מה המקור למה שאומרים בקדיש תתקבל "קדם אבונא דבשמיא וארעא"?
ראיתי כמה וכמה סידורים וכמה חזנים שלא אומרים "וארעא". (ומצד שני הרבה שכן).
מה יסוד המחלוקת? ומה המקור להגיד "וארעא"?
אני מחפש מה המקור שכן לומר.זכורני שכף החיים (איני זוכר היכן) כותב, שאין לומר וארעא, משום שמשמע מיניה דהוא שתי רשויות ח"ו. כביכול אבונא דבשמיא ואבונא דבארעא.
אני חושב שזה היה המנהג המקורי.אני מחפש מה המקור שכן לומר.
א. איפה?אני חושב שזה היה המנהג המקורי.
לא המקורי, אבל נהגו בו כמה דורות.אני חושב שזה היה המנהג המקורי.
יש לידע שהנוסח שלנו בתתקבל אינו נוסח ספרדי, שבו לא אמרו 'צלותנא ובעותנא עם', אלא רק 'צלותהון ובעותהון'.מה המקור למה שאומרים בקדיש תתקבל "קדם אבונא דבשמיא וארעא"?
ראיתי כמה וכמה סידורים וכמה חזנים שלא אומרים "וארעא". (ומצד שני הרבה שכן).
מה יסוד המחלוקת? ומה המקור להגיד "וארעא"?
ושם כן כתוב וארעא.בנוסח ארם צובה יש את הנוסח הנ"ל בצורה מורחבת יותר, אולם מתוקנת
![]()
כך כתוב בסידורים הותיקים של מנצור ועוד.אני חושב שזה היה המנהג המקורי.
הרי הסברתי מה ההבדל בין הנוסח שלהם לבין הנוסח שלושם כן כתוב וארעא.
הסידורים הותיקים של מנצור ועוד
נא לעיין היטב היטב.כלומר לא אומרים שם 'אבונא' אלא 'אלהא דעבד', וזה מובן כיון שה' 'עשה' את השמים ואת הארץ, אבל ה' 'נמצא ושוכן' בשמים, וכמו שאומרים בכל מקום 'אלוהינו שבשמים', 'אבינו שבשמים'.
כנראה שבדורות האחרונים היה איזה 'הכלאה' בין הנוסחאות, ויצא 'אבונא דבשמיא וארעא'.
אחר המחילה כי רבה, ימחל לי מר ויבאר שוב מה הבעיה בנוסח אבונא דבשמיא וארעא, לא למה לא צריך לומר וארעא.נא לעיין היטב היטב.
אבינו - 'נמצא' בשמים, 'ושולט' בשמים 'ובארץ'.אחהר המחילה כי רבה, ימחל לי מר ויבאר שוב מה הבעיה בנוסח אבונא דבשמיא וארעא, לא למה לא צריך לומר וארעא.
וכבר העיר על זה היעב"ץ בלוח ארשאגב יש את אותה בעיה גם בנוסח אשכנז בקדיש על ישראל: "מִן קֳדָם אֲבוּהוֹן דְּבִשְׁמַיָּא וְאַרְעָא"
יש"כ על הידיעות החשובות.ובתקופה מאוחרת כשהתחילו להכניס קדיש על ישראל - לא היה להם מסורת בזה
לא יודע.רק לא הבנתי, את המשפט האחרון הם מסתמא לא חיברו נוסח חדש אלא לקחו נוסח קיים מאחת העדות, מהיכן לקחו? ושם איך היה הנוסח? בקיצור מתי נוסף המילה הזו?
נהגו ישראל לשורר בלילי פסחים שבשמים ובארץאבינו - 'נמצא' בשמים, 'ושולט' בשמים 'ובארץ'.
אחד אלוקינו שבשמים ובארץ זה הולך כי מלא כל הארץ כבודו אבל אבינו שבשמים ושבארץ לא כ"כ הולךנהגו ישראל לשורר בלילי פסחים שבשמים ובארץ
מה שונה אבינו מאחד אלוקינואבל אבינו