איש על מחנהו ואיש על דגלו (תופעת הרבנים "הספרדים" שמדברים בביטוי אשכנזי ישיביש)

סטטוס
לא פתוח לתגובות נוספות.
שאלה:
מפריע לך שמרן זצוק"ל היה מדבר בערבית???
מה אנחנו ערבים???
כך הוא גדל ולכן כך דיבר ונהנה לומר סלנגים בערבית
דון מינה ואוקי באתרין - [סליחה שאני כותב בארמית]

זה לא אמור להפריע,
כי על זה לא עשו שטיפת מוח שזה "נגד הספרדים".

כמה פשוט,
יהודי עדות המזרח דיברו ערבית [או צרפתית] ולא יידיש.

בוכארים דברו בוכארית (או רוסית),
פרסים דברו פרסית,
אפגאנים דברו אפגאנית,
ו...נכון, תימנים, מרוקאים תוניסאים אלג'ירים, עיראקים, ומצרים, דברו ערבית בניבים שונים.
כ"כ פשוט.
(ובדרך אגב; הנושא כאן זה לא יידיש...).

בוכארים דברו בוכארית (או רוסית),
פרסים דברו פרסית,
אפגאנים דברו אפגאנית,
ו...נכון, תימנים, מרוקאים תוניסאים אלג'ירים, עיראקים, ומצרים, דברו ערבית בניבים שונים.
כ"כ פשוט.
ולכן -
שאלה:
מפריע לך שמרן זצוק"ל היה מדבר בערבית???
זה לא אמור להפריע,

(ובדרך אגב; הנושא כאן זה לא יידיש...).
אלא -
מילים בביטוי אשכנזי ישיביש. כמו "תויירע" (תורה) "יוייסף הצאדיק" (יוסף הצדיק) ועוד כהנה רבות לאין מספר.
[ואולי גם "שטייגען" "צושטעל" וכדו'...]

הייתי פותח באשכול 'תופעת העקשנים שלא מוכנים לעלות על הגל'. ה'לומדות' נוסדה ע"י הגר"ח בריסקר ותלמידיו הגדולים, ומשם המושגים שקיבלו עגה מדוברת וכך הם נשארו.

הייתי פותח באשכול 'תופעת העקשנים שלא מוכנים לעלות על הגל'. ה'לומדות' נוסדה ע"י הגר"ח בריסקר ותלמידיו הגדולים, ומשם המושגים שקיבלו עגה מדוברת וכך הם נשארו.

הייתי עושה לך לייק,
אבל היסטורית אני לא בטוח שזה קשור להגר"ח מבריסק,
זו מציאות שכך דברו בישיבות אז, וזה השתרש אצל הרבה לומדים גם היום.

הייתי עושה לך לייק, אבל לא הבנת אותי.
את העגה ברור שלא המציא הגר"ח, (אתה לא בטוח...) השאלה היא למה סגנון הדיבור שם צריך להשפיע עלינו. ועל זה התשובה שהיום אנחנו לומדים בדרך הלימוד של הגר"ח הגר"ש שקאפ וכו' וממילא גם הצורה החיצונית נלווית לזה.

הייתי עושה לך לייק, אבל לא הבנת אותי.
את העגה ברור שלא המציא הגר"ח, (אתה לא בטוח...) השאלה היא למה סגנון הדיבור שם צריך להשפיע עלינו. ועל זה התשובה שהיום אנחנו לומדים בדרך הלימוד של הגר"ח הגר"ש שקאפ וכו' וממילא גם הצורה החיצונית נלווית לזה.

כוונתי שהעגה לא נכנסה בגלל "שיטת הלימוד",
אלא בגלל שכך דברו בישיבות הליטאיות (גם אלו שלא למדו בסגנונו של ר' חיים),
ומכיון ששם למדו ספרדים, הם העתיקו העגה לישיבות שלהם.

כוונתי שהעגה לא נכנסה בגלל "שיטת הלימוד",
אלא בגלל שכך דברו בישיבות הליטאיות (גם אלו שלא למדו בסגנונו של ר' חיים),
ומכיון ששם למדו ספרדים, הם העתיקו העגה לישיבות שלהם.
אני חושב שהספרדים למדו אצל הליטאים בגלל שיטת הלימוד.

אני חושב שהספרדים למדו אצל הליטאים בגלל שיטת הלימוד.

לא בהכרח,
פשוט לא היו כמעט ישיבות ספרדיות בעבר.
ואיני יודע אם הספרדים אז ידעו בכלל מה זה שיטות לימוד,
הם פשוט נכנסו כי הכניסו אותם.
אבל...
העגה כלשונך שייכת למקום בו הם למדו, ולא לשיטה (גם במקומות שלמדו בשיטה אחרת, דברו באותה עגה, וספרדים כי למדו שם, היו מדברים כך).

לא בהכרח,
פשוט לא היו כמעט ישיבות ספרדיות בעבר.
הייתה פורת יוסף וכנגדה חברון. בבני ברק שבכלל לא היו ספרדים הייתה גם פוניבז'.
ואיני יודע אם הספרדים אז ידעו בכלל מה זה שיטות לימוד,
הם פשוט נכנסו כי הכניסו אותם.
אבל...
העגה כלשונך שייכת למקום בו הם למדו, ולא לשיטה (גם במקומות שלמדו בשיטה אחרת, דברו באותה עגה, וספרדים כי למדו שם, היו מדברים כך)
באיזו ישיבה ליטאית לא לומדים בלומדות? יש בזה הרבה נישות אבל מאז וולוז'ין של רבי חיים כולם לומדים בדרך הזו.

ניתן להבין את מי שמבין שספרדי מדבר כמו ספרדי.
אבל קשה להבין את מי שלא מסוגל להבין שספרדי יכול לדבר גם אחרת.
יכול במשמעות רשאי...
ולאו דווקא כמשמעו...
ור' בדברי הג"ר אברהם לוונשטאם אב"ד עמדין [שכ' בשנת תק"פ על ה"מסתפרדים"...]

1762296441700.png

הייתה פורת יוסף וכנגדה חברון. בבני ברק שבכלל לא היו ספרדים הייתה גם פוניבז'.

לא נכון היסטורית.
(אפי' הרב עובדיה לא היה לו מקום בפורת יוסף בכולל כשחזר ארצה ונאלץ ללמוד אצל רפ"צ פראנק).
בפוניבז' למדו גם למדו, ואפי' הרב בעדני עוד למד שם.
רוב ככל ראשי הישובות הספרדים (המבוגרים בגילאי ה-60 פלוס למדו אצלם.
היו פוניבז' חברון סלבודקה ועוד ועוד. - ובכולם היו ספרדים.

באיזו ישיבה ליטאית לא לומדים בלומדות? יש בזה הרבה נישות אבל מאז וולוז'ין של רבי חיים כולם לומדים בדרך הזו.

תחליט ר' חיים מבריסק או ר' חיים מוולאז'ין.
וחוץ מזה מה הקשר בין לומדות לשפת דיבור ?
גם כשלומדים משנייעס הוגים אותו דבר.
עזוב את הלומדות בצד, לא קשור !

יש כמה וכמה ישיבות ליטאיות שהשיח שם לא בעגה אשכנזית, ואף אחד לא נופל

אציין לדוגמא את רבי יגאל רוזן מאור ישראל או את רבי יעקב פרידמן מתפרח, אף אחד לא מרים גבה שהוא אומר 'תוספות' במבטא עברי מקובל

בגלל שהם "שרופים"

וזה פוגע להם במשהו?

יש דמות מקבילה להם, גם שרוף שהתעלה לכתר מסוים, והוא מתאמץ לדבר ברבים במבטא אידישאי, ולא נעים עד כמה זה מביך.

אדם חזק באמת, לא צריך לרצות אף אחד.

וזה פוגע להם במשהו?

יש דמות מקבילה להם, גם שרוף שהתעלה לכתר מסוים, והוא מתאמץ לדבר ברבים במבטא אידישאי, ולא נעים עד כמה זה מביך.

אדם חזק באמת, לא צריך לרצות אף אחד.

כמו שאשכנזי שמדבר כספרדי לא בא לרצות את אף אחד,
ה"ה להיפך.
הדיון נעשה אידיוטי לחלוטין.

נו, אז כנראה שזה דבר שלא אמור להפריע.
לא נכון כי הוא לא מתבטא כך כי הוא רוצה להידמות או להישמע וכו' לספרדים זה בכלל לא קשור לזה, אלא כי כך המבטא של הלשון העברי בישראל ו"במקרה" הוא כההגיה הספרדית. ולכן אין שום הוכחה מאשכנזי שמתבטא בהגיה עברית (שזה כספרדים), לספרדי שמתבטא כאשכנזי. וזה דבר פשוט וברור.

לא נכון כי הוא לא מתבטא כך כי הוא רוצה להידמות או להישמע וכו' לספרדים זה בכלל לא קשור לזה, אלא כי כך המבטא של הלשון העברי בישראל ו"במקרה" הוא כההגיה הספרדית. ולכן אין שום הוכחה מאשכנזי שמתבטא בהגיה עברית (שזה כספרדים), לספרדי שמתבטא כאשכנזי. וזה דבר פשוט וברור.

אבל משום מה, בינתיים, באשכולות ב"הגות ומוסר" (ב"נושאים" ולא ב"אישים") הוא קיבל הכי הרבה תגובות וצפיות בפער עצום. ואפילו מרוב האשכולות ב"הלכה", חוץ מכמה בודדים... [וזה מפתיחת הפורום!]
אז כל המלעיגים שכתבו שלאף אחד זה לא מעניין וזה ילדותי וזה אידיוטי, ועוד כיוצ"ב... לרוב החברים היה מספיק חשוב ומעניין לצפות ולהגיב. (או שכולנו ילדים... צריך לבדוק בפרטי החבר, מתי היום הולדת של כל אחד...)

אבל משום מה, בינתיים, באשכולות ב"הגות ומוסר" (ב"נושאים" ולא ב"אישים") הוא קיבל הכי הרבה תגובות וצפיות בפער עצום. ואפילו מרוב האשכולות ב"הלכה", חוץ מכמה בודדים... [וזה מפתיחת הפורום!]
אז כל המלעיגים שכתבו שלאף אחד זה לא מעניין וזה ילדותי וזה אידיוטי, ועוד כיוצ"ב... לרוב החברים היה מספיק חשוב ומעניין לצפות ולהגיב. (או שכולנו ילדים... צריך לבדוק בפרטי החבר, מתי היום הולדת של כל אחד...)

תענה לבד.

פשוט זה מעצבן שדנים בפורום על דיון כזה, ולכן מנסים להסביר שוב ושוב עד כמה זה נושא מעצבן.

פשוט זה מעצבן שדנים בפורום על דיון כזה, ולכן מנסים להסביר שוב ושוב עד כמה זה נושא מעצבן.

בעיקרון מותר לדון בזה, יש אנשים שזה מפריע להם.
אבל אידיוטי לראות דו שיח כזה.
למה אתם מדברים כמו אשכנזים, וכי ראיתם פעם אשכנזי שמדבר כמו ספרדי ?
ועוד, יש אפילו ראשי ישיבות אשכנזים שמדברים כמו ספרדים, אז הספרדים מדברים כמו אשכנזים ?

צריך להסביר למה זה אידיוטי ?

סטטוס
לא פתוח לתגובות נוספות.
ראשי תחתית