מעיינות חכמה
חבר חדש
יתכן שהצ"ע הוא בדיוק על זה, אם הוי דאורייתא או דרבנן. עכ"פ אי נימא דמקורו מהחזו"א הידוע אז ע"כ דהוי דאורייתא.
אגב, ידוע אם הוא כתב את התשובה?
יתכן שהצ"ע הוא בדיוק על זה, אם הוי דאורייתא או דרבנן. עכ"פ אי נימא דמקורו מהחזו"א הידוע אז ע"כ דהוי דאורייתא.
ואם זה דרבנן היה מתיר?יתכן שהצ"ע הוא בדיוק על זה, אם הוי דאורייתא או דרבנן.
משיעור שמסר - לא הוא כתב.אגב, ידוע אם הוא כתב את התשובה?
לא הייתי מסתמך על כל הנכתב שם עד לדקדוקי צ"ע וכדו'.משיעור שמסר - לא הוא כתב.
באמת חכם שלום היה מיוצאי בבל.לא ראה לא שמע לא ידע...
וכנראה שגם הושפע מגאון אשכנזי מבגדד.
מתוך הודעה שכתבתי באשכול אחר,א. עונה על רוב טענות הגרע"י והילקו"י.
אז למה בסוף נשאר בצ"ע?ב. לא מבואר שיש מקום להקל בשעת הדחק.
כאן, ואין לי כח לחזור על הכל שוב.מתוך הודעה שכתבתי באשכול אחר,
המשנה ברורה לא הזכיר שום חכם מדורו
חוץ מפעם אחת אור שמח בגלל מעשה שהיה
אכן, זה באמת לא נכון וצריך לשמוע את השיעור.לא שמעתי את השיעור הנ"ל - אבל לפי איך שכתוב כאן בעלון, אזאי נאמרו כאן שיבושים חמורים בסוגייא.
א. מה שכתב שלשו"ע לא בעינן מוסתקי , זה נגד א' ב' של הסוגייא, ונגד א' ב' של הב"י והשו"ע, דהשו"ע להדיא פסק דכל ההיתר של חבית הוא רק במוסתקי בלבד.
ב. מה שכתב שג' עמודי הוראה ס"ל דלא בעי מוסתקי , אין זה נכון כלל וכלל , ואף איפכא , וכמו שאבאר עתה.
הנושא מתחיל שיש ב' סוגיות , א' בסוגייא בעירובין מוכח שאסור לשבור מגדל עץ שנמצא שם אוכל, ב' ואילו בשבת קיי"ל שובר אדם חבית.
ועל זה יש ב' ישובים בראשונים א. לחלק בין מוסתקי לכלי רגיל , ב. לחלק בין כלי גדול לקטן.
וברא"ש - להדיא ס"ל כתירוץ הראשון לחלק בין מוסתקי ללאו .
ואילו ברי"ף וברמב"ם אין ידיעה בזה , כי לא נכנסו לסתירה , ולא חילקו הן את תירוץ א' והן את תירוץ ב', כך שבדבריהם - אפשר לסבול את ב' התירוצים.
והשו"ע להדיא - פסק וכתב כת"א לחלק בין מוסתקי לשאינו.
ג. ומה שכתב שרוב ראשונים ס"ל שלא צריך מוסתקי - שוב שיבש המציאות , משום שרבים הראשונים הם שהצריכו מוסתקי .
1. ר"י, 2. ר"ש משנץ, 3. ר' פרץ, 4. ר"י מקינון [דלפרק ציר כתב דלא שובר כלום לכן שרי (עיין במרדכי)], 5. כל בו, 6. מרדכי, 7. הסמ"ק, דמסיים דרק ע"י גוי שרי, 8. האגור, דכתב שלא ראה מימיו מי שהתיר, 9. האגודה, 10. בן הרמב"ן, בביצה דחשש לעשיית כלי מהשברים ולכן העמיד במוסתקי דלא חייש שיעשה כלי מהשברים, 11. הרא"ש, 12. הטור.
או התכוון למש"כ בחזו"ע שגם השו"ע יודה לעניין התזת הראש)
חייב לעקור את הדבר הרע הזה,אכן, זה באמת לא נכון וצריך לשמוע את השיעור.
ראה מה שכתבתי אח"כ,חייב לעקור את הדבר הרע הזה,
באים תלמידים (או שלא) מוציאים עלון עם שיעור של רבם,
וכותבים בו דברים לא נכונים !!
לפחות, שיכתבו ש"הדברים נכתבו על דעת השומע בלבד" במקום בולט
בפרט שמדובר אליבא דהלכתא!
ובכל מקרה אם משהו יכול להעלות את השיעור הנ"ל, נשמח לשמוע.וכך מסתבר שהתכוון למהלך הזה,
אם היו קוראים לי קצנלבויגן, גם אני הייתי מחליף שם...סתם מעניין, האבא היה קאצנלבויגען - הבן היה פאדווה.
למה ?
אם היו קוראים לי קצנלבויגן, גם אני הייתי מחליף שם...
בכל אופן, 'פאדווה' הוא כונה על שם עירו - פדובה.
אגב, התבלבלנו: המהר"ם היה אביו של מהרשי"ק, כך שהשאלה היא הפוכה.אם היית יודע מי זה רש"י קצנלבויגן (לא מה זה קצנלבויגן, אלא מי זה) לא היית חושב להחליף.
אני בטוח.
אגב, התבלבלנו: המהר"ם היה אביו של מהרשי"ק, כך שהשאלה היא הפוכה.
אבל הרבה כונו בדורות עברו על שם עירם ולא על שם משפחתם, ואין בזה כללים (אצל האשכנזים באירופה היה מקובל מאוד לכנות אדם על שם העיר - לדוגמא ר' ישראל סלנטר, ולא ליפקין כשם משפחתו).
ובכל אופן חלילה לא התכוונתי לזלזל, אלא שאני לא מצליח לומר את המילה הזו בלי לשבור את השינים.
ראיתי כותבים שהסיפור מופרך בתרתי, הן כי המשנ"ב מביא מעוד חכמי דורו שחיו (כמו הנצי"ב), וכן כי המעשה המדובר היה אחר שיצא החלק המדובר במשנ"ב.ושמעתי (לא בדקתי) שהיסטורית זה לא יכול להיות המעשה הזה,
כיון שההזכרה קדמה לו.
ילקוט יוסף תשע"אבטוח לא ראה בפנים. ומאן דהו מתלמידיו השוטים חימם אותו....
אשריך שאתה מלמד זכות על ישראל!בטוח לא ראה בפנים. ומאן דהו מתלמידיו השוטים חימם אותו....
אולי ראה את דבריו ולא הבינם, ואילו היה רואה ילקוט יוסף היו מיושבות לו כל הקושיות, כידוע (לפי עדות מחבר ילקו"י) ככה קורה המון פעמים...אתה חושב שחכם שלום יפרסם פסק בלי לראות את דברי חברו הרב עובדיה שמפורסמת דעתו בנושא?!