
(איני מתכוון עליך אלא כללית על התופעה)
הכוונה שמבחינתי אני הולך אחרי כל ההלכות שלו באש ובמים כל עוד לא ראיתי משהו אמיתי ונכון לפקפק בדבריו.
יש לציין שהרב @אור יעקב דווקא מחמיר בהרבה דברים יותר מהגרע"י, ולמשל בענין ר"ת שמחמיר אף בצומות דרבנן.(איני מתכוון עליך אלא כללית על התופעה)
(אני אישית משתדל גם במלאכות דרבנן ככל האפשר וגם בצומות אפי' דרבנן)
נכון שלא הכריע שיש חיוב לנהוג כן.הוא מביא את הצד הזה, וזה ברור שיש שטוענים כך.
אבל הוא עצמו לא הכריע בדבר הזה, וכמבואר בהמשך דבריו.
הוא סה"כ מביא שני צדדים, ומביא את דעת הטוענים שיש בזה להחזיר עטרה ליושנה. וזה ברור שיש הטוענים כך.נכון שלא הכריע שיש חיוב לנהוג כן.
בסך הכל הבאתי רק שקורא לזה "להחזיר עטרה" - עם המושג הזה לא מתווכח, רק מתווכח אם לשנות את המנהג שנהגו או לא.
ומדבריו בויען שמואל כב שהעליתי משמע להדיא שדעתו נוטה שאפי' הנוהגות כן יבטלו מנהגם.
זה כבר נידון אחר שלא קשור לפתיחת האשכול.ואגב - לדעתי גם אם יאמר להדיא שיש בהדלקה ואח"כ ברכה משום להחזיר עטרה ליושנה, אין בזה שום פסול, כי ודאי שהבא"ח והקודמים לו יקדמו את פניו בשמחה בעוה"ב ע"כ שהחזיר את העטרה ליושנה לדעתם.
פחות מסתבר...זה כבר נידון אחר שלא קשור לפתיחת האשכול.
ובאותה מידה אני יאמר שהבא"ח ודעימיה יקדמו את פנינו בשמחה למי שמחזיר העטרה ליושנה כמו שנהגו הראשונים לברך ואז להדליק.
כל אחד מה שמסתבר בשבילו.פחות מסתבר...
זה קשור מאוד לאשכול, כי גם אם הרב ברכה יקרא להדלקה קודם הברכה בשם "להחזיר עטרה ליושנה" הוא עדיין לא נהפך להיות חצוף, כי יש רבים וטובים שכך סוברים, וזכותו גם לסבור כך.זה כבר נידון אחר שלא קשור לפתיחת האשכול.
ממש לא! הם ידעו מהראשונים האלו ובכ"ז הורו להשאיר כפי המנהג, ואין שום סיבה שהם יקדמו את פניו של מי שמורה היפך דעתם.ובאותה מידה אני יאמר שהבא"ח ודעימיה יקדמו את פנינו בשמחה למי שמחזיר העטרה ליושנה כמו שנהגו הראשונים לברך ואז להדליק.
בוא נעשה סדר בתחילה הגר"י ברכה בויען שמואל חלק כ' האריך מאוד למה אין בעיה לברך אחר ההדלקה, ע"ש שהאריך בזה בטוטו"ד כיד ה' הטובה עליו, ובאמת נראה שכך כוונתו להלכה, אלא שכדרכו שהרב ברכה עניו גדול (ביודעו ומכירו) ולא אוהב אקשן ומחלוקות, ולכן כתב את זה במילים עדינות ורק בלשון שמי שנוהגת כך לא תשנה ויש לשאול את גדולי ישראל, וזה מחמת הענוה ושלא רצה לכתוב חריף נגד פסק שהרב עובדיה נלחם כל חייו (וכמובן זה שהרב עובדיה נלחם ע"ז זה לא אומר שלת"ח אחרים אסור להגיד הפוך, ומי שחושב כך יש לו בעיה), ולכן כתב בלשון ענוה.כעת ראיתי שכל הציטוטים הנ"ל הם מקובץ ויען שמואל כ, אולם בקובץ כב כתב את הדברים ביותר בהירות.
הצג קובץ מצורף 14925
הצג קובץ מצורף 14926הצג קובץ מצורף 14927הצג קובץ מצורף 14928הצג קובץ מצורף 14929
נכון מאוד רק אסביר כונתי שאני חושב שאת הרב עובדיה כן יקבלו הראשונים את פניו על זה שהחזיר עטרה ליושנה,כל אחד מה שמסתבר בשבילו.
בשבילי זה יותר מסתבר.
נראה שאתה מתעלם מכל מה שהעליתי.ולכן הנידון כאן לא מה דעת הרב ברכה אלא על מה הוא כתב את הלשון "להחזיר עטרה ליושנה" והאם אמר כן להתחצף נגד מה שהרב עובדיה אמן, כמו שמציג הרב יצחק לאלפי שומעי לקחו. ומטעות החמורה הזו יצא הביזוי ת"ח.
ולכן מה שאתה מביא מויען שמואל כרך כ"ב, אין משם תשובה לביזוי שעשה הרב יצחק, ששם סך הכל מבואר שדעת הרב ברכה שבאמת העיקר הוא כמנהג אמותינו (וכמו שהאריך בזה הגאון ר' יעקב חיים סופר), אלא שלא כתוב שם על פרט זה את הלשון "החצופה"... (וגם שם הוא רק כתב לעורר כמה המנהג הזה טוב, ובא להשיב על כמה שטענו עליו שכיון שהשתנה בגלל הרב עובדיה למה לעורר את המנהג, וע"ז השיב שלדעתו יש מעלה במנהג זה. ואגב הלשון שצילמת שיש "חיוב לחזור למנהג אמותינו" זה בכלל לא לשון הרב ברכה, אלא הרב משה אזולאי אז לא הבנתי למה העתקתו)
בקיצור כבודו לא ענה כלל על טענתי, שהרב ברכה לא כתב בשום מקום את הלשון "החצופה" שחייב להחזיר עטרה ליושנה לברך אחר ההדלקה, ובלי קשר למה דעתו האישית למה צריך לנהוג (והאמת שגם הרב יצחק יודע את האמת שמעתי שהעירו לו ע"ז, אבל עיקר זעקתו איך ת"ח יכול לכתוב מאמר נגד דעתו ודעת אביו וזה זעקתו!, אבל לשומעי לקחו הוא מציג את זה כאילו אותו אחד חצוף, שלא ימשכו אחריו, אבל ההיפך הוא נכון אני מכיר כמה אברכים שבגלל ההתקפה בלוין פתחו לראות את דברי הרב ברכה, ושינו מנהגם, וע"ז נאמר "וכאשר יענו אותו כן ירבה וכן יפרוץ", ואמן כי"ר)
לא ברור כלל שראו את דברי שבה"ל במלואם אלא רק מה שהביא הבית יוסף.ממש לא! הם ידעו מהראשונים האלו ובכ"ז הורו להשאיר כפי המנהג, ואין שום סיבה שהם יקדמו את פניו של מי שמורה היפך דעתם.
לא מתעלם, זכותו לעורר את ההלכה לפי מה שיצא לו,נראה שאתה מתעלם מכל מה שהעליתי.
"שפיר יש לעורר את העם לחזור למנהג אמותינו"
רואים שלא קראת את המאמר של הרב ברכה! הוא מאריך מאוד בדברי השבה"ל, ע"ש.לא ברור כלל שראו את דברי שבה"ל במלואם אלא רק מה שהביא הבית יוסף.
אם שפיר יש לעורר את העם - ע"כ זו מצוה.אבל האם הוא אמר את הלשון שחובה (או מצוה) להחזיר עטרה ליושנה לברך אחרי ההדלקה?! אל תתעלם.
הנביא אתה או בן נביא?אגב, הרב יצחק התחיל לתקוף אותו ע"ז לפני שיצא ויען שמואל כרך כ"ב, וכוונת תקיפתו על הקטעה שהעתקתי בתחילה שכתב לשון זאת על קבלת שבת
ראיתי.רואים שלא קראת את המאמר של הרב ברכה! הוא מאריך מאוד בדברי השבה"ל, ע"ש.
אל תמרח אותי,אם שפיר יש לעורר את העם - ע"כ זו מצוה.
אני לא נביא,הנביא אתה או בן נביא?
ויען שמואל כב יצא לפני מעל שש שנים.
אז איך אתה כותב בפשטות שהם כתבו כך כי לא ראו שבה"ל, הרי הוא ביאר דבריו בטוטו"ד באופן שלא יסתור את כל גדולי הדורות שכתבו לברך אחר ההדלקה.ראיתי.
הבנת הנקרא לא תזיק קצת.אל תמרח אותי,
הוא כתב את הלשון הזאת או לא!!!
ויותר הגיוני שמעיר על חלק כב שהדברים מפורשים שם.אני לא נביא,
אבל בשיעור השבועי בילקו"י הוא נתפס על המילים באלו ומציין להם בספרו, ולא למה שאתה מציין, כי שם באמת לא כתוב מילים שהוא אומר בשם הגר"י ברכה!
ראיתי ויש לי הרבה מה להשיב על דבריו ואכ"מ.אז איך אתה כותב בפשטות שהם כתבו כך כי לא ראו שבה"ל, הרי הוא ביאר דבריו בטוטו"ד שלא יסתור את כל גדולי הדורות שכתבו לברך אחר ההדלקה.
נכון.אגב, יש גם מצוה ליישב את גדולי הדורות ב400 שנה האחרונות (ולא לכתוב שכתבו כן בגלל שלא ראו, בזמן שיש יישובים ברורים לזה,ע"ש), והמצוה הזאת לא קיימת רק על ליישב את הרב עובדיה ובנו!
תודה רבה!הבנת הנקרא לא תזיק קצת.
במילים אחרות או לא אחרות, הוא כתב לשון זו?!הוא כותב במפורש שיש עניין לעורר את העם לחזור למנהג הקדום. (או במילים אחרות "להחזיר עטרה ליושנה" כמו שהביא לעיל)
בילקו"י מביא את הלשון הזאת (להחזיר עטרה ליושנה)ויותר הגיוני שמעיר על חלק כב שהדברים מפורשים שם.
לך זה יישוב ברור, ולאחרים לא, זה לגטימי וכדרכה של תורה, אבל מכאן להמציא לשונות לרב ברכה, ולקרוא לו עוד חצוף. שזה עצמו חוצפה נוראה!!!ראיתי ויש לי הרבה מה להשיב על דבריו ואכ"מ.
והיישוב הברור שלא ראו את שבה"ל שלא היה מצוי בידי האחרונים.
ענית להם מצוין. מכאן ואילך זה כבר תסכול לא לשם שמים.נכון שלא הכריע שיש חיוב לנהוג כן.
בסך הכל הבאתי רק שקורא לזה "להחזיר עטרה" - עם המושג הזה לא מתווכח, רק מתווכח אם לשנות את המנהג שנהגו או לא.
ומדבריו בויען שמואל כב שהעליתי משמע להדיא שדעתו נוטה שאפי' הנוהגות כן יבטלו מנהגם.
אתה מעדיף את השקר כמו הרב המצוטט בתחילת האשכול.ענית להם מצוין. מכאן ואילך זה כבר תסכול לא לשם שמים.
ועכשיו בבקשה לא לספר לי סיפורי התבכיינות על רדיפת מרן הגרע"י והשוואת בנו הנזכר אליו וכו' אלא להתמודד עם הטענות בלבד.תשמע בבקשה אל תסיט את האשכול למחוזותיך. אם אתה רוצה תפתח אשכול אחר על שאר דברי הרב ברכה ותדון בהם כרצונך.
נושא אשכול זה הוא האם הרב ברכה פסק וכתב בספרו ש"חובה להחזיר עטרה ליושנה ולהדליק ואחר כך לברך" בלבד!
מצאת כזה דבר בספרו? כן או לא???
הביא לך את הויען שמואל שהדברים ברורים מהו להחזיר עטרה ליושנה לשיטתו, ודי בזה.אתה מעדיף את השקר כמו הרב המצוטט בתחילת האשכול.
וודאי שזה לשם שמים כמו מי ששיקר ושם בפי הרב ברכה דברים שלא אמר...
גם אתה מכובד לענות
אתה מוזמן להביא לנו את הציטוט השקרי שהוזכר בתחילת האשכול "חובה להחזיר עטרה ליושנה ולהדליק ואחר כך לברך" ולא להתחבא תחת משפטים עמומים.הביא לך את הויען שמואל שהדברים ברורים מהו להחזיר עטרה ליושנה לשיטתו, ודי בזה.
תהיה בטוח שהם לא יביאו לך את הציטוט הזה, כי אין אותו, הם רק ימשיכו ללכת סחור סחור להראות שהרב ברכה סובר שעדיף לברך אחרי, ויגידו שזה הכוונה שלו במשפט מצוה לקבל שבת בהדלקה "גם מי שמברכת לפני", והם יסבירו לך מהרוח הקודש שיש להם שבמילים מצוה לקבל שבת "גם המברכות לפני", ובאותו משפט הוא אומר גם שמצוה להחזיר עטרה ליושנה לברך אחרי, ומה שהוא כתב גם המברכות לפני אין כוונתו שיש להם מצוה, הסבר פשוט לא הבנת? אגב, גם אני לא הבנתי מה שכתבתי, פשוט חזרתי על השטויות שלהם שהם מסבירים בדברי רבם שמרבה לבזות ת"ח שלא הולכים לפי פסיקותיו, וכמובן רק לשם שמים, ולא כמונו שאנחנו מראים את האמת שיש כאן סילופים, שזה בודאי לא לש"ש, כמו שאמר @אור תורה כאן-אתה מוזמן להביא לנו את הציטוט השקרי שהוזכר בתחילת האשכול "חובה להחזיר עטרה ליושנה ולהדליק ואחר כך לברך" ולא להתחבא תחת משפטים עמומים.
בקיצור לשקר ולבזות ת"ח זה לש"ש, ולהראות את האמת זה לא לש"ש.ענית להם מצוין. מכאן ואילך זה כבר תסכול לא לשם שמים.
אני ממש מתפלא על תלמידיו (@תפארת, @אור תורה, @אור יעקב, ועוד) איך מקושיות כאלו חזקות (על סילופים והעתקות ועוד ועוד) הם עדיין מנסים ליישבו!
באמת אתם אנשים חכמים ונבונים (ניכר מההודעות שאתם אברכים שיודעים ספר!) אז איך תלכו שולל אחר רב שיש עליו כ"כ תמיהות, בלי להפעיל את השכל, זה כמו בקהילות מסוימות שיש שאלות כל כך חזקות על המנהיג שלהם (וכל אחד כאן יודע לאיזה כתות אני מתכוון), ואנשים מהצד מתפלאים איך לקחו לתלמידיו את כח החשיבה העצמי!, ואותו דבר אני רואה כאן, ואני אומר לכם מהצד בתור אחד שלא רוצה לרעתכם אלא לטובתכם, אנא אל תבזבזו את חייכם לרדוף אחר אדם שיש לכם כ"כ הרבה קושיות חזקות על שיעוריו וספריו, שהרבה פעמים בפורום חלקכם הודיתם שאין עליהם תשובה!
ואני לא כותב את זה במטרה לזלזל עכשיו במשהו, אלא עצה טובה קמ"ל לחיים, שגם רב הכי גדול הוא בנ"א, וצריך להבין אותו ולהקשות קושיות, ואם יש תשובות מצוין, אבל לא ללכת שולל ולדחות מיד כל אפשרות של תמיהה עליו!
זה לא משנה אם אמר שכתב חייבים או צריכים, המהלך הוא שדעתו שכדאי לשנות ולהחזיר עטרה ליושנה, ולא כמו שהורה אביו מרן זצ"ל עשרות שנים.תהיה בטוח שהם לא יביאו לך את הציטוט הזה, כי אין אותו, הם רק ימשיכו ללכת סחור סחור
הרב יצחק יוסף תקף אותו בשיעור, על כך שמביא ראיה מהשו"ע לגבי ברכה אחר ההדלקה, ולהד"מ.