משיב כהלכה
חבר בכיר
ד' ירחם שכתבתי קאי על הציבור שעשו צחוק.
הציבור לא "עשה צחוק". הציבור היה משועשע מטבע הדברים שעולה ליצן עם מבטא משונה ומתאמץ לעקם את שפתו. חייכו. זה הכל. בפעם הבאה עשו הכל שאותו ליצן לא יקרא שוב.
ד' ירחם שכתבתי קאי על הציבור שעשו צחוק.
הבעיה היא שכל המדקדקים מהראשונים והגאונים , עשו את הדקדוק ע"פ המבטא הערביאין שום ענין שאדם יעבוד על עצמו לשנות מהדיבור הרווח, בגלל "עדות המזרח" שגדלו עם ערבים. והדעת נותנת שאבות אבותינו דיברו רגיל לחלוטין כפי מנהג מקומם.
איה"נהגאונים התגוררו בבבל, מדינה ערבית, וכן הראשונים היו מפוזרים בארצות הגולה.
אם הוא המקורי, אז למה לא צריך להתרגל לבטא בו?שאלה אם כל אחד צריך לעקם את שפתו בצורה כזו. המבטא הספרדי, ברור שהוא המבטא המקורי,
שני הודגמאות שלך, עם כל הכבוד, לא דומות בכלל לנידון דנן. ודו"ק.בתור ליטאי בפורום סליחה שאני מתערב
זה נשמע לי נחיתות ממש ולהתפס על זה שאדם כל חיו התרגל לדבר בהברה מסוימת לדרוש ממנו להתאמץ רק
בשביל לא להרגיש אשכנזי רח"ל
ואני אתן שני דוגמאות בעניין
א. אני מתפלל בבית כנסת ליטאי גדול הכי מיינסטרים שיש בעיר הכי מיינסטרים שיש
ויש כמה בנ"א שרופים (כלומר מזרחי לשעבר) שמתפללים בהגיה ספרדית ויש כאלה שגם הזכרות והם עולים לש"ץ ולתורה ויש מהם שגם מוסרים שיעורים בבית כנסת בדרך קבע בהגיה ספרדית לגמרי ואף אחד לא חשב לומר להם תקשיבו זה לא לעניין להתפלל ולמסור שיעורים כך בציבור במקום אשכנזי זה ברור לכולם שכך הם גדלו ואף אחד לא דורש מהם לשנות את זה
ב. סבא של אשתי ג"כ שרוף ושאלתי אותו פעם איך המבטא של התפילה שלו כ"כ בלשון הקודש אשכנזי ולא מזהים שהגירסא דינקותא שלו
זה בהגיה ספרדית והוא ענה לי תדע לך שאני מתחרט על זה ממש הדבר הזה עלה לי בכוונה של תפילות של כמה שנים שכוונתי בהם הרבה פחות
בגלל הרצון לשנות את המבטא וזה לא שווה את וזה
מדובר על בחור של 20 אז אתה דורש האדם בן 85 שיעשה דבר כמעט בלתי אפשרי עבורו רק מפני שח"ו לא מדברים אצלינו בהגייה אשכנזית, נשמע לי הזוי
לא דומה.
כל אחד יודע את ההברה הספרדית, ומשתמש בה ביום יום, משא"כ להיפך.
אם הוא המקורי, אז למה לא צריך להתרגל לבטא בו?
אשמח אם כבודו יוכל לבאר להרחיב ולבסס דבריו יותר.המבטא הספרדי, דהיינו צורת אמירת האותיות כמו הספרדים, הוא המקור, אך מבטא האותיות הוא מקורי מארצות המקור, וספק גדול אם כך דיברו בארץ ישראל. בוודאי לא עיקמו לשונם כדי להתרגל לדבר במבטא מסויים.