מה פתאום לומר כך?לפי הספרדים בוודאי שכיום מניחה על שלחנו ודיו
מה פתאום לומר כך?
חידוש נורא.אני אבדוק בהמשך מקור מדוייק.
ורק מה ששמעתי ממרן הראש"ל הגר"ד שליט"א בשם אביו מרן זיע"א, שהגר"ע עטיה זצ"ל היה מניחה על שלחנו למרות שבביתו היה פתח הסמוך לרה"ר. ואף הגרע"י בעצמו נהג כך, שהיה מניחה על שלחנו למרות שהיה יכול בשופי להניח על החלון הפונה לרשות הרבים (בביתו ברחוב אלקנה).
כמו כן באותו השיעור הגר"ד הביא ראיה נפלאה לזה מהר"ן, בל"נ אברר.
באור לציון כתב מפורש שכן המנהג אצל בני ספרד מדורי דורות להדליק בבית בפנים, והנוהג כן יש לו על מי לסמוך בשופי. וכתב שאבל וודאי לכתחילה ראוי להדליק בחוץ.חידוש נורא.
תמיד ידעתי שרוב הפוסקים ס"ל דצריך להדליק או בפתח הבית או בחלון,
אבל בתוך ביתו פעם ראשןנה שאני שומע.
(מלבד שו"ת דבר יהושע המפורסם).
גם מרן הגרי"ש אלישיב השיג עליו בקובץ תשובות.ולגבי הדבר יהושע, הביאו שם, שהוא כתב שעיקר המצוה האידנא דווקא בתוך הבית. והשיג עליו מרן הגרע"י ע"ש באורך.
גם מרן הגרי"ש אלישיב השיג עליו בקובץ תשובות.
יש לעיין, מצד אחד האול"ץ מעיד שכן המנהג, מצד שני יש לומר שהשתנה המנהג. וצ"ע.והשיג עליו מרן הגרע"י ע"ש באורך.
מרן הגרע"י השיג עליו מפני שאמר שחז"ל עקרו את מצות ההדלקה מבחוץ וקבעוה מבפנים, לפרסומי ניסא לב"ב ולא לעוברים ושבים. ודו"ק.יש לעיין, מצד אחד האול"ץ מעיד שכן המנהג, מצד שני יש לומר שהשתנה המנהג. וצ"ע.
לדעת מרן הגרי"ש אפילו אינו רואה וב"ב, עיקר התקנה כזמן חז"ל בפתח ביתו.מרן הגרע"י השיג עליו מפני שאמר שחז"ל עקרו את מצות ההדלקה מבחוץ וקבעוה מבפנים, לפרסומי ניסא לב"ב ולא לעוברים ושבים. ודו"ק.
בכל אופן מהמנהג מוכח לא כן, ובזה אני מסתפק.מרן הגרע"י השיג עליו מפני שאמר שחז"ל עקרו את מצות ההדלקה מבחוץ וקבעוה מבפנים, לפרסומי ניסא לב"ב ולא לעוברים ושבים. ודו"ק.
נזכרתי שבאול"צ כמדומה לי כתב שע"פ הקבלה יש להדליק בפנים, ולכן ישנם שמדליקים פעמיים בפנים וגם בחוץ, לא מצאתי כעת, ולפי"ז הדין כמרן הגרע"י אבל לא מטעמיה.בכל אופן מהמנהג מוכח לא כן, ובזה אני מסתפק.
צ"ע היאך הקבלה סותרת עיקר התקנה דהדלקת נ"ח.נזכרתי שבאול"צ כמדומה לי כתב שע"פ הקבלה יש להדליק בפנים
נזכרתי שבאול"צ כמדומה לי כתב שע"פ הקבלה יש להדליק בפנים,
אני לא מוצא את האור לציון הזה.צ"ע היאך הקבלה סותרת עיקר התקנה דהדלקת נ"ח.
עתה ראיתי שכזה צד העלה האול״ץ עצמו (תשובה ג׳).עקרו את מצות ההדלקה מבחוץ וקבעוה מבפנים
עתה מצאתי בתשובה ה׳. וז״ל בביאורים ״ יש גם עניין לפי הקבלה לשים בפתח... ומשום כך יש שנהגו להדליק בכל אופן ליד הפתח גם באופן שאין פתח ביתו פונה לרה״ר״.נזכרתי שבאול"צ כמדומה לי כתב שע"פ הקבלה יש להדליק בפנים, ולכן ישנם שמדליקים פעמיים בפנים וגם בחוץ, לא מצאתי כעת
וכמו שהבאתי גם מהאול״צ גופא כך.שחז"ל עקרו את מצות ההדלקה מבחוץ וקבעוה מבפנים, לפרסומי ניסא לב"ב ולא לעוברים ושבים.
א. כך נהגו! ואינך יכול לשנות את המציאות שנהגו כן אפילו שלא בשעת סכנה.יש גמרא שצריך להניח על הפתח הפונה לרה"ר וכ"כ הרמב"ם והש"ע.
מה פתאום לומר שלפי הספרדים יש להדליק בפנים?
וכי האידנא שעת הסכנה?
איזו מציאות אתה מכיר שנהגו כך ועוד שלא בשעת הסכנה... ומדוע היא עוקרת את ההלכה רח"ל?א. כך נהגו! ואינך יכול לשנות את המציאות שנהגו כן אפילו שלא בשעת סכנה.
ב. כמו שאמרו, מפני שעת הסכנה עקרו את החיוב בחוץ, ואי״ז חדש, יש ראשונים שסוברים כן.
ג. באמת בשו״ע לא משמע כן. אבל כך היה המנהג.
מה אתה רוצה? אני משם האול״צ שמעיד ועוד רבים שמעידים שכך היה המנהג! תפתח בפנים!איזו מציאות אתה מכיר שנהגו כך ועוד שלא בשעת הסכנה... ומדוע היא עוקרת את ההלכה רח"ל?
אשמח לציטוט כי הספר תח"י.מה אתה רוצה? אני משם האול״צ שמעיד ועוד רבים שמעידים שכך היה המנהג! תפתח בפנים!
אין שום ראשון שסובר שבמקום דליכא סכנה ניתן להדליק בפנים, זה הרי נגד דין הגמרא.מו שאמרו, מפני שעת הסכנה עקרו את החיוב בחוץ, ואי״ז חדש, יש ראשונים שסוברים כן.