עם מי שלא מבין מה משקלו של הערכי והסגולי של החזוא באמת אין טעם לדבר.תמשיך כהרגלך בקודש לא לענות לגופם של דברים.
רק אל תשכח דברי החזוא הנודעים...
עם מי שלא מבין מה משקלו של הערכי והסגולי של החזוא באמת אין טעם לדבר.תמשיך כהרגלך בקודש לא לענות לגופם של דברים.
תאמין לי שאני מעריך את החזו"א לא פחות ממך ואני לא צריך להוכיח זאת.עם מי שלא מבין מה משקלו של הערכי והסגולי של החזוא באמת אין טעם לדבר.
כן רואים זאת לאורך האשכול.תאמין לי שאני מעריך את החזו"א לא פחות ממך ואני לא צריך להוכיח זאת.
אני חושב שעל זה אין כאן כל חולק- מסקנא של הדברים האמורים
- ברור שלימוד המ"ב נחוץ לכל אחד בלומדו את דברי מרן השו"ע וזה אבן יסוד בדבריו, ולא סתם כל גדולי ישראל אף הספרדים הורו ללמוד את דבריו.
- לא משנה שיצאו עד היום כמה וכמה ספרים על הסדר של השו"ע, אבל פירוש כמו המ"ב אין דבר כזה בעולם, ולכן ראוי מאוד לכל אחד ללומדו על הסדר.
זה נראה הויכוח העיקרי כאן באשכול ......- הן אמת שהמ"ב היה פוסק משכמו ולמעלה, אבל אין להתייחס להכרעותיו יותר מאשר שאר אחרונים. ועל כן בכל הלכה חובה עלינו לברר הדבר היטב מהי ההכרעה בכל הלכה,
לענ"ד ודאי שיש דברים שהמשנ"ב פסק רק כמנהג האשכנזים, ולכן ראוי ללמוד גם מפוסקי ספרד לאחר המשנ"בובפרט לספרדים שיש יותר פסקים לא כמו המ"ב מאשר האשכנזים.
אבל בדרך כלל כל מי שלומד מ"ב רוצה לדעת מהי ההלכה לפי רבותיו ולא רק מה "מנהג הספרדים".אני חשבתי כבר מזמן שצריך לעשות כעין 'מפה' על המשנ"ב שבו יבואר כל מה שלא כדעת וכמנהג הספרדים
(לא פסקי הגרע"י או הבא"ח וכד' זה כבר סגנון דרשו, וכן לא מה יהיה הדין במקרים אחרים שנוגעים לזמננו - ששוב כמו דרשו, אלא נטו 'בדבר זה נהגו הספרדים...' בקיצור, כמו הרמ"א על השו"ע)
אם יש ספר שכזה אשמח לשמוע
משא"כ רוב הנ"ל המאמ"ר, נה"ש, פר"ח ומנח"כ לא התקבלו בציבור הספרדי על אף גדלותם. ודרך לימודם ועיונם אכן היה שונה בתכלית מהנהוג בארצות מרוקו ובבל ותוניס וכיו"ב.
ואכן המ"ב מחבב דבריהם לגודל עיונם העמוק, ואיני יודע אם הם מזכירים כלל בספריהם ענין קבלת הוראות מרן (והפר"ח אף הוחרם משום כך ע"פ המקובל), ועכ"פ לא זה יסוד פסיקתם, רק כדרך האשכנזים.
לא התייחסתי לזלזול כלל.דבריי נאמרו בשיא הפשטות שישנם כמה דרכי לימוד ועיון בפוסקים. וכן היה מרגלא בפומייהו דרבנן קשישאי, הן הגרע"י והן הגר"מ מזוז שהרחיבו הרבה בענין. ואכן ע"ז אמר הגרע"י שמעוניין שילמדו לפסוק בצורה ובנוסח שפסקו גדולי הספרדים.
היכן שמעת כאן איזה זלזול?
תבדוק בשער הציון בכל המקומות שכותב +דלא-כב"י ותגלה הרבה יותר ממה שחשבתזה יש אולי "על האצבעות", ואולי אף של יד אחת רק
הסיבה שמפרשים שלא כב"י משום שלא סבורים כדעתו ומה שמפרשים את הש"ע כך לא קשיא כלל, דמלבד מ"ש - בד"כ הוא לשון הש"ס או לפעמים ראשון שאפשר לפרש אותה אחרת מהש"ע. אבל יותר מזה, בהרבה מקומות הש"ע הוא סה"כ פונקציה של טקסט הלכתי וחלק מהאחרונים ובפרט אלה האשכנזים מכניסים את הכרעותיהם והבנותיהם מבלי להתחשב בדעת כותב הטקסט עצמו (והתומים כותב שהייתה לש"ע סייעתא דשמיא לכתוב דברים שלא התכוון אליהם... כאשר הוא מתבסס על מלאכת הפרשנות של האחרונים... ללמדך עד היכן הדברים מגיעים...) הדבר בולט בביאור הגר"א שבהרבה מקומות מפרש שני סעיפים לפי שיטות חולקות משום שאינו סבור שהסעיפים אמורים להתיישב... או שמפרש ומנמק לפי הבנתו בלשון הש"ע מבלי להתחשב תמיד במקור הדברים בראשונים.וכן האריכו בזה לעיל. ומשמע דפשיטא לכו שמי שמפרש דלא כמ"ש בב"י אינו מפרש ע"פ דעתו באמת.
ואף שהדבר קשה מאוד, אך לענ"ד כל הפוסקים (הן הגרע"י והן פמ"ג ועוד רבים) מתרצים הרבה פעמים שבשו"ע חזר בו, ואחרים ס"ל דאדרבא והב"י מגלה על דעתו בשו"ע, ואין לדייק כ"כ בלשון וכו'. וזה יש לכל הכיוונים.
לא מדויק כלל. הפר"ח הוא ספר שנלמד לענ"ד בעיקר בארצות ספרד.פר"ח ומנח"כ לא התקבלו בציבור הספרדי על אף גדלותם. ודרך לימודם ועיונם אכן היה שונה בתכלית מהנהוג בארצות מרוקו ובבל ותוניס וכיו"ב.
ואכן המ"ב מחבב דבריהם לגודל עיונם העמוק, ואיני יודע אם הם מזכירים כלל בספריהם ענין קבלת הוראות מרן (והפר"ח אף הוחרם משום כך ע"פ המקובל), ועכ"פ לא זה יסוד פסיקתם, רק כדרך האשכנזים.
מי שיראה ויתבונן בפוסקים הספרדים לדורותיהם
יראה שהרבה מפסקיהם, המקורות הם לקוחים מהפוסקים האשכנזים, הלוא הם- מגן אברהם, ט"ז, ב"ח, ש"ך, פרי מגדים, פתחי תשובה, נודע ביהודה, חת"ס, רעק"א, כרתי ופלתי, חוות דעת, אליה רבה, לבוש, וכו' וכו', ועוד כהנה וכהנה רבות.
כך- שהטענות המגוחכות שמשמיעים כל מיני סוגים, "פוסקים שלנו" וכד', זה מזוייף מתוכו
זה כמו שהוא שמדבר צרפתית וצועק שמבין אנגלית במיבטא צרפתי.תאמין לי שאני מעריך את החזו"א לא פחות ממך ואני לא צריך להוכיח זאת.
להד"מ, וכנ"למפורש באגרות חזו"א.
הגרב"צ אבא שאול העריך את החזו"א הרבה יותר ממך, כידוע, ובכל זאת לא קיבל הכרעות המשנ"ב [בניגוד ליחסו להחיד"א שהוא כמעט אינו חולק עליו]פוסק ספרדי? אין בושה? רק בגלל שמוצאו מקוסובה? לכן אין לו דעת תורה?
ברור שיש מקום למשנ"ב עם פסקי רבניםאבל בדרך כלל כל מי שלומד מ"ב רוצה לדעת מהי ההלכה לפי רבותיו ולא רק מה "מנהג הספרדים".
וכן רוצים "להרחיב אופקים" וללמוד נושאים שקשורים לדברי המ"ב.
פשוט.הגרב"צ אבא שאול העריך את החזו"א הרבה יותר ממך, כידוע, ובכל זאת לא קיבל הכרעות המשנ"ב [בניגוד ליחסו להחיד"א שהוא כמעט אינו חולק עליו]
איך אתה מבין את זה?
ודאי שלהורות נגד ג' עמודים חזקים אלו לא שייך. (וראיתי בא' מפרי זמנינו המקובלים ביותר שכתב באיזו סוגיא לדקדק בד' הראשונים דלא כהבנת הב"י הגר"א והמשנ"ב, ותמהתי עליו בזה).
אין הכוונה נגד שלושתם ביחד.ודאי שלהורות נגד ג' עמודים חזקים אלו לא שייך. (וראיתי בא' מפרי זמנינו המקובלים ביותר שכתב באיזו סוגיא לדקדק בד' הראשונים דלא כהבנת הב"י הגר"א והמשנ"ב, ותמהתי עליו בזה).
מנין לך שאין הכוונה נגד שלושתם ביחד?אין הכוונה נגד שלושתם ביחד.
ומה גם שאינו מצוי.
לא הבנתי מה הקשר למה שאמרתי, ואם ומה אתה מנסה לרמוז...זה כמו שהוא שמדבר צרפתית וצועק שמבין אנגלית במיבטא צרפתי.
יש קודים, והרגשות עדינות, כללי עיון, שרק עמלי תורה בעיון עמוק מבינים.
פוק חזי, שרוב בני התורה שרגילים "ללמוד (?)" הלכה, אינם יודעים כלל לפרש ס"ק בחזו"א.
כבר אמר מו"ר הגאון הגדול רבנו יצחק ברכה שליט"א, שהסימן למי שזכה להבין סוגיא, זה אם יודע לפרש ס"ק בחזו"א תוך שעתיים.
הדברים עמוקים ונוראים ולא ניתנו להתפרש להמוגלים בתוכנות חיפוש, ובהעתקות גזור הדבק ושאר ענינים כיו"ב.