באנר תרומה

האם אפשר לסמוך על ספר מעין אומר?

• יוזם האשכול יוזם האשכול דברי מלך
  • תאריך התחלה תאריך התחלה
רק יצויין שכל מ"ש המחבר בשם הגר"א יוסף, לא הוזכר כלל בהסכמתו, [והגרע"י בעיקר סמך על בנו הגר"א, למרות ש"נאמר לו" להמחבר שהוא עבר על חלקים מסויימים], זה לא היה מיועד להיות הסכמה רשמית על כל מה שכתוב בספר, כי אם לברר שאין שם טעויות

לסיכום: הספר הזה יותר מוסמך מאשרי האי"ש שהוא רק שמועות מכל מיני מקורות, אבל פחות מוסמך מחוט שני [או אור לציון ח"ב], שהמחבר עבר עליו בעצמו בכוונה שהספר ישקף את דעותיו, וסמכותו דומה לזה של ספר הליכות שלמה [שגם עליו עברו תלמידיו הקרובים של הגרשז"א]
היסוד הוא אחד,
יש הבדל בין מה שנכתב לדורות ביבי"א, לבין שאלה פרטית במעין אומר.
ובזה א"ש כל מש"כ המלעיגים על ס' אור לציון, דיש הבדל בין מה שענה לשואל לבין מש"כ בספרו.

רק יצויין שכל מ"ש המחבר בשם הגר"א יוסף, לא הוזכר כלל בהסכמתו, [והגרע"י בעיקר סמך על בנו הגר"א, למרות ש"נאמר לו" להמחבר שהוא עבר על חלקים מסויימים], זה לא היה מיועד להיות הסכמה רשמית על כל מה שכתוב בספר, כי אם לברר שאין שם טעויות

"רק לברר שאין שם טעויות"...

הגר"ע יוסף שבשמו נכתבו הפסקים הללו, לא התרגש כלל מזה, גם כשאמרו לו שיש בספר הזה "טעויות", מינה את בנו ר' אברהם להגיה ועל חלק מהדברים עבר בעצמו, וכתב בכתב ידו הסכמה חמה לספר, שהוא ערב לו.

ואילו בנו של הגר"ע, רבי יצחק, רואה צורך לצאת נגד הספר ולקעקע את אמינותו, וכל זה בשם אביו.

יש הסרטה של ר' יצחק עליו, שאומר שהיה שואל "בדרך"

לפי איך שאני מכיר את הגאון הגדול רבי יהודה נקי שליט"א בעל המעיין אומר
אין לי ספק שהוא מחל לרה"ר לשעבר על המעשה עם הבצל, הגם שזה הלבנת פנים חמורה מאוד, אבל הגר"י נקי צדיק גדול.

לפי איך שאני מכיר את הגאון הגדול רבי יהודה נקי שליט"א בעל המעיין אומר
אין לי ספק שהוא מחל לרה"ר לשעבר על המעשה עם הבצל, הגם שזה הלבנת פנים חמורה מאוד, אבל הגר"י נקי צדיק גדול.
1753100674817.png

ומה מאוד נפלאתי על רבנים מסויימים שלא אנקוב בשמם,
שבדרשותיהם להמונים אומרים שלא יגידו את השם במפורש בכדי שלא לעבור בשבעה עשר לאוין,
ובסוף רומזים לזה והציבור מבין,
וכנראה שכחו שלשון הרע אסור גם ברמז.

ובסוף רומזים לזה והציבור מבין,
ולפעמים נוצר מצב
שממציאים סיפור שלא היה ולא נברא, ורומזים על מישהו, או סיפור שהיה בכלל איתם, ומפילים זאת על אחרים
וכבר היה כן לעולמים.....

מנין לך שהוא מתכוון לרב יהודה נקי שהיה לו ריח בצל? הוא דיבר בקטע הזה על מספר אנשים, לא על אדם אחד.

ובעצם הרב יצחק רוצה לומר שרק הוא מעתיק השמועה ואין עוד מלבדו, לא אחיו רבי דוד ולא הרב יהודה נקי ולא אחרים, כי אף אחד לא ידע מתי לשאול, רק הוא ידע. אבל האמת תורה דרכה.

ולמעשה, בין גברא לגברא היה הגר"ע יוסף פנוי לשמוע ולענות, אבל כאשר היה באמצע הלימוד, לא היה פנוי לשום דבר.

הוא אומר כאן בעצם שהלעז שהוציא עליו הרב יצחק יוסף היה עוד בחיי חיותו של הגר"ע יוסף, ואמרו זאת בשם הגר"ע, והוא שאל את הגר"ע יוסף על כך, ולא אמר לו "כתבת כך וכך, וזה אינו נכון"... ובזכרונו המופלג היה צריך לשלוף לו ברגע כמימריה את כל המקומות בהם לא דייק.

אתה מעלה מה שנוח לך ומה שקרוב אליך ו @חבר שלך

אולם היית צריך להעלות ג"כ קטע אחר שכתב הר' נקי

הצג קובץ מצורף 8256
כבר כתבתי שהמונח 'מסכים ומעריב' הוא מליצה ושווה ערך לנטע נאמן צנצנת המן, ואם זה מה שהוא כתב אחרי ה'בדיקה' הרי שהדברים מדברים בעד עצמם, ואם בידך להעלות את כלל ההסכמה השניה של מרן זצ''ל אשמח

הרי שהדדברים מדברים בעד עצמם,
עדיין מכאן ועד "שהיה שואל בדרך", ושהיה שואל "בחדר מדרגות", "ובמהירות" וכו' וכו'
הדרך רחוקה שבעתיים [ואתה תצטרך לברך הגומל בדרך הזו]

בידך להעלות את כלל ההסכמה השניה של מרן זצ''ל אשמח
הר' נקי 2.JPG

זה א' מספרי השמועות היותר מוסמכים, ותול"מ
אני רק יכול להעיד,
שהגר"י נקי אדם ירא שמים באופן מיוחד,
דייקן בלימודו, וידען גדול בתורת מרן הגרע"י.
ולשונו זהירה, גם במילי דעלמא.

בכלל צריך לדעת שמרן הגרע"י אוחז משיטת ה"צירופים", דהיינו לצרף שיטות רחוקות בשעה"ד.
וכנראה זה הפתרון לרוב הבעיות שנדמה שיש בס'.

ראשי תחתית