האחרונים דנו באמירת המשפט הנ"ל, האם יש בו בעיה שמראה שכביכול יש לקב"ה בן, והאם ניתן ליישבו – עי' בשו"ת יבי"א ח"ה סי' ד' אות ח' ובפסקי תשובות סי' קל"ד אות י"ג, ועוד. ונבאר את עיקרי הדברים בס"ד;
אולם בפירוש עלי תמר על הירושלמי שם הביא שבאגדת בראשית פכ"ז פליג על הירושלמי הנ"ל, דאיתא שם: הרשעים אומרים שיש לו בן, שנאמר ורויה די רביעאה דמי לבר אלהין, אמר הקב"ה רשעים שמא כתיב בו דמי לבר 'אלהא', אלו היה כתוב כן היה לכם פתחון פה, לא כתיב אלא דמה לבר 'אלהין', אלו המלאכים שנקראו בני אלהים עי"ש. הרי שדעת אגדת בראשית שכשאמר 'בר אלהין' אין הכונה 'בן' אלוהים [כפירוש הירושלמי הנ"ל] אלא הכונה 'מלאך', וכמו בשאר המקומות שכתוב 'בני האלוהים' [וכדלקמן]. וכן בפירוש הרס"ג בדניאל שם כתב: לבר אלהין – למלאך אלוהים, כמו ויראו בני האלוהים עי"ש. וכ"כ שם רש"י בקצרה: דומה למלאך וכו' עי"ש. הרי שהם פירשוהו כאגדת בראשית - לחיוב, ולא לשלילה – כירושלמי. וא"כ אין לפקפק ולדחות נוסח 'בר אלהין' בבריך שמיה משום הירושלמי הנ"ל, כיון שיש מקום לקיימו ע"פ אגדת בראשית הנ"ל.
והנה בב' המקומות בספר איוב – מוסכם בחז"ל דהיינו 'מלאכים', דבספרי האזינו [סוף פיסקא ש"ו] איתא: ויריעו כל בני אלהים, אלו מלאכי השרת, וכן הוא אומר ויבואו בני האלהים להתיצב על ה' ע"כ. ובתלמוד בבלי חולין צ"א ע"ב איתא: אין מה"ש אומרים שירה למעלה, עד שיאמרו ישראל למטה, שנאמר: ברן יחד כוכבי בקר, והדר: ויריעו כל בני אלהים עי"ש. ובאבות דר"נ פמ"ד [נוסח ב'] איתא: ישראל נקראו בנים שנאמר בנים אתם לה' אלהיכם, ומלאכי השרת נקראו בנים שנאמר ויבואו בני האלהים עי"ש. ולכאורה יש להקשות על הירושלמי הנ"ל שהבין שבר אלהין זה כינוי לא נכון למלאכים, דמה יענה לפסוקים אלו. אולם בפירוש יפה תואר שמות כ' סי' י' כתב שיש הבדל בין 'בני' לבין 'בן', דכשאומרים 'בני' אלוהים הכונה 'אישי המלאכים' כמו בני בליעל, בני אדם, בני נבל, בני איש, כי אלוהים שם משותף למלאכים, אבל כשכתוב 'בר' אלהין ביחיד, נראה שהוא 'בן האלוה' עכ"ד. ואם כן ממקורות אלו אין ראיה להתיר לומר 'בר אלהין' בבריך שמיה.
לענין המקום הראשון, בבראשית, נחלקו בזה חכמי ישראל; הרבה מדרשים נקטו שהם המלאכים עזא ועזאל – עי' בתורה שלמה שם באות ט' באורך. אולם אונקלוס שם תרגם בני 'רברביא'. וכן בב"ר שם [כ"ו ה'] איתא: רשב"י קרא להון בני דייניא. רשב"י מקלל לכל מאן דקרא להון בני אלהיא עי"ש[1]. ובפשטות נראה דס"ל לרשב"י שאין לפרש שהם 'מלאכים', וכפי שסובר הירושלמי הנ"ל שהכינוי 'בר אלהין' למלאכים הוא כינוי שלא נכון. אולם כבר כתב היפ"ת שם שאין לפרש כן, שהרי בשאר המקומות הנ"ל מצאנו שהמלאכים כן נקראים 'בני אלוהים', ושם אין מפקפק בזה. וכתב היפ"ת שהטעם שרשב"י לא פירש שהם מלאכים זהו משום שהדבר רחוק שמלאך יתגשם. ועוד דכל דמצינו לפרש מילתא בבני אדם, למה לנו להמציא דברים שלא נתפרשו עי"ש. וא"כ גם ממקור זה אין לפקפק באמירת 'בר אלהין' בבריך שמיה.
נמצא שיש לנוסח לא על 'בר אלהין' סמיכנא, על מה 'שיסמוך', ע"פ אגדת בראשית ועוד ראשונים שהשתמשו בנוסח זה, ולא חשו לירושלמי שלא ניחא ליה בביטוי זה.
והנה ב3 מסידורי איטליה כת"י מהמאה ה15 [עי' פירוטם במאמר הנ"ל עמ' 164] הנוסח הוא: לא על איניש אנא רחיץ ולא על בר נש אנא סמיך אלא באלהא וכו'. ובסידור ספרדי מהמאה ה15 [עי' פירוטו בעמ' 166 שם] הנוסח הוא: לא על איניש רחיצנא ולא על בר נש סמיך לבי אלהין באלה שמיא וכו'. ובסידור נוסח פרס בכתיבה מזרחית משנת של"ז [עי' פירוטו שם בעמ' 176] הנוסח הוא: לא על בר אנש אנא רחיצנא ולא על בר אנש אנא תמיך אלא עלך וכו'.
נמצא שבג' ארצות שונות [ב' מהם קודם הדפסת הזוהר, והשלישי לאחר הדפסתו] השתמר נוסח שונה מנוסח הזוהר שלפנינו [שגם הוא כבר נמצא בספר תפלה לדוד [קארקו, קושטא רח"צ] בסופו, שהעתיק בסתמא תפלה להוצאת ס"ת ושם הנוסח הוא כלפנינו 'בר אלהין'], והוא 'בר נש'.
וע"כ נראה שעדיף טפי לומר נוסח זה: לא על 'בר נש' סמיכנא, שהוא נוסח מבורר יותר, ויש לו מקורות קדומים שונים בלתי תלויים. אולם האומרים כנוסח המצוי לא על 'בר אלהין' סמיכנא יש להם על מה שיסמוכו, על אגדת בראשית, ועל כמה מהראשונים שנקטו לשון זו בכתביהם.
[1]
הרד"ק בביאורו לתורה שם כתב בזה"ל בני השופטים והגדולים ומנהיגי המדינות כי הם יקראו אלהים כמו אלהים לא תקלל והדומים לו, וכן תרגם אונקלוס בני רברביא, ודרש עזא ועזאל רחוק. ובב"ר רשב"י וכו' עי"ש, ומפורש דס"ל שהתרגום ורשב"י ס"ל שהם בני השרים והדיינים. אולם בזוהר בכמה מקומות מפורש שבני האלוהים הם עזא ועזאל ומהם בדף י"ט ע"א ובדף כ"ג ע"א, ושם מפורש כן בשם ר"ש עי"ש. וכבר הקשו סתירה זו בספר מלאכת הקודש [לבעל התשובה מאהבה], וכן התורה תמימה עה"פ הנ"ל ונשארו בצע"ג. ובספרו ברוך שאמר עמ' קע"ח כתב בעל התורה תמימה וז"ל ובהכרח צ"ל כי המאמר שבזהר הוא לאחד החכמים בזמן מאוחר מרשב"י, כאשר ידוע כי בזהר נקבעו מאמרים מכמה חכמים כאלה ועם משך הזמן נתיחסו לרשב"י עי"ש. ועי' בספר נזר הקדש על המדרש שם [נדפס בשנת תע"ט] שדן האם המדרש שם חולק על הזוהר או לא [ולא התייחס לסתירה בדעת רשב"י עצמו] וצידד בזה שאפשר שגם הזוהר מודה שאין מקרא יוצא מידי פשוטו וכו' ואפשר שגם שיטת אגדתין נמי הכי וכו' וסיים אבל מ"מ זה נראה דוחק ונראה דפליגי אשיטת הזוהר עיש"ב. ובספר כתם פז דף קנ"ה ע"ב כתב דברים תמוהים בזה וזת"ד ובב"ר ויראו בני האלוהים – בני דייניא וכו' ועוד אמרו שם רשב"י מקלל וכו', והכוונה לקללת רשב"י למאן דקרי להון בני האלוהים כלומר בני הדיינים והשופטים לפי שדעתו של רשב"י הוא כי בני האלוהים הנזכרים בכתוב הם מלאכים ממש ואם יקרא לבני השופטים בני האלוהים כאילו הם מכחישים בענינו של עזא ועזאל עי"ש, ונראה מדבריו שלא גרס בתחלה רשב"י אומר בני דייניא וכו', וכתב שרשב"י מפרש שהם מלאכים ממש, ודבריו תמוהים מאוד. וע"ע בספר אמונת ה' עמ' שפ"ז והלאה מה שכתבו בזה, ואין דבריהם נכונים כאשר יראה המעיין ובפרט עפ"י דברי הרד"ק שהבאנו לעיל, ודוק היטב.
[2]
הזוהר בפרשת ויקהל שם עוסק בעניני השבת, ובתוך ענין זה מופיעה תפלת בריך שמיה. ונחלקו האחרונים האם אמירתו היא רק בשבת, וכפי ההקשר בזוהר שם, או דלאו דוקא, ובכל פעם יש לאומרו. וז"ל המחב"ר בסי' רפ"ב אות ב': כך כתב הרב מהרח"ו זצ"ל נאמן ביתו בספר הכונות וז"ל ראיתי למורי ז"ל שהיה נוהג לומר בריך שמיה וכו' כשהיו מוציאין ס"ת מן ההיכל בשבת בשחרית עכ"ל ומוכח דדוקא בשבת היה אומרו רבינו האר"י זצ"ל ולא בחול. ותימה על רבנן בתראי הבאים לחלוק על רבינו האר"י ז"ל בפירוש הזהר אשר כל דבריו סו"ד שתו השערה שער השמים, ומי שם פה אשר יאמר כי הוא זה כונת הזהר ובפרט אל המקום אשר דיבר בקדשו האר"י זצ"ל אשר נגלו אליו האלהים ודי בזה ומאי דנהיגי המון ישראל לאומרו אף בחול אין להביא ראיה מזה עכ"ד.
אולם להאמור לעיל, קטע זה, מקורו הקדום הוא לא במקום ההוא כלל, ואינו מן הנושא שם, וכפי שכבר כתב הרמ"ק, שהיו לו כת"י של הזוהר, ובפרט שבסידורי התפלה דלקמן התפלה הנ"ל אינה רק בשבת אלא גם ביום חול, וע"כ נראה דאדרבה, צדקו האומרים אותה בכל הוצאת ס"ת, וכמנהג המון ישראל הנ"ל.
האם ניתן ללמוד מדברי נבוכדנצאר שקרא למלאך 'בר אלהין'
בספר דניאל [ג' כ"ה] מסופר שנבוכדנצאר כשהשליך את חנניה מישאל ועזריה לכבשן האש, ראה שיש ארבעה אנשים מהלכים [במקום שלשה] ואמר: ורוה די רביעאה דמה 'לבר אלהין'. והכונה 'למלאך', וכפי שכתוב בפסוק כ"ח שם שנבוכדנצאר אמר שה' שלח 'מלאכיה' ושיזב לעבדוהי עי"ש. אולם בספר מקור חיים [בכרך] בסי' קל"ד הקשה על הנוסח הנ"ל מהא דאיתא בירושלמי בשבת פ"ו ה"ט [ובעוד מדרשי א"י]: באותה שעה ירד מלאך וסטרו לההוא רשיעא על פיו. אמר ליה תקין מיליך, ובר אית ליה? חזר ואמר בריך אלההון די שדרך מישך ועבד נגו, די שלח 'בריה' לית כתיב כאן אלא די שלח 'מלאכיה' עי"ש. הרי שנבוכדנצאר התגנה על מה שקרא למלאכים 'בר אלהין', וא"כ אין לומר כן בתפלתנו.אולם בפירוש עלי תמר על הירושלמי שם הביא שבאגדת בראשית פכ"ז פליג על הירושלמי הנ"ל, דאיתא שם: הרשעים אומרים שיש לו בן, שנאמר ורויה די רביעאה דמי לבר אלהין, אמר הקב"ה רשעים שמא כתיב בו דמי לבר 'אלהא', אלו היה כתוב כן היה לכם פתחון פה, לא כתיב אלא דמה לבר 'אלהין', אלו המלאכים שנקראו בני אלהים עי"ש. הרי שדעת אגדת בראשית שכשאמר 'בר אלהין' אין הכונה 'בן' אלוהים [כפירוש הירושלמי הנ"ל] אלא הכונה 'מלאך', וכמו בשאר המקומות שכתוב 'בני האלוהים' [וכדלקמן]. וכן בפירוש הרס"ג בדניאל שם כתב: לבר אלהין – למלאך אלוהים, כמו ויראו בני האלוהים עי"ש. וכ"כ שם רש"י בקצרה: דומה למלאך וכו' עי"ש. הרי שהם פירשוהו כאגדת בראשית - לחיוב, ולא לשלילה – כירושלמי. וא"כ אין לפקפק ולדחות נוסח 'בר אלהין' בבריך שמיה משום הירושלמי הנ"ל, כיון שיש מקום לקיימו ע"פ אגדת בראשית הנ"ל.
האם ניתן ללמוד משאר המקומות בתנ"ך שכתוב 'בני האלוהים'
מצאנו ג' מקומות בתנ"ך שמוזכר 'בני האלוהים'; בסוף פרשת בראשית: ויראו 'בני האלוהים' את בנות האדם וכו'. בתחלת איוב: ויבואו 'בני האלוהים' להתיצב על ה'. ובאיוב ל"ח: ברן יחד כוכבי בוקר ויריעו כל 'בני אלוהים'.והנה בב' המקומות בספר איוב – מוסכם בחז"ל דהיינו 'מלאכים', דבספרי האזינו [סוף פיסקא ש"ו] איתא: ויריעו כל בני אלהים, אלו מלאכי השרת, וכן הוא אומר ויבואו בני האלהים להתיצב על ה' ע"כ. ובתלמוד בבלי חולין צ"א ע"ב איתא: אין מה"ש אומרים שירה למעלה, עד שיאמרו ישראל למטה, שנאמר: ברן יחד כוכבי בקר, והדר: ויריעו כל בני אלהים עי"ש. ובאבות דר"נ פמ"ד [נוסח ב'] איתא: ישראל נקראו בנים שנאמר בנים אתם לה' אלהיכם, ומלאכי השרת נקראו בנים שנאמר ויבואו בני האלהים עי"ש. ולכאורה יש להקשות על הירושלמי הנ"ל שהבין שבר אלהין זה כינוי לא נכון למלאכים, דמה יענה לפסוקים אלו. אולם בפירוש יפה תואר שמות כ' סי' י' כתב שיש הבדל בין 'בני' לבין 'בן', דכשאומרים 'בני' אלוהים הכונה 'אישי המלאכים' כמו בני בליעל, בני אדם, בני נבל, בני איש, כי אלוהים שם משותף למלאכים, אבל כשכתוב 'בר' אלהין ביחיד, נראה שהוא 'בן האלוה' עכ"ד. ואם כן ממקורות אלו אין ראיה להתיר לומר 'בר אלהין' בבריך שמיה.
לענין המקום הראשון, בבראשית, נחלקו בזה חכמי ישראל; הרבה מדרשים נקטו שהם המלאכים עזא ועזאל – עי' בתורה שלמה שם באות ט' באורך. אולם אונקלוס שם תרגם בני 'רברביא'. וכן בב"ר שם [כ"ו ה'] איתא: רשב"י קרא להון בני דייניא. רשב"י מקלל לכל מאן דקרא להון בני אלהיא עי"ש[1]. ובפשטות נראה דס"ל לרשב"י שאין לפרש שהם 'מלאכים', וכפי שסובר הירושלמי הנ"ל שהכינוי 'בר אלהין' למלאכים הוא כינוי שלא נכון. אולם כבר כתב היפ"ת שם שאין לפרש כן, שהרי בשאר המקומות הנ"ל מצאנו שהמלאכים כן נקראים 'בני אלוהים', ושם אין מפקפק בזה. וכתב היפ"ת שהטעם שרשב"י לא פירש שהם מלאכים זהו משום שהדבר רחוק שמלאך יתגשם. ועוד דכל דמצינו לפרש מילתא בבני אדם, למה לנו להמציא דברים שלא נתפרשו עי"ש. וא"כ גם ממקור זה אין לפקפק באמירת 'בר אלהין' בבריך שמיה.
ראשונים שהשתמשו בביטוי 'בר אלהין' בכתביהם ולא חשו לירושלמי הנ"ל
הרמב"ן בהקדמתו לספר מלחמות ה' בלשון ארמית פיוטית כתב על הרי"ף: מפרק כל תמהין, בחבור 'בר אלהין' וכו'. וכ"כ עוד בהקדמתו להלכות נדרים [כתבי הרמב"ן ח"א עמ' ת"ו]: ולא תהוון תמהין בגין דחשיב אהין למדמי 'בר אלהין' ומשלם עבידתא עי"ש. וכונתו בזה ל'מלאך אלוהים', וכפי שכתב בהקדמתו למלחמות בלשון הקודש: שהקודמים שהם עמודים לתורה וכו' ראויים להקרא 'מלאכי אלוהים' עי"ש. ובספר בחינת עולם לר' ידעיה הפניני ח"א פ"ג [ה'] כתב: איך יושב בשבת תחכמוני ישב בדד וידום דמי לבר אלהין ע"כ. ופירש בעל תוי"ט שם: איך ידום הנבון שהוא דומה למלאך ה' עי"ש. ובדרשות התורה לר' שם טוב אבן שם טוב בפרשת כי תשא כתב שנפש האדם היא יקרת הערך לפי שהיא דומה לבר אלהין והיא נצחית וכו' עי"ש. ובשו"ת הרא"ם סי' צ"א כתב לר' מתתיה דברי שבח בזה"ל: איש האלוהים 'דמי לבר אלהין' חכם חרשים וכו' עי"ש. וכל היד המרבה לבדוק תמצא עוד ועוד ראשונים ואחרונים שכתבו לשון זו בספריהם ולא נמנעו מלכתבה מפני הביקורת שאמרו בירושלמי על נבוכנצאר.נמצא שיש לנוסח לא על 'בר אלהין' סמיכנא, על מה 'שיסמוך', ע"פ אגדת בראשית ועוד ראשונים שהשתמשו בנוסח זה, ולא חשו לירושלמי שלא ניחא ליה בביטוי זה.
מקורות קדומים שונים לתפלה זו בנוסח ולא על 'בר נש' סמיכנא
בכתב העת 'תרביץ' שנה פ"ו חוברת א' [תשרי תשע"ט] האריך אבישי בר אשר בתולדותיה של תפלת בריך שמיה ונוסחאותיה, ותורף דבריו הוא שתפלה זו מקורה לא בספר הזוהר, דבכתבי היד של הזוהר הנמצאים לפנינו – לא נמצאת תפלה זו וקטע זה, לא בפרשת ויקהל [ששם נמצא קטע זה בדפוסים משנת שי"ט] ולא בשאר המקומות, וכפי שכבר עמד גם הרמ"ק בספרו אור יקר שם, שכתב שיש גורסים קטע זה, ואינו מן הענין, והועקתה תפלה זו ממקום אחר עי"ש[2]. ומקורה של תפלה זו הוא בסידורי תפלה כת"י, ושם לא יוחסה לר' שמעון [כפי שיוחסה בזוהר] אלא כתובה בסתם, תפלה להוצאת ס"ת, ובכת"י ספרדי אחד יוחסה לרמב"ן.והנה ב3 מסידורי איטליה כת"י מהמאה ה15 [עי' פירוטם במאמר הנ"ל עמ' 164] הנוסח הוא: לא על איניש אנא רחיץ ולא על בר נש אנא סמיך אלא באלהא וכו'. ובסידור ספרדי מהמאה ה15 [עי' פירוטו בעמ' 166 שם] הנוסח הוא: לא על איניש רחיצנא ולא על בר נש סמיך לבי אלהין באלה שמיא וכו'. ובסידור נוסח פרס בכתיבה מזרחית משנת של"ז [עי' פירוטו שם בעמ' 176] הנוסח הוא: לא על בר אנש אנא רחיצנא ולא על בר אנש אנא תמיך אלא עלך וכו'.
נמצא שבג' ארצות שונות [ב' מהם קודם הדפסת הזוהר, והשלישי לאחר הדפסתו] השתמר נוסח שונה מנוסח הזוהר שלפנינו [שגם הוא כבר נמצא בספר תפלה לדוד [קארקו, קושטא רח"צ] בסופו, שהעתיק בסתמא תפלה להוצאת ס"ת ושם הנוסח הוא כלפנינו 'בר אלהין'], והוא 'בר נש'.
וע"כ נראה שעדיף טפי לומר נוסח זה: לא על 'בר נש' סמיכנא, שהוא נוסח מבורר יותר, ויש לו מקורות קדומים שונים בלתי תלויים. אולם האומרים כנוסח המצוי לא על 'בר אלהין' סמיכנא יש להם על מה שיסמוכו, על אגדת בראשית, ועל כמה מהראשונים שנקטו לשון זו בכתביהם.
[1]
קושיא על דברי הזוהר בשם ר' שמעון מדברי הב"ר בשם רשב"י
הרד"ק בביאורו לתורה שם כתב בזה"ל בני השופטים והגדולים ומנהיגי המדינות כי הם יקראו אלהים כמו אלהים לא תקלל והדומים לו, וכן תרגם אונקלוס בני רברביא, ודרש עזא ועזאל רחוק. ובב"ר רשב"י וכו' עי"ש, ומפורש דס"ל שהתרגום ורשב"י ס"ל שהם בני השרים והדיינים. אולם בזוהר בכמה מקומות מפורש שבני האלוהים הם עזא ועזאל ומהם בדף י"ט ע"א ובדף כ"ג ע"א, ושם מפורש כן בשם ר"ש עי"ש. וכבר הקשו סתירה זו בספר מלאכת הקודש [לבעל התשובה מאהבה], וכן התורה תמימה עה"פ הנ"ל ונשארו בצע"ג. ובספרו ברוך שאמר עמ' קע"ח כתב בעל התורה תמימה וז"ל ובהכרח צ"ל כי המאמר שבזהר הוא לאחד החכמים בזמן מאוחר מרשב"י, כאשר ידוע כי בזהר נקבעו מאמרים מכמה חכמים כאלה ועם משך הזמן נתיחסו לרשב"י עי"ש. ועי' בספר נזר הקדש על המדרש שם [נדפס בשנת תע"ט] שדן האם המדרש שם חולק על הזוהר או לא [ולא התייחס לסתירה בדעת רשב"י עצמו] וצידד בזה שאפשר שגם הזוהר מודה שאין מקרא יוצא מידי פשוטו וכו' ואפשר שגם שיטת אגדתין נמי הכי וכו' וסיים אבל מ"מ זה נראה דוחק ונראה דפליגי אשיטת הזוהר עיש"ב. ובספר כתם פז דף קנ"ה ע"ב כתב דברים תמוהים בזה וזת"ד ובב"ר ויראו בני האלוהים – בני דייניא וכו' ועוד אמרו שם רשב"י מקלל וכו', והכוונה לקללת רשב"י למאן דקרי להון בני האלוהים כלומר בני הדיינים והשופטים לפי שדעתו של רשב"י הוא כי בני האלוהים הנזכרים בכתוב הם מלאכים ממש ואם יקרא לבני השופטים בני האלוהים כאילו הם מכחישים בענינו של עזא ועזאל עי"ש, ונראה מדבריו שלא גרס בתחלה רשב"י אומר בני דייניא וכו', וכתב שרשב"י מפרש שהם מלאכים ממש, ודבריו תמוהים מאוד. וע"ע בספר אמונת ה' עמ' שפ"ז והלאה מה שכתבו בזה, ואין דבריהם נכונים כאשר יראה המעיין ובפרט עפ"י דברי הרד"ק שהבאנו לעיל, ודוק היטב.
[2]
האם תפלת 'בריך שמיה' נאמרת רק בשבת או בכל יום שיש בו הוצאת ס"ת
הזוהר בפרשת ויקהל שם עוסק בעניני השבת, ובתוך ענין זה מופיעה תפלת בריך שמיה. ונחלקו האחרונים האם אמירתו היא רק בשבת, וכפי ההקשר בזוהר שם, או דלאו דוקא, ובכל פעם יש לאומרו. וז"ל המחב"ר בסי' רפ"ב אות ב': כך כתב הרב מהרח"ו זצ"ל נאמן ביתו בספר הכונות וז"ל ראיתי למורי ז"ל שהיה נוהג לומר בריך שמיה וכו' כשהיו מוציאין ס"ת מן ההיכל בשבת בשחרית עכ"ל ומוכח דדוקא בשבת היה אומרו רבינו האר"י זצ"ל ולא בחול. ותימה על רבנן בתראי הבאים לחלוק על רבינו האר"י ז"ל בפירוש הזהר אשר כל דבריו סו"ד שתו השערה שער השמים, ומי שם פה אשר יאמר כי הוא זה כונת הזהר ובפרט אל המקום אשר דיבר בקדשו האר"י זצ"ל אשר נגלו אליו האלהים ודי בזה ומאי דנהיגי המון ישראל לאומרו אף בחול אין להביא ראיה מזה עכ"ד.
אולם להאמור לעיל, קטע זה, מקורו הקדום הוא לא במקום ההוא כלל, ואינו מן הנושא שם, וכפי שכבר כתב הרמ"ק, שהיו לו כת"י של הזוהר, ובפרט שבסידורי התפלה דלקמן התפלה הנ"ל אינה רק בשבת אלא גם ביום חול, וע"כ נראה דאדרבה, צדקו האומרים אותה בכל הוצאת ס"ת, וכמנהג המון ישראל הנ"ל.