באנר תרומה

ארור מכה רעהו בסתר - מקורות

באנר
סטטוס
לא פתוח לתגובות נוספות.
ישנם מקרים שהמדבר יודע שיש סיכוי לא קטן שהדברים מוקלטים ולוקח בחשבון שיתכן וגם יפורסמו,
במצב שיש את ההסתברות הזו, לא נראה לי שקיימת בעיה.

יש הבדל כאן מדובר בהאזנה, פה בשיחה.
ועדיין, חלק ממה שמובא שם רלוונטי לענ"ד גם לנושא שלך.
וראה גם כאן:

האם מותר להקליט שיחה בלא ידיעתו של השני?
והאם מותר להפיץ?
אשמח למקורות תורנים בלבד ולא השקפתים.

יש מקרים שלא צריך להם מקור

כגון - אם אני יודע שבן שיחי ישתמש בשיחה עמי על ידי שהוא ידבר עלי ברבים בשיעוריו שדיברתי עם פלוני וכו' ומציג את העמדה שלו באופן שאינו משקף את המציאות .

או שאני יודע שהוא יכתוב באיזה ספר או עלון וכד' - שדיברתי עם פלוני ואז יציג את העמדה של אותו פלוני באופן מוטה ומגמתי

בכה"ג - ודאי שאני יכול להפיץ ההקלטה כדי שיהיה לכולם את הצד השני "ניטרלי" ולא מגמתי.

ולא רק שאני יכול - אלא אני "חייב" כדי שלא יחשדוהו אחרים על טענות סרק.

ומצד "והייתם נקיים" שאסור לאדם להביא עצמו לידי חשד , יהיה חייב "לנקות" שמו על ידי ההקלטה

יש מקרים שלא צריך להם מקור

כגון - אם אני יודע שבן שיחי ישתמש בשיחה עמי על ידי שהוא ידבר עלי ברבים בשיעוריו שדיברתי עם פלוני וכו' ומציג את העמדה שלו באופן שאינו משקף את המציאות .

או שאני יודע שהוא יכתוב באיזה ספר או עלון וכד' - שדיברתי עם פלוני ואז יציג את העמדה של אותו פלוני באופן מוטה ומגמתי

בכה"ג - ודאי שאני יכול להפיץ ההקלטה כדי שיהיה לכולם את הצד השני "ניטרלי" ולא מגמתי.

ולא רק שאני יכול - אלא אני "חייב" כדי שלא יחשדוהו אחרים על טענות סרק.

ומצד "והייתם נקיים" שאסור לאדם להביא עצמו לידי חשד , יהיה חייב "לנקות" שמו על ידי ההקלטה
בכל אופן זה אשכול שמיועד למקורות, רוצה תפתח אשכול חדש.

בכל אופן זה אשכול שמיועד למקורות, רוצה תפתח אשכול חדש.
צריך לפתוח אשכול חדש, האם לכל דבר צריך מקור.

איך חכם בן ציון זצ"ל היה אומר , שהיו שואלים אותו איפה זה כתוב? היה עונה תביא עט ואני אכתוב ואז תראה שזה כתוב.

דהיינו - יש דברים שהם "מוצקים בסברא" שלא צריך לזה מקור, כי זה יותר טוב ממקור

@כאחד העם @בנאות דשא
אתם צודקים שלא צריך לכל דבר מקור,
אך זכותו של אדם לרצות לבקש מקורות למשהו,
ולכן הוא מבקש בפתיחה להביא רק ציטטות ומקורות.
אין כוונתו לדון בנושא, אלא לראות מה כתוב/נאמר בו.

תשובה ענינית מפרום מורשת מרן עם מקורות

הנה בענין זה מצינו שעמדו רבים מרבותינו האחרונים ונודע מה שכתב בשו''ת משנה הלכות (ח''ז סי' רעג) לאסור בזה אפי' כשאינו עושה ע''מ לפרסם את ההקלטה ע''ש וע''ע בדבריו שם (בסי' קיד) שאדם יכול לאסור על אחרים שלא יצלמוהו ואף שאינו נחסר ממון מכך יש בדבר משום גזל וה''ה להכא ועי' במש''כ בס''ד בפינת ההלכה בענין צילום אדם שלא מדעתו שכך גם דעת הגר''י ליברמן בשו''ת משנת יוסף (ח''י סי' קפב) וע''ע בשו''ת תשובות והנהגות (ח''א סי' תתכט ד''ה אומנם) ודו''ק
גם נתבאר בפינת ההלכה שם שדעת כמה מרבותינו האחרונים שאין לחוש בדבר משום גזל מאחר ואיננו מחסרו ופוגע בממונו ומהם שו''ת שלמת חיים (חו''מ סי' מו) ושו''ת בצל החכמה (ח''ד סי' פה) ועוד
ועכ''פ אף אי נימא שאין בדבר איסור מצד גזל ודיני ממונות מ''מ אין הדבר ראוי להקליטו שלא מדעתו כמ''ש במשנה הלכות שם שבדרך כלל אדם מקפיד על כך וכיוצ''ב השיב הגר''ח קנייבסקי (הובא בספר לבנימין אמר עמ' קלד) לשאלה האם מותר להקליט שיחת טלפון בלי ידיעת המדבר והשיב שאין ראוי ע''ש גם בספר חוקי הכסף (להגר''א פרץ עמ' סה הע' 52) כתב שמסברא מותר לאדם להקליט או לצלם את חברו שלא ברשותו אלא שמאחר ויש לחוש שהדבר יגרום לו עוגמת נפש יש להימנע ע''ש וכך נקט הגר''י זילברשטיין בספרו חשוקי חמד (בב''מ כט:) וע''ע בשו''ת ושב ורפא (ח''ד חו''מ סי' נז).
אולם באופן שעושה בכדי להינצל מחשש נזק שיגרם לו שלא כדין ע''י המדבר כגון שמקליט שיחת נציג שירות וכל כיוצ''ב פשוט הדבר להתיר וכמו שכתב הגר''י זילברשטיין (שם) וכ''כ בספר מראות יחזקאל (עמ' תשכד הע' ג) להוכיח מדברי הראשונים שהעמידו בההיא דפרדיסא (ב''ב מ:) דמיירי דהכמין לו עדים אחרי הגדר (עי' ברשב''א בר''ן ובנמוקי יוסף שם) וכיוצ''ב מבואר בסנהדרין (כט:) ע''ש ומבואר דהיכא שחושש לנזק שיגרום לו חברו מותר לעשות פעולות שלא מדעתו וה''ה להכא וכיוצ''ב התיר החקקי לב (חיו''ד ח''א סי' מט בד''ה ומעתה וד''ב ומיהו) ע''ש ובירחון המעין (תמוז תשנ''ז) ע''ש ואכמ''ל
[א.ה ואגב בענין הקלטת דברי תורה מרבו בלא רשותו עי' בשו''ת אגר''מ (ח''ד סי' מג אות יט) ובחשוקי חמד (שם) ובשו''ת משנה הלכות (שם) ובשו''ת תשובות והנהגות (ח''א סי' תתכט)]

ומ"מ לדעתי אם הבן אדם חי ואפשר בקל לשאול אותו אם נוח לו הקלטה יש לשאול אותו ואם לא נח לו למחוק מיד
וה"ה וק"ו לפרסם בציבור שכדי לשאול אלא אם כן הבן אדם נפטר וכד' שאין שייך לשאול וכד' י שאלת רב האם מותר לפרסם
והנראה לענ"ד כתבתי

אם רב מקליט ומפרסם, אז זה המקור שמותר לעשות זאת, בסיטואציה הנוכחית.
מה לא ברור ?
נכון על זה לא היה שאלה בודאי שלרב מותר לעשות השאלה האם זה גם לנו כציבור מותר להשמיע הקלטות שהקלטנו אחרים בלי ידעתם ולפרסם בציבור ללא הסכמתם
או שיש חילוקים
ולכן לפי המקורות אפשר ללמוד האם זה כהוראה כללית או שלצורך השעה וכד'

אסור לשאול מה המקור של הרב?

אז זה כבר לדון בנושא (מה שבקשת לא לעשות).

אתה רוצה רב אחר שהוא יהיה מקור של הרב הזה ? - לא לעניין.

אתה רוצה מקורות אחרים, אז תדגיש (בלי רב פלוני/אלמוני).

אבל אם לא הדגשת, הרי לך מקור. (בבחי' "מעשה רב").

נערך לאחרונה:
נכון על זה לא היה שאלה בודאי שלרב מותר לעשות השאלה האם זה גם לנו כציבור מותר להשמיע הקלטות שהקלטנו אחרים בלי ידעתם ולפרסם בציבור ללא הסכמתם
או שיש חילוקים
ולכן לפי המקורות אפשר ללמוד האם זה כהוראה כללית או שלצורך השעה וכד'

איני יודע, אצלי אין תורה לרבנים ותורה לשאר ישראל. יש תורה אחת לכולם.

אלא מה, אתה רוצה לומר שאין זה "מקור" כי זה "מעשה רב" ? - או קיי.

אסור לשאול מה המקור של הרב?
אז זה כבר לדון בנושא (מה שבקשת לא לעשות).

אתה רוצה רב אחר שהוא יהיה מקור של הרב הזה ? - לא לעניין.

אתה רוצה מקורות אחרים, אז תדגיש (בלי רב פלוני/אלמוני).

אבל אם לא הדגשת, הריח לך מקור. (בבחי' "מעשה רב").
מקור כתוב, אין הכוונה לרב פלוני או אלמוני, אלא על עצם הדיון
ולכן מעשה רב פחות רלוונטי.

איני יודע, אצלי אין תורה לרבנים ותורה לשאר ישראל. יש תורה אחת לכולם.

אלא מה, אתה רוצה לומר שאין זה "מקור" כי זה "מעשה רב" ? - או קיי.
ידוע שהרב יהודה עדס אמר שהמקור האחרון זה החפץ חיים והבן איש חי שהם בעצמם המקור אך שאר הרבנים מאז והילך צריך מקור

יש לציין שלפי החוק - מותר לאחד הצדדים המשתתפים בשיחה להקליט [כמדומני אפילו מי שנוכח שם ויודעים מנוכחותו, ולא מאזין בסתר], גם בלי ידיעת שאר המשתתפים.

יש לציין שלפי החוק - מותר לאחד הצדדים המשתתפים בשיחה להקליט [כמדומני אפילו מי שנוכח שם ויודעים מנוכחותו, ולא מאזין בסתר], גם בלי ידיעת שאר המשתתפים.
לפי החוק אסור לפרסם לציבור
מותר לשמור לצורך ראיה וכד'
מ"מ הדיון לא היה לפי חוקות העכו"ם אלא לפי ספר החוקים של התורה

סטטוס
לא פתוח לתגובות נוספות.
ראשי תחתית