תכלת בזמן הזה בירור הדין ודעת רבותינו

• יוזם האשכול יוזם האשכול החש בראשו
  • תאריך התחלה תאריך התחלה
  • מומלץ
הקשו כעין זה, לאיזה צורך נאמרה הבדיקה שבגמרא הרי עדיין צריך לקנות רק ממי שנאמן שצבע כדין, ותירצו שצריך בדיקה זו כשקנה ממומחה שיודע דיני הצביעה ולא יודע אם הצבע שיש לו אינו קלא אילן.
תוספות מסכת מנחות דף מג עמוד א
מאי אין לה בדיקה נמי דקאמר אטעימה - ובדיקה דרב יצחק ורב אדא אהני בלוקח מן המומחה שיודע דטעימה פסולה אבל לא ידע מקלא אילן דאיהו גופיה לא ידע.
אין קשר לענינינו

בטח שהזהירו, עיין בספרי.
ובברייתא ציצית תכלת אינה באה אלא מן החלזון, חלזון זה למה הוא דומה וכו'.
אז מה יעזור הבדיקה אולי זה מהחילזון הפסול? גם אם תדחק את הגמ כנ"ל מה תעשה עם הרמב"ם שהביא את הבדיקה ואמר שאם לא יורד כשר?

לעצם הענין: החיה היחידה שיש בה חומר שצובע תכלת זה בדיוק חילזון ובדיוק הוא מצוי בין צור לחיפה וכמש"כ בגמ והפסיק בדיוק כשהרומאים גזרו על הפורפורא. ובדיוק הראבי"ה וחו"י ורש"ר הירש אומרים שפורפורא הוא התכלת. הסיכוי לכך הוא 0.00000001

לרב @אסקופה הנדרסת לרגלי גדו"י שוב פעם זה הדיון שהיה עם ניק אחר.
אני מסכים שהתכלת עובדתית נעלמה והיא לא הייתה לנו למשך הרבה מאוד מאוד שנים. ההבדל הוא שלדעתך (ולדעת ההוא) זה נובע מכך שה"י לא רוצה לכתוב מה אתם אומרים. ואילו אני טוען שהיא נעלמה לא בתור ביטול מצווה בצורה שגם אם היא תהיה לא יהיה בה צורך. אלא כי מהשמיים אז רצו שלא יהיה ולכן גלגלו בדרך הטבע ע"י המושל הרומאי שלא יהיה אבל אם כיום יש לנו אפשרות לקיים את המצווה לדון בזה יש לבדוק את זה ולא למרוח עם ציטוטים מספרי הקבלה שבוודאי לא כפשוטם, ובוודאי לא פה.

לגבי מקורות ששאלת - מאמרים של הגרמ"מ - אני אישית ראיתי בסדרת חוברות שיצאה בנושא התכלת (כרגע פחות זוכר את השם) ומסתמא יש עוד.

כך אומרים בשם הבית הלוי שצריך מסורת במצוות, ואם אין מסורת א"א לקיים את המצוה.
[וכמו שא"א לאכול חיות טהורות אם אין עליהם מסורת].
ממש לא נכון. אפשר לאכול חיות גם בלי מסורת. יש שסוברים שיש מנהג להחמיר אבל זה לא מעיקר הדין.
עכ"פ לכל השיטות והמנהגים, דגים מותר לאכול בלי מסורת.

יש ב' סוגים בדברי המקובלים הנוגעים להלכה ומנהג
יש מקומות שעיקר הדין אינו ברור, ודברי האר"י מגלים לנו מהו עיקר הדין שכך יש לפסוק
ויש סוג שני כשהמקובלים מחדשים דברים שאין להם רמז בחז"ל, ודברים כאלו אינם אלא מידת חסידות
וכמו שביאר כל זה הגר"י הלל שליט"א בספרו גבורת האר"י (עמ' ל"ב) ובעוד מקומות
ופשוט דהיכא שיוצא קולא מדברי האר"י [או חומרא המביאה לידי קולא], שזה בכלל סוג הראשון, דלא שייך שרק החסידים יכולים להקל, ופשוט
עדיין יש מקום לדון בדברי האר''י האם באמת מצוות התכלת בוטלה בזמננו
המקובל הגרי''מ מורגנשטרן סובר שגם לפי האר''י ניתן לקיים תכלת בזה''ז
ובנוסף מי שנוהג כמו שנהגו כל הדורות - ופוסק תמיד כמו האר''י, בודאי שיכול לפטור עצמו מבירור סוגיית התכלת (וגם מאידך יש מקום לקיים ד' האר''י ולקיים תכלת או 'זכר' לתכלת, לא משנה... אכמ''ל)
הבעיה שיש כאלו שרוצים בכוח לנטרל את האר''י והמקובלים
ורק בסוגיא של תכלת ''נזכרים'' שיש מקובלים, ובגלל אותם ''מקובלים'' (שלדעתם הם עוברים על ההלכה כשהם חולקים על הפשט...)
מבטלים מצוות עשה, שאין זכר לביטולה ברמב''ם ובראשונים, וגם לא בשו''ע
[יש לדקדק ל' השו''ע: ''בזמן הזה שאין לנו תכלת '' - ולא 'בזמן הזה שלא נוהג תכלת' ]
אני הקטן פוסק לפי האר''י והרש''ש בהכל, ומאידך גם מחמיר ומטיל ארגמון קהה קוצים בט''ק

נערך לאחרונה:
לרב @אסקופה הנדרסת לרגלי גדו"י שוב פעם זה הדיון שהיה עם ניק אחר.
אני מסכים שהתכלת עובדתית נעלמה והיא לא הייתה לנו למשך הרבה מאוד מאוד שנים. ההבדל הוא שלדעתך (ולדעת ההוא) זה נובע מכך שה"י לא רוצה לכתוב מה אתם אומרים. ואילו אני טוען שהיא נעלמה לא בתור ביטול מצווה בצורה שגם אם היא תהיה לא יהיה בה צורך. אלא כי מהשמיים אז רצו שלא יהיה ולכן גלגלו בדרך הטבע ע"י המושל הרומאי שלא יהיה אבל אם כיום יש לנו אפשרות לקיים את המצווה לדון בזה יש לבדוק את זה ולא למרוח עם ציטוטים מספרי הקבלה שבוודאי לא כפשוטם, ובוודאי לא פה.
אני מודה שאילו היה בידינו לקיים מצות תכלת, בפשטות אז נהיה מחוייבים [אם כי אציין שדעת הכלי חמדה והישועות מלכו אינו כן, והוא חידוש גדול]
אבל עיקר הנידון הוא אם שייך שיהיה בידינו לקיים המצוה
ואם הטעם שגילה לנו האר"י למה נמנעה מאיתנו עדיין עומדת במקומה, אז ברור שלא שייך לנו במציאות לקיים את המצוה
וכמו"כ מהמדרש של "נגנז", לא באו הגרח"ק ודעימיה לקבוע עפ"ז שאין חיוב תכלת, אלא שאין אפשרות לקיימה
כנ"ל טענת הבית הלוי ממסורה, וכנ"ל טענות הגריש"א והגרנ"ק מדיני תכלת שאין בהם הכרעה, וכו'

אז מה יעזור הבדיקה אולי זה מהחילזון הפסול? גם אם תדחק את הגמ כנ"ל מה תעשה עם הרמב"ם שהביא את הבדיקה ואמר שאם לא יורד כשר?
יתכן שרק חלזון התכלת יעמוד בבדיקה, ושאר חלזונות לא יעמדו אלא איפרד חזותיה וכמו קלא אילן.
[ומה שנקטו בשם קלא אילן, עיי' בן יהוידע ב"מ ס"א ב' שהוא כינוי לכל צבע כחול שאינו מהחלזון, דהס"מ נאחז בו, וקלא בגימ' ס"מ].

לעצם הענין: החיה היחידה שיש בה חומר שצובע תכלת זה בדיוק חילזון ובדיוק הוא מצוי בין צור לחיפה וכמש"כ בגמ והפסיק בדיוק כשהרומאים גזרו על הפורפורא. ובדיוק הראבי"ה וחו"י ורש"ר הירש אומרים שפורפורא הוא התכלת. הסיכוי לכך הוא 0.00000001
מנין לך שזו החיה היחידה, אולי יש עוד אחת שנגנזה? ולגבי טענתך שהיא מצויה בין צור לחיפה, ראה בספר שבע חכמות שכתב וז"ל
1742969134496.png

הבדיקה שכתב הרמב"ם היא כאשר יודע שצבע בחלזון התכלת, ואינו יודע אם צבע כהוגן ועירב הסממנים יפה והצבע נקלט יפה.
עיי' בהקשר שהביא הרמב"ם דין זה ודו"ק, וכ"כ בשפת אמת [שם].

יתכן שרק חלזון התכלת יעמוד בבדיקה, ושאר חלזונות לא יעמדו אלא איפרד חזותיה וכמו קלא אילן.
[ומה שנקטו בשם קלא אילן, עיי' בן יהוידע ב"מ ס"א ב' שהוא כינוי לכל צבע כחול שאינו מהחלזון, דהס"מ נאחז בו, וקלא בגימ' ס"מ].
לידחק תמיד אפשר הפשטות זה שיש חילזון ויש קלא אילן שצובעים וזהו וגם היום זה כך יש חילזון א שצובע ואינדיגו וזהו העולם לא ישתנה

מנין לך שזו החיה היחידה, אולי יש עוד אחת שנגנזה? ולגבי טענתך שהיא מצויה בין צור לחיפה, ראה בספר שבע חכמות שכתב וז"ל
הצג קובץ מצורף 2353
כבר הרבה נדחקו לפרש את הזוהר שכותב שמצוי בים כינרת. ואנו אין לנו אלא בבלי שלנו שהכל צריכים לך {לזבולון} ע"י חילזון וודא שהכל צריכים לך זה התכלת וכמש"כ רש"י

הבדיקה שכתב הרמב"ם היא כאשר יודע שצבע בחלזון התכלת, ואינו יודע אם צבע כהוגן ועירב הסממנים יפה והצבע נקלט יפה.
עיי' בהקשר שהביא הרמב"ם דין זה ודו"ק, וכ"כ בשפת אמת [שם].
תסביר לי למה מצא תכלת בשוק פסול רק בגלל לשמה הרי אולי זה חילזון פסול?

כבר הרבה נדחקו לפרש את הזוהר שכותב שמצוי בים כינרת. ואנו אין לנו אלא בבלי שלנו שהכל צריכים לך {לזבולון} ע"י חילזון וודא שהכל צריכים לך זה התכלת וכמש"כ רש"י
זבולון עצמו היה לו חלק גם בכנרת, וכמו שכתב הגר"י הלל בתשובתו, וממילא לא קשה כלל מהגמ' במגילה.

תסביר לי למה מצא תכלת בשוק פסול רק בגלל לשמה הרי אולי זה חילזון פסול?
אם זה עומד בבדיקות,
ואפשר דקים להו לחז"ל שרק חלזון התכלת עומד בבדיקות, ושאר החלזונות לא עומדים וכמו קלא אילן.

לידחק תמיד אפשר הפשטות זה שיש חילזון ויש קלא אילן שצובעים וזהו וגם היום זה כך יש חילזון א שצובע ואינדיגו וזהו העולם לא ישתנה
קלא אילן היינו שאר מיני צובעין, למה זה דוחק כ"כ?
וכבר כתבתי לך כמה פעמים שבספרי מבואר להדיא שיש עוד מיני צובעין, ודוחק עצום לומר שנחלק במציאות עם הבבלי.
שוב ראיתי כן אף בילקוט שמעוני שלח רמז תשנ
"אלא שלא יאמר הריני נותן צבעונין וקלא אילן והן דומין לתכלת"

ומוכרחים לפי"ז בהכרח גמור לבאר שיטת הבבלי דהבדיקה מועילה ורק חלזון התכלת עומד בה, ושאר מיני צובעין וקלא אילן לא עומדים בה.
וזה מושלל כל הגיון לומר שהבבלי חלק על הספרי בזה.

הצג קובץ מצורף 2353
ימח שמו וזכרו של מחבר זה שהיה מומר עוכר ישראל ומסיונר.
ופלא שלא הבאת לנו מספריו 'סוגיות נבחרות בספר הברית החדשה' 'ביאור לספרי הברית החדשה' 'תולדות ישוע המשיח'.
ואני מקווה שאתה המביא ממנו לא שם דם של ילד נוצרי במצות שאתה אוכל כפי "שהוכיח" בספריו.

ופלא שלא הבאת לנו מספריו 'סוגיות נבחרות בספר הברית החדשה' 'ביאור לספרי הברית החדשה' 'תולדות ישוע המשיח'.
ואני מקווה שאתה המביא ממנו לא שם דם של ילד נוצרי במצות שאתה אוכל כפי "שהוכיח" בספריו.
מה?

כי קלא יאלן כפשוטו זה מהאילן וכ"כ הערוך שזה אינדיגו ופעם לא היה עוד צובעים חוץ מאינדו איסטיס וחילזון
מי אמר שלא היו עוד מיני צובעין?
אני כותב לך כבר עשר פעמים שמבואר כן בספרי ובילקו"ש וזה לא מעניין אותך?

אני לא יודע מה אתה רוצה, ספר זה נמצא באוצר החכמה ובהיברובוקס, לא נראה לי שהוא נוצרי.
אולי יש שני ספרים בשם זה.

הצג קובץ מצורף 2353
יהודים לא היו צריכים פורפור אחר החורבן וודאי שפרנסתו היתה ליצר תכלת ליהודים . בקיצור אין לי כח לתרץ את כל הדחוקים שלך. וגם א"א לתרץ כל מה שאמרו אלא לקחת את הפשטות שהתכלת מצויה בין צור לחיפה וכמש"כ הרמב"ם שבים המלח הוא מצון וודא זה לא ים המלח שלנו שאין שם שום חיה אלא כמש"כ הרמב"ם בהקדמתו למשניות שעלה לים המלח וודאי שכונתו לים הגדול

ראשי תחתית