בן י"ח לחופה - גם בדורנו?

• יוזם האשכול יוזם האשכול אור יעקב
  • תאריך התחלה תאריך התחלה

אור יעקב

חבר ותיק
דברים נוקבים וברורים של מרן הגרע"י זצוק"ל.

קבצים מצורפים

נראה לי שכוונתו לגדולי ישראל שאמרו לא להתחתן מוקדם, ולא שאמרו לסלק. (איני יודע אם יש כאלה...)
זה בדיוק מה שאני אומר, לא רק ששום גדול ישראל לא הורה לסלק, אלא רוב רובם של גדולי ישראל הורו להתחתן מוקדם!
ואיך הישיבות מסלקים בחור שמקיים את דברי רבותיו?!

בשו"ת דברי שלמה (כמדומני בחלק א) להגר"ש טולידאנו כתב תשובה ארוכה בעניין גיל השידוכים והביא מדברי כל גדולי הדורות ספרדים ואשכנזים
אני אישית הופתעתי מאד מתוכן הדברים, זה שבר לי הרבה 'מוסכמויות'... כדאי לעיין שם (ישנו באוצה"ח).

בשו"ת דברי שלמה (כמדומני בחלק א) להגר"ש טולידאנו כתב תשובה ארוכה בעניין גיל השידוכים והביא מדברי כל גדולי הדורות ספרדים ואשכנזים
אני אישית הופתעתי מאד מתוכן הדברים, זה שבר לי הרבה 'מוסכמויות'... כדאי לעיין שם (ישנו באוצה"ח).
מה היה תוכן הדברים ?

קבצים מצורפים

• 1747689670849.png
    1747689670849.png
    41.8 קילובייט · צפיות: 8
  • 1747689725751.png
    1747689725751.png
    99.7 קילובייט · צפיות: 7
עיין בספר "הגיע זמן"
ובספר "גיל הנישואין"
שהאריכו בהרבה יותר והביאו את רוב ככל גדולי ישראל בנידון.

פשוט שהיום ילד בגיל 18-19 ע''פ רוב אינו ראוי כלל להתחתן
עיקר הענין הוא המבואר ברמב''ם ושו''ע:
שו"ע אבן העזר - סימן א, ג - מצוה על כל אדם שישא אשה בן י"ח, והמקדים לישא אשה, מצוה מן המובחר, אבל קודם י"ג לא ישא דהוי כזנות. ובשום ענין לא יעבור מעשרים שנה בלא אשה. ומי שעברו עליו כ' שנה ואינו רוצה לישא, ב"ד כופין אותו לישא כדי לקיים מצות פריה ורביה. מיהו אם עוסק בתורה וטרוד בה, ומתירא לישא אשה כדי שלא יטרח במזונו ויתבטל מן התורה, מותר להתאחר:

וידועה דעת מרן הגרא''מ שך.
והמשגיח הרב וולבה
דצריך לבא בנוי לבנות חיי תורה באופן קבוע, וזה תלוי בזה שידע ללמוד, ואישיות יציבה ועוד.
והגר''ש זעפרני אמר שרק ר''י או ר''מ המכירו יכול להורות בזה לבחור.

והמשגיח הרב וולבה
הרב וולבה טען שמי שמרגיש רצון\צורך להתחתן מוקדם אין בעולם מי שיכול לומר לו אל תתחתן...
ומאידך טען שרק הבחור בעצמו יכול לדעת אם אין יצרו תקפו בכלל ובאמת רצונו רק לשקוד ולהתמיד בירא"ש שאז יכול להתעכב עד 24
והגר''ש זעפרני אמר שרק ר''י או ר''מ המכירו יכול להורות בזה לבחור.
אם הדברים נכונים כוונתו רק לאפוקי מי שאינו מכירו, אבל וודאי שהבחור עצמו היחיד שיכול להעיד על עצמו ולב יודע מרת נפשו והדברים פשוטים וברורים כמו שהורו מרנן ורבנן
עיקר הענין הוא המבואר ברמב''ם ושו''ע:
[][/]
מזכיר לי כאלו שמצטטים רמב"ם בנושאם שונים ומתעלמים מעשרות מפרשים שהסבירו דבריו, והם מדברים המסורים ללב כל אחד, ובפרט בדורנו אשר אין צורך להאריך במה שקורה בישיבות ובסמינרים הכי נחשבים וברור לכל בר דעת שרוב אלו שנשארים אינם עושים כן כי חשקה נפשם בתורה וכי הם ספונים בד' אמות של הלכה ויראת שמיים צרופה, אלא מסיבות אחרות ובעיקר לצערנו בגלל מוסכמות חברתית שהיא בניגוד לרוב ככל גדולי ישראל שבכל דבר הולכים לאורם...
וידועה דעת מרן הגרא''מ שך.
אני לא יודע מה שמעת בשמו, ואם דבריו שייכים בימינו (אל תשווה בחורים של ימינו לבחורי פוניבז' לפני 30\40 שנה!!!!!)
מ"מ כבר בדורות הקודמים יש הוראות ברורות ממרנן החפץ חיים, החזו"א, הסטייפלער, הגרשז"א, הגריש"א, הגראי"ל, הגרח"ק, הגרע"י ועוד רבים!!!
שלא לדבר על הקדמונים, פשוט רק לפתוח את הראש והעיניים ולראות בלי לטמון את הראש בחול וללכת אחרי כולם בעיניים עצומות
ויש עוד להאריך אך מפאת כבוד המקום לא נפרט ואידך זיל גמור (והאמת שא"צ לפרט אחרי שהורו זקני הדורות)

הרב וולבה טען שמי שמרגיש רצון\צורך להתחתן מוקדם אין בעולם מי שיכול לומר לו אל תתחתן...
ומאידך טען שרק הבחור בעצמו יכול לדעת אם אין יצרו תקפו בכלל ובאמת רצונו רק לשקוד ולהתמיד בירא"ש שאז יכול להתעכב עד 24
הוא אמר את זה בדיוק להיפך לבחור בן 24 שזיזרוהו להתחתן.
הוא היה נגד אלה שעושים תעמולה להקדים נישואין, ובידעו ומכירו קאמינא.
אם הדברים נכונים כוונתו רק לאפוקי מי שאינו מכירו, אבל וודאי שהבחור עצמו היחיד שיכול להעיד על עצמו ולב יודע מרת נפשו והדברים פשוטים וברורים כמו שהורו מרנן ורבנן
צריך להתייעץ הלכתית עם ת''ח שמכירו!!!!
לא לבד.

מזכיר לי כאלו שמצטטים רמב"ם בנושאם שונים ומתעלמים מעשרות מפרשים שהסבירו דבריו, והם מדברים המסורים ללב כל אחד, ובפרט בדורנו אשר אין צורך להאריך במה שקורה בישיבות ובסמינרים הכי נחשבים וברור לכל בר דעת שרוב אלו שנשארים אינם עושים כן כי חשקה נפשם בתורה וכי הם ספונים בד' אמות של הלכה ויראת שמיים צרופה, אלא מסיבות אחרות ובעיקר לצערנו בגלל מוסכמות חברתית שהיא בניגוד לרוב ככל גדולי ישראל שבכל דבר הולכים לאורם...
לא לרמה להתייחס לדברי הבל ורעות רוח ברמה של ישב''ק ומטה.
אני לא יודע מה שמעת בשמו, ואם דבריו שייכים בימינו (אל תשווה בחורים של ימינו לבחורי פוניבז' לפני 30\40 שנה!!!!!)
ר''י מאור התלמוד מביא בשמו שצריך בשלות.
מ"מ כבר בדורות הקודמים יש הוראות ברורות ממרנן החפץ חיים, החזו"א, הסטייפלער, הגרשז"א, הגריש"א, הגראי"ל, הגרח"ק, הגרע"י ועוד רבים!!!
שלא לדבר על הקדמונים, פשוט רק לפתוח את הראש והעיניים ולראות בלי לטמון את הראש בחול וללכת אחרי כולם בעיניים עצומות
ויש עוד להאריך אך מפאת כבוד המקום לא נפרט ואידך זיל גמור (והאמת שא"צ לפרט אחרי שהורו זקני הדורות)

צריך לזכור, שמרנן ראשי הישיבות בד"כ הם הכי מבינים בעניני הישיבות, ואידך זיל גמור.

הוא אמר את זה בדיוק להיפך לבחור בן 24 שזיזרוהו להתחתן.
הוא היה נגד אלה שעושים תעמולה להקדים נישואין, ובידעו ומכירו קאמינא.
ב"ה שהשאיר כתבים שיכחישו מה שאומרים בשמו להיפך
1747761384155.png

צריך לזכור, שמרנן ראשי הישיבות בד"כ הם הכי מבינים בעניני הישיבות, ואידך זיל גמור.
הרב שטיינמן על זה בדיוק אמר דברים חריפים שלולי אמרם לא הייתי מעיז להעלותם על דל שפתי (שהם דואגים לשלמות הישיבות שלהם ולא לרוחניות הבחורים...)
ואגב מרנן החפץ חיים, הגראי"ל, הגרשז"א לא היו ראשי ישיבות???!!!

ב"ה שהשאיר כתבים שיכחישו מה שאומרים בשמו להיפך
הצג קובץ מצורף 5147
מי "מרגיש הכרח" בגיל 19? זה מקרה חריג.
ושפיל סיפא: ואם בן 22 אומר כי הוא רוצה ללמוד עוד שנתיים עד שיהיה בן 24 אין אדם שיוכל לומר לו שהוא מוכרח להתחתן.
העקרון ברור, הבשלות קובעת, וכל הקמפיין, של גיל י''ח לחופה, בלי ההסתייגות המפורשת בשו''ע ובלי כל הנו''כ בענין היא היפך דעתו

וכל הקמפיין, של גיל י''ח לחופה, בלי ההסתייגות המפורשת בשו''ע ובלי כל הנו''כ בענין היא היפך דעתו
אני לא יודע לאיזה קמפיין אתה מתכוון אבל אני לא עושה שום קמפיין אני טוען טענה פשוטה ואמיתית לכל מי שיודע מה קורה
אם בחור באמת רוצה ללמוד והוא ירא שמיים באמת אין לי שום טענה כלפיו ואדרבה מקיים דברי רבותינו וכנ"ל
אבל לצערי בחורים רבים אינם כך, וכל מי שמכיר במציאות ולא טומן את הראש בחול יודע שהרבה רוצים אבל לא נותנים להם או מפחדים שיצחקו עליהם כמוך (וכבר דיבר על זה גופא מרן החזו"א) וכל מיני סיבות שונות ומשונות, ורבים רבים לו היו מתחתנים מוקדם היה נמנע מהם מכשולות רבים והיו מקימים בתים ביותר קדושה וטהרה, הגע עצמך באיזה גילאים בישיבות גדולות מתחילה ה'חשיפה' לעולם החיצון וד"ל (וכמובן איני מדבר על המתמידים הצדיקים והמיוחדים שבחבורה שאלו קדוש יאמר להם)
אגב יותר נראה שאתה עושה קמפיין הפוך להתחתן מאוחר בדווקא, ותוך התעלמות ברורה מדברי כל גדולי ישראל, ולא מסיבות אמיתיות...

ראשי תחתית