וגם טענה כזאת רק נחיתי יכול לכתוב
אז מה באמת ?
אני חושב שהענין הוא,
למה אצלינו עושים מזה ענין כל הזמן ? (לכאן ולכאן).
אצל האשכנזים זה קיים הרבה פחות, כל אחד עושה מה טוב לו, ולא איכפת לו מה השני חושב/עושה/אומר.
אצלינו זה מאד תופס ומאד מעסיק,
זה אחד ההבדלים הגדולים בין ספרדים לאשכנזים, ואני חושב (אולי מנחיתות) שזה נובע מהרגשיות הספרדית שיש לנו.
מצד אחד אנחנו יכולים להזיל דמעה ולהתרגש מכל דבר, מצד שני אנחנו בגלל זה לוקחים כל דבר ללב.
וזה גורם לנו לעסוק בדברים אלו הרבה יותר, מחד. אבל גם הרבה פעמים מפריע לנו לעיין מאידך.
ולא שאנחנו לא יכולים לעיין,
(נכון שיש אולי הבדלי חשיבה, או גישה חשיבתית שונה, וזה ודאי משפיע מאד על הגישה הלימודית והעיונית, אבל זה ניתן לשינוי, והראייה שיש הרבה ספרדים שכן מעיינים), אלא זה גורם לנו לפעמים לא לרצות לחשוב כי אז זה פוגע ברגש שלנו. מה, חכמינו שבדורות העבר היו רק ידענים ? או חמור מכך, מה, הראשי ישיבות המשוכנזים הללו יחשבו לת"ח ? חלילה וחס.
אבל זו לא פגיעה בחכמי הדורות שעברו, כי כך היתה הגישה בעבר ע"פ רוב, וכך חוברו הספרים בדורות ההם ומה בכך. היום ישנה חשיפה לפן נוסף אז מה הבעייה ? שיהיה גם וגם.
אבל הרגש הזה שכאילו אנחנו פוגעים במישהו שהוא משלנו, ונותנים לגיטימציה למשהו שהוא אחר מאיתנו, נותנת להרבה מאיתנו תחושה רעה וגורמת להתנגדות, וממילא פחות ופחות משקיעים בחלק העיוני כי הוא אשכנזי מדאי.
@הולך את חכמים יחכם אני כתבתי את מה שבליבי, יכול להיות שגם זו נחיתות.