אני מבין את סברתך (למרות שיש חילוק בסברא בין הירח לרדיו, כי אתה לא יודע איזה ברכה ההוא בירח מברך וצריך לדעת מהי הברכה שהוא מברך)עכשיו התחלת לדבר,
אני מדבר עכשיו רק בסברות, עזוב מקורות.
הגע בעצמך; אדם עומד על הירח ומברך, וכל פעם שהוא מברך הוא לוחץ על כפתור ואז נדלקת כאן מנורה אדומה.
שייך שנענה אמן כל פעם שהמנורה נדלקת ? (ונניח שאנחנו יודעים שהוא מברך ברכות השחר ואנחנו עוקבים ויודעים מה הוא מברך).
אם אתה מבין שכן שייך, אז לפחות תבין אותי למה אני תמה עליך מאד מאד. - וכי בשביל שאתה יודע שכרגע נאמרת ברכה היכן שהוא בגלקסיה אתה עונה אמן?
ואם אתה מבין אותי, אז תבין שזה בדיוק אותו דבר. נשמעים פה ברעננה צלילים שמרמזים לנו שעכשיו נאמרת ברכה בנהריה, שייך לענות על זה ?
נכון שבמבט אירגוני זה נראה שונה, כאן שומעים ממש את הברכה, ושם זה רק מנורה דלוחה ומשעממת.
אבל מבחינה פילוסופית/סברתית, זה אותו דבר.
אני מאמין שיהיה מי שיחלוק עלי ולו רק בשל העובדה שרבותיו שהוא מתבטל אליהם אמרו אחרת, לא מפריע לי. אבל שיבין שאני רואה את זה בדיוק כמו זה שעונה על מנורה שנדלקת. (ואני מקווה שבמנורה כל אחד מבין ומודה שזה מאד מאד מוזר. ואם לא, אז לא נורא). אשמח לשמוע סברא בריאה נגדית למה זה לא דומה, אבל לא לומר לי סתם זה לא דומה. כי אז אשיב: בסדר, לדעתי זה כן דומה.
ואם יש קורא שהבין את דברי, אני מתקדם. - הדבר דומה גם כן במקצת לאדם שעונה אמן סתם ומכווין שהיא תחול על הברכה שמברכים עכשיו בכדור הארץ (ומסתמא שבכל הכדור, יש מישהו שמברך עכשיו). או עכ"פ יענה אמן סתם, בזמן תפילה, ומסתמא שבין עשרות השטיבלאך, נאמרת עכשיו ברכה כלשהי (ברכות השחר, חזרת הש"ץ, או אפי' לחש, או סתם ברכת יוצר, או טו"ת).
אני מבקש ממי שבא להתווכח איתי, לא להתווכח איתי על הדוגמא הזו האחרונה, אלא על המנורה (קודם כל).
וגם אז, לא להגיד לי "לי זה לא נראה", או "הרב... אמר כן לענות", את כל זה הבנתי.
רק לא הבנתי מאי שנא מאלכסנדריא שבמצרים, שהרי שם גם לא יצאו ידי חובה בברכות ורק לעניין עניית אמן יכלו לענות.
ואולי סברתך טובה גבי ההוא שמברך בירח... ששם באמת הוא לא חלק מהעניין כי לא שומע כלום.
אבל פה שמאזין ברדיו ודעתו לענות אמן למה לא נאמר שהוא "חלק מהעניין"?