עת שערי רצון
חבר ותיק
- הצטרף
- 5/1/25
- הודעות
- 1,033
אני רוצה מהיד החזקה !בלי נדר, יש לי הרבה חומר על זה. אולי אעלה בהמשך, בצורה מסודרת.
לא איזה דיקדוק ממורה נבוכים
אני רוצה מהיד החזקה !בלי נדר, יש לי הרבה חומר על זה. אולי אעלה בהמשך, בצורה מסודרת.
ברוראני רוצה מהיד החזקה !
תראה ידידי זה סוגיא כמו אוקיינוס גועש.איזה רמב''ם ?
לא הייתי אומר המצאה אחרי שהגרח"ו, האלשיך ואוה"ח כתבו שהוא מרומז בפסוק.השוואה מדהימה! רק שזה גזה"כ וזה המצאה
הרמב"ם כותב דמו שחור כדיו, לא דין, אלא סימן. אם דמו לא שחור כדיו - איננו החלזון המבוקש.אין דין שיהיה שחור כדיו וממילא אין היתר לא ללבוש תכלת מחילזון אם הדם לא שחור כדיו. ולגופו של ענין הדם עם הסממנים והיורה הוא שחור כדיו
ויש שהעירו שיש גירסא "הנראית לעין בטהרו של רקיע" ולא לעין השמש.להבין מהו "פתוך"
רמב"ם יד החזקה הלכות טומאת צרעת פרק א: והמראה הזה שהוא מעורב מלבנונית ומעט אודם הוא הנקרא פתוך
פתוך כמו שביאר גם הערוך הוא תערובת.
וכמבואר כאן ברמב''ם לגבי אדום שתערובת לבן ואדום הוא 'פתוך', ו'פתוך שבכוחל' הכוונה כחול מעורב עם לבן והיינו תכלת מה שקרוי בפי העולם עד היום תכלת.
יש להוסיף שדעת התוספות בסוכה ל"א ב' שצבע התכלת תלוי במחלוקת בבלי וירושלמי, ולשי' הירושלמי הוא ירוק כעין גרי"ן.ברמב''ם מוכח שצבע התכלת אינו כחול כהה, כמו שהשמים נראין בזמן זריחה או שקיעה, אלא מתי שהשמש זורחת ברקיע, והשמים אינם קודרים אלא טהורים, וזה גם מראה הים, הצבע הנצבע מן המורקס הוא בצבע כחול כהה.
וזה לשון הרמב"ם (יד החזקה הלכות ציצית פרק ב) "תכלת האמורה בתורה בכל מקום היא הצמר הצבוע כפתוך שבכחול וזו היא דמות הרקיע הנראית לעין השמש בטהרו של רקיע, והתכלת האמורה בציצית צריך שתהיה צביעתה צביעה ידועה שעומדת ביופיה ולא תשתנה וכל שלא נצבע באותה צביעה פסול לציצית".
מי שכנה ולא מנסה למרוח ולזרות חול בעיני השומעים, רואה שהדברים אכן אינם מתאימים.
אבל זה לא עצר בידי הר' טבגר לזהות את הדבר כתכלת, למרות שהוא מודה בדבריו שהרמב''ם פוסק שזה לא צבע התכלת. אולם לו יש ראיות מקוריות מהספרי, ומעוד מקומות שהרמב''ם אכן טעה. והכחול הוא כהה....
וכ"כ הגר"א נבנצל שליט"א בדעת הרמב"ם, שצבעו כחול בהיר (בספרו תשובות אביגדר הלוי או"ח סי' ט').ויש שהעירו שיש גירסא "הנראית לעין בטהרו של רקיע" ולא לעין השמש.
אכן כן. ראיתי במהדו' פרנקל שהגיהו כן ע''פ כת''י. אולם הגע עצמך אם מדובר בכחול כהה, מה צריך להדגיש טהרו של רקיע? גוון חשוך כזה ניכר גם כשיש עננים. רואים בפמורש שהרמב''ם מכוין לכחול כפי שנראה ברוב היום, וכשהרקיע נקי.
יתירה מכך, אם כוונתו לעת ערב היה לו להדגיש זאת עין הרקיע בין הערביים לעת ינטו צללי ערב, וכיו''ב, בכל אריכותו הגדולה, לא טרח לומר מילה כעין זה.
אז לשים בגניזה את התכלת שלי ?? :) :)בנוסף לכל זה בדברי ר''א בן הרמב''ם מבואר ממש כדברי הבית הלוי לגבי הצורך במסורת
הצג קובץ מצורף 3744
כן!!!אז לשים בגניזה את התכלת שלי ?? :) :)
לא !!!!כן!!!
ידידי בא נלמד אט אט.אז לשים בגניזה את התכלת שלי ?? :) :)