לאשכנזים יש תבונה, לספרדים יש חכמה

עיין במש''כ באשכול דין ורחמים שאותם הלומדים ומחלקים לשתיים בבסוגיות וכיו''ב יסודם באש שהיא הבינה והמחברים הכל יסודם במיים שמחברים על ידה כל דבר שבעולם וידועים דברי רמד וואלי אע''פ שאי''ז כלל שהרי החסיד מוולינא חיבר כל התורה כולה

אין ספק שלאשכנזים יש פלפול ולמדנות שהספרדים לעולם לא ישיגו ולא יצליחו להשיג.

דבריך משוללי יסוד לחלוטין.
נשמע כמו התחלה של העמדת הסוגיא
אבל כבוד תורתו נתקע בהקדמה
ובאים מתוך גישה חשוכה.
וכדמוכח מ...?

רחמיי עליך.
חן חן. נוצר בליבי לעדי עד את השמחה לנוכח האכפתיות.

כן אני מבין שבעולם שמעריך שכל מה שכתבתי זה קצת פדיחה.
אבל יעשה כבודו מאמץ להגיב באופן למדני ושכלי ולא בהצהרות פומפוזיות.
או שיוכיח בדבריו את האמור לעיל, שהספרדים פועלים מרגשות ולא משכל.

עצם ההנחה שלך שהגעה לרמה מסוימת בצורת למידה מסוימת תלויה במוצא, היא משוללת יסוד.
ולצערי היא מגיעה ממקום חשוך, כאילו בגלל מוצאו של האדם הוא אינו מסוגל להגיע ליעד מסוים. ולא היא.

עצם ההנחה שלך שהגעה לרמה מסוימת בצורת למידה מסוימת תלויה במוצא, היא משוללת יסוד.
ולצערי היא מגיעה ממקום חשוך, כאילו בגלל מוצאו של האדם הוא אינו מסוגל להגיע ליעד מסוים. ולא היא.
אשמח לשמוע את חו"ד הציבור הק' על המצ"ב
מעניין לנתח את זה.

עיין לעיל
לפי דעתך המחבר דלעיל טעה ומייחס תכונות לפי מוצא רחמנא לישזבן

עיין לעיל
לפי דעתך המחבר דלעיל טעה ומייחס תכונות לפי מוצא רחמנא לישזבן
אני האחרון שיחלוק על רמ"ד וואלי.
רק צריך אני הסבר לעצמי על שער המלך משנה למלך ועוד שישבו בארצות המכונות ספרד וגדול כוחם בפלפול.
אלא אם כן כוונתו לארצות המערב, וגם זה צ"ע.

אשמח לשמוע את חו"ד הציבור הק' על המצ"ב
מעניין לנתח את זה.
ואולי יש להוסיף על כך את דברי הש"ש בהקדמתו בשם מהר"ם אלמושנינו,

"דהישרים בשכלם אינם חריפים כ"כ והחריפות אינו אלא אגב שבשתא."

1767015150592.png

איזה יופי !
כשספרדי טוען שהאשכנזים יותר טובים, אומרים לו אתה ספרדי נחית.
וכשספרדי טוען שהספרדים יותר או לפחות כמו האשכנזים, אומרים לו רק ספרדי (נחיתי) יכול לומר כך.
כל הדרכים מובילים לירושלים...?!?!?!

זאת כתבתי בעבר בנושא:

חכמה היא השגת הדבר כמו שהוא (והמליצו ש'חכמה' בגימטריא 'גלם'). בינה היינו עומק המושג, מה ש'בין' הדברים, ואמרו חז"ל ברמז זה בפרק הרואה "הרואה 'קנה' בחלום יצפה לחכמה, 'קנים' יצפה לבינה", וזה נעשה בכח ה'רגש' שהוא בלב, ונקרא בגמ' "מקום בינה".

'דעת' היא החיבור המוחלט להשגת העניין, ולכן "אם אין דעת - הבדלה מנין" (ברכות ל"ב.).

מאידך, יעוי' בפי' הרמב"ן עה"ת עה"כ "וידע האדם" שדעת תקרא בלשוננו 'הרצון', היינו ההשתוקקות לחיבור לדבר. א"כ י"ל להיפך, שקודם כל מתחילה ה'דעת' היינו הרצון העמוק להשגת החכמה וזה נעשה ע"י 'התבוננות' עד ההגעה ל'השכלה' היא 'חכמה'.

הא לן מהלך של 'חכמה-בינה-דעת' לעומת מהלך של 'דעה-בינה-השכל', והן שתי הנוסחאות בברכת "אתה חונן" וי"ל שהשתלשלות חילוף הנוסח בין בני ספרד ואשכנז יש בו מן המאפיין את דרך הלימוד בהשגת החכמה וא"צ להאריך ודו"ק.

איזה יופי !
כשספרדי טוען שהאשכנזים יותר טובים, אומרים לו אתה ספרדי נחית.
וכשספרדי טוען שהספרדים יותר או לפחות כמו האשכנזים, אומרים לו רק ספרדי (נחיתי) יכול לומר כך.
כל הדרכים מובילים לירושלים...?!?!?!
וגם טענה כזאת רק נחיתי יכול לכתוב

וגם טענה כזאת רק נחיתי יכול לכתוב

אז מה באמת ?
אני חושב שהענין הוא,
למה אצלינו עושים מזה ענין כל הזמן ? (לכאן ולכאן).
אצל האשכנזים זה קיים הרבה פחות, כל אחד עושה מה טוב לו, ולא איכפת לו מה השני חושב/עושה/אומר.
אצלינו זה מאד תופס ומאד מעסיק,
זה אחד ההבדלים הגדולים בין ספרדים לאשכנזים, ואני חושב (אולי מנחיתות) שזה נובע מהרגשיות הספרדית שיש לנו.
מצד אחד אנחנו יכולים להזיל דמעה ולהתרגש מכל דבר, מצד שני אנחנו בגלל זה לוקחים כל דבר ללב.
וזה גורם לנו לעסוק בדברים אלו הרבה יותר, מחד. אבל גם הרבה פעמים מפריע לנו לעיין מאידך.
ולא שאנחנו לא יכולים לעיין, (נכון שיש אולי הבדלי חשיבה, או גישה חשיבתית שונה, וזה ודאי משפיע מאד על הגישה הלימודית והעיונית, אבל זה ניתן לשינוי, והראייה שיש הרבה ספרדים שכן מעיינים), אלא זה גורם לנו לפעמים לא לרצות לחשוב כי אז זה פוגע ברגש שלנו. מה, חכמינו שבדורות העבר היו רק ידענים ? או חמור מכך, מה, הראשי ישיבות המשוכנזים הללו יחשבו לת"ח ? חלילה וחס.
אבל זו לא פגיעה בחכמי הדורות שעברו, כי כך היתה הגישה בעבר ע"פ רוב, וכך חוברו הספרים בדורות ההם ומה בכך. היום ישנה חשיפה לפן נוסף אז מה הבעייה ? שיהיה גם וגם.
אבל הרגש הזה שכאילו אנחנו פוגעים במישהו שהוא משלנו, ונותנים לגיטימציה למשהו שהוא אחר מאיתנו, נותנת להרבה מאיתנו תחושה רעה וגורמת להתנגדות, וממילא פחות ופחות משקיעים בחלק העיוני כי הוא אשכנזי מדאי.
@הולך את חכמים יחכם אני כתבתי את מה שבליבי, יכול להיות שגם זו נחיתות.

דוגמה מצוינת לתגובה למדנית ומעמיקה, נטולת כל רגש של נחיתות ועלבון.
לא כי אלא הינה דוגמה מצוינת לתגובה למדנית ומעמיקה ממש פלא פלאים:
אין ספק שלאשכנזים יש פלפול ולמדנות שהספרדים לעולם לא ישיגו ולא יצליחו להשיג.
וכיוון שתורה היא וללמוד אנו צריכים אולי תביא לכאן מעט דוגמאות לפילפול למדני ועמוק, ורק כזה שספרדי לא יכול ולעולם לא יוכל להגיע אליו. נשמח להחכים.

ראשי תחתית