בלת"ק כראוי. פתחתי את הסוגיא היום, ויצא לי כמה דברים ברורים והם כדלהלן:
א. מרן הב"י תלה סוגיית כוונת שומע ומשמיע [כדאיתא בסוף ר"ה] בפלגותא אי מצוות צריכות כוונה.
ב. מרן הב"י בסימן תפ"ט חשש למ"ד שא"צ כוונה לעניין ברכות וכמ"ש שם האחרו' גבי מי ששאלו חברו איזה יום לעומר וכו' יעו"ש.
וגם בלי זה, כמדומה שרב ראשו' ס"ל שמצוות א"צ כוונה, וכידוע שמרן בסימן ס' הביא ב' השיטות. [ואפשר להגדיל את החשש ע"פ דברי האחרו' דס"ל שלכו"ע מצוות דרבנן אצ"כ וכמובא במשנ"ב בשם הרדב"ז]
ג. עפ"ז מובן שאם אחד שומע ברכת חבירו ואף הוא צריך לאותו הדבר, יוצא ידי חובתו מבלי שיכוין בהדיא. אמנם כל זה דווקא שהיוצא יד"ח כיון עכ"פ לשמוע הברכה וכמ"ש מרן הב"י עצמו בסימן קצ"ד בשם הסמ"ג, שאף למ"ד מצוות אצ"כ, מ"מ צריך כוונה לשמוע יעו"ש.
ד. ואחר דברים האלה כתב ההל"ב בסימן רי"ג, לחשוש להנ"ל בין בברכת המצוות ובין בברכת הנהנין, ואין שום חילוק בסברא ביניהם כלל! וכידוע שגם הגר"ז כ"כ בפשיטות. והדברים ע"פ מה שכתבתי מובנים מאד. וכנ"ל דווקא שלשומע היה כוונה לשמוע עכ"פ.
ה. הרב יצחק תמה עליו והקשה קושיא ממנהג העולם, ושאל: הרי מעשים שבכל יום שיושבים כמה אנשים ואחד מברך וגם חבירו מברך לפניו ואינו חושש.
ו. קושייתו אינה קושיא כלל, מתרי טעמי תריצי. א. שידוע שבמקום מנהג לא אומרים סב"ל כמו שהחכם הנ"ל חוזר וחוזר, ומימלא הכל מובן שלא חששו למ"ד הזה ואין זה סב"ל משום שכן המנהג. ב. שיש אומדנא בברכות, כלומר משה ושמעון היו יושבים עם קרטיב תות, משה בירך ושמעון הקשיב וענה אמן, אין הוא יוצא יד"ח [אף למ"ד אצ"כ] משום שהוא רגיל בכל יום לברך על הקרטיב בעצמו וזה מעין כוונה נגדית [ובאומדנא זאת אנו נפגשים בכל יום, הגע בעצמך שאשתך הגישה לך צלחת אוכל ובצד כוס מים, ומחמת הצמאון ברכת "שהכל" על המים תחלה, וכי אומרים שפטרת את כל הצלחת, אתמהה, ודאי שלא, ומהטעם דאמרי' אומדנא בברכות ויש עוד ראיות לזה ואכמ"ל]
ז. לפי התירוץ השני באות ו', אם תשאל אימתי הפוסקים חששו לסב"ל הנ"ל, אתרץ לך, שהם חששו במקום שאין הרגילות לברך בעצמך, כגון קידוש - שאתה עומד בקידוש לאחר התפלה בביהכנ"ס, ואתה מסתפק "אעשה קידוש לעצמי, או שאצא ידי חובה מהפארנק הזה" [רח"ל מהאי דעתא], כאן באמת אם התכוונת לשמוע מ"מ, יש לחשוש שיצאת יד"ח לשיטות שמצוות אצ"כ.
ח. דברי ההלכה ברורה חיים וקיימים ופשוטים וברורים.
ט. תקרא את האגרת הזאת בדקדוק אם אתה מכיר את הסוגיא [שהרי כתבתי בקיצור] כמובן, ויענוך מן השמים.