לחצו כאן – תרומה לשמואל

קובץ 'תורת ציון' - בתורתו של מרן האור לציון זיע"א

  • יוזם האשכול יוזם האשכול פתחיה
  • תאריך התחלה תאריך התחלה
עכ"פ אם אוכיח שנמדדה כזו ביצה אי פעם, אז כבודו יעבור לקדש על שיעור רביעית של 250 סמ"ק?
אם תוכיח שנמדד זן של תרנגולות כזו שמטילה ביצים כאלה קבוע, נדבר. וודאי לא היה ולא נברא ואפילו לא משל היה. לכן מחילה אין כאן אלא חוסר הבנה פשוט. וטעות בדבר משנה
 
ולהיפך, המאמר של הרב ניסן למשל, דווקא במקרה הזה הינו אובייקטיבי, שכן הוא גם נגד דעת רבו הגר"י הלל, וגם נגד מנהג בגדד ארץ מוצאו. ודבריו שם הם דברי טעם, אם כי באריכות כדרכו.
זה נהיה מדד אם אדם חולק על רבותיו, ומנהגי אבותיו הוא אובייקטיבי. ואם הוא מיישב דעת רבותיו ומנהגי אבותיו הוא מסמן מטרה מראש.
דור עקבתא דמשיחא.
 
זה נהיה מדד אם אדם חולק על רבותיו, ומנהגי אבותיו הו אובייקטיבי. ואם הוא מיישב דעת רבותיו ומנהגי אבותיו הוא מסמן מטרה מראש.
דור עקבתא דמשיחא.
אדם שבד"כ מיישב דברי רבותיו, ופעם אחת חולק, א"א לומר שעושה זאת מחמת דרכו וכו'.
 
אתה בתור תלמיד הראש''ל צריך לשבח את זה שמעמידים את האמת על תילה גם בתקיפות. וד''ב.
וע' במקו''א שהבאנו דברי הרמב''ם בחילוק בין הרב עצמו לתלמיד באגרת הרמב"ם לתלמידו רבי יוסף ברבי יהודה אבן עקנין.
ואם הכריחו הזמן והענין והצריכו לדבר ולומר שאיני בעל דת ולא בעל מעשים טובים יאמר זה, וכל זה כולו בני, חי השם יתברך, לא יזיקני ולא יכעיסני. ואפילו ראיתיו בעיני ושמעתיו באזני או עשה לפני לא הייתי חושש אלא אדרבה הייתי נכנע אליו ומשיבו דברים טובים נאים ורכים או אשתוק או אשיב לפי הענין דברים נאים ודברי ענוה כפי הצורך והשעה. כי מה שהסכיל מן האמתיות יותר גדול מזה הרבה מאד, ואני לא אנצח לעצמי כי כבוד נפשי ומעלת מדותי אצלי יותר כבוד משאנצח הכסילים בלשוני ובדבורי. והאי צורבא מרבנן קודשא בריך הוא תבע יקריה,
אולם הוא ממשיך: "אבל הבן (רבי אברהם בן הרמב''ם) השם יחייהו הדין עמו שיתקנא בזה, שאני אביו, ורבו, ואינו יכול לסבול העלבון".
וכך יש פסק מהרמב''ם כלפי תלמיד שלא יכול לסבול עלבון רבותיו, ומקנא לכבודם. אע''פ שרבותיו נוהגים בשתיקה והכנעה. יש דין מחאה על כבוד ת''ח.
אמנם,כ"ה התרגום הקדום של איגרת זו, אבל בתרגומו של הרה"ג יצחק שילת שליט"א משמע יותר שאין "הדין עמו", אלא שיש ללמד עליו זכות -
1752176571621.png
ויש להוכיח כגירסא זו מהמשך האיגרת [ואני מביא בדוקא את התרגום הקדום] -
1752176698462.png
וכך אכן נהג רבינו אברהם בן הרמב"ם ז"ל מאוחר יותר -
1752177077432.png
 
אמנם,כ"ה התרגום הקדום של איגרת זו, אבל בתרגומו של הרה"ג יצחק שילת שליט"א משמע יותר שאין "הדין עמו", אלא שיש ללמד עליו זכות -
הצג קובץ מצורף 7846
ויש להוכיח כגירסא זו מהמשך האיגרת [ואני מביא בדוקא את התרגום הקדום] -
הצג קובץ מצורף 7847
וכך אכן נהג רבינו אברהם בן הרמב"ם ז"ל מאוחר יותר -
הצג קובץ מצורף 7848
אני תמיד אוהב את התרגומים הישנים שנכתבו סמוך לתקופה בסגנון ההוא, והרבה פעמים ע''י גברי רברבי ממש. ומ''מ בחלק השני שהרמב''ם מצטער וא''צ לעסוק בזה כ''כ, זה אמת ויציב זה מפריע את האדם מעסק התורה, וא''צ לעסוק בזה באובסיסיביות. והקובץ הזה הוא דוגמא כיצד להביא תוכן חיובי ולבאר דברי הרב, ולתועלת כולם. וכך צריך לעשות.
 
אני תמיד אוהב את התרגומים הישנים שנכתבו סמוך לתקופה בסגנון ההוא, והרבה פעמים ע''י גברי רברבי ממש.
אמנם לפעמים תרגמו מה שנקרא בזמנינו "תרגום חפשי", וכמ"ש ר"י אבן תיבון על תרגום ר"י חריזי למו"נ -
1752195810563.png
[על המשך דברי כת"ר אינני חולק]
 
ראשי תחתית