אתה רציני ???
פסים שחורים זהו כמנהג אשכנזיים - ועוד כמה בודדים מיוצאי מרוקו וכו' ... מנהג הספרדים לאורך כל הדורות שלא השתכנזו ללבוש טלית לבנה ... וכך היה מנהג החלבים, העירקים, חלק גדול מהמרוקאים ... ועוד ...
כדי להעמיד דברים על דיוקם
המקור של טלית לבנה כולה כולל הפסים והתפרים הוא בכלל מהמהרש"ל [ביש"ש יבמות פ"א סי' ג], והוא לומד זאת מסברא דיליה ע"פ הר"י ברונא
דהר"י ברונא נשאל האם לעשות טלית ירוקה וצבעונית לכבוד שבת, ושם כותב הר"י ברונא את העניין של טלית לבנה ומביא שם ע"פ המדרש "והיה העטופים ללבן" וכו'.
והמהרש"ל מוסיף- דנראה לו לפי"ז שצריך לעשות כל הטלית לבנה כולל התפרים ואפי' העטרה ולכן כך הוא נוהג.
אך הרבה מהפוסקים- לא חששו לזה וכתבו דמסתכלים על עיקר הטלית, ואם עושים זכר לתכלת או לנוי לית לן בה, דגם זה מקרי טלית לבנה.
אם זה הא"ר, וכן הפמ"ג, וכן המלבי"ם על הל' ציצית כתב על דברי רש"ל ע"פ הר"י ברונא "שזו חומרא בעלמא", וכן הבא"ח, והמ"ב.
וא"כ- אין קשר בין אשכנזים לספרדים בזה, וכן זה לא קשור לקבלה, ואם כבר איפכא המקור לעניין זה של טלית לבנה כולה כולל הפסים זה המהרש"ל שהיה אשכנזי.
ובילקוט יוסף שבת א-ד מהד' תשע"ג עמ' רס"ה- כתב שמנהג הספרדים בטלית לבנה בלא פסים שחורים, והביא למקורותיו מהשו"ע והרמב"ם ושכן פסקו שאר האחרונים מ"א ופמ"ג ועוד דצריך לעשות טלית לבנה.
אולם לא חייש לקמחיה- דשני נושאים הן, ואין שום הבדל בין האשכנזים לספרדים בזה, דלכו"ע עיקר הדין בעי, טלית לבנה, ולא על זה הנידון.
השאלה היא- אם כשעושה טלית לבנה ועושה לנוי או בשביל סבה אחרת [וכגון זכר לתכלת] פסים שחורים וכד', האם לא מקרי בהאי טלית לבנה?, דזה נושא אחר- והרבה מהאחרונים הסכימו דגם זה הוא בכלל טלית לבנה.
ובעיקר העיקרים
שלא חייש לנושא בכלל, דהביא כחלק מהמקורות לטלית לבנה כהספרדים [כלשונו] את הפמ"ג, שכתב דבעי טלית לבנה.
אבל הפמ"ג- גופיה הוא עצמו כתב שנוהגים לעשות פסים שחורים לטלית, וגם זה מקרי טלית לבנה.
וא"כ- אותם מקורות שהביא לדבריו אינם 'קשורים לנושא, דזה לכו"ע בעי, הן אשכנזים והן ספרדים דעיקר הדין הוא בטלית לבנה, ואין הבדל בזה, ולכן מה שהביא שם מהפמ"ג זה רק משקף כמה לא ירד לעומק הדברים לאשורם ולא הבין דזה שני נושאים, ולכן תלה זאת "בספרדים ואשכנזים".
וכן תלה זאת- בשו"ע והרמב"ם שכתבו דעיקר הדין טלית לבנה.
דאמת ונכון הוא- לכו"ע, אבל זה לא הנושא, כי כל הנושא ברמב"ם והשו"ע וכו', זה לא לעשות טלית משאר צבעים, כאדומה וירוקה, וכמו שהאריכו במקורות שם בב"י ובשאר הפוסקים.
אבל כלפי- שעושים האידנא טלית לבנה, עם תוספת של פסים שחורים, אין זה קשור לא לרמב"ם ולא לשו"ע, אלא זה נושא אחר שהועלה באחרונים, ויש שנקטו כמהרש"ל, ויש שחלקו שאין קפידא בזה, דגם זה בכלל טלית לבנה, וגם זה בכלל השו"ע והרמב"ם.
ועוד ערבוב דברים ונושאים
גם בשיעורים שבמוצ"ש מתערבבים הדברים והנושאים.
דוגמא קטנה מתוך שיעורו פרשת ויחי תשפ"ה- תלה זאת כמובן בספרדים ואשכנזים והוסיף גם "שלפי הקבלה" צריך טלית לבנה "כולו הפך לבן".
אך אין קשר לקבלה- ומה שהביא "כולו הפך לבן", זה בכלל דברי המהרש"ל [ע"פ הר"י ברונא], שהיה אשכנזי, וכתב זאת מדיליה לא קשור לקבלה, אלא ע"פ הפשט.
ובמקו"א- אמר בשיעור שהספרדים צריכים לקחת טלית לבנה מדין
"ויגבה לבו בדרכי ה'".
אולם לפי האמור- אין זה קשור לספרדים ואשכנזים ואין זה קשור לנושא של "טלית לבנה", כי אין מישהו היום שאינו נוהג בטלית לבנה, וכולם "גבה לבם בדרכי ה'" בנושא זה, אלא שלעניין הפסים שחורים איפכא אולי צ"ל שהאשכנזים יעשו פסים לבנים מדין ויגבה לבו, וכהמהרש"ל.
אך לאמת- גם לאשכנזים אין פה ויגבה לבו, כי זה מח' הלכתית האם צריך שגם הפסים יהיו לבנים או גם שחורים, והרבה הסכימו שעושים פסים שחורים וממילא הויגבה לבו הוא איפכא לעשות פסים שחורים, לקיים דברי הפמ"ג והא"ר ועוד.