גדולי ישראל הסוברים שבחור שאינו לומד צריך להתגייס

מתוק מדבש

חבר ותיק
בשו"ת אשר חנן ח"ח עמ' קכא
מעודד ללכת לצבא לגדודים חרדים
נגד כל גדולי הדור.

אני רואה בדבריו את ההיפך.

Screenshot_20250215_212334_Drive.jpg

תצלם את עמוד קכא!
אני לא יודע איך עושים זאת.

במסקנה דדינא הכל ברור. את יושבי הקרנות הוא שולח לגדוד חרדי (שאת זה עשו רבים וטובים לפניו, אולי לא לציטוט) ולבחורי הישיבות הוא אוסר להתגייס לצה"ל.

אלו דבריו של הנ"ל בעמ' קכב
והבא ליטהר באמת מסייעין לו מן השמים
ולעשות מעשה טוב בעיני אלקים ואדם
מצוה היא למי שאין תורתו אומנותו להתגייס
למסלול החרדי וכיו"ב מקדש בזה ש"ש לעיני
כל העם!

עוד שם:
אלא אף לאלו הבוגרים שכבר אין להם חשק
ללמוד ומבזבזים את זמנם בתוך הכולל
שאין בזה ברכה להצליח בתורה כי תורתו
קרעים ומחפש לצאת משם לצורך פרנסת
ביתו וכיו"ב ולכך עדיף שימצאו להם מסגרת
צבאית חרדית בלבד שהיא עדיין הרע במיעוטו
מהחיים האזרחיים המעורבבים.

אלו דבריו של הנ"ל בעמ' קכב
והבא ליטהר באמת מסייעין לו מן השמים
ולעשות מעשה טוב בעיני אלקים ואדם
מצוה היא למי שאין תורתו אומנותו להתגייס
למסלול החרדי וכיו"ב מקדש בזה ש"ש לעיני
כל העם!

דעתו שעדיף לשבבניק להתגייס למסלול חרדי מאשר להיות ברחוב וללסטם את הבריות, כפי שידוע מהגראי"ל שטיינמן.

אגב אני מכיר באופן אישי בחורים שהגיעו למצב של חילול שבת ועבירה על כריתות ומיתות בי"ד, ומשהתגייסו למסלול חרדי וכו' (בעצת רבנים!) התאזנו ב"ה וחזרו למוטב.

פרנסת
ביתו וכיו"ב ולכך עדיף שימצאו להם מסגרת
צבאית חרדית בלבד שהיא עדיין הרע במיעוטו
מהחיים האזרחיים המעורבבים.

גם כאן הוא מדבר על העוזבים את הכולל ויוצאים לעבוד בעולם הגדול, הרבה מהם נכשלים בעבירות חמורות שלא היו נכשלים במסלול צבאי חרדי שמור.

אפשר לראות כל אדם "חרדי" העובד עם נשים ובנות, וד"ל.

כולנו רואים איך נראים אברכים שיוצאים לשוק העבודה, ובפרט ספרדים. אצל אשכנזים מצוי שעובדים עם השמונה בגדים, אצל ספרדים מיד ניכרת התקלקלות (כמובן לא אצל כולם), ובפרט כאשר בעבודה מצויות בנות, וזה לא שייך במסלול צבאי חרדי.

דעתו שעדיף לשבבניק להתגייס למסלול חרדי מאשר להיות ברחוב וללסטם את הבריות, כפי שידוע מהגראי"ל שטיינמן.

אגב אני מכיר באופן אישי בחורים שהגיעו למצב של חילול שבת ועבירה על כריתות ומיתות בי"ד, ומשהתגייסו למסלול חרדי וכו' (בעצת רבנים!) התאזנו ב"ה וחזרו למוטב.

דעתו נגד כל גדולי ישראל?

הרב הצבאי לשעבר, רבי אברהם יוסף, הרי תופס כאן אשכול מכובד מ"תורתו".

על רב שממליץ לשבבניקים להתגייס אתה מדבר, ועל רב שעשה "מעשה רב" והתגייס בעצמו לצבא (עוד בטרם היו מסלולים חרדים ושמורים) אתה לא מדבר?

דעת תורה נגד כל גדולי ישראל?

הגראי"ל שטיינמן הוא לא גדולי ישראל?

מקים הנח"ל החרדי אמר בראיון:

"הרב שטיינמן ראה בנח"ל החרדי פתרון לחייבי כריתות ומחללי שבת. רק על זה היה מדובר. אני הייתי אצל הרב שטיינמן, כשאנחנו הגענו אליו ודיברנו על איזה שמסתובבים ברחוב, חלקם מחללי שבת וחייבי כריתות, חלקם קרובים מאוד לשם, על זה היה מדובר. על שום דבר אחר לא היה מדובר.

"על זה הוא אמר בחצי פה "לאלה זה דבר טוב במובן מסוים". אני יודע עדות גם מהרב אלישיב שבשיחה בינו לבין הרב שטיינמן הם דיברו רק על הנוער הזה. כפתרון, לא כאידיאל, כפתרון לנערים כאלה".

"אגיד לך עוד משהו, אמירה שהרב שטיינמן אמר למישהו אחר, לא לי: 'הם עברו כבר על כל חייבי כריתות שבתורה, רק את העבירה של לשרת בצבא הם עוד לא עשו? נו".

דעתו שעדיף לשבבניק להתגייס למסלול חרדי מאשר להיות ברחוב וללסטם את הבריות

גם מי שכופר בכל התורה ועובד עבודת אלילים, אסור לו להתגייס כי ראשי הצבא והמפקדים הם חילוניים גמורים, וקי''ל (גמ' פסחים נ.) שעמי ארצות חשודים על שפיכות דמים, איך יכולים להכריע בשאלות של פיקו''נ, מתי לסכן חיילים, וכי איזה טמבל רשע שוטה בעולם, התיר לסכן חיילים בשביל להציל גופות?! יש סכנה גשמית
ראשי הצבא מסכנים חיילים סתם, ע''ע בני גנץ (שר''י)
ואני מכיר פי 50, שהתדרדרו לתהומי תהומות בגלל המסלולים החרדים, חטיבת ה'''חשמונאים''' וכל הגילגולים הטמאים שלה... אולי ''יוונים''...

גם מי שכופר בכל התורה ועובד עבודת אלילים, אסור לו להתגייס כי ראשי הצבא והמפקדים הם חילוניים גמורים, וקי''ל (גמ' פסחים נ.) שעמי ארצות חשודים על שפיכות דמים, איך יכולים להכריע בשאלות של פיקו''נ, מתי לסכן חיילים, וכי איזה טמבל רשע שוטה בעולם, התיר לסכן חיילים בשביל להציל גופות?! יש סכנה גשמית
ראשי הצבא מסכנים חיילים סתם, ע''ע בני גנץ (שר''י)

מסכים איתך בהחלט.

אבל אתה מוזמן לדבר עם הורים לילדים שבבניקים שהגיעו לפי שחת, מצידם שהילד ימות בצבא ולא יהיה חילוני פוקר, מחלל שבת ומקועקע.

אחד שמתעסק בזה סיפר לי שהוא מקבל מידי יום (!) טלפונים מהורים שהם ראשי ישיבות מפורסמים וכדו', שלוחצים עליו להכניס את ילדיהם למסגרת הזו.

אינני יודע, אני לא הנציג שלו ולא מייצג את דעתו... וגם חולק עליו בכמה עניינים, כולל בענין זה של גיוס לצה"ל.

הבאתי לעיל שכבר גדולי הדור נתנו הסכמה שבשתיקה למסלולים החרדיים בצה"ל עבור השבבניקים, רק קמו עליהם והפגינו נגדם ומיררו את חייהם, עד שכיום אף רב חרדי נורמלי לא מוכן לקחת חסות על זה (אולי יש, לא בדקתי).

אבל כבודו יכול לעשות "סקר" בבתיהם של הרבנים ולשאול אותם בשקט, תגיד להם שיש לך ילד שבבניק ואתה רוצה לשלוח אותו למסלול חרדי בצה"ל, ותראה שלא כולם ישללו...

וראה מה מצאתי כעת, @מתוק מדבש הלזה יקרא נגד כל גדולי ישראל...

במכתב עליו חתומים גדולי ישראל זצוק"ל - הגרש"ז ברוידא ראש ישיבת חברון, הגרא"י זלזניק ראש ישיבת עץ חיים, המשגיח הגר"ש וולבה, הגרח"פ שיינברג ראש ישיבת תורה אור, הגאב"ד הגר"נ קרליץ והגר"י אדלשטיין, נכתב, כי ביוזמה של הנח"ל החרדי ישנה תועלת לבחורים שאילולא מסלול זה היו מגיעים למקומות גרועים יותר, בצבא וב'רחוב', והם מברכים את מייסד הנח"ל החרדי.

וכך הם כותבים: "הנה הובאה לפנינו 'תכנית הצלה' לאותם בחורים שנפלטו מן הישיבות, ואין תורתם אומנותם, ומאחר שאנו מכירים את הרב ******* שליט״א משגיח בישיבת ***** ומנהל רוחני בבית המדרש 'דרך חיים' לבחורים יוצאי ישיבות קדושות ירושלים, ועמו עוד מספר עסקנים, אלו שנרתמו לענין, ומאחר שיודעים אנו את כוונתם הטהורה להרבות כבוד שם שמים, בפעילותם החשובה להציל בחורים אלו מרדת באר שחת, להחזירם לעולם התורה והישיבות, באנו לחזק ידיהם שתשרה שכינה במעשה ידיהם, ולא תצא ח״ו תקלה מתחת ידיהם, וכל הנוטל עצה מן הזקנים אינו נכשל. ויהי נועם ה' וכו'".

על מכתב זה חתמו, כאמור, ראשי הישיבות הגרש"ז ברוידא, הגרא"י זלזניק והגרח"פ שיינברג זצוק"ל, חברי מועצת גדולי התורה של דגל התורה.

הגאב"ד הגר"נ קרליץ חשש מהאפשרות שיהיו מי שיראו בכך מתן לגיטימציה להליכה לצבא, ולכן ביקש להוסיף קטע הסתייגות, שאין בדברים הסכמה לתכנית ושהכל כפוף לכך שיתייעצו עם גדולי ישראל על התנאים להפעלת המסלול.

וכך תיקן את המכתב: "אין אנו באים בזאת להסכים על כל התכנית הנ"ל, אך מאחר שיודעים אנו את כוונתם הטהורה להרבות כבוד שם שמים, בפעילותם החשובה להציל בחורים אלו מרדת באר שחת, להחזירם לעולם התורה והישיבות, ומכירים אנו בהם שלא יסורו ימין ושמאל מעצתם ומהכוונתם של גדולי ומאורי הדור, באנו לחזק ידיהם בברכת שמים, שתשרה שכינה במעשה ידיהם, ולא תצא ח"ו תקלה מתחת ידיהם, וכל הנוטל עצה מן הזקנים אינו נכשל. ויהי נועם ה' וכו'". על המכתב, עם תוספת זו, חתמו הגאב"ד הגר"נ קרליץ והגר"י אדלשטיין, והמשגיח הגר"ש וולבה זצוק"ל.

1.jpg
2.jpg

הבאתי לעיל שכבר גדולי הדור נתנו הסכמה שבשתיקה למסלולים החרדיים בצה"ל עבור השבבניקים, רק קמו עליהם והפגינו נגדם ומיררו את חייהם, עד שכיום אף רב חרדי נורמלי לא מוכן לקחת חסות על זה (אולי יש, לא בדקתי).

אבל כבודו יכול לעשות "סקר" בבתיהם של הרבנים ולשאול אותם בשקט, תגיד להם שיש לך ילד שבבניק ואתה רוצה לשלוח אותו למסלול חרדי בצה"ל, ותראה שלא כולם ישללו...
דברים ידועים, אבל לא מדברים על זה בריש גלי, רק שותקים
ובנידו''ד - ל''א 'שתיקה כהודאה'

דברים ידועים, אבל לא מדברים על זה בריש גלי, רק שותקים
ובנידו''ד - ל''א 'שתיקה כהודאה'

כשכתבתי את הנ"ל לא הכרתי את המכתב שפורסם בזה בחתימת כמה וכמה מגדולי ישראל (למעשה מעולם לא עסקתי בנושא זה).

וראה מה מצאתי כעת, @מתוק מדבש יש לך הרבה גדולים להוציא מהמחנה...

במכתב עליו חתומים גדולי ישראל זצוק"ל - הגרש"ז ברוידא ראש ישיבת חברון, הגרא"י זלזניק ראש ישיבת עץ חיים, המשגיח הגר"ש וולבה, הגרח"פ שיינברג ראש ישיבת תורה אור, הגאב"ד הגר"נ קרליץ והגר"י אדלשטיין, נכתב, כי ביוזמה של הנח"ל החרדי ישנה תועלת לבחורים שאילולא מסלול זה היו מגיעים למקומות גרועים יותר, בצבא וב'רחוב', והם מברכים את מייסד הנח"ל החרדי.

וכך הם כותבים: "הנה הובאה לפנינו 'תכנית הצלה' לאותם בחורים שנפלטו מן הישיבות, ואין תורתם אומנותם, ומאחר שאנו מכירים את הרב ******* שליט״א משגיח בישיבת ***** ומנהל רוחני בבית המדרש 'דרך חיים' לבחורים יוצאי ישיבות קדושות ירושלים, ועמו עוד מספר עסקנים, אלו שנרתמו לענין, ומאחר שיודעים אנו את כוונתם הטהורה להרבות כבוד שם שמים, בפעילותם החשובה להציל בחורים אלו מרדת באר שחת, להחזירם לעולם התורה והישיבות, באנו לחזק ידיהם שתשרה שכינה במעשה ידיהם, ולא תצא ח״ו תקלה מתחת ידיהם, וכל הנוטל עצה מן הזקנים אינו נכשל. ויהי נועם ה' וכו'".

על מכתב זה חתמו, כאמור, ראשי הישיבות הגרש"ז ברוידא, הגרא"י זלזניק והגרח"פ שיינברג זצוק"ל, חברי מועצת גדולי התורה של דגל התורה.

הגאב"ד הגר"נ קרליץ חשש מהאפשרות שיהיו מי שיראו בכך מתן לגיטימציה להליכה לצבא, ולכן ביקש להוסיף קטע הסתייגות, שאין בדברים הסכמה לתכנית ושהכל כפוף לכך שיתייעצו עם גדולי ישראל על התנאים להפעלת המסלול.

וכך תיקן את המכתב: "אין אנו באים בזאת להסכים על כל התכנית הנ"ל, אך מאחר שיודעים אנו את כוונתם הטהורה להרבות כבוד שם שמים, בפעילותם החשובה להציל בחורים אלו מרדת באר שחת, להחזירם לעולם התורה והישיבות, ומכירים אנו בהם שלא יסורו ימין ושמאל מעצתם ומהכוונתם של גדולי ומאורי הדור, באנו לחזק ידיהם בברכת שמים, שתשרה שכינה במעשה ידיהם, ולא תצא ח"ו תקלה מתחת ידיהם, וכל הנוטל עצה מן הזקנים אינו נכשל. ויהי נועם ה' וכו'". על המכתב, עם תוספת זו, חתמו הגאב"ד הגר"נ קרליץ והגר"י אדלשטיין, והמשגיח הגר"ש וולבה זצוק"ל.

הצג קובץ מצורף 1581הצג קובץ מצורף 1582
מי אמר שזה צבא????
סתם דמיונות.
נראה יותר מסגרת לבחורים שלא לומדים עם עיסוק כלשהוא.

תעצום את העיניים יותר חזק, אולי תצליח...

המכתבים לא נכתבו על "מסגרות מעורפלות", ולא היה מדובר ב"הוראה פרטנית", הם נכתבו על הנחל החרדי לקראת הקמתו!! ועליהם חתמו הגרש"ז ברוידא ראש ישיבת חברון, הגרא"י זלזניק ראש ישיבת עץ חיים, המשגיח הגר"ש וולבה, הגרח"פ שיינברג ראש ישיבת תורה אור, הגאב"ד הגר"נ קרליץ והגר"י אדלשטיין.

הדברים פורסמו בהבלטה בכל אתרי החדשות החרדיים, אף אחד אפילו לא ניסה להכחיש.

ללא שם.jpg

1ללא שם.jpg

לאחר מכן, כאשר הוקם הנחל החרדי בפועל, משכו הנ"ל את ידיהם מטעמים ברורים... ומי שפורסם עליו שתמך (הגראי"ל שטיינמן) סבל מאוד מאוד מהצקות וגידופים בלתי פוסקים במשך שנים.

מאידך דברי מרן הראש"ל הגר"ד יוסף שליט"א :
"אנחנו צריכים לדבר בנועם ולהעביר ביקורת בלי מילים בוטות ובאיומים כמו "אנחנו נרד מהארץ" לא! אנחנו לא יורדים מהארץ, אנחנו כאן וזו הארץ שלנו.
היום אנחנו מחולקים להרבה קבוצות בעם ישראל והתפקיד שלנו הוא לאחד. המשמעות של זה, בסגנון הדיבור שלנו, אנחנו צריכים לדאוג שהדיבור שלנו ישדר אהבה ואחווה, שלום ורעות. לדבר בסגנון חיובי, בהוד והדר, בלי חרמות, בלי נידויים בכבוד".
זאת המטרה שלנו זה התפקיד שלנו, לאחד את עם ישראל גם בתוך הציבור הדתי, וגם בין דתיים וחילוניים. אני מברך אתכם שנזכה לקדש שם שמיים, ולהאהיב את התורה. אנחנו יכולים להשמיע ביקורת אבל בלי ביטויים קשים, אנחנו צריכים לברור את המילים שלנו. בעזרת ה' נלך בדרך הזאת ונקדש שם שמיים ברבים ונזכה בקרוב לגאולה שלמה"
ולכא' דבריו חלוקים. וצ"ע.
שמעתי שבכנס לגיוס חרדים שנערך בבנייני האומה לפני מס' חודשים דיבר בשבחם של המתגייסים, וא"כ אזיל לשיטתיה.

היה ונברא, לך תבדוק את המציאות. ולצערינו פרסמו כן במקומות החילונים. עם דברי הגאון החיד"א מנתיבות. וכמה חרדים מודרנים.
החיד"א שליט"א מנתיבות זה ידוע
הגר’’ד לא אמר שמי שלא לומד וכו’

ההוא מנתיבות זה ידוע
הגר’’ד לא אמר שמי שלא לומד וכו’
אני יודע שהשתתף בכנס לפלוגת "החשמונאים". וגם התפרסם דעתו בעבר כך. [מענין שבזה אף אחד לא עורר כמו שעוררו על שאר אנשים שסברי כך].

ועתה שמעתי מבחור חשוב בירושלים ששלח שאלה על עיקר הדברים, מדברי מרן הגרא"מ שך זצ"ל, למרן הגר"ד שליט"א. וענה לו שאין זה קשור אליו ושיהגה בתורה"ק. וצ"ע.

היה ונברא, לך תבדוק את המציאות. ולצערינו פרסמו כן במקומות החילונים. עם דברי הגאון החיד"א מנתיבות

גם הגר"ע יוסף אמר לנכדו שהעדיפות העליונה היא שישב וילמד תורה, ואם לא - שיתגייס (ואז עדיין לא היו מסלולים חרדיים כמו "חשמונאים" שזה כמעט ישיבה לפי מה שפורסם).

"הוא אמר לי שהתפיסה שלו שהתורה היא מעל הכל, ושאם אני לא לומד תורה אז בטח לתרום למדינה, כי אסור להיבדל מהקהל. הוא אמר לי 'מה שלבך חפץ בו זה הכי טוב, אבל איפה שיש הכי הרבה תורה'" (עדות נכדו).

כמו כן בהקמת מסלול הנח"ל החרדי היו כמה וכמה מגדולי ישראל שתמכו - ראה לעיל.

אני יודע שהשתתף בכנס לפלוגת "החשמונאים". וגם התפרסם דעתו בעבר כך. [מענין שבזה אף אחד לא עורר כמו שעוררו על שאר אנשים שסברי כך].

ועתה שמעתי מבחור חשוב בירושלים ששלח שאלה על עיקר הדברים, מדברי מרן הגרא"מ שך זצ"ל, למרן הגר"ד שליט"א. וענה לו שאין זה קשור אליו ושיהגה בתורה"ק. וצ"ע.

וצ"ע גם בדעת הרב יצחק יוסף, שכן כתבה אחייניתו:

"אני אחיינית של הרב יצחק יוסף, בת אחותו, ודבריו פגשו אותי בעיצומה של תקופה קשה מנשוא. הייתי במעין תפילת נעילה ארוכה שנמשכה מיום שמיני עצרת לאורך חודשים רבים, בתחנונים לריבונו של עולם שלא יסגור את השער, ישמור על החטופים, ויגן על חיילי צה"ל הנלחמים בחירוף נפש להגנת עם ישראל, ובתוכם ילדיי שהיו מגויסים למלחמה (שני בנים וחתן קרביים, ובן ובת בתפקידי סייבר ומודיעין). התפללתי שהקב"ה ישלח רפואה לחיילים פצועים, שאת חלקם אנו מכירים מקרוב. לצערי הכרתי אישית גם כמה מהנופלים במלחמה.

בכאבי ניגשתי לביתו של הרב יצחק ושיתפתי אותו במחשבותיי. תיארתי לרב את התמיהה על טיעון "שבט לוי", דווקא בשל היות ילדיי משלבים ספרא וסיפא. ילדיי עשו חיל בבית המדרש, התמסרו בכל מאודם ללימוד התורה, עזבו את הלימוד בכאב והתגייסו לשירות משמעותי בצה"ל. הרב יצחק ענה לי שלוש תשובות. תשובתו הראשונה: דבריו על אי גיוס היו מכוונים רק לאלה שבאמת לומדים תורה, ולא לכלל החברה החרדית. השנייה: הרב יצחק הביע דאגה עמוקה לשלומם הרוחני של בני החברה החרדית אם יתגייסו. ותשובתו השלישית כללה בעצם את שתי הקודמות, בכך שהוא ממשיך את דרך אביו, הרב עובדיה יוסף זצ"ל, בנושא הגיוס. אכן, הרב עובדיה אמר דברים דומים ביחס לגיוס בני הישיבות, אך הזכרת הדברים בתקופה הנוכחית מעלה שאלה מוסרית קשה ביותר".

לאחר מכן ציטטה מדברי הגר"ע יוסף בדרשה בשנת תשס"ט: "צריך להעריך את הדבר הזה, לברך אותם… לראות חייל? צריך לנשק אותו! הוא מוסר את עצמו בשביל עם ישראל! הוא נותן לנו ללמוד תורה, נותן לנו להתפלל".

"אני אחיינית של הרב יצחק יוסף, בת אחותו, ודבריו פגשו אותי בעיצומה של תקופה קשה מנשוא. הייתי במעין תפילת נעילה ארוכה שנמשכה מיום שמיני עצרת לאורך חודשים רבים, בתחנונים לריבונו של עולם שלא יסגור את השער, ישמור על החטופים, ויגן על חיילי צה"ל הנלחמים בחירוף נפש להגנת עם ישראל, ובתוכם ילדיי שהיו מגויסים למלחמה (שני בנים וחתן קרביים, ובן ובת בתפקידי סייבר ומודיעין). התפללתי שהקב"ה ישלח רפואה לחיילים פצועים, שאת חלקם אנו מכירים מקרוב. לצערי הכרתי אישית גם כמה מהנופלים במלחמה.

בכאבי ניגשתי לביתו של הרב יצחק ושיתפתי אותו במחשבותיי. תיארתי לרב את התמיהה על טיעון "שבט לוי", דווקא בשל היות ילדיי משלבים ספרא וסיפא. ילדיי עשו חיל בבית המדרש, התמסרו בכל מאודם ללימוד התורה, עזבו את הלימוד בכאב והתגייסו לשירות משמעותי בצה"ל. הרב יצחק ענה לי שלוש תשובות. תשובתו הראשונה: דבריו על אי גיוס היו מכוונים רק לאלה שבאמת לומדים תורה, ולא לכלל החברה החרדית. השנייה: הרב יצחק הביע דאגה עמוקה לשלומם הרוחני של בני החברה החרדית אם יתגייסו. ותשובתו השלישית כללה בעצם את שתי הקודמות, בכך שהוא ממשיך את דרך אביו, הרב עובדיה יוסף זצ"ל, בנושא הגיוס. אכן, הרב עובדיה אמר דברים דומים ביחס לגיוס בני הישיבות, אך הזכרת הדברים בתקופה הנוכחית מעלה שאלה מוסרית קשה ביותר".

לאחר מכן ציטטה מדברי הגר"ע יוסף בדרשה בשנת תשס"ט: "צריך להעריך את הדבר הזה, לברך אותם… לראות חייל? צריך לנשק אותו! הוא מוסר את עצמו בשביל עם ישראל! הוא נותן לנו ללמוד תורה, נותן לנו להתפלל".
נו באמת...

לחנווני והסנדלר שבשכונה הסמוכה, יש גם דעה בעניין, האם יש צורך שנעלה את דבריו כאן בפורום החשוב שלנו?.

נו באמת...

לחנווני והסנדלר שבשכונה הסמוכה, יש גם דעה בעניין, האם יש צורך שנעלה את דבריו כאן בפורום החשוב שלנו?.

הרמתי להנחתה למכחיש המצוי, וכצפוי נפלת בפח. כעת אעלה את דברי הגאון רבי יצחק יוסף בעצמו, דברים ברורים ביותר... בתחילת כהונתו כראשון לציון:

"יש לי ישיבה כבר הרבה שנים, בחור שלא לומד בישיבה - אני מאיים עליו, הוא יילך לצבא". "תלך, יש ישיבת הסדר, יש מקומות כאלו".

"בחור שלא מסוגל ללמוד, הוא מנותק מהלימוד, ולצערינו הרב יש כאלה - צריך לשלוח אותו לשם (לצבא)". "אבל ששם יהיו מקומות שהוא יוכל לשמור על היראת שמיים".

"לא רק לשמור, לפעמים מחזקים אחרים. היה לי בחור בישיבה שהלך לצבא, ולקח אתו את כל ה'ילקוט יוסף', והוא היה מתקשר אלי ואומר ' אני נותן שיעור כל יום'".

דבריו של הרב יצחק פורסמו אז בתקשורת החרדית:

התקשורת החרדית.jpg

וכן לאחר הסערה שחולל, הבהיר שלא התכוון למי שלא לומד אלא רק למי שלומד, והגדיל לעשות כשאמר "אסור להם בתכלית האיסור" להיפטר מגיוס... דבריו פורסמו בתקשורת החילונית:

התקשורת החילונית.jpg

ראשי תחתית