ממשתאמר לר' ישי טולידאנו שהוא כמו הגר''ד לנדו
ותודיע לי עם הוא בכה או צחק או שניהם
ממשתאמר לר' ישי טולידאנו שהוא כמו הגר''ד לנדו
ותודיע לי עם הוא בכה או צחק או שניהם
חייכתי, אולי קצת נבוך. ואז לחשתי לו:"מקבלים את התורה מאהבה. אתה תהיה במועצת גדולי התורה. זה ברור לי".
"אנחנו לא צריכים רב מקומי",
"יש לנו רב ראשי של העיר",
"הרב עובדיה כבר אמר כל מה שצריך לדעת"...
ובעצם הכוונה: "אם ניתן לו לעלות – הוא יעבור אותנו."
אני חושב שזה פוסט מרגש יותר מקודמו.אומרים ש"אין מלך בלא עם".
אבל לעיתים נדמה שאצלנו – יש עם, יש תורה, יש אהבת ה' – אבל אין מלך.
לא משום שאין מי שראוי. אלא כי יש מי שדואג שלא יקום.
קהילות צומחות, אבל הנהגה בורחת
ברוך ה', בעשרות השנים האחרונות צמחו קהילות ספרדיות לתפארת.
בתי כנסת פעילים, שיעורי תורה, מסגרות חינוך, ת"ח מופלגים – ומה לא.
אך בכל פעם שמתחיל לבלוט מישהו — מישהו שראוי לשמש כתובת הלכתית, תורנית, או אפילו חינוכית —
נוצרת תנועה מוזרה: דחיפה לאחור. חסימה שקטה. "עידוד" לכך שיישאר בגדר מרצה ולא מנהיג.
"פני הדור כפני הכלב"
אין זו תחרות על תורה, אלא על כוח.
על השפעה.
ולפעמים – אפילו על תרומות.
וכך, במקום לפרגן – מחשידים.
במקום לגדל – מקטינים.
במקום למנות רב מורה דרך – מקימים ועדה.
או "רב עיר", או "רשכבה''ג" שהוא כמו הר גבוה בלי שביל, כדי להבטיח שלא יקום רב של בשטח.
וכשאנו בוכים על אפליית חוץ – נשאל:
איך נוכל לדרוש שיכירו בנו מבחוץ,
כשאנחנו לא מוכנים להכיר בעצמנו?
איך נבכה שלא מכירים בערכנו,
אם אנחנו עצמנו לא נותנים לרבנים להנהיג קהילה אחת?
אני כותב את הדברים באהבה:
לא מרירות, אלא תחינה.
לא טענה, אלא תקווה.
הדור שלנו מלא אור.
יש ת"ח צעירים, ישרים, יראי שמים.
הם לא מחפשים שררה.
הם רוצים לשאת בעול.
במקום לדחוק אותם החוצה — נכבד אותם מבפנים.
במקום לחסום – נפתח.
אכן זה אמת שקבועה בליבי כבר הרבה זמן.כי את הקודם רובנו ככולנו עברנו בצורה כזו או אחרת, אבל התובנה שעולה מן הדברים כאן - זועקת!
ויזעקו אל ה' ממצוקותיהם יוציאם!אני חושב שזה פוסט מרגש יותר מקודמו.
כי את הקודם רובנו ככולנו עברנו בצורה כזו או אחרת, אבל התובנה שעולה מן הדברים כאן - זועקת!
אני לא מדבר עליך בדווקא, אלא על התופעה...והכאב שלי – איננו נגדם. הוא עלינו.
כי למדתי אצל גדולי תורה אשכנזים.
אני חייב להם את רוב תורתי.
אני יושב על ספסליהם, אוכל מתבשיליהם, ונושם מאווירם.
אולם הציבור האשכנזי יראה בנו
אורח. תלמיד-חכם מצוין, אבל כזה שייכנס רק עד המדרגות...
מקוה שלא הייתי חריף. נסיתי להביע התפכחות מסויימת.
חושבני שביטאתי זאת כאן:אני לא מדבר עליך בדווקא, אלא על התופעה...
אפשר פשוט להפסיק לחשוב כמו איש שוליים חדל אישים המונחה ומהונדס תודעה... אלא כמו אדם בטוח בעצמו, בעל עמוד שדרה איתן עם מערכת ערכית חזקה.
זה אומר - לשלוח את הילדים היקרים למוסדות ספרדים מצוינים כי אני באמת מאמין בציבור הספרדי בעיקר מכבד את המורשת המפוארת שלי... ולא מיקל ראש בקוצו של שום מנהג אבות. זה כולל תפילה איכותית לפי מסורת אבותינו (במקרה כזה אין הרבה מה לחפש בשולי בית כנסת אשכנזי).
לכבד ת"ח ספרדים מכל הדורות ולהתגאות בהם בתורתם - לקנות את ספריהם וללמוד בהם.
בקיצור, להיצמד להגיון ולאמת הפנימית שלך במוסר ובמחשבה ובישרות - ללא פשרות.
ומאידך להשליך לאשפתא את האדרת המפוקפקתא ואת סיפורי הבדים ורעיונות השוא מבית היוצר של לבלרי וקשקשני מזרח אירופה.
כנגד מחסום הזהות:
- להדגיש לציבור שספרדיות אינה צבע או סגנון – אלא דרך תורנית עשירה ומעמיקה, עם פסיקה, מוסר, ויראת שמיים עמוקה.
- גאווה תורנית על פי שושלת – לא על פי "מוצא", אלא על פי "מסורת".
לידעתך ההפרש בין ר' ישי טולדנו לבין ר' דוב לנדו הוא כ30 שנה, וא"כ הכל מובן..
לא צריך משהו שמדבר בדיוק להיפך מאבותינו. החיפוש אחר דיוק בסגנון מעידה על צרות אופקים שמקורה בתלותיות העלובה שבני התורה הספרדים רוכשים בשיבות האשכנזיות והמשוכנזות...מי שמחפש אמת — יידע למצוא אותה גם אצל מי שלא מדבר בדיוק כמוהו.
ומי שמפחד מהבדל — כנראה שלא בטוח באמת של עצמו.
מחילה אבל אין ממש בדבריך ואולי פחות מכך!!כמה שזה נכון ופשוט, בחור שיודע להכיר באמת ולא לברוח ממנה.
"אנחנו לא מתמודדים עם בעיות תורניות.
אנחנו מתמודדים עם תופעות לוואי של הצלחה."
שפתיים ישק משיב דברים נכוחיםמחילה אבל אין ממש בדבריך ואולי פחות מכך!!
תסתכל על מועצת חכמי התורה כל אחד ואחד אם נייקר אותו ונעריץ אותו כמו.... אם הוא ישווק כמו.... אזי תבינו שיש לנו תלמידי חכמים עצומים בקנה מידה, עצוב שאנו בכלל מסתפקים בזה, כך לא נגיע לשום מקום.
לא רק הם, גם הרבנים בן שמעון הרבנים אבוחצירה ועוד ועוד... חלילה אין מקום להשוואות או תחרות מטופשת, יש פה צורך להכיר בעצמנו ובעוצמתנו,
איזה אמת יש בכך שאין לנו את הרב ההוא וההוא??
בכל העלונים למיניהם (אהבת שלום וכו') כשמוזכר שם של רב אשכנזי הוא מתואר "מארא דאתרא" ורב ספרדי "רב קהילת ..", לזה קוראים הנדסת תודעה שאתה וכנראה עוד רבים קורבנותיה!
בעקבות הערת הרב @חיי עולם בפרטי, אוסיף הבהרה.נ.ב. אני לא מדבר על בע''ת שמתריסים נגד הבני תורה, או מנהלים קו שונה בבית בצורה שמשפיעה על הילדים, ופשוט, מדבר על כאלה שאין כל חשש שבניהם יגדלו עם בנינו. ובכל דבר צריך הכוונה של דעת תורה. ואכמ''ל.
"כשרוצים להדליק מדורה – לא מתחילים בגחלים.
צריך עצים דליקים.
ואחר כך – גם הגחלים נתפסים."
זה טענה קצת דמגוגית להחליט מה הרמה של הציבור לפי רב אחד.לספרדים אין לא את רבי דוב ולא את רבי משה שטרנבוך
הניראות של האבא (עוד לפני שאמא נכנסת לחדר ..) שמגיע לראיון כבר גורמת למנהל להחליט לטוב או למוטב,נ.ב. אני לא מדבר על בע''ת שמתריסים נגד הבני תורה, או מנהלים קו שונה בבית בצורה שמשפיעה על הילדים, ופשוט, מדבר על כאלה שאין כל חשש שבניהם יגדלו עם בנינו. ובכל דבר צריך הכוונה של דעת תורה. ואכמ''ל.
זה הראשונים של המחשבה, הם הקרקע, ובלעדיהם הכל דיבורים באויר.למוד רס"ג, חוה"ל, האמונה הרמה, רמב"ם, כוזרי, רמ"ה, עיקרים, אברבנאל, ר"י ערמה, וכו' זו לא התנסות רב תרבותית מאיימת,
אני זכיתי ללמוד מר' משה שפירא, קצת מפיו והרבה מפי כתביו, ומהרב וולבה גם כן, זה לא קובץ הגיגים יש תורה שלימה של אחרונים, נפלאה, שיש לנו מה ללמוד ממנה, אבל זה לא סותר שגם להם יש מה ללמוד ממנו...אלא מעבר מתעיה אחר קובץ הגיגים המכונים "מחשובה" (בעבריס) במקרה הטוב,
לא באתי להוכיח אף אחד פרטי ושום ת''ת פרטי, העליתי נקודה שלדעתי יש מקום לתת עליה את הדעת, וכל ת''ח יקבע במקומו.הניראות של האבא (עוד לפני שאמא נכנסת לחדר ..) שמגיע לראיון כבר גורמת למנהל להחליט לטוב או למוטב,
וזה קצת לא יהיה נכון לומר שאם האבא מכבד את עצמו ואת בניו בחזות חרדית רגילה, בכל זאת עושים לו בעיות בלי סיבה.
אני חושב שזה פוסט מרגש יותר מקודמו.
כי את הקודם רובנו ככולנו עברנו בצורה כזו או אחרת, אבל התובנה שעולה מן הדברים כאן - זועקת!
הקדמה:"לפעמים הדממה אינה נובעת מענווה, אלא מאזהרה פנימית: אל תבלוט, זה מסוכן."
מצטרף גם. נפלארבינו @כהנא דמסייע שליט"א
דבריך נפלאים ביותר! ואילו פינו כו'!
לא היה מרוגאצוב... [ומש"כ שם "הגאון ר' יוסף ראזין הרב דפה" הוא מתוך מאמר שהעתיק מירחון הפלס... כמו"כ הרוגאצובער לא כיהן ברוגאצוב אלא בדווינסק...]לאחר כמה שנים ראיתי זאת בספר התלמוד ומדעי תבל, שהיה מהעיר ראגצ'וב בשם הרוגאצ'ובר.
צודק. אגב שיטפיה... אבל העקרון נכון וזה העיקר. יש''כ.לא היה מרוגאצוב... [ומש"כ שם "הגאון ר' יוסף ראזין הרב דפה" הוא מתוך מאמר שהעתיק מירחון הפלס... כמו"כ הרוגאצובער לא כיהן ברוגאצוב אלא בדווינסק...]
דבריך נפלאים ביותר! ואילו פינו כו'!
רוצה להוסיף, אני שמח שהדברים נכנסו בלבבותמצטרף גם. נפלא
אגב, הגאון ר' עמנואל טולדנו, שמעתי שהגאון ר' אביעזר פילץ היה אומר, שהמושכל ראשון שלו, זה אחרי העיון שלנו...בקיאות ועיון בכל התורה
יש חולקלידעתך ההפרש בין ר' ישי טולדנו לבין ר' דוב לנדו הוא כ30 שנה, וא"כ הכל מובן..
לא מדברים עכשיו מי בקי יותר או פחות או מי יודע יותר טוב מסכת עוקצין, אלא אנחנו מדברים על גדלות,
על מושגים של עומק, על מושגים ששקיעות, על מושגים של רוממות,
ובזה אכן אני מוצא היטב בשמות שהבאתי מקודם,
ובנוסף כן במפורש הם בקיאים גדולים בכל חדרי התורה, ועל זה אין חולק.
ואולי אנקוב בשמות, נוספים הגאון ר' עזרא בצרי, המפורסם בספרו דיני ממונות ג''ח, זה נראה ספר פשוט, אך מי שפותח בפנים רואה היקפים ומשתומם, והכל מדוייק ובמקומו של כל הספרות השו''ת מהקדמונים ועד ימינו בהבנה יסודית, עם כל המו''מ. הוא אדם מבוגר תלמיד ר' עזרא עטייה אב'ד בממונות כבר שנים...(הוא מהמרביצי...)