ועדיין לא נראה לי שאם מרן היה רואה דבריו נגד כמה פוסקים שלפניו (מהמפורסמים שמרן נוקט כמותם), הוא היה נוקט כמותו בהחלט.והוא בתראי ראה את כולם ודן בראיותיהם, והכריע.
למרות היותו 'בתראי' ביחס אליהם.
ועדיין לא נראה לי שאם מרן היה רואה דבריו נגד כמה פוסקים שלפניו (מהמפורסמים שמרן נוקט כמותם), הוא היה נוקט כמותו בהחלט.והוא בתראי ראה את כולם ודן בראיותיהם, והכריע.
נ"ל שיש כאן ט"ס, והתכוונת לומר שהרי"ף והרמב"ם לא חולקים הרבה.ב' הרי"ף והרא"ש בלא"ה (לדברי הרמב"ם) לא חולקים הרבה.
שוב אני חושב שהעלאת הסיטואציה הזו כלפי הרשב''ץ בלתי סבירה לחלוטין כי הוא בעצמו לא יעשה כך. וכמו שהדגשתי בהודעה קודמת.ועדיין לא נראה לי שאם מרן היה רואה דבריו נגד כמה פוסקים שלפניו (מהמפורסמים שמרן נוקט כמותם), הוא היה נוקט כמותו בהחלט.
למרות היותו 'בתראי' ביחס אליהם.
הכוונה אם בפועל נהגו כן או לא. כשבפועל צריך להביא כמה דוגמאות לכך שנקטו ש'אם מרן היה רואה דברי הרשב"ץ היה חוזר בו'.ואגב היחס שלך כלפי הארץ חיים כ"ספר כללים" הוא יחס לא נכון, כפי שהתייחסו אליו כל גדולי הפוסקים, ומרן הגרב''צ א''ש מביאו תמיד וזו מסורת הפסיקה אצל גדולי ספרד. וגם הגרע''י מביאו בכדי סמיכה לרוב. וזה ברור.
התכוונתי 'ויכוחים נמשכים' למה שכתבת כאן:
...
כי בסופו של דבר נראה בבירור שנתקבלה שיטתו (באופן כללי) על כל הפוסקים, הלא כן?
ממש לא כתבתי כן. ואולי לא הבנת אותי. כתבתי רק שהיה ויכוחים בין הקהילות, ופסיקה מסודרת יוצרת סדר. וששאלות כאלה הגיעו לפתחם של גדולי המשיבים בדור, והבאתי כדוגמא למי ששאלו אותם, את הב''י והמבי''ט ועוד שמות. רק בתור להראות את המציאות של השפעת הגירוש על כל הגולה. וד''ב.אני הגבתי לדברי @בדרך התורה שכתב כמדומה לי, שאחר שמרן היה כותב תשובה בהלכה אש הויכוח היתה כבה והמבי"ט הוא הראייה לכך.
ממש לא כתבתי כן. ואולי לא הבנת אותי. כתבתי רק שהיה ויכוחים בין הקהילות, ופסיקה מסודרת יוצרת סדר. וששאלות כאלה הגיעו לפתחם של גדולי המשיבים בדור, והבאתי כדוגמא למי ששאלו אותם את הב''י והמבי''ט ועוד שמות. רק בתור להראות את המציאות של השפעת הגירוש על כל הגולה. וד''ב.
הוא כותב מגמה זו שתהיה תורה אחת ומשפט אחד, בדבריו בפירוש.עכ"פ אני חוזר ואומר שהחיבור ב"י אינו בא לסדר את הבעייה שנוצרה בעקבות גירוש ספרד, אלא בכלל לעזור ללומד בביהמ"ד להגיע לפסק הלכה. וע"ז אני שואל, מה הכריח את מרן לעשות 'סדר' ע"פ כללים חדשים, אחר שהדרך החדשה שהביא ישנה לכאו' בעייה גדולה.
הוא כותב מגמה זו שתהיה תורה אחת ומשפט אחד, בדבריו בפירוש.
וזה ודאי אחד מהמטרות המרכזיות של הספר.
מחילה אבל אתה מתעלם מהמציאות, וכבר דובר לעיל, על זה שלרא''ש הייתה השפעה עצומה, וגם לרי''ף.בהקדמה הוא כותב שבעייה היא ריבוי השיטות שבפוסקים, וזה היה גם קודם הגירוש.
ואם לאחר הגירוש, הנה הרוב הלכו בלא"ה כהרמב"ם (והרי"ף בלא"ה אינו חולק הרבה עמו),
ואת המנהגים הוא בלא"ה לא בא לבטל,
והספר עוסק ע"פ רוב בדבר שיש בו מנהג,
כך שלא נראה שיש נפק"מ גדולה בין לפני הגירוש לאחריו לעצם מטרת הספר.
מחילה אבל אתה מתעלם מהמציאות, וכבר דובר לעיל, על זה שלרא''ש הייתה השפעה עצומה, וגם לרי''ף.
אולם מ''מ נ''ל שמי שמכיר את המציאות הכללית, ומנסה להבין, יוכל להבין מתוך המו''מ דבר ומחצה.
אולם נ''ל שדיון חוזר על עצמו, יש''כ על העלאת הנדון. אך נ''ל שמיצינו.
ציינתי לד' החיד"א הנ"ל, ועכ"ז בלשון הב"י בשו"ת מבואר שמותר לחלוק עליהם, ושזו הדרך.נדיר ביותר, ולגבי הר''א מורדון ידוע דבגלל מעשה שהיה כתב כן. וכמוש''כ מרן החיד''א בענין זה, שאין זו דרך הב''י כלל, ומה שמצאנו שם היה בגלל מעשה שהיה. לגבי רבינו יונה, וכו', צריך לעיין, האם אמר זאת כקושיא, בלבד, שזה מצאנו לרוב כלפי כולם. וגם היום נקשה. או שהציע מהלך אחר ופסקו להלכה. וצריך פנאי לזה.
ומ''מ כלפי הר''ן והמגיד משנה, למרות שמתייחס בכבוד מאד, אך לא פעם ולא פעמיים והרבה פעמים מציע מהלך שונה, ומכריע אחרת הן בדעת הרמב''ם, והן בפירוש הסוגיות, משא''כ כלפי הדור שמעל.
ואיך תפרנס את זה?שמותר לחלוק עליהם, ושזו הדרך.
זה לא שאלה עלי, זה שאלה על הב"י.ואיך תפרנס את זה?
יסוד דרך פסיקתו של מרן הבית יוסף מבוארת בהקדמתו לספרו "אם באנו להכריע בין הפוסקים בטענות וראיות תלמודיות הנה התוספות הרמב''ן והרשב''א והר''ן מלאים טענות וראיות לכל אחת מהדעות, ומי זה אשר יערב לבו וכו' להכניס עצמו בין ההרים הררי אל להכריע ביניהם בראיות וטענות לסתור מה שביררו הם או להכריע במה שלא הכריעו הם וכו', ולכן הסכמתי בדעתי כי להיות שלשת עמודי ההוראה אשר הבית ישראל נשען עליהם הלא המה הרי''ף הרמב''ם והרא''ש ז''ל אמרתי אל לבי שבמקום ששניים מסכימים לדעה אחת נפסוק הלכהכ כמותם, אם לא בקצת מקומות שכל חכמי ישראל או רובם חולקין על הדעת ההוא, ולכן פשט המנהג להיפך. ובמקום שלא גילה דתו אחד מעמודי ההוראה ושני העמודי הוראה חולקים הנה הרמב''ן והרשב''א והר''ן והמרדכי והסמ''ג ז''ל לפנינו למקום אשר יהיה שם הרוח רוח אלהי''ן קדישין ללכת נלך כי אל הדעת אשר יטו רובן כן נפסוק הלכה". ונראה שדעת מרן הבית יוסף שהרמב''ם הרי''ף והרא''ש כדיינים מומחים שהמחום כל ישראל עליהם ולכך הלכה כוותייהו.
אם נאמר כהחיד''א שאין זו דרכו הכללית ביחס לראשונים, הקושיא תיושב כמין חומר. ויש עוד להאריך ועת לקצ'ר.זה לא שאלה עלי, זה שאלה על הב"י.
תפרנס אתה...
כשמביא שיטה מסויימת ואינו סובר כמותה, הוא מציין זאת. הבאה בשתיקה שיטת ראשונים בבית יוסף היא הסכמה.
נראה שכדברי הרב @איתן מבואר להדיא מדברי מרן הב"י בהקדמה כשתיאר את את מטרת חיבור הספר, כתב וז"ל:בזה יש לנו ויכוח.
יש הבדל בין התוכנית והשלבים שבה עלתה במחשבתו. לבין התהליך של הספר עצמואבל להכריע בין הראשונים ולקבוע הלכה עלה בדעתו רק אחר כך.