נו ולמה חז"ל לא הזהירו אותי מהחילזון הפסול?אם לא היה את הספרי, אולי אני מקבל את טענתך,
אבל בספרי כתוב להדיא שיש עוד מיני צבעונין. וע"כ מוכרחים לבאר בבבלי כמו שביאר השפת אמת.
נו ולמה חז"ל לא הזהירו אותי מהחילזון הפסול?אם לא היה את הספרי, אולי אני מקבל את טענתך,
אבל בספרי כתוב להדיא שיש עוד מיני צבעונין. וע"כ מוכרחים לבאר בבבלי כמו שביאר השפת אמת.
אין קשר לענינינוהקשו כעין זה, לאיזה צורך נאמרה הבדיקה שבגמרא הרי עדיין צריך לקנות רק ממי שנאמן שצבע כדין, ותירצו שצריך בדיקה זו כשקנה ממומחה שיודע דיני הצביעה ולא יודע אם הצבע שיש לו אינו קלא אילן.
תוספות מסכת מנחות דף מג עמוד א
מאי אין לה בדיקה נמי דקאמר אטעימה - ובדיקה דרב יצחק ורב אדא אהני בלוקח מן המומחה שיודע דטעימה פסולה אבל לא ידע מקלא אילן דאיהו גופיה לא ידע.
בטח שהזהירו, עיין בספרי.נו ולמה חז"ל לא הזהירו אותי מהחילזון הפסול?
אז מה יעזור הבדיקה אולי זה מהחילזון הפסול? גם אם תדחק את הגמ כנ"ל מה תעשה עם הרמב"ם שהביא את הבדיקה ואמר שאם לא יורד כשר?בטח שהזהירו, עיין בספרי.
ובברייתא ציצית תכלת אינה באה אלא מן החלזון, חלזון זה למה הוא דומה וכו'.
ממש לא נכון. אפשר לאכול חיות גם בלי מסורת. יש שסוברים שיש מנהג להחמיר אבל זה לא מעיקר הדין.כך אומרים בשם הבית הלוי שצריך מסורת במצוות, ואם אין מסורת א"א לקיים את המצוה.
[וכמו שא"א לאכול חיות טהורות אם אין עליהם מסורת].
עדיין יש מקום לדון בדברי האר''י האם באמת מצוות התכלת בוטלה בזמננויש ב' סוגים בדברי המקובלים הנוגעים להלכה ומנהג
יש מקומות שעיקר הדין אינו ברור, ודברי האר"י מגלים לנו מהו עיקר הדין שכך יש לפסוק
ויש סוג שני כשהמקובלים מחדשים דברים שאין להם רמז בחז"ל, ודברים כאלו אינם אלא מידת חסידות
וכמו שביאר כל זה הגר"י הלל שליט"א בספרו גבורת האר"י (עמ' ל"ב) ובעוד מקומות
ופשוט דהיכא שיוצא קולא מדברי האר"י [או חומרא המביאה לידי קולא], שזה בכלל סוג הראשון, דלא שייך שרק החסידים יכולים להקל, ופשוט
אין לי אלא לחזור על נוסחו הקולע של כת"ר לעיל -כן נכון
לא נכון
אני מודה שאילו היה בידינו לקיים מצות תכלת, בפשטות אז נהיה מחוייבים [אם כי אציין שדעת הכלי חמדה והישועות מלכו אינו כן, והוא חידוש גדול]לרב @אסקופה הנדרסת לרגלי גדו"י שוב פעם זה הדיון שהיה עם ניק אחר.
אני מסכים שהתכלת עובדתית נעלמה והיא לא הייתה לנו למשך הרבה מאוד מאוד שנים. ההבדל הוא שלדעתך (ולדעת ההוא) זה נובע מכך שה"י לא רוצה לכתוב מה אתם אומרים. ואילו אני טוען שהיא נעלמה לא בתור ביטול מצווה בצורה שגם אם היא תהיה לא יהיה בה צורך. אלא כי מהשמיים אז רצו שלא יהיה ולכן גלגלו בדרך הטבע ע"י המושל הרומאי שלא יהיה אבל אם כיום יש לנו אפשרות לקיים את המצווה לדון בזה יש לבדוק את זה ולא למרוח עם ציטוטים מספרי הקבלה שבוודאי לא כפשוטם, ובוודאי לא פה.
יתכן שרק חלזון התכלת יעמוד בבדיקה, ושאר חלזונות לא יעמדו אלא איפרד חזותיה וכמו קלא אילן.אז מה יעזור הבדיקה אולי זה מהחילזון הפסול? גם אם תדחק את הגמ כנ"ל מה תעשה עם הרמב"ם שהביא את הבדיקה ואמר שאם לא יורד כשר?
מנין לך שזו החיה היחידה, אולי יש עוד אחת שנגנזה? ולגבי טענתך שהיא מצויה בין צור לחיפה, ראה בספר שבע חכמות שכתב וז"ללעצם הענין: החיה היחידה שיש בה חומר שצובע תכלת זה בדיוק חילזון ובדיוק הוא מצוי בין צור לחיפה וכמש"כ בגמ והפסיק בדיוק כשהרומאים גזרו על הפורפורא. ובדיוק הראבי"ה וחו"י ורש"ר הירש אומרים שפורפורא הוא התכלת. הסיכוי לכך הוא 0.00000001
ובהנ"ל מוכח שהיה ב' חלזונות, נא לא להתלוצץ.מנין לך שזו החיה היחידה, אולי יש עוד אחת שנגנזה? ולגבי טענתך שהיא מצויה בין צור לחיפה, ראה בספר שבע חכמות שכתב וז"ל
הצג קובץ מצורף 2353
הבדיקה שכתב הרמב"ם היא כאשר יודע שצבע בחלזון התכלת, ואינו יודע אם צבע כהוגן ועירב הסממנים יפה והצבע נקלט יפה.אז מה יעזור הבדיקה אולי זה מהחילזון הפסול? גם אם תדחק את הגמ כנ"ל מה תעשה עם הרמב"ם שהביא את הבדיקה ואמר שאם לא יורד כשר?
לידחק תמיד אפשר הפשטות זה שיש חילזון ויש קלא אילן שצובעים וזהו וגם היום זה כך יש חילזון א שצובע ואינדיגו וזהו העולם לא ישתנהיתכן שרק חלזון התכלת יעמוד בבדיקה, ושאר חלזונות לא יעמדו אלא איפרד חזותיה וכמו קלא אילן.
[ומה שנקטו בשם קלא אילן, עיי' בן יהוידע ב"מ ס"א ב' שהוא כינוי לכל צבע כחול שאינו מהחלזון, דהס"מ נאחז בו, וקלא בגימ' ס"מ].
כבר הרבה נדחקו לפרש את הזוהר שכותב שמצוי בים כינרת. ואנו אין לנו אלא בבלי שלנו שהכל צריכים לך {לזבולון} ע"י חילזון וודא שהכל צריכים לך זה התכלת וכמש"כ רש"ימנין לך שזו החיה היחידה, אולי יש עוד אחת שנגנזה? ולגבי טענתך שהיא מצויה בין צור לחיפה, ראה בספר שבע חכמות שכתב וז"ל
הצג קובץ מצורף 2353
תסביר לי למה מצא תכלת בשוק פסול רק בגלל לשמה הרי אולי זה חילזון פסול?הבדיקה שכתב הרמב"ם היא כאשר יודע שצבע בחלזון התכלת, ואינו יודע אם צבע כהוגן ועירב הסממנים יפה והצבע נקלט יפה.
עיי' בהקשר שהביא הרמב"ם דין זה ודו"ק, וכ"כ בשפת אמת [שם].
זבולון עצמו היה לו חלק גם בכנרת, וכמו שכתב הגר"י הלל בתשובתו, וממילא לא קשה כלל מהגמ' במגילה.כבר הרבה נדחקו לפרש את הזוהר שכותב שמצוי בים כינרת. ואנו אין לנו אלא בבלי שלנו שהכל צריכים לך {לזבולון} ע"י חילזון וודא שהכל צריכים לך זה התכלת וכמש"כ רש"י
אם זה עומד בבדיקות,תסביר לי למה מצא תכלת בשוק פסול רק בגלל לשמה הרי אולי זה חילזון פסול?
קלא אילן היינו שאר מיני צובעין, למה זה דוחק כ"כ?לידחק תמיד אפשר הפשטות זה שיש חילזון ויש קלא אילן שצובעים וזהו וגם היום זה כך יש חילזון א שצובע ואינדיגו וזהו העולם לא ישתנה
כי קלא יאלן כפשוטו זה מהאילן וכ"כ הערוך שזה אינדיגו ופעם לא היה עוד צובעים חוץ מאינדו איסטיס וחילזוןקלא אילן היינו שאר מיני צובעין, למה זה דוחק כ"כ?
ימח שמו וזכרו של מחבר זה שהיה מומר עוכר ישראל ומסיונר.מנין לך שזו החיה היחידה, אולי יש עוד אחת שנגנזה? ולגבי טענתך שהיא מצויה בין צור לחיפה, ראה בספר שבע חכמות שכתב וז"ל
הצג קובץ מצורף 2353
מה?ימח שמו וזכרו של מחבר זה שהיה מומר עוכר ישראל ומסיונר.
ופלא שלא הבאת לנו מספריו 'סוגיות נבחרות בספר הברית החדשה' 'ביאור לספרי הברית החדשה' 'תולדות ישוע המשיח'.
ואני מקווה שאתה המביא ממנו לא שם דם של ילד נוצרי במצות שאתה אוכל כפי "שהוכיח" בספריו.
ובשאר ספריו "הוכיח" את השילוש. נא לא להתלוצץ עלינו...ובהנ"ל מוכח שהיה ב' חלזונות, נא לא להתלוצץ.
מי אמר שלא היו עוד מיני צובעין?כי קלא יאלן כפשוטו זה מהאילן וכ"כ הערוך שזה אינדיגו ופעם לא היה עוד צובעים חוץ מאינדו איסטיס וחילזון
כן כן. תברר.
אני לא יודע מה אתה רוצה, ספר זה נמצא באוצר החכמה ובהיברובוקס, לא נראה לי שהוא נוצרי.ימח שמו וזכרו של מחבר זה שהיה מומר עוכר ישראל ומסיונר.
ופלא שלא הבאת לנו מספריו 'סוגיות נבחרות בספר הברית החדשה' 'ביאור לספרי הברית החדשה' 'תולדות ישוע המשיח'.
ואני מקווה שאתה המביא ממנו לא שם דם של ילד נוצרי במצות שאתה אוכל כפי "שהוכיח" בספריו.
יהודים לא היו צריכים פורפור אחר החורבן וודאי שפרנסתו היתה ליצר תכלת ליהודים . בקיצור אין לי כח לתרץ את כל הדחוקים שלך. וגם א"א לתרץ כל מה שאמרו אלא לקחת את הפשטות שהתכלת מצויה בין צור לחיפה וכמש"כ הרמב"ם שבים המלח הוא מצון וודא זה לא ים המלח שלנו שאין שם שום חיה אלא כמש"כ הרמב"ם בהקדמתו למשניות שעלה לים המלח וודאי שכונתו לים הגדולמנין לך שזו החיה היחידה, אולי יש עוד אחת שנגנזה? ולגבי טענתך שהיא מצויה בין צור לחיפה, ראה בספר שבע חכמות שכתב וז"ל
הצג קובץ מצורף 2353
אגב, הוא הביא את דבריו מספר תבואות הארץ, והוא לא נראה לי היה נוצרי או חשוד בזה.אני לא יודע מה אתה רוצה, ספר זה נמצא באוצר החכמה ובהיברובוקס, לא נראה לי שהוא נוצרי.
אולי יש שני ספרים בשם זה.