שמעון טרבלסי
חבר בכיר
כל עוד אין הסרטה כזו לפנינו, היא כמאן דליתא.כמו שהוא מספר גם אני יכול לספר. בפרט שבעבר העליתי תמונות מהסרט הזה.
ואני מסתמך רק על מש"כ מרן הגרע"י זיע"א.
כל עוד אין הסרטה כזו לפנינו, היא כמאן דליתא.כמו שהוא מספר גם אני יכול לספר. בפרט שבעבר העליתי תמונות מהסרט הזה.
בעלון: "ובדבר עדות בן הרמב"ם על אביו, כנראה הרמב"ם היה טרוד באיזה דבר ואמר לבנו, אל תפריע לי, תתקן."בשיעור אמר את זה בצורה יותר... וד"ל.
אפשר קישור?
תודה
לא הבנתי למה,בכל אופן הרב @משיב כהלכה הנעים לנו שאין בהערות כאלו ממש.
ברור,שבת דף ג:
"א"ל ר' חייא לרב בר פחתי לא אמינא לך כי קאי רבי בהא מסכתא לא תשייליה במסכתא אחריתי דילמא לאו אדעתיה דאי לאו דרבי גברא רבה הוא כספתיה דמשני לך שינויא דלאו שינויא הוא".
תנאים!
אפשר לבלבל תנאים?
מסתבר שכן.
אבל הוא הסביר בדבריו שהרמב"ם היה בסוף ימיו ורבינו אברהם בן הרמב"ם היה צעיר הרי הוא היה בן 18 כשהרמב"ם נפטר. מתי כל זה התרחש כשר' אברהם היה בין גיל 16 ל18? לא יתכן מציאות כזה של חוסר הבנה בזמן שהרמב"ם בערוב ימיו עסוק בלימוד ושקוע בלימודו? מה העלבה יש בזה?לא הבנתי למה,
הדבר זועק לשמים,
כך הוא היחס לראשונים?!
אפשר לבלבל את הרמב"ם??
בנו, רבינו אברהם, יתקן בלי שיהיה בטוח שהבין?
אתה אוחז מדובר פה ברבותינו הראשונים ! אתה משווה אותם לגדול הדור בדור שלנו ?!
פלא!
???סתם בדרך אגב רבינו אברהם חלק הרבה פעמים על אביו
יש לך דוגמאות?סתם בדרך אגב רבינו אברהם חלק הרבה פעמים על אביו
דוגמא לדבר נטילת ידים בתשעה באביש לך דוגמאות?
כי בשיעור הנ"ל הוא אמר שהיו שאלות על הרמב"ם היו שואלים את בנו, ואמר ככה שיש שאלות על האבא שואלים את הבנים, ודוקא את הבן שלא חולק אף פעם על אבא שלו (וכמובן כוונתו כרגיל לאפוקי מהרב דוד).
אם ככה מה שהחכם הנ"ל, הביא "ראיה" לדרכו שהוא בן שלא חולק מעולם על אביו מר"א בן הרמב"ם אינה נכונה!דוגמא לדבר נטילת ידים בתשעה באב
מספר הכריעות בתפילה
תפילה בנשיאת כפיים
ועוד
כמובןאם ככה מה שהחכם הנ"ל, הביא "ראיה" לדרכו שהוא בן שלא חולק מעולם על אביו מר"א בן הרמב"ם אינה נכונה!
נכון,כמובן
אפשר מראי מקומות?דוגמא לדבר נטילת ידים בתשעה באב
מספר הכריעות בתפילה
תפילה בנשיאת כפיים
ועוד
ידוע שלר' אברהם בן הרמב"ם אכן היו שולחים שאלות על הרמב"ם, וטרח מאד ליישב דעת אביו.יש לך דוגמאות?
כי בשיעור הנ"ל הוא אמר שהיו שאלות על הרמב"ם היו שואלים את בנו, ואמר ככה שיש שאלות על האבא שואלים את הבנים, ודוקא את הבן שלא חולק אף פעם על אבא שלו (וכמובן כוונתו כרגיל לאפוקי מהרב דוד).
בודאי שיש לבן נטייה ליישב יותר את אביו, אבל במקומות מסוימים שיש דוחק (וניסית ליישב ולא הלך), מותר לומר הפוך מהאבא, וזה ברור (ואין מצוה לעקם את הראש בגלל האבא).ידוע שלר' אברהם בן הרמב"ם אכן היו שולחים שאלות על הרמב"ם, וטרח מאד ליישב דעת אביו.
חלק מהתשובות נקבצו בספר ברכת אברהם, ומהם נוהג מרן בכס"מ לצטט.
המקומות שבהם הוא כן חולק (לדעתי הם בודדים ונער יספרם). הם בספר המספיק לעובדי ה', וראיתי באחד המקומות לשון שציטטו ממנו שאם היה הרמב"ם שומע או רואה את הראיה שהביא היה מודה, שזו היתה דרכו תמיד להודות על האמת.
ברוב הכללים הרב דוד מסכים עם אביו.בודאי שיש לבן נטייה ליישב יותר את אביו, אבל במקומות מסוימים שיש דוחק (וניסית ליישב ולא הלך), מותר לומר הפוך מהאבא, וזה ברור (ואין מצוה לעקם את הראש בגלל האבא).
וגם הרב דוד ברוב ככל ההלכות הולך כמו אביו, וגם בקו פסיקה בדר"כ הוא סובר כאביו, ובדר"כ אם יש מחלוקת זה בפרטים [משא"כ רבנים שחלקו על הרב עובדיה בכללים, כמו אם אמרי' סב"ל נגד האר"י, ואם הקבלה מכריע, ואם מותר פסיק רישיה דלא ניחא ליה בדרבנן וכד', ואם לבטל מנהגים שהביאו מחו"ל מפני השו"ע, וממילא יש להם הרבה מחלוקות עם הרב עובדיה]
זוהי דוגמא יחידאה, ושם הראב"ם אכן מתנצל איך שייך זה שהוא חולק על אביודוגמא לדבר נטילת ידים בתשעה באב
אדרבה, דעת הרמב"ם כדעת בנו שאין איסור בהוספת כריעות שלא נזכרו בחז"ל, עי' ס' כרע רבץ עמ' קס"ג ואילךמספר הכריעות בתפילה
דברי הרמב"ם מתפרשים שפיר בג' ראשונות ואחרונות, ואין סיבה להעמיד מחלוקת בזהתפילה בנשיאת כפיים
נפלא, אשריך!זוהי דוגמא יחידאה, ושם הראב"ם אכן מתנצל איך שייך זה שהוא חולק על אביו
הצג קובץ מצורף 15324
אדרבה, דעת הרמב"ם כדעת בנו שאין איסור בהוספת כריעות שלא נזכרו בחז"ל, עי' ס' כרע רבץ עמ' קס"ג ואילך
וכן מסתבר, כי ראב"ם האריך מאד להשיב על טענה שמישהו יטעון נגדו, ולא הזכיר כלל מדברי אביו
דברי הרמב"ם מתפרשים שפיר בג' ראשונות ואחרונות, ואין סיבה להעמיד מחלוקת בזה
ובענין זה גופא כתב הרב יפה ללב (ח"א סי' צ"ה או' ה') -
הצג קובץ מצורף 15328
ולכללות הענין, עי' בדברי הראב"ם עצמו בהקדמתו לשו"ת ברכת אברהם -
הצג קובץ מצורף 15325
וז"ל מהר"ם אלשקר בתשובתו הידועה בענין צאה"כ (סי' צ"ו) -
הצג קובץ מצורף 15326
וכ"כ מרן הגחיד"א (ברכ"י יו"ד סי' רצ"ד שיו"ב או' ב') -
הצג קובץ מצורף 15327
מעניין.ברוב הכללים הרב דוד מסכים עם אביו.
אם כי בענין סב"ל נראה שהוא קצת יותר חושש מאביו.
כמו"כ יש כלל אחד שהוא חולק להדיא, וזה לגבי סתם ויש כשבסתם לא מפורש נגד היש. וזה משליך על הרבה מקומות שבגללם חולק על אביו.
א. בענין סברת הבית דוד בסתם ויש כאשר בדעת הסתם לא מפורש להדיא נגד היש, גם למרן הגר"ע זצ"ל אין בזה כלל ברור.ברוב הכללים הרב דוד מסכים עם אביו.
אם כי בענין סב"ל נראה שהוא קצת יותר חושש מאביו.
כמו"כ יש כלל אחד שהוא חולק להדיא, וזה לגבי סתם ויש כשבסתם לא מפורש נגד היש. וזה משליך על הרבה מקומות שבגללם חולק על אביו.
אם היה לי מקור ברור לא הייתי כותב "נראה", כתבתי נראה, כי כך התרשמותי, כעת אין לי מקור.תוכל לציין מקור לדעתו בסב"ל?
נראה לי שהמקום הכי מרכזי שכותב על זה הוא בהלכה ברורה ח"ה (אוצרות יוסף סי' יא). וגם שם כותב שבמקום אחר האריך בזה, ועד הנה לא מצאתיו, ואודה למי שיאיר עיני היכן מקום זה.תוכל לציין מקור לדעתו בסתם ויש?
ממה שחיפשתי (והשתמשתי בספרי המפתחות לספריו) לא מצאתי אפי' מקום אחד שכותב שאין הלכה כיש. יש מקומות שכותב בשופי שהלכה כיש, ויש מקומות שצירף לזה סניפים. אבל שיכתוב שאין הלכה כיש לא מצאתי כזה מקום. והרב דוד נוקט בפשיטות שאין הלכה כיש.א. בענין סברת הבית דוד בסתם ויש כאשר בדעת הסתם לא מפורש להדיא נגד היש, גם למרן הגר"ע זצ"ל אין בזה כלל ברור.
ובדר"כ כשמכריע כמוהו זה בצירוף טעם נוסף.
עיין טה"ב ח"א (עמ' שע"ח) וביבי"א ח"ח (חיו""ד סימן טז, ב), שסמך על זה בצירוף שכן סברת רוב הפוסקים.
וביבי"א ח"י (סימן נח ח"ב אות ט'), פסק בכה"ג כהיש משום שבב"י כתב שסברא נכונה היא. (ושם ולא הזכיר כלל דברי הבית דוד)
גם בנו הגר"י שליט"א בעין יצחק (עמק' תיג) לא קבע בזה מסמרות, ואחר שהביא מחלוקת האחרונים בהאי כללא דהבית דוד, כתב שיש לדון בזה בכל מקרה לגופו.
ע"פ הכלל ס"ס ודעת השו"ע לברך.ב. בענין סב"ל דוקא מונח לי שההלכ"ב פחות חושש (לפחות במקום שדעת מרן הש"ע לברך), וצריך לעיין.