שאלה קשה... (בבית מדרש יש מקום להבין, אבל אחרי שיעורים וכדו', באמת ראוי לומר)מדוע מקילים באמירת קדיש אחר הלימוד בישיבות ובכוללים?
ואם מפני שכל אחד מסיים לימודו בשעה אחרת, אזי לפני שמתחילים תפילת מנחה או ערבית לא שייך טעם זה.
תשובה:מדוע מקילים באמירת קדיש אחר הלימוד בישיבות ובכוללים?
מפני שכל אחד מסיים לימודו בשעה אחרת,
אבל יש כבר קדיש לפני התפילה, ולא מרבים בקדישיםאזי לפני שמתחילים תפילת מנחה או ערבית לא שייך טעם זה.
ולפני מנחה?יש שסוברים שאם אומרים קדיש על ישראל לפני ערבית, אין לומר שוב ח''ק לפני ברכו
אולי גם לפני מנחה הם סוברים כןולפני מנחה?
מסיימים שיעור כמה דקות לפני מנחה, למה לא לומר קדיש על ישראל, ואח"כ קרבנות, אשרי, וחצי קדיש?
אינו כן.אז גם פיטום הקטורת אולי לא חשיב הפסק מספיק
הרי אלו שאומרים פתח אליהו אומרים קדיש על ישראל, ומאי שנא?אולי גם לפני מנחה הם סוברים כן
כי בערבית למרות שאומרים 3 פסוקים של ''ה' צבא-ות'', עדיין הם חושבים שזה לא מספיק הפסק, אז גם פיטום הקטורת אולי לא חשיב הפסק מספיק, וצ''ע.
אני רק יכול לומר לך דבר אחד, פשוט לי במאה אחוז שראשי הישיבות מנהיגי עולם התורה מבינים בדברים האלו קצת יותר ממך, והנהגות שהם מנהיגים בישיבות, הרי זה מה שצריך להיות.שאלה זו מצטרפת לעוד הרבה "שאלות" על עולם הישיבות...
דבר כזה שפוגע בסדר אתה צודק.ונביא דוגמא אחת לעניין.
היה אחד שפתח ישיבה, והחליט שהוא יעשה כמו שכתוב בשו"ע, תפילת מנחה קטנה, שהרי מנחה גדולה זה בדיעבד.
כך התחיל בזמן קיץ, והכל היה בסדר, אך כשהגיע זמן חורף, מנחה באמצע הסדר...
מה שקרה, שסדר ב' נהרס, והישיבה הזו התפרקה לאחר זמן קצר.
דוגמא אחת, כמה עיניהם של רבותינו ראשי הישיבות, שאת מימיהם אנו שותים, צופות למרחוק.
אף אחד לא מונע, אלא שאומרים לו שלא יתארס מהישיבה.אבל ריבונו של עולם שבחור שיש לו נסיונות ורוצה להתחתן מוקדם למה שנמנע ממנו את זה??
תביא מקורות לדברים כאלו.(וידועה דעתם של גדולי ישראל בנושא, כגון מרן הגרע"י זצוק"ל שראש ישיבה כזה אין לו יראת שמים. ודעת הגרח"ק זצוק"ל שצריך לגזור תענית על זה.
ודעת הרב שטיינמן זצוק"ל שרוב רובם של הראשי ישיבות עושים זאת שתהיה להם ישיבה עם הרבה בחורים וד"ל)
ואז גוזרים גזירות ששום בחור לא ישתתף בחתונה...אף אחד לא מונע, אלא שאומרים לו שלא יתארס מהישיבה.
יכול להתארס ולעבור למקום אחר.
רק בישיבות אשכנזיות, ומסיבות שאפשר להבין. (בספרדיות מסתמא גם מכריחים לשים טלית ולא כובע)- למה מכריחים לשים מגבעת על הראש ולא טלית??
רק ראשי ישיבות שסבורים כדעת גדו"י אחרים- למה מסלקים בחור שנוהג כפי שהורו גדולי ישראל להתחתן מוקדם??
לומדים אחרי התפילה- למה אין סדר קבוע אפי' של חצי שעה ללימוד הלכה בישיבה??
לא מכיר מנהג כזה- למה בהרבה ישיבות נוהגים בימים הקדושים ביותר (ר"ה ויהכ"פ) בעת התפילה למחוא כפים ולדפוק וכו' בקצב הניגון ואין מוחה??
לא מכיר ישיבה כזו- למה בישיבות לא מניחים לבחורים לקרוא את התיקון הקדוש שנוסד ע"פ רבותינו בליל שבועות??
גם את"ל הכי, עדיין אף אחד לא מונע ממנו.ואז גוזרים גזירות ששום בחור לא ישתתף בחתונה...
מרן הגרע"י זצוק"ל. (מעדני מלך ח"ב פ"י)תביא מקורות לדברים כאלו.
בהרבה ישיבות ספרדיות מכריחים אם אתה לא יודע.רק בישיבות אשכנזיות, ומסיבות שאפשר להבין.
תביא לי גדול ישראל אחד שהורה לסלק בחור כזה. (אדרבה רוב רובם של גדולי ישראל מורים להתחתן מוקדם)רק ראשי ישיבות שסבורים כדעת גדו"י אחרים
א. אין סדר מחייב כמו שאר הסדרים.לומדים אחרי התפילה
לך תתפלל בישיבות בימים הנוראים ותבין...לא מכיר מנהג כזה
ברוב הישיבות זה כך אם אתה לא יודע...לא מכיר ישיבה כזו
מכריחים? כובע? אתה בטוח? והאברכים גם?בהרבה ישיבות ספרדיות מכריחים אם אתה לא יודע.
לא אמרתי בכל הישיבות, אבל בהרבה ישיבות זה ככה. (אברכים בטח שלא)מכריחים? כובע? אתה בטוח? והאברכים גם?
דיברתי על מנהגים שקיימים ברוב הישיבות. גם על הנושא שעורר כת"ר אני מכיר כמה ישיבות/כוללים שכן אומרים קדיש אחר הלימוד. אבל הנושא מצוי אצל רוב המקומות.אני מדבר על מנהג כללי, שלכאורה קיים בכל הישיבות ספרדיות ואשכנזיות כאחת, ולכאורה לא המצאה של ראש ישיבה כזה או אחר. גם בכוללים לא ראיתי שמקפידים בזה. האם אכן המנהג נכון, או לא.
יש ישיבות שאין בהם סדר לימוד הלכה?!- למה אין סדר קבוע אפי' של חצי שעה ללימוד הלכה בישיבה??
לא לחינם דוגמא זו לא נכתבה, שכן לא יש טעם אמיתי...ונביא דוגמא אחת לעניין.
היה אחד שפתח ישיבה, והחליט שהוא יעשה כמו שכתוב בשו"ע, תפילת מנחה קטנה, שהרי מנחה גדולה זה בדיעבד.
כך התחיל בזמן קיץ, והכל היה בסדר, אך כשהגיע זמן חורף, מנחה באמצע הסדר...
מה שקרה, שסדר ב' נהרס, והישיבה הזו התפרקה לאחר זמן קצר.
דוגמא אחת, כמה עיניהם של רבותינו ראשי הישיבות, שאת מימיהם אנו שותים, צופות למרחוק.
נראה לי שכוונתו לגדולי ישראל שאמרו לא להתחתן מוקדם, ולא שאמרו לסלק. (איני יודע אם יש כאלה...)תביא לי גדול ישראל אחד שהורה לסלק בחור כזה. (אדרבה רוב רובם של גדולי ישראל מורים להתחתן מוקדם)
יש ישיבות שאין בהם סדר לימוד הלכה?!
ואנכי לא ידעתי...
עכ"פ, אצלנו היה סדר הלכה חצי שעה כל יום (ואפי' שיעור הלכה למעוניינים).
אני לא אגיד לך שהסדר היה מלא, אבל גם סדר מוסר לצערנו לא כ"כ מלא. רק שהתלונה היא על האברכים ולא על הישיבה...
פעם מישהו אמר לי ששאל איזה ראש ישיבה אחד: "אם גם ככה סדר מוסר כמעט ריק, למה בכלל צריך לתת את ההפסקה הזו? תבטל את זה וזהו!"
אז ראש הישיבה ענה לו: "ככה בחור לפחות יודע שיש דבר כזה מוסר. הוא יודע שיש 'סדר מוסר' ושהוא לא נמצא בו, אבל הוא מודע לזה שזה קיים".
א. אין סדר מחייב כמו שאר הסדרים.
ב. לומדים אולי 10 בחורים אחרי התפילה ומחמת הנ"ל.
נכון, דבר שיכול לפגוע בסדרי הישיבה וודאי שאין לעשותו.לא לחינם דוגמא זו לא נכתבה, שכן לא יש טעם אמיתי...
יש לו גם ספר בשם ישיבות בגדדועיין בספר "השתלשלות התורה" מהרב שבת, במעלת ראשי הישיבות והנהגת הדור, וחשיבותם לאין שיעור לקיום עולם התורה.
זו תגובה לגופו של נושא.גם על הנושא שעורר כת"ר אני מכיר כמה ישיבות/כוללים שכן אומרים קדיש אחר הלימוד.
בהרבה ישיבות ספרדיות לא מכריחים את זהשאלה זו מצטרפת לעוד הרבה "שאלות" על עולם הישיבות...
- למה מכריחים לשים מגבעת על הראש ולא טלית??
המציאות מוכיחה שרוב ככל הבחורים לא ראויים להתחתן כלל לפני גיל 21, וכמובן שלכל כלל יש יוצא מן הכלל- למה מסלקים בחור שנוהג כפי שהורו גדולי ישראל להתחתן מוקדם??
בטח שיש- למה אין סדר קבוע אפי' של חצי שעה ללימוד הלכה בישיבה??
מעניין איך שאתם חסידי הגרע''י, פתאום אתם רוצים לקרוא תיקון ע''פ האר''י, למרות שאתם מסתפרים לפני מ'ט לעומר, נגד האר''י, והלוא מרן הרב עובדיה בעצמו פוסק שאין חיוב ללכת לפי האר''י (לאפוקי שיטת הבא''ח וכה''ח ועוד)- למה בהרבה ישיבות נוהגים בימים הקדושים ביותר (ר"ה ויהכ"פ) בעת התפילה למחוא כפים ולדפוק וכו' בקצב הניגון ואין מוחה??
- למה בישיבות לא מניחים לבחורים לקרוא את התיקון הקדוש שנוסד ע"פ רבותינו בליל שבועות??