כהנא דמסייע
חבר מוביל
אני לומד דבר אחד מכל אחד, לחתור לאמת, ולא משנה לי אם הוא אשכנזי או ספרדי, אין לי לא נחיתות כלפי האשכנזים. וגם אין לי ענין לעקם את השכל שלי, אלא לבדוק דבר אחד דבר ביסודיות ובהעמקה. הגישה הזו במקומות רבים ללכת אחרי רוב הפוסקים, הוא דבר נפוץ מאד, והגיוני. במקרים בהם לא עסוקים באותו ענין (וידועה ראיית הרוגאצ'ובי, שהיחס בין הזמן הנצרך לעיון עמוק, לבין הזמן ללימוד של ידע הוא פי שלושים, ולפעמים רב המשמש בצרכי ציבור סומך על חכמים שקדמוהו, וכמו שכותב גם מרן החזו''א שמדרכי ההוראה לסמוך על חכמים שקדמו, עד שיברר הדבר בעצמו הדק היטב, וד''ב). והדבר משתנה מדבר לדבר. ומ''מ מי שרגש הנחיתות מול האשכנזים נוחת בליבו, ומזה הוא מונע בדיוניו ההלכתיים, יהא לו אשר לו, ואין לי היכולת לדון עמו ועם שכמותו. כט''ס.אולי נלמד מהאשכנזים שעל ספק שמועה מהחזו''א יעשו פלפולי פלפולים להעמיד דבריו, ואילו אנו על ספרים שנכתבו ע''י מרן זצ''ל בעצמו מביאים את תורת החילוק שיש תשובות ככה ויש תשובות ככה וחבל.
אפשר הרבה לדון על אופן כתיבת שו''ת יביע אומר היאך נכתבו ולעמוד על שינויים בין הכרכים השונים אבל לומר שלא נכתב בעיון המספיק (ואתה הרי מגלה טפח...) והלך אחר המספר??? יתכן והוא לא נחת לפרש הסוגיא ולרדת לפרטים אלא כתב רק את עיקרי העניין.