אני מדבר על סי' צז.זה בהשגותיו על האור לציון
(הוא רצה את החילוק בין "להקל" ל"להחמיר")
אני מדבר על סי' צז.זה בהשגותיו על האור לציון
לא יודע, אני פתחתי את הציון שאתה הפנית אותי אליו.אני מדבר על סי' צז.
(הוא רצה את החילוק בין "להקל" ל"להחמיר")
אבל לפי "הכלל" הזה כל פסיקותיו ההלכתיות של מרן הגרע"י זצוק"ל ברורות ופשוטות.אכן, כיון שההערה היא מכת"י של מרן זצ"ל בהערות על ספר מערכת שבת, ואת ההערה הזו הוא לא הכניס לדפוס, איתרע מילתא ונראה שלא רצה לסמוך ע"ז בבירור להלכה.
לכן לא ברור שניתן לסמוך על חילוק זה ולומר שכ"ה דעת מרן זצ"ל להלכה.
למה לא?(וא"א לקבל בתורת ודאי מה שהשו"ע קבע שהוא ספק).
בהערות על האול"צ?והגם שכתב זאת להדיא ביבי"א ח"ט בגוף התשובה)
בקיצור...
קודם תחליטו מה הכללים שלו,אבל לפי "הכלל" הזה כל פסיקותיו ההלכתיות של מרן הגרע"י זצוק"ל ברורות ופשוטות.
(והגם שכתב זאת להדיא ביבי"א ח"ט בגוף התשובה)
איך פוסקים בתורת ודאי מה שהשו"ע פסק שהוא ספק ?למה לא?
נפ"מ לספק ספקא.
נכון, הספר שהעלה אור יעקב ציין לשם.בהערות על האול"צ?
אין כאן חילוק בין קולא לחומרא.
היינו שקיבלנו בודאי שזה ספק. ולא שזה ספק אם זה ספק. כי אם זה ספק אם זה ספק אז זה מצטרף לס"ס באותו המקום.איך פוסקים בתורת ודאי מה שהשו"ע פסק שהוא ספק ?
למה?אין כאן חילוק בין קולא לחומרא.
עיינתי שם. אין אלו דברי הגרע"י כלל.הרב @איתן עיין במה שהעליתי בהתחלה מההקדמה ליחו"ד ח"ז.
זה באמת @מעל ההגיון כי לכל כלל יש יוצא מן הכלל.מה שבאמת צריך (בלי חס וחלילה לגרוע מחלק הגר"ע) זה לייצר מערכת כללי פסיקה הרמטית והגיונית שאינה משתנה ממקום למקום, אלא פועלת במושלם בכל מקום לפי ענינו, על פי כללי הבסיס הברורים
הבאתי שכותב זאת במפורש.לדברים הללו אין אישוש בלשון הגרע"י כלל. וע"כ הוסיפו במוסגר [אם כי קיצר בדברים, כדרכו בקדש].
ולענ"ד לא קיצור דברים יש כאן, אלא העיקר חסר מן הספר, שהרי זה כל הטעם שמגדיר את הקבלה כספק.
ואין זו דרכו של הגרע"י להסתיר דברים יסודיים כאלו מן הקורא. כן נלע"ד פשוט.
והכלל הזה שהזכרנו מתאים עם כל פסיקותיו ההלכתיות ללא שום יוצא מן הכלל, והכלל הזה מובן גם מסברא.מה שבאמת צריך (בלי חס וחלילה לגרוע מחלק הגר"ע) זה לייצר מערכת כללי פסיקה הרמטית והגיונית שאינה משתנה ממקום למקום, אלא פועלת במושלם בכל מקום לפי ענינו, על פי כללי הבסיס הברורים
נכון, אבל גם זה (ואולי דוקא זה, ובעיקר זה) צריך להיות מסודרזה באמת @מעל ההגיון כי לכל כלל יש יוצא מן הכלל.
אני אישית איני מתכוון לכללי פסיקה שבתוך דעת הגר"ע או אחר, אלא באופן כללי, מהם כללי הפסיקה היסודיים והמוחלטיםוהכלל הזה שהזכרנו מתאים עם כל פסיקותיו ההלכתיות ללא שום יוצא מן הכלל, והכלל הזה מובן גם מסברא.