תכלת בזמן הזה בירור הדין ודעת רבותינו

• יוזם האשכול יוזם האשכול החש בראשו
  • תאריך התחלה תאריך התחלה
  • מומלץ
יהודים לא היו צריכים פורפור אחר החורבן וודאי שפרנסתו היתה ליצר תכלת ליהודים . בקיצור אין לי כח לתרץ את כל הדחוקים שלך. וגם א"א לתרץ כל מה שאמרו אלא לקחת את הפשטות שהתכלת מצויה בין צור לחיפה וכמש"כ הרמב"ם שבים המלח הוא מצון וודא זה לא ים המלח שלנו שאין שם שום חיה אלא כמש"כ הרמב"ם בהקדמתו למשניות שעלה לים המלח וודאי שכונתו לים הגדול
זה לא כ"כ פשטות, בזוהר, רבינו בחיי ועוד הביאו שהוא נמצא בכנרת, וכן הביאו הגר"א וייס והגר"י הלל בתשובותיהם.
ואם אתם אומרים על סימני הברייתא חלזון זה למה הוא דומה וכו' שזה דברי אגדה,
אולי זה שהוא היה בחלקו של זבולו זה דברי אגדה???
[ועיין בעין יעקב, אולי הביאו?].

זה לא כ"כ פשטות, בזוהר, רבינו בחיי ועוד הביאו שהוא נמצא בכנרת, וכן הביאו הגר"א וייס והגר"י הלל בתשובותיהם.
ואם אתם אומרים על סימני הברייתא חלזון זה למה הוא דומה וכו' שזה דברי אגדה,
אולי זה שהוא היה בחלקו של זבולו זה דברי אגדה???
[ועיין בעין יעקב, אולי הביאו?].
מה אתה מעדיף שנמצא אותו בכינרת או בים הגדול? אם היינו מוצאים אותו בכינרת היית מקשה מהגמ שמצוי בין חפה לצור ומהרמב"ם. אין לזה סוף

הדיון יצא קצת מגבולות הטעם הטוב, ובאתי לעשות מעט סדר בדברים:

יתכן שהיו שני חלזונות, מאחד צבעו תכלת של מצוה ומהשני צבעו תכלת של רשות, דבר זה לא מופקע כלל, ומהיכי תיתי לחדש שיש רק חלזון א' בעולם שיכול לצבוע תכלת, ובספרי שלח (קט"ו) מבואר להדיא שיש עוד מיני צובעין וז"ל "אני ה' אלהיכם אשר הוצאתי אתכם מארץ מצרים, וכי מה ענין יציאת מצרים לכאן אלא שלא יאמר הרי אני נותן צבעונים וקלא אילן והם דומים לתכלת ומי מודיע עלי בגלוי אני ה' אלהיכם דעו מה עשיתי להם למצריים שהיו מעשיהם בסתר ופרסמתים בגלוי", ע"כ. וכן איתא בילקוט שמעוני (שלח תש"נ) "אלא שלא יאמר הריני נותן צבעונין וקלא אילן והן דומין לתכלת ומי מודיע עלי בגלוי", ע"כ.

ומכיון שנתבאר להדיא בספרי ובילקו"ש שיש עוד מיני צובעין [צובעין, לשון רבים], בהכרח לבאר דברי הגמ' במנחות שהבדיקה מועילה רק כאשר הספק הוא אם זה תכלת או קלא אילן, וכה"ג שנתערב לו ב' מינים אלו, אבל לא נסתפק לו משאר מיני צובעין. א"נ קים להו לחז"ל ששאר החלזונות לא יעמדו בבדיקה, ורק חלזון התכלת יעמוד בבדיקה [ומה שכתבו קלא אילן, דוגמא בעלמא הוא ואטו תנא כי רוכלא וכו'. א"נ כמש"כ בבן יהוידע ב"מ ס"א ב' עיי"ש].

בענין הראיה שמצאו הרבה קונכיות של חלזונות פורפורא באיזור חיפה, יתכן שהשתמשו בזה לצביעת רשות, ולא לצביעה של מצוה. ואם יבוא מי שיטען שזה חסר סיכוי שחלזון התכלת נעלם ואילו מהפורפורא נשאר כ"כ הרבה, י"ל שזהו גופא גם נגנז וכמו שכתוב במדרש [והגר"מ שפירא זצ"ל אמר שלא כתוב במדרש שהתכלת אבד אלא כתוב שהתכלת נגנז, היינו שמישהו גנז אותו].

וממילא הראיה שצביעת חלזון של תכלת היתה באיזור חיפה אינה ראיה, שמא היו שם שני חלזונות. ובספר תועפות ראם (על היראים) כתב להדיא שהיו שני מיני חלזונות, א' של מצוה וא' של רשות. והביא שכן מבואר בערוך.

והנה חלזון הפורפורא אינו תואם עם הרבה סימנים שכתבו חז"ל, דומה לים וברייתו כדג לכאו' אינו מתקיים בו כלל. ואם יאמרו שהוא דברי אגדה, אפשר נמי דהא דאמרו חז"ל שעולה בחלקו של זבולון נמי דברי אגדה הוא, וא"כ אין להוכיח כלל. ואם נתייחס לדברי חז"ל כפשוטם – צריך להתייחס אף לסימנים שנאמרו בחז"ל כפשוטם. ועוד, דברמב"ם הל' ציצית כתב שהוא דג, דג ממש, ויש מהאחרונים (שו"ת דברי יוסף) שכתבו בדעת הרמב"ם דהיינו דג טהור מן המותר בפיך [וראה שהסיק כן מרן הגריש"א בהערות למסכת שבת כ"ז ב']. ועוד כתב הרמב"ם דמו שחור כדיו, מה שאינו מצוי בחלזון שלפנינו. ועוד דהא בירושלמי מבואר שיש בחלזון עצמות וגידים, ואינו מתקיים בפורפור"א [ואף שיש חולקים בדעת הירושלמי, מ"מ הרמב"ן (שבת י"ב א') כתב בדע הירושלמי שיש בחלזון עצמות וגידים].

מה אתה מעדיף שנמצא אותו בכינרת או בים הגדול? אם היינו מוצאים אותו בכינרת היית מקשה מהגמ שמצוי בין חפה לצור ומהרמב"ם. אין לזה סוף
אם היית מוצא בחיפה חלזון שעונה לפחות על הסימנים שכתובים ברמב"ם - "והוא דג", "דמו שחור כדיו", הייתי שוקל בחיוב את מה שכתב הרמב"ם שהוא נמצא בים המלח. אבל א"א לטעון שמש"כ הרמב"ם דג זה לא בדיוק דג, ומש"כ שחור כדיו הוא ע"פ ספרי אריסטו, ואילו מה שבים המלח הוא מצוי זה אמת לאמיתה כפשוטו ממש.
1742990610176.png

יתכן שהיו שני חלזונות, מאחד צבעו תכלת של מצוה ומהשני צבעו תכלת של רשות, דבר זה לא מופקע כלל, ומהיכי תיתי לחדש שיש רק חלזון א' בעולם שיכול לצבוע תכלת, ובספרי שלח (קט"ו) מבואר להדיא שיש עוד מיני צובעין וז"ל "אני ה' אלהיכם אשר הוצאתי אתכם מארץ מצרים, וכי מה ענין יציאת מצרים לכאן אלא שלא יאמר הרי אני נותן צבעונים וקלא אילן והם דומים לתכלת ומי מודיע עלי בגלוי אני ה' אלהיכם דעו מה עשיתי להם למצריים שהיו מעשיהם בסתר ופרסמתים בגלוי", ע"כ. וכן איתא בילקוט שמעוני (שלח תש"נ) "אלא שלא יאמר הריני נותן צבעונין וקלא אילן והן דומין לתכלת ומי מודיע עלי בגלוי", ע"כ.
תרד מזה אין סיכוי בעולם שיש חילזון שצובע תכלת ומצוי בים הגדול היכן שהתכלת מצויה וחז"ל לא יזהירו אותנו מזה. מצא תכלת בשוק כשרה אי לאו בעית הלשמה.

תרד מזה אין סיכוי בעולם שיש חילזון שצובע תכלת ומצוי בים הגדול היכן שהתכלת מצויה וחז"ל לא יזהירו אותנו מזה. מצא תכלת בשוק כשרה אי לאו בעית הלשמה.
בטח שחז"ל הזהירו, עיי בספרי "שלא יאמר הרי אני נותן צבעונים וקלא אילן והם דומים לתכלת ומי מודיע עלי בגלוי אני ה' אלהיכם דעו מה עשיתי להם למצריים שהיו מעשיהם בסתר ופרסמתים בגלוי", וכן בברייתא שנתנו סימנים.
ולגבי המוצא תכלת בשוק - רק אם הוא בדק, וכתבתי לך [בערך ארבע פעמים] שככל הנראה קים להו לחז"ל שרק חלזון התכלת יעמוד בבדיקות.
עכ"פ באור לציון כתב שאם חלזון התכלת אינו תכלת האמיתי - הרי הוא בחשש קלא אילן, ומוכח מדבריו דסבירא ליה שיש כמה מיני חלזונות שיכולים לצבוע תכלת, ורק החלזון הידוע הוא כשר ושאר החלזונות הרי הם באזהרת קלא אילן.
1742992068832.png

בטח שחז"ל הזהירו, עיי בספרי "שלא יאמר הרי אני נותן צבעונים וקלא אילן והם דומים לתכלת ומי מודיע עלי בגלוי אני ה' אלהיכם דעו מה עשיתי להם למצריים שהיו מעשיהם בסתר ופרסמתים בגלוי", וכן בברייתא שנתנו סימנים.
ולגבי המוצא תכלת בשוק - רק אם הוא בדק, וכתבתי לך [בערך ארבע פעמים] שככל הנראה קים להו לחז"ל שרק חלזון התכלת יעמוד בבדיקות.
עכ"פ באור לציון כתב שאם חלזון התכלת אינו תכלת האמיתי - הרי הוא בחשש קלא אילן, ומוכח מדבריו דסבירא ליה שיש כמה מיני חלזונות שיכולים לצבוע תכלת, ורק החלזון הידוע הוא כשר ושאר החלזונות הרי הם באזהרת קלא אילן.
הצג קובץ מצורף 2364
התפא"י אומר שאין חילזון שמוציא תכלת חוץ מהכשר.

לא הבנתי אתה מקשה מאורל"צ על חו"י ורש"ר הירש?
אם יש הכרעה של אול"צ בהלכה דלא כחו"י ורש"ר הירש [ויש אחרונים נוספים כמו אול"צ, תועפות ראם, והביא שכן משמע בערוך], כמו מי תנהג?
ובר מן דין, בדבריהם לא נתבאר שאין עוד חלזון שצובע תכלת לבד מחלזון התכלת.

נערך לאחרונה:
אגב, התפארת ישראל עצמו בהקדמתו לסדר מועד דוחה את זיהוי הפורפורא כחלזון התכלת.
וזה לשונו
תפארת ישראל כללי בגדי קודש של כהונה
וכעין זה כ' געזעניוס, שהתכלת נעשה מדם מושעל, הנקראת (פורפור שנעקקע), וצובעין מדמו (פורפור בלויא) נוטה לפיאלעט, וכתב עוד שנמצא בים האמצעי והקליפה שגדילה על הבריה ההיא צבעו (בלויא), עכ"ל, הנה גם במה שכ' שנמצאת בים הגדול הוא אמת כך הביאו חז"ל (שבת דכ"ו א'), וכלעיל. אמנם במ"ש שבדם החומט צובעין (פורפור בלויא), דהיינו (דונקעל בלויא), בזה לא נשמע לו, דעל כרחך זה שלא כקבלתינו, דהרי חז"ל אמרו תכלת דומה לרקיע (מנחות מ"ג ב'), וכך כ' הרמב"ם שהבאנו שצבעו כטוהר הרקיע נגד זריחת השמש, והיינו (העללעס היממעל בלויא), ועל כרחך אותו שבלול שהזכיר געזעניוס, אחר הוא בל חזה שמש.
וכ"כ הרב יד דוד בספרו מנחת עני שפורפור אינו חלזון התכלת, הובא בתשובת הגר"י הלל שליט"א (וישב היהם ח"ד סי' ג' ענף י"ב). וכ"כ בשו"ת דברי יוסף (הבאתי דבריו לעיל).

נערך לאחרונה:
אגב, התפארת ישראל עצמו בהקדמתו לסדר מועד דוחה את זיהוי הפורפורא כחלזון התכלת.
וזה לשונו
תפארת ישראל כללי בגדי קודש של כהונה
וכעין זה כ' געזעניוס, שהתכלת נעשה מדם מושעל, הנקראת (פורפור שנעקקע), וצובעין מדמו (פורפור בלויא) נוטה לפיאלעט, וכתב עוד שנמצא בים האמצעי והקליפה שגדילה על הבריה ההיא צבעו (בלויא), עכ"ל, הנה גם במה שכ' שנמצאת בים הגדול הוא אמת כך הביאו חז"ל (שבת דכ"ו א'), וכלעיל. אמנם במ"ש שבדם החומט צובעין (פורפור בלויא), דהיינו (דונקעל בלויא), בזה לא נשמע לו, דעל כרחך זה שלא כקבלתינו, דהרי חז"ל אמרו תכלת דומה לרקיע (מנחות מ"ג ב'), וכך כ' הרמב"ם שהבאנו שצבעו כטוהר הרקיע נגד זריחת השמש, והיינו (העללעס היממעל בלויא), ועל כרחך אותו שבלול שהזכיר געזעניוס, אחר הוא בל חזה שמש.
וכ"כ הרב יד דוד בספרו מנחת עני שפורפור אינו חלזון התכלת, הובא בתשובת הגר"י הלל שליט"א (וישב היהם ח"ד סי' ג' ענף י"ב). וכ"כ בשו"ת דברי יוסף (הבאתי דבריו לעיל).
ברור כי אמרו להם שצובע רק סגול אך אם היו אומרים לו שצובע בלוא היה מסכים כמפורש בדבריו

לעצם הענין: החיה היחידה שיש בה חומר שצובע תכלת זה בדיוק חילזון
תיקון: החיה היחידה הידועה לנו כיום, השערת המדענים ש-91% מהמינים שבים עדיין לא ידועים (מקור)
וכמובן שיתכן גם שיש אפשרות לא ידועה לנו איך לצבוע מא' מהמינים הידועים
ובדיוק הוא מצוי בין צור לחיפה וכמש"כ בגמ
המיורקס אינו מצוי בדיוק בין צור לחיפה, הוא מצוי גם צפון לצור ודרום לחיפה, ובאופן כללי מצוי לאורך כל חופי הים הגדול
והפסיק בדיוק כשהרומאים גזרו על הפורפורא.
התכלת הופסק מתישהו בין חורבן ביהמ"ק (בערך ג"א תת"כ) לזמן רב אחאי גאון (בערך ד"א ת"ק)
גזירות הרומיים על הפורפורא התחילו ע"י יוליוס קיסר (בערך ג"א תש"י) ונשמכו עד שכבשו הערבים את האיזור (בערך ד"א ש"צ)
תסלחו לי אם אני לא רואה פה התאמה מדוייקת
ובדיוק הראבי"ה וחו"י ורש"ר הירש אומרים שפורפורא הוא התכלת.
הראבי"ה כתב שפורפורא הוא גוון תכלת, ותול"מ
החוו"י ורשר"ה מעולם לא ראו את המיורקס
[היד דוד והדברי יוסף כתבו שהפורפורא אינו תכלת]
הסיכוי לכך הוא 0.00000001
בפעם הבא שתפגוש מומחה לסטטיסטיקה, תשאל אותו מה הסיכוי שנשיא ארה"ב ירצח ביום שישי ע"י ירייה בראשו מאחור בעודו יושב, כשהוא מלווה ע"י אשתו ועוד זוג של בעל ואשה [והבעל האחר נפצע], וכו'
בהקדמה למסכת יומא
אין לו הקדמה ליומא, כנר' כוונתך להקדמתו לסדר מועד, ושם כתב משהו שא"צ חלזון [ואשתמטיתיה דברי התוספתא]
אגב, כתב שם דבר חידוש, "אין נוהגין בתכלת בציצית, מדאין אנו בקיאין באותן סממנין שהזכיר הש"ס שיבדקו בהן אם אינו משתנה כשיבדקוהו בהן ... לפיכך מדאין תכלת מעכב ללבן, ואיכא חשש שעטנז, להכי בטלו בימי הגאונים לתכלת לגמרי"
אולי הספרי מתכוון לאיסטיס?
איסטיס וקלא אילן זה אותו דבר [לדעת הרמב"ם, וי"א שאיסטיס הוא משהו אחר לגמרי ואינו צובע כחול כלל]

קבצים מצורפים

• 1743015951629.png
    1743015951629.png
    494.3 קילובייט · צפיות: 1
ברור כי אמרו להם שצובע רק סגול אך אם היו אומרים לו שצובע בלוא היה מסכים כמפורש בדבריו
לא ברור, כי הוא מביא את דברי הרמב"ם שצבעו כטוהר הרקיע כנגד זריחת השמש, והוא כחול בהיר, ושלא כמו הצבע שמפיקים מהפורפורא.
ראה תשובת אביגדר הלוי (להגר"א נבנצל שליט"א)
[א.ה. אכן ברש"י סו"פ שלח משמע שהוא כחול כהה, עיי"ש. וי"א בדעת רש"י שהוא ירוק, וכ"כ הגר"א וייס שליט"א, וכ"כ בתוס' סוכה ל"א בדעת הירושלמי].
1743017497199.png

גזירות הרומיים על הפורפורא התחילו ע"י יוליוס קיסר (בערך ג"א תש"י) ונשמכו עד שכבשו הערבים את האיזור (בערך ד"א ש"צ)
תסלחו לי אם אני לא רואה פה התאמה מדוייקת
הגזירות התחילו בזמן רבא והתעצמו אח"כ בזמם תאודויוס עד שנשכח בסוף זמן האמוראים. נורא פשוט

תיקון: החיה היחידה הידועה לנו כיום, השערת המדענים ש-91% מהמינים שבים עדיין לא ידועים
במקרה מה שידוע לנו זה רק פורפורא ורק קלא אילן ובמקרה גם להם היה ידוע רק חילזון ורק קלא אילן. אבל מה שידוע להם זה לא מה שיש לנו. מדהים

במקרה מה שידוע לנו זה רק פורפורא ורק קלא אילן ובמקרה גם להם היה ידוע רק חילזון ורק קלא אילן. אבל מה שידוע להם זה לא מה שיש לנו. מדהים
להם היה גם פורפורא, גם קלא אילן, וגם חלזון. לנו החלזון נגנז.

להם היה גם פורפורא, גם קלא אילן, וגם חלזון. לנו החלזון נגנז.
אבל:
ה' גנז גם את כל הקונכיות והשאריות שכבר השתמשו, הכל נגנז למפרע? אתמהה?!

אבל:

כן, הכל נגנז, וכפי שמתואר במדרש שהקב''ה גנזו לצדיקים לעתיד לבוא!
והכל הוסתר כדי שלא נמצא את החלזון ע"פ שאריות של קונכיות, אלא המשיח יביא לנו את התכלת וכפי שקבע מרן הגרח"ק ז"ל
1743028221677.png

צידון הוא לצפונו של צור, ותל דור הוא דרומה לחיפה
1743040205218.png
הגזירות התחילו בזמן רבא והתעצמו אח"כ בזמם תאודויוס עד שנשכח בסוף זמן האמוראים. נורא פשוט
תיאוריה יפה, אין כל הוכחה לזה
לא. היה ידוע להם עוד צבעונין לבד קלא אילן, כמפורש בספרי [ולא מסתבר שהכוונה להמיורקס, כי מי פתי יזייף תכלת עם דם המיורקס היקר כזהב]
זו הערה רק אם מניחים שלחלזון היה קונכיה... ובאמת, גם אם היה לו קונכיה דק [כמו של הינטינה] מסתמא זה לא היה מתקיים עד היום, רק המיורקס יש לו קונכיה עבה וחזקה

@מאמין בניסים ושות': סתם מסקרן אותי, כמה מהמדרשים ומדברי רבנו האר"י אתם לוקחים כפשוטן להלכה למעשה?
אם יש מהפוסקים שהביאום להלכה, אני לוקח אותם הלכה למעשה, אם זה לא הובא אלא בספרי עין יעקב ומהר"ל וכדו', אני לא לוקח את זה הלכה למעשה.
ודברי האר"י והמדרשים הנ"ל הובאו בספרי מרן הגרח"ק ז"ל, מרן הגר"מ שטרנבוך שליט"א, הגר"א וייס שליט"א והגר"י הלל שליט"א.
והדבר מסור לחכמים להכריע אם יש בזה נפק"מ להלכה ולמעשה או לא. ובפרט שכן משמע מדברי רבינו הגר"א.
וכבר כתב הגר"א וייס שליט"א
1743056602801.png

ראשי תחתית