משא ומתן בדברי בעל ה'ילקוט יוסף' שליט"א (3)

משיב כהלכה

חבר בכיר
הצטרף
18/12/24
הודעות
1,924
מפורום אוצה"ח:

בענין שביעית, ידוע כי בשו"ת מהרשד"ם (סי' קצב) מופיע נוסח קצר וסתמי שחכמי צפת "נידו והחרימו לשומרי שביעית".

בספר 'ארץ חיים' לר"ח סתהון (יו"ד שלא יט) הבין שכונת הרשד"ם על המחמירים לנהוג שתי שמיטות רצופות מספק. (שזהו הנושא בו עסק הרשד"ם קודם לכן).

בספר 'ציץ הקדש' לריצ"מ שפירא (ס"ס טו) הבין שכונת הרשד"ם על המחמירים לנהוג קדושת שביעית בפירות נכרי.

בספר 'חזון איש' (כ סוף ז) הביא דברי ציץ הקדש, וכתב: "ומה מאד יש להצטער על הדברים, שלא הוזכר בדברי רשד"ם כלל דין פירות נכרי בשביעית, רק הוא דן לענין להחמיר לנהוג ב' שנים שביעית" וכו'. (וזהו כהארץ חיים הנ"ל).

והנה בספר 'ילקוט יוסף' (שביעית) מהדו' תש"ס (עמ' שסו) כתב: "ומבית דינו של מרן הב"י עשו חרם למי שמחמיר ושומר קדושת שביעית בקרקעות של גויים".

למטה בנימוקים הביא בפשיטות כראיה את דברי מהרשד"ם הנ"ל (בלבד), וכתב שמי שמחמיר כחזו"א (לשמור קדו"ש בפירות נכרי) יש להסתפק אם לא יצא שכרו בהפסדו, כי מי לא יחוש לחרם ונידוי של מרן ובית דינו.

בשנת תשס"ח הופץ כתב מחאה מתלמידי החזו"א בזה"ל: "עוד בספר הנ"ל קבע במסמרות כביכול ע"פ שו"ת מהרשד"ם, שבית דינו של מרן הב"י עשו חרם למי שמחמיר ושומר קדושת שביעית בפירות נכרים... וכל זה סילוף, שהמהרשד"ם לא דיבר מזה, והיא טעות ישנה שעליה כתב החזו"א 'ומה מאד יש להצטער על הדברים', וכל זה פשוט ומפורש בספר ארץ חיים למהר"ח סתהון" (המכתב חזר ונדפס בסוף ספר 'חוט שני' במהדורות שלאחר מכן).

והנה, במהדורה החדשה של ילקוט יוסף (שביעית) שנדפסה זה לא מכבר, כתב להסביר ולבאר את עמדתו בענין (ההדגשות דלהלן אינן במקור).

כתב (עמ' תלה): "והנה לפני מספר שנים הופיעה מודעת מחאה... וחבל שלא דיברו עמנו תחילה, שאין ספק שאילו היו רואים שהסתמכנו על עשרות פוסקים, לא היו מוציאים לרחובה של עיר מודעת מחאה כזו..."

וכאן ישנה אריכות כדי דף שלם, להוכיח כדבריו הראשונים שהמהרשד"ם אכן נתכוין לחרם על קדושת שביעית בפירות נכרי.

ותחילה הזכיר דעת החזו"א והארץ חיים הנ"ל, שהבינו במהרשד"ם שהחרם הוא לענין שתי שמיטות, ולא פירות נכרי. אולם על זאת כתב: "מכל מקום מצינו להקת אחרונים שהבינו אחרת בדברי המהרשד"ם... שחכמי צפת נידו והחרימו על מי ששומר קדושת שביעית בפירות נכרים".

ומכאן ואילך הוא פורט את 'להקת האחרונים' המונה 'עשרות פוסקים' כדבריו, וסיים בזה"ל: "נמצא שהביאור בדברי המהרשד"ם היא בגדר מערכה לקראת מערכה... דהרי שלך לפניך בדברים מפורשים, שכמה מגדולי האחרונים הבינו בדעת המהרשד"ם שהיה חרם ונידוי על פירות שביעית".

עד כאן השתלשלות המאורעות.

אלא שתוך כדי העיון ב'להקת האחרונים', נגלו לעיני כמה דברים מוזרים.

ותחילה אציג כאן את כל הרשימה בשלימותה של כל הספרים שהציג אחד לאחד (ואיני מחסיר אף שם), כפי הסדר שהם מובאים בילקו"י.

1) התחיל ואמר, כי פשט הלשון במהרשד"ם נראה כמו ציץ הקדש "וכן האריך בזה בספר אז נדברו ח"ד עמ' קנג".

2) חזר והביא שוב את דברי ציץ הקדש הידועים.

3) "גם הגאון ר' יום טוב ישראל בקובץ 'תורה מציון' (ירושלים תרח"ם, שנה א חוברת ד, סי' כז) הבין כך", והעתיק לשונו.

4) "ועיין להרב פאת השולחן שכתב"... והעתיק לשונו.

5) "ועיין מה שהאריך בזה הגר"י פישר בספר אבן ישראל (ח"ב הל' מאכלות אסורות פי"ג) על דברי החזו"א, לדחותם ולהשיג עליהם בכל מה שכתב בזה, וראה עוד בהערותיו על ספר חזו"א (נדפס בקובץ 'ישורון' כרך יג, אלול תשס"ג, עמ' תלה)".

6) "וכן הוכיח במחקרו הרב בצלאל לנדוי ז"ל בקובץ 'אוריתא' (ח"ט עמ' קעד)".

7) "וראה עוד בשו"ת משנת יוסף ח"ג (עמ' כח) שהעתיק מכמה וכמה מחברים שכולם כתבו דלא כהגאון חזו"א".

8) "וכן הוכיח הרב שלמה הבלין בקובץ ישורון יד עמ' תתרנ".

9) "וכן הוכיח הגאון ר' משה זאב זורגר בקונטרס אל תראי אדמה (פרק י)... ועוד כתב שם (בפי"ז) שגדולים וטובים סבירא להו שהיה חרם על זה, מ"מ אני בעניי דעתי שלא היה חרם על זה".

עד כאן כל הרשימה בשלימותה, לא הפלתי דבר.

והנה, התמיהה הראשונה העולה ומזדקרת, היכן "העשרות פוסקים" שהזכיר קודם לכן? אם הרשימה מונה רק תשעה שמות? אלא שלבנתיים יש ליישב, שאולי גם הכונה בתוספת מה שצויין לעיל (מס' 7) בשם המשנת יוסף "שהעתיק מכמה וכמה מחברים" שכולם כתבו דלא כחזו"א, וכן בתוספת מה שהובא עוד לעיל (מס' 9) בשם הרב זורגר "שגדולים וטובים סוברים שהיה חרם על זה", ואולי באמת לפי כל הנזכר שם ישנם אכן עשרות פוסקים. אולי.

ועכ"פ ניתן לומר שגם רשימה של תשעה גדולים בישראל חשובה ומכובדת דיה, ואפשר בהחלט לקרוא לזה 'להקה'. וא"כ לכאורה אכן אין מקום להלין על מה שכתב הילקו"י בשם המהרשד"ם, בשעה שגדולים וטובים עומדים לצידו, ודלא כהחזו"א (וארץ חיים).

אלא שכאשר נפניתי לבדוק ולברר בכל הספרים שציין במקורם, מצאתי עצמי במרכזה של תעלומה עלומה ונעלמה, שאיני יודע פשרה. שכן מלבד ציץ הקדש הידוע (מס' 2), וכן ר' יום טוב ישראל (מס' 3) והרב פישר (מס' 5) שאכן הבינו כך במהרשד"ם כדבריו, הרי ששאר השמות שהזכיר, או שאין בדבריהם שום קשר ולו מיקרי ביותר לענין, או שהם הודפים ודוחים הבנה זו מכל וכל, והם הרוב!

ואפרט: כל הקטע שהעתיק מפאת השולחן (מס' 5), לא נזכר בו כלל ועיקר, לא חרם, ולא מהרשד"ם, לא נידוי, ולא חכמי צפת, אלא רק מבואר שהעיקר לדינא כהב"י (שאין קדושת שביעית בפירות נכרי), אבל אין שום צל של שייכות לענין הנידון כאן, דהיינו בירור ההבנה בענין החרם שהזכיר המהרשד"ם.

וכמו כן מה שהזכיר בשם 'מחקרו' של הרב בצלאל לנדוי (מס' 6), המדובר הוא על מאמר שכתב לברר שהמנהג היה שלא לנהוג קדושת שביעית בפירות נכרי, ותו לא. ובכל דבריו שם, מתחילתם עד סופם, לא נזכר ולו ברמז הקלוש ביותר את החרם שהזכיר מהרשד"ם, ממש שום כלום!

ואילו שאר הספרים שהזכיר, דהיינו, אז נדברו (מס' 1), שו"ת משנת יוסף (מס' 7), הרב שלמה הבלין בקובץ ישורון (מס' 8), הרב זורגר בקונטרס אל תיראי אדמה (מס' 9), כולם פה אחד נמנו וגמרו בהחלטה גמורה וברורה, שהאמת בהבנת המהרשד"ם היא דוקא כהחזו"א, ודחו בשתי ידים את הבנת ציץ הקדש! יעו"ש בדבריהם בהרחבה ובבהירות.

גם לענין התמיהה דלעיל איה ה'עשרות פוסקים', וכתבתי אולי התעלומה תיפתר אחר העיון במשנת יוסף ("שהעתיק מכמה וכמה מחברים") ובדברי הרב זורגר ("שגדולים וטובים סבירא להו שהיה חרם על זה"), הרי לכשעייתי במשנ"י שם מצאתי שציין בזה ל . . . ציץ הקדש ואבן ישראל ותו לא! (וכאמור כותב לדחותם בשתי ידים). ולכשעיינתי בדברי הרב זורגר, ראיתי שכתב: "הנה הגם שגדולים וטובים ס"ל שהיה חרם ע"ז, ובמשנת יוסף העתיק מכמה מחברים בזה..." וא"כ הרי שהגענו שוב לאותו מקום.

לסיכום: מכל ציוניו של הילקו"י, מתברר שאך שנים בלבד התווספו לצידו של בעל ציץ הקדש בהבנת דברי המהרשד"ם, הרב יו"ט ישראל, והרב פישר באבן ישראל, ותו לא מידי. ושאר המקורות שציין, או שלא נדרשו לענין זה כלל ועיקר, או שדוחים בשתי ידיים ובדברים כדרבנות את ציץ הקדש ואבן ישראל!

היודע פשר דבר, יבוא ויבאר.

לאחר מכן דרש הרב יצחק יוסף בשיעורו מוצ"ש פרשת בראשית, שם חזר על הדברים, מצ"ב בתוספת הערות:

ציטוט: "אני כתבתי כמו ספר פאת השולחן, הוא כותב, דע הפי' במהרשד"ם שהחרם של מרן הב"י היה על לנהוג קדו"ש בפירות נכרים" (אינו בספר פאת השולחן).

ציטוט: "יש אחד קראו לו הרב בצלאל לנדוי, היה חוקר, אוהב לחקור דברים, הוא עשה מחקר ופורסם בזמנו לפני כמה שנים בעתון המודיע, מחקר ארוך עשה, והוא הוכיח בראיות אחרי ראיות שהחרם היה על לשמור קדו"ש בפירות שנמכרו לגוי" (אינו במאמרו של הרב בצלאל לנדוי).

ציטוט: "גם בספר משנת יוסף, ג"כ כותב ככה, זה הרב ליברמן, ת"ח גדול מאד היה, בקי בזרעים בצורה מיוחדת, הוא גם מפרש כמוני, שהפירוש של החרם בב"י היה על קדו"ש בפירות נכרים" (הרב ליברמן כותב שפירוש זה "מרפסן איגרי"!)

מצ"ב גם קטע מתוך תגובתו של הרב שלמה זלמן הבלין למה שציטט הילק"י בשמו.

הבלין.png
 
לענין נוסח חתימת ברכת על המחיה, דעת רוב הראשונים שהוא "על הארץ ועל המחיה", ולעומת זה כמה ראשונים סוברים שהוא "על הארץ ועל המחיה ועל הכלכלה". (יובא להלן).

עכ"פ בשום אחד מספרי הראשונים, ולא בבית יוסף, לא התברר הטעם למה דוקא נוסח זה ולא אחר (משתי הנוסחאות הנ"ל).

בספר יבי"א (ח"ח סי' י"א אות ל"א) כתב שגירסת הראשונים "על הארץ ועל המחיה": הרמב"ם, הרי"ף, הרא"ש, הראבי"ה, האו"ז, הרוקח, ספר הפרדס הגדול, סידור רש"י, פסקי רבי אליהו מלודריש, הסמ"ג, חידושי הרא"ה לברכות (מ"ד ע"א), ספר המאורות, המחזור ויטרי והתשב"ץ.

והביא בשם ספר חסד לאלפים הטעם לחתימה הנ"ל, ולא "על המחיה ועל הכלכלה", משום מה שאמרו בברכות (מ"ט ע"א) שאין חותמין בשתים.

אח"כ כתב, שהסידורים שהדפיסו בחתימה תוספת "ועל הכלכלה" לא צדקו בזה, שעשו מעשה נגד כל הראשונים, ובנוסח שיש בו פקפוק משום אין חותמין בשתים. ע"כ תוכ"ד.

והנה, מה שמנה לחידושי הרא"ה הנ"ל, תמוה, שכן מפורש כתב הרא"ה שם: "הילכך בפירות א"י ואפילו הבאים משם לכאן מסתברא דחתמינן על הארץ ועל פירותיה, ובחמשת המינין חתימינן על המחיה ועל הכלכלה".

גם מה שכתב שהחותמים בעל הכלכלה הוא נגד כל הראשונים, תמוה, שכן מלבד הרא"ה הנ"ל, כן הוא מפורש גם ברשב"א (ברכות מ"ד ע"א), ובטור (סי' ר"ח), ובר"ד אבודרהם (מהדו' ורטהיימר עמ' שכ"ט), ובספר פסקי תלמיד הרשב"א (ברכות סי' ל"ד), ובאגור (סי' רע"ח). וכן מוכח מתלמיד הרא"ש בעל צידה לדרך (מאמר א' כלל ד' פכ"ד) בזה"ל: "מי שאכל מזונות ושתה יין ואכל משבעת המינין, כוללם כולם בברכה אחת וכו' ומסיים בה בא"י על הארץ ועל המחיה ועל הכלכלה ועל הארץ ועל הפירות", עכ"ל. ופלא על בקיאותו של היבי"א שנעלם ממנו כל זה.

עכ"פ כאמור עד החסד לאלפים לא נזכר בשום מקום דנוסח "על המחיה ועל הכלכה" יש בו משום אין חותמין בשתים. (והנני להוסיף, שכן ראיתי גם בגינת ורדים הספרדי).

ואולם יש להודיע, כי כבר נמצאו ראיות רבות לסתור את ההסבר הנ"ל של החסד לאלפים (והגינת ורדים), ובשום אופן לא שייך לומר כי "על המחיה ועל הכלכלה" יש בו משום אין חותמין בשתים. (אם יהיה צורך אעלה הראיות בנפרד, בשביל לא להאריך פה יתר על המידה).

וצריך לומר כי מחלוקת הראשונים אם להוסיף "ועל הכלכלה" או לא, הוא רק ענין של ברירת נוסח מתוקן, שרוב הראשונים סוברים כי יש להעדיף נוסח קצר ונאה "על הארץ ועל המחיה", ושאר ראשונים סוברים כי נוסח ארוך ומבורר בתוספת "ועל הכלכלה" עדיף טפי (ויש עוד להאריך בביאור זה).

עכ"פ נחזור ונאמר כי בראשונים ובבית יוסף לא נזכר כלל וכלל שבתוספת "ועל הכלכלה" יש חשש (שהוא איסור מדינא דגמרא) של אין חותמין בשתים.

ואולם בעל ילקוט יוסף בספרו עין יצחק (מהדו' תשס"ט, ח"ב עמ' שצ"ז) הביא כי דעת רוב הראשונים לחתום על הארץ ועל המחיה (בלי ועל הכלכלה), והעתיק מהם הרבה לשונות, והקדים לבאר מדנפשיה כי בודאי יש בזה משום אין חותמין בשתים, כי על הכלכה "הוא ענין נוסף" כלשונו.

אלא שבהמשך דבריו (עמ' שצ"ח ד"ה ואנא) כתב: "דמי שגרס על הארץ ועל המחיה, היינו שאין להוסיף ועל הכלכלה, משום דאין חותמין בשנים, כי מחיה וכלכלה הם ב' דברים, וכפי שהסבירו להדיא כמה מן הראשונים הנ"ל". עכ"ל. אבל לא מיניה ולא מקצתיה, כי בכל דברי הראשונים שהעתיק (או ציין) שם, לא נזכר כלל ועיקר כי מחיה וכלכלה הם ב' דברים, ואף אחד לא הזכיר סברא זו דאין חותמין בשנים גבי תיבות ועל הכלכלה שבחתימה. (גם לפני זה מנה להרא"ה בין החותמים על הארץ ועל המחיה, דבר שכבר התברר כלא נכון וכנ"ל, ובודאי נמשך במרוצה אחר דברי היבי"א מבלי לבדוק מאומה).

ואחרון הכביד, מה שכתב עוד שם (עמ' ת' ד"ה ואנא): "ומצינו לכמה ראשונים שביארו כן להדיא, כמו שכתבו הסמ"ג והמרדכי והרוקח והריקאנטי, וכן מבואר להדיא בדברי מרן הב"י, שיש בדבר משום אין חותמין בשתים". אולם שוב ושוב נחזור ונאמר – ל ה ד " ם !
____________________

רק דבר אחד יש להבהיר: שהנה בתוך דבריו שם (עמ' שצ"ז) כתב בזה"ל: "וכן כתב בספר הרוקח (הלכות סעודה סי' ש"מ): בא"י על הארץ ועל המחיה. אין חותמין בשתים. והא דמברכין מקדש השבת ישראל וראשי חדשים, קודשא בריך הוא מקדש לשבת וישראל לראשי חדשים, ובכל אחד כתיב קדוש, ע"כ".

מכאן יאמר האומר כי לפחות ברוקח מבואר הדבר שיש לחתום רק על הארץ ועל המחיה (בלי ועל הכלכלה), משום אין חותמין בשתים.

אולם הבה נעתיק דברי הרוקח במושלם, וזה לשונו:

"מהו להזכיר בה מעין המאורע, אמר רבי אבא ב"ר זבינא רבי זעירא הוה מזכיר מעין המאורע. וכן אני עושה כשאני הקטן אוכל בשבת בלא לחם ומברך מעין שלש, על המחיה ועל הכלכלה, עד ובנה עיר מקדשך במהרה בימינו, רצה והחליצנו ה' אלקינו וכו', כי אתה הוא בעל הישועות ובעל הנחמות טוב ומטיב לכל, בא"י על הארץ ועל המחיה. אין חותמין בשתים, והא דמברכין מקדש השבת ישראל וראשי חדשים, קודשא בריך הוא מקדש לשבת, וישראל לראשי חדשים, ובכל אחד כתיב קדוש". עכ"ל הרוקח.

והנה הוא לא דיבר כלל מענין חתימת על המחיה ועל הכלכלה, וכל דבריו מורים כי יש כאן שתי הלכות נפרדות, האחת דין הוספת מעין המאורע בברכת מעין ג', השניה הא דאין חותמין בשתים לא קאי אברכת מקדש השבת וישראל וכו'. והטעם שראה לנכון לצרף הלכה זו כאן, לפי שבשתי סוגיות במסכת ברכות, דף מ"ד ע"א, ודף מ"ט ע"א, הזכירה הגמרא עניני ברכת מעין ג', ובד בבד זכרה ג"כ דברכת מקדש ישראל וכו' אין בה משום אין חותמין בשתים, יעו"ש בשתי הסוגיות ההקשר בין הענינים. ועל כן ראה גם הרוקח לצרפה כאן. ומצוי הרבה בספרו צירופי הלכות שלא מן הענין העיקרי, וכמו שכתוב בהקדמת המו"ל שם בזה"ל: "עוד צריך הקורא לדעת שבספר זה אין סדר למשנה, כי רבינו זי"ע לא ידענו דרכו, ובהרבה מקומות יכניס דינים מלוקטים אשר לכאורה אין עיקרם לכאן", עכ"ל. ובנידון דידן כאמור הדבר מובן היטב, שאגב המוזכר בסוגיות עשה כן. אבל אין שום קשר בדבריו בין דין של אין חותמין בשתים לחתימת מעין שלש, רק צירוף שתי הלכות נפרדות כדרכו, אך בעל עין יצחק חיבר סיפא דהלכה א' עם רישא דהלכה ב', ויצא מה שיצא...
 
בענין התותים אמר הרב יצחק יוסף (בדרשתו):

"פה יצא ספר על הלכות תולעים, הרב ויא, אשריו ואשרי חלקו. הוא זיכה את הרבים, העלה את המודעות להזהר בתולעים, מצוין.

אבל תדעו, לא כל מה שכותב זה נכון מבחינה הלכתית. הוא אוסר לאכול תאנים, הוא אוסר לאכול תותים, הוא אוסר לאכול גרעינים שחורים, הוא אוסר לאכול תירס, אני לא יודע מה הוא מתיר, הכל אסור אסור אסור...

למה? מצוי שמה תולעים!

מי שלא יודע הלכה, בבקשה. שלא יאכל. בעיה שלו.

מי שיודע הלכה, יודע שלפי הלכה רק אם יש מיעוט המצוי, קרוב למחצה או שליש, אז צריך בדיקה. הא לאו הכי לא צריך בדיקה

פה זה מיעוט המצוי? תבדוק!

אני מעיד: מרן האבא [הגר"ע יוסף] זצ"ל, היינו יושבים אצלו עד השנים האחרונות בליל ט"ו בשבט, אוכלים קצת פירות, דברי תורה והולכים. הוא היה בעצמו פותח את התאנים, בודק אותם טוב בעינים של שבת, בודק - 'קח, תאכל', נותן לזה: 'וכיפר בעדו ובעד ביתו', נותן לזה, נותן לזה, נותן לזה, היינו אוכלים ובודקים אותם טוב.

התותים, חותכים את הראש, פותחים אותם לשניים, בודקים, מסתכלים יפה ואוכלים.

כותב [הרב ויא] בספר הזה, גרעיני חמניות - הוא פעם מצא שם תולעת, הוא הגדיל אותה הרבה, ו... יש תולעים בגרעיני חמניות... צריך לפתוח אחד אחד כשאוכלים גרעינים. אחד אחד לפתוח לבדוק, איזה ביטול תורה זה... אבל כך הוא כותב.

רבותי, לפי ההלכה הוא לא צודק. למה הוא לא צודק? כי זה לא מיעוט המצוי! כמה יש תולעים בגרעיני חמניות? אחד במאה? כמה יש? הוא לא צודק! אז כל הכבוד לו שהוא הזהיר את הציבור מתולעים, לזכותו יאמר, אבל צריך לדעת שלא הכל אסור.

תירס, היינו פעם עם התלמידים שלנו בקעמפ. היינו בחיספין, ועלינו לאיזה מקום שאני לא יודע איפה זה, כל התלמידים נמצאים איתי. היה שמה אחד מוכר תירס, 'עלה עשן באפו'. אמרו לי התלמידים, 'הרב, קנה לנו תירס'. בסדר, קניתי להם. קם איזה אחד, 'הרב: יש תולעים בתירס'. אוי ואבוי... הסתכלתי, ראיתי שהתירס טרי, זה לא 'אבד עליו הקלח'. אמרתי להם, 'רבותי, מי שימצא תולעת אחת, על כל תולעת יקבל דולר!' ישבו וחיפשו, רצו לקבל [דולר], אפילו אחד לא מצאו! כל התלמידים בישיבה, מאה בחורים, כולם חיפשו בנרות את התולעת ולא מצאו!

והוא כותב אסור לאכול תירס... למה אסור לאכול תירס? מה, לא אכלנו תירס? צריך לבדוק? תבדוק! תראה משהו שחור, תוציא אותו!

אבל 'סגר עליהם המדבר'? הכל אסור?"

על זה הגיב הרב ויא (בשיחת טלפון):

"זה מזעזע. אני לא יודע מיהו, וכבודו במקומו מונח, אבל כנראה שהוא לא הסתכל בספרים שלי. תסתכל בספרים ותראה על מוצר אחד שאני כותב שלא לאכול! אנחנו נותנים פתרונות, את מה צריך לבדוק, ונותנים שיטות לבדיקה, לא כתבנו לא על תאנים, ולא על תות שדה, ולא על תירס שאסור לאכול.

למעשה, בתירס 90% מהקלחים נגועים, אם לא יותר. עשינו הרבה הרבה בדיקות, ניסינו לגדל תירס מיוחד, ולא הצליח, עכשיו מנסים בחוץ לארץ לעשות איזה משהו, בינתיים עוד לא, גם עוד לא הצליח, אז להגיד דבר כזה?

בדקנו בכל מיני ארצות, לצערינו, התירס נגוע ב-90%! עם כל זה אנחנו נותנים שיטה, איך לבדוק ואיך לנקות. אבל להגיד ככה שאמרנו שלא לאכול, זה סתם שקר, איך אפשר להגיד את זה.

תות שדה אני לא אומר לא לאכול, אני נותן שיטות איך לבדוק אותם.

[לגבי] מה שהוא אמר על הריב"ש, מיעוט המצוי כמה זה? אז יש שיטה ידועה זה של ה'משכנות יעקב': שזה 10%. הרב וואזנר דן על זה ודוחה את כל הראיות שלו. אז יש כאלה אומרים שאנחנו הולכים לפי ה'משכנות יעקב', כך גם הרב שלמה זלמן אוירבך סבר. אבל כל שאר הפוסקים בימינו לא סוברים ככה: לפי דעת הרב אלישיב אפילו 3%, הרב וואזנר אמר לי אפילו 1%. רבי ניסים [קרליץ] אמר לי 3-4%.

אז יש את שיטת הריב"ש, אני מביא אותו (אני הראשון שמביא אותו), שמיעוט המצוי זה קרוב למחצה.

זו שיטה מאוד תמוהה, שמיעוט המצוי זה 49%, ומוחזק לנגוע זה 50%, זה משונה. בכל אופן אף אחד לא ציטט אותו, אני הראשון שמביא אותו. ופתאום עשו שספרדים פוסקים לפי ה'משכנות יעקב' דהיינו שדבר שלא נגוע עד 49% לא צריך לבדוק את זה, זה צחוק... לא נהגו כך בעם ישראל אף פעם! באף מוצא! [לומר] שצריך שיהיה ב-50% בפירות נגיעות כדי שיהיה חייב בדיקה, אין כמעט מוצרים כאלו.

בגרעינים, המצב שפעם היה הרבה יותר נגוע, והיום פחות, אבל אין שקית בלי כמה נגועים. עכשיו, השאלה מה זה נקרא מיעוט המצוי, אם אנחנו הולכים לפי גרעינים, או לפי אריזות, [ואת] זה אני אומר גם בכשרות של החסה, שאני בודק לפי עלים של חסה, [אלא] לפי ראשים של חסה, ובשקית אורז, אני לא הולך לפי גרגירי אורז, אלא לפי שקיות, בכמה שקיות יש.

והרב אלישיב וכולם הסכימו עם זה, גם הייתי הרבה בקשר עם הרב בן ציון אבא שאול.

אז בגרעינים, שאין שקית בלי כמה נגועים, זה מחייב לבדוק את השקית. [יתכן ש]הבנאדם יבדוק 30 גרעינים והוא לא ימצא, אבל בסוף אם הוא יבדוק את כל השקית הוא ימצא, לכן זה מחייב בדיקה.

[לגבי ביטול תורה], ביטול תורה זה גם למלוח עופות, אפשר לאכול עופות עם הדם... כל דבר נגיד ביטול תורה? מה הקשר בין ביטול תורה לחיוב בדיקה?"
 
הערה נוספת, בשיעורו של הרב יצחק אמר כך:

"ואשה שאומרת, אם לא תתיר לי ללכת עם מכנסיים אלך עם מיני, וכי נתחיל למדוד מה יותר חמור, זה אסור וזה אסור! נמצא שאין רשות לאף חכם להתיר איסור קל כדי שלא יעברו על איסור חמור"

למינים.png

ויעויין בשו"ת יביע אומר חלק ו - יורה דעה סימן יד:

"ומכל מקום מודה אני שאין להתיר כאן לכתחלה לבישת מכנסים אלה לבנות, כי בגדי שחץ הן, ומעוררות תשומת לב מיוחדת לרואיהן יותר מאשר שמלה או חצאית רגילה, ומביאות לידי הרהורים רעים. ואין לבנות ישראל הכשרות ללכת בהן כלל. ובפרט במכנסים המהודקות ממש על הגוף שגורמות הסתכלות והרהורים רעים ביתר שאת. וכן העלה בשו"ת ישכיל עבדי שם, שעכ"פ יש לאסור לבישת המכנסים האלה לנשים, שהוא מלבוש פרוע ופרוץ ומביא לידי הרהור וניאוף, בפרט בזה"ז שאין גדר ומחיצה בין הבחורים לבחורות ועלול הדבר להביא לידי ניאוף וזימה. ע"ש. (והניף ידו שנית בשו"ת ישכיל עבדי ח"ו חאה"ע סי' נד ע"ש) ומכל מקום אם אין הבנות שומעות לקול הורים ומורים להמנע מלבישת חצאיות קצרות ביותר, והולכות בשוק וירך מגולות, שהיא פריצות יתירה, יש לבחור הרע במיעוטו, ולהורות להן כהוראת שעה ללבוש מכנסים, ודמי למ"ש בסוטה (מח), זמרי גברי ועני נשי פריצותא, זמרי נשי ועני גברי כאש בנעורת, למאי נפקא מינה לבטולי הא מקמי הא ופירש רש"י, שאם אין שומעים לנו לבטל שניהם נקדים לבטל את זה שהוא כאש בנעורת שהיא פריצות יותר גדולה. ע"ש. ובפ"ק דע"ז (טז), של בית רבי היו מקריבין שור של פטם ביום אידם, חיסר ארבע ריבבן שאין מקריבין אותו חי אלא שחוט, חיסר ארבע ריבבן שאין מקריבין אותו כל עיקר. ע"ש. ובס' חסידים (סי' קעו), מעשה באחד ששאל אם יצרו מתגבר עליו וירא פן יחטא לשכב עם אשה נדה, אם יכול להוציא זרעו כדי שלא יחטא, והשיבו לו שאם א"א מוטב שיוציא שכבת זרע ולא יחטא באשה, אבל צריך כפרה. ע"כ. ובתשו' הרשב"א ח"ה (סי' רלח) שבכדי להסיר המכשלה מן העם צריך החכם לעלות מן החמורה אל הקלה ואין נוטלין כל החבלה /החבילה/ ביחד, ואחר כוונת הלב הדברים אמורים, וכמ"ש (נזיר כג:) גדולה עבירה לשמה ממצוה שלא לשמה. וכן בפ"ק דע"ז (טז) אמרו של בית רבי היו מקריבין וכו', ומסקינן דרבי למיעקר מילתא קא אתי, ועקר אותה פורתא פורתא. ולכן יעלים עין מן הקלות ולא יכנס במחלוקת וכו'. ע"ש. וע' בפרש"י מ"ק (יז) אם רואה אדם שיצרו מתגבר עליו ילבש שחורים וילך למקום שאין מכירין אותו ויעשה מה שלבו חפץ. ופרש"י, ואמר לנו רבינו בשם רב האי גאון, דר"ל דודאי כיון שלבוש שחורים וכו' ערב אני בדבר שיכנע יצרו ולא יחפוץ עוד בעבירה. וכ"כ התוס' שם בשם הר"ח. אבל התוס' (חגיגה טז) דחו פי' הר"ח בזה, וכתבו שהדברים כפשטן שמוטב לו שיעשה חפצו בסתר ולא בפרהסיה משום חילול ה', וכדמוכח בסוגיא שם. ע"ש. וע' בשו"ת חיים שאל ח"א (סי' ו) שהסתמך בנידונו על ההיא דסוטה (מח) הנ"ל. (וע"ע בשו"ת מהר"ש ענגיל ח"ז (סי' קלח). ובשו"ת משיב דבר (חיו"ד סי' מד). ע"ש. ודו"ק). והכא נמי דטבא להו עבדינן להו, ואין לדחות אבן אחר הנופל, ושמאל דוחה וימין מקרבת.

(ח) מסקנא דדינא, איסור גמור לבנות ישראל ללכת בחצאיות קצרות או שמלות קצרות (הנקראות מיני, למינים ולמלשינים אל תהי תקוה), ואיסור זה יש בו גם לאו מן התורה, שנא' ובחקותיהם לא תלכו. וכן אין להתיר לכתחלה לבנות ישראל ללבוש מכנסים, משום שהן בגדי שחץ ופריצות. ובנות הלובשות חצאיות קצרות או שמלות קצרות למעלה מן הברך, צריך להשתדל להשפיע עליהן בדרכי נועם ללבוש חצאיות או שמלות צנועות, באופן שמכסות את הברכים גם בעת ישיבתן. ובמקום שלא ישמעו לנו הבנות ללבוש חצאיות או שמלות המכסות את הברכים, יש להעדיף מכנסים על חצאיות ושמלות קצרות, עד שיוכלו להשפיע עליהן ללבוש בגדי צניעות ככל בנות ישראל הכשרות והנלע"ד כתבתי. בכבוד רב עובדיה יוסף ס"ט.

והנה דברים שאמרה בתו של הרב עובדיה, עדינה בר שלום:

"יש לי קרובת משפחה, בת דודה, שבצעירותה נהגה ללבוש חצאית מיני. אביה כמעט וגירש אותה מהבית, אבל הרב הרגיע אותו בדברי נועם וכתב במיוחד פסק הלכה שקובע שעדיף ללכת עם מכנסיים על-פני חצאית מיני, כדי שהאחיינית תעבור ללבוש מכנסיים".
 
הערה נוספת, בשיעורו של הרב יצחק אמר כך:

"ואשה שאומרת, אם לא תתיר לי ללכת עם מכנסיים אלך עם מיני, וכי נתחיל למדוד מה יותר חמור, זה אסור וזה אסור! נמצא שאין רשות לאף חכם להתיר איסור קל כדי שלא יעברו על איסור חמור"

הצג קובץ מצורף 4670

ויעויין בשו"ת יביע אומר חלק ו - יורה דעה סימן יד:

"ומכל מקום מודה אני שאין להתיר כאן לכתחלה לבישת מכנסים אלה לבנות, כי בגדי שחץ הן, ומעוררות תשומת לב מיוחדת לרואיהן יותר מאשר שמלה או חצאית רגילה, ומביאות לידי הרהורים רעים. ואין לבנות ישראל הכשרות ללכת בהן כלל. ובפרט במכנסים המהודקות ממש על הגוף שגורמות הסתכלות והרהורים רעים ביתר שאת. וכן העלה בשו"ת ישכיל עבדי שם, שעכ"פ יש לאסור לבישת המכנסים האלה לנשים, שהוא מלבוש פרוע ופרוץ ומביא לידי הרהור וניאוף, בפרט בזה"ז שאין גדר ומחיצה בין הבחורים לבחורות ועלול הדבר להביא לידי ניאוף וזימה. ע"ש. (והניף ידו שנית בשו"ת ישכיל עבדי ח"ו חאה"ע סי' נד ע"ש) ומכל מקום אם אין הבנות שומעות לקול הורים ומורים להמנע מלבישת חצאיות קצרות ביותר, והולכות בשוק וירך מגולות, שהיא פריצות יתירה, יש לבחור הרע במיעוטו, ולהורות להן כהוראת שעה ללבוש מכנסים, ודמי למ"ש בסוטה (מח), זמרי גברי ועני נשי פריצותא, זמרי נשי ועני גברי כאש בנעורת, למאי נפקא מינה לבטולי הא מקמי הא ופירש רש"י, שאם אין שומעים לנו לבטל שניהם נקדים לבטל את זה שהוא כאש בנעורת שהיא פריצות יותר גדולה. ע"ש. ובפ"ק דע"ז (טז), של בית רבי היו מקריבין שור של פטם ביום אידם, חיסר ארבע ריבבן שאין מקריבין אותו חי אלא שחוט, חיסר ארבע ריבבן שאין מקריבין אותו כל עיקר. ע"ש. ובס' חסידים (סי' קעו), מעשה באחד ששאל אם יצרו מתגבר עליו וירא פן יחטא לשכב עם אשה נדה, אם יכול להוציא זרעו כדי שלא יחטא, והשיבו לו שאם א"א מוטב שיוציא שכבת זרע ולא יחטא באשה, אבל צריך כפרה. ע"כ. ובתשו' הרשב"א ח"ה (סי' רלח) שבכדי להסיר המכשלה מן העם צריך החכם לעלות מן החמורה אל הקלה ואין נוטלין כל החבלה /החבילה/ ביחד, ואחר כוונת הלב הדברים אמורים, וכמ"ש (נזיר כג:) גדולה עבירה לשמה ממצוה שלא לשמה. וכן בפ"ק דע"ז (טז) אמרו של בית רבי היו מקריבין וכו', ומסקינן דרבי למיעקר מילתא קא אתי, ועקר אותה פורתא פורתא. ולכן יעלים עין מן הקלות ולא יכנס במחלוקת וכו'. ע"ש. וע' בפרש"י מ"ק (יז) אם רואה אדם שיצרו מתגבר עליו ילבש שחורים וילך למקום שאין מכירין אותו ויעשה מה שלבו חפץ. ופרש"י, ואמר לנו רבינו בשם רב האי גאון, דר"ל דודאי כיון שלבוש שחורים וכו' ערב אני בדבר שיכנע יצרו ולא יחפוץ עוד בעבירה. וכ"כ התוס' שם בשם הר"ח. אבל התוס' (חגיגה טז) דחו פי' הר"ח בזה, וכתבו שהדברים כפשטן שמוטב לו שיעשה חפצו בסתר ולא בפרהסיה משום חילול ה', וכדמוכח בסוגיא שם. ע"ש. וע' בשו"ת חיים שאל ח"א (סי' ו) שהסתמך בנידונו על ההיא דסוטה (מח) הנ"ל. (וע"ע בשו"ת מהר"ש ענגיל ח"ז (סי' קלח). ובשו"ת משיב דבר (חיו"ד סי' מד). ע"ש. ודו"ק). והכא נמי דטבא להו עבדינן להו, ואין לדחות אבן אחר הנופל, ושמאל דוחה וימין מקרבת.

(ח) מסקנא דדינא, איסור גמור לבנות ישראל ללכת בחצאיות קצרות או שמלות קצרות (הנקראות מיני, למינים ולמלשינים אל תהי תקוה), ואיסור זה יש בו גם לאו מן התורה, שנא' ובחקותיהם לא תלכו. וכן אין להתיר לכתחלה לבנות ישראל ללבוש מכנסים, משום שהן בגדי שחץ ופריצות. ובנות הלובשות חצאיות קצרות או שמלות קצרות למעלה מן הברך, צריך להשתדל להשפיע עליהן בדרכי נועם ללבוש חצאיות או שמלות צנועות, באופן שמכסות את הברכים גם בעת ישיבתן. ובמקום שלא ישמעו לנו הבנות ללבוש חצאיות או שמלות המכסות את הברכים, יש להעדיף מכנסים על חצאיות ושמלות קצרות, עד שיוכלו להשפיע עליהן ללבוש בגדי צניעות ככל בנות ישראל הכשרות והנלע"ד כתבתי. בכבוד רב עובדיה יוסף ס"ט.

והנה דברים שאמרה בתו של הרב עובדיה, עדינה בר שלום:

"יש לי קרובת משפחה, בת דודה, שבצעירותה נהגה ללבוש חצאית מיני. אביה כמעט וגירש אותה מהבית, אבל הרב הרגיע אותו בדברי נועם וכתב במיוחד פסק הלכה שקובע שעדיף ללכת עם מכנסיים על-פני חצאית מיני, כדי שהאחיינית תעבור ללבוש מכנסיים".
בזמנו פרסמו בעיתון שהרב עובדיה מתיר מכנסיים.
 
ועוד הערה: בענין לא תחנם, אע"פ שגירסת הרמב"ם מכת"י ועוד כמה מקומות מבואר שצריך דוקא גר תושב, ובדפוס נשמט, וזה ברור שהוא מפני בצנזור, ואם מקבלים את הגירסא הנדפסת יקשה לנו דברי הרמב"ם אהדדי, עכ"ז כתב בילקוט יוסף שידוע מש"כ החזו"א על כת"י שאין לסמוך עליהם...... ותמוה, שפשוט שלא לזה כיון החזו"א, וגם כל דרכם של היביע אומר וילק"י תמיד סומכים על ראשונים חדשים, דלא כחזו"א.
 
והנה, מה שמנה לחידושי הרא"ה הנ"ל, תמוה, שכן מפורש כתב הרא"ה שם: "הילכך בפירות א"י ואפילו הבאים משם לכאן מסתברא דחתמינן על הארץ ועל פירותיה, ובחמשת המינין חתימינן על המחיה ועל הכלכלה".
תיקן זאת בהליכו"ע, וכתב "ועיין בחידושי הרא"ה".
 
בענין שביעית ...​
אעתיק גם את תגובת א' החו"ר דהתם:​


והנה, התמיהה הראשונה העולה ומזדקרת, היכן "העשרות פוסקים" שהזכיר קודם לכן? אם הרשימה מונה רק תשעה שמות?​
העשרות פוסקים הם לגבי שאר הנידונים במכתב זה, ולא לגבי פירות נכרים ספציפית [ואכן, בהמשך דבריו לא הזכיר כלל "עשרות פוסקים"]​


כשעייתי במשנ"י שם מצאתי שציין בזה ל . . . ציץ הקדש ואבן ישראל ותו לא!​
השמיט מה שהביא המשנ"י מ"הגאון רבי משה נחמיה כהניו ז"ל בספרו שנת השבע", שכותב ששמע "מגדול אחד שיש לו בקבלה מגדולים בדור שלפנינו" שהחרם של הב"י קאי גם על הנוהג קדושת שביעית [אם כי בעל שנת השבע חולק עליהם]​
ציטוט: "גם בספר משנת יוסף, ג"כ כותב ככה, זה הרב ליברמן, ת"ח גדול מאד היה, בקי בזרעים בצורה מיוחדת, הוא גם מפרש כמוני, שהפירוש של החרם בב"י היה על קדו"ש בפירות נכרים" (הרב ליברמן כותב שפירוש זה "מרפסן איגרי"!)
כנר' שנתכוון לדברי המשנת יוסף בסוף דבריו שכתב: "והנה הגם שנתבאר כי ... לא נזכר בנידוי שאסור לשמור על קדו"ש בפירות נכרים. - מ"מ אכתי צ"ע שהרי חיוב הפרשת תרו"מ, היא תוצאה ממה שאין קדו"ש בפירות נכרים, וא"כ שמא כשגזרו לחייב לעשר, נכלל בזה גם שלא לנהוג קדו"ש. - ומנא אמינא לה, מהנידוי שלא לעשר פירות נכרים בשאר שנים שנגמר מלאכתם ע"י נכרים, אשר מבוארים בכס"מ כמה טעמים ... ורבינו בצלאל אשכנזי מוסיף טעמים ... והמבי"ט יהיב טעמא ... - ולכאורה טעמים אלה שייכים גם בנדון דידן במי שירצה להתמיר בקדו"ש בפירות נכרים בירושלים שנוהגים להקל. --- מ"מ לא מפני שאנו מדמים נעשה מעשה. ודי לנו בנידוי של חכמי צפת, וחס לנו להוסיף עליו אפילו רק חומרא בעלמא".​
מצ"ב גם קטע מתוך תגובתו של הרב שלמה זלמן הבלין למה שציטט הילק"י בשמו.​
גם הרב הבלין אינו חולק אלא לגבי הבנת דברי המהרשד"ם, אבל לגבי גוף הענין אם היה חרם או לא, כתב להדיא במאמר בישורון (כרך י"ד עמ' תתרנ"ב): ש"מסתבר שאכן היה החרם גם על כך, כפי שכתב במפורש מרן הב"י בתשובתו שבספר שו"ת אבקת רוכל שבשנת של"ד היה החרם והנידוי גם בעניין זה"​
"וכן הוכיח הגאון ר' משה זאב זורגר בקונטרס אל תראי אדמה (פרק י)...​
גם הגרמ"ז זארגער כתב שאין ראיה מהמהרשד"ם, ועם זה כתב:
"אין להחמיר בזה בפרהסיא, להרוס מנהג רבנן קדישי שלא חששו לזה כלל, ולדעת רבינו בצלאל אשכנזי, קרוב שחייב נידוי כמבזה ת"ח וקרוב למבזה דעת רבותינו חכמי צפת שמימיהם אנו שותים, ויש לחוש אם הוא עובר על לא תתגודדו, אפילו הם קהל בפני עצמם כל שחושש בפרהסיא מדינא, והמחמיר לעצמו בצינעה, אם הורגל בפרישות בשאר דברים, או הוא מתלמידי האוסרים תע"ב, אבל בלאו הכי נקרא הדיוט, אבל כ"ז שמתירים ליחידים להחמיר הוא רק בצינעא, מה שאין כן בפרהסיא אסור, ובמקום שיש לחוש שיקבעו כן הלכה אסור, וכן יש לאסור משום מחלוקת, וז"ב לדינא".​
ועוד כתב שם (בפי"ז) שגדולים וטובים סבירא להו שהיה חרם על זה, מ"מ אני בעניי דעתי שלא היה חרם על זה".​
שם אכן כתב בדיוק מה שהעתיק ממנו הילקו"י:
1747192266737.png

ואולי כדאי גם להעתיק קצת מלשונותיו בהמשך דבריו: "הגם שלעיקר מטרתינו להוכיח שאסור לשנות המנהג, היה רצוי מאוד להוכיח שהיה חרם, ואינו מהקושי כמ"ש המעיין ... רק ממה שחשבו בדורות הקודמים שהיה חרם אין לך ראיה גדולה מזה האיך נשתרש ההיתר, אבל נראה ברור שלא היה צריך להחרים על זה..." יעו"ש.​
 
ואגב, באשכול הנ"ל בפורום אוצה"ח הביאו לשון הראי"ה קוק (אגרות הראיה ח"א סוס"י תפ"ט): "הרי הם נחשבים פירות של נכרים, ויש לחוש לאיסור שאסרו גאוני הדור בימי הב"י, שלא להחמיר בפירות של נכרי בקדושת שביעית".
גם בספר מנחת ירושלים (עמ' רצ"ג) כתב ששמע מבאי ביתו של מרן הגרי"ז מבריסק שחשש לחרם של הב"י וקנה רק מחו"ל או משישית כמו שמבואר בציץ הקודש שם דבכהאי גוונא לא החרימו​
 
והנה, מה שמנה לחידושי הרא"ה הנ"ל, תמוה, שכן מפורש כתב הרא"ה שם: "הילכך בפירות א"י ואפילו הבאים משם לכאן מסתברא דחתמינן על הארץ ועל פירותיה, ובחמשת המינין חתימינן על המחיה ועל הכלכלה".
תיקן זאת בהליכו"ע, וכתב "ועיין בחידושי הרא"ה".
יש סתירה בדברי הרא"ה [והעיר על זה המהדיר בהערה] -
626138_191.jpg
 
יש סתירה בדברי הרא"ה
יישוב 'הסתירה' הוא פשוט.
נוסח 'הגמ' הוא רק על המחיה בלי כלכלה.
נוסח ספרד וקטלוניא היה עם 'על הכלכלה'. יש הרבה פעמים שמוסיפים בסידורים על הגמ'. אם אין בזה בעיה - אין איסור להוסיף.
חכמי ספרד ראו והבינו שאין בזה בעיה, לא של חתימה בשתים ולא של משהו אחר.
אין שום ראיה משאר החכמים שיש בזה בעיה של חתימה בשתים.
מי שרוצה לחלוק על חכמי ספרד ב700 שנה האחרונות - שיחלוק.
 
[לגבי] מה שהוא אמר על הריב"ש, מיעוט המצוי כמה זה? אז יש שיטה ידועה זה של ה'משכנות יעקב': שזה 10%. הרב וואזנר דן על זה ודוחה את כל הראיות שלו. אז יש כאלה אומרים שאנחנו הולכים לפי ה'משכנות יעקב', כך גם הרב שלמה זלמן אוירבך סבר. אבל כל שאר הפוסקים בימינו לא סוברים ככה: לפי דעת הרב אלישיב אפילו 3%, הרב וואזנר אמר לי אפילו 1%. רבי ניסים [קרליץ] אמר לי 3-4%.

אז יש את שיטת הריב"ש, אני מביא אותו (אני הראשון שמביא אותו), שמיעוט המצוי זה קרוב למחצה.

זו שיטה מאוד תמוהה, שמיעוט המצוי זה 49%, ומוחזק לנגוע זה 50%, זה משונה. בכל אופן אף אחד לא ציטט אותו, אני הראשון שמביא אותו. ופתאום עשו שספרדים פוסקים לפי ה'משכנות יעקב' דהיינו שדבר שלא נגוע עד 49% לא צריך לבדוק את זה, זה צחוק... לא נהגו כך בעם ישראל אף פעם! באף מוצא! [לומר] שצריך שיהיה ב-50% בפירות נגיעות כדי שיהיה חייב בדיקה, אין כמעט מוצרים כאלו.
תמוה לדחות דברי הריב"ש בטענה ש"זה מאד תמוהה" [מה בדיוק תמוה?], וידוע לשון הב"י נגד מי שרצה לחלוק על הריב"ש
בגרעינים, המצב שפעם היה הרבה יותר נגוע, והיום פחות, אבל אין שקית בלי כמה נגועים. עכשיו, השאלה מה זה נקרא מיעוט המצוי, אם אנחנו הולכים לפי גרעינים, או לפי אריזות, [ואת] זה אני אומר גם בכשרות של החסה, שאני בודק לפי עלים של חסה, [אלא] לפי ראשים של חסה, ובשקית אורז, אני לא הולך לפי גרגירי אורז, אלא לפי שקיות, בכמה שקיות יש.

והרב אלישיב וכולם הסכימו עם זה, גם הייתי הרבה בקשר עם הרב בן ציון אבא שאול.
זה מחלוקת גדולה בין חכמי זמנינו, ודלא כמו שהרב ויא מציג ש"כולם הסכימו עם זה"
 
תמוה לדחות דברי הריב"ש בטענה ש"זה מאד תמוהה" [מה בדיוק תמוה?], וידוע לשון הב"י נגד מי שרצה לחלוק על הריב"ש
באמת תמוה לדחות דברי הריב"ש.
ובפרט שרוב הפוסקים האשכנזים שהזכירו שיעור מיעוט המצוי בכלל לא דנו בדבריו ולא הזכירו אותו.
- ובכל מקרה השיעור הכי פחות שנגיד שהוא "קרוב למחצה" זה לא פחות מ33% (כי אם פחות מכך היה נוקט קרוב לשליש)
וכן מרן זצוק"ל היה מורה ששיעור מיעוט המצוי הוא לכל הפחות שלושים אחוז.
 
ילקוט יוסף שבת ב הוספות - הערות סימן שח - מדיני מוקצה אות יא
וכאן המקום להעיר על הספר הנ"ל [לוח המוקצה], שחבל מאד שאינו מרבה לעיין גם בספרי הפוסקים הספרדים, כמו ספרי מרן החיד"א, מאמר מרדכי, חקרי לב, ספרי מהר"ח פלאג'י, רב פעלים, יבי"א, ועוד, והרי תורה אמת כתיב בה, ותורה אחת לנו. ותורה נקנית בחבורה ובדיבוק חברים, וכיום שימוש תלמידי חכמים שאמרו חז"ל, היינו העיון בדברי הפוסקים. וכמ"ש הגאון החזון איש בספר אמונה ובטחון (פרק ג') בשם הגאון רבי ישראל מסלנט זצ"ל, דשימוש תלמידי חכמים עכשיו היינו המשא ומתן העיוני העמוק של הפוסקים המסור בידינו במסורה מאנשי כנסת הגדולה. ע"ש. ובכמה דברים אילו היו כמה ממחברי זמנינו זריזים ונשכרים לפתוח גם ספרי הפוסקים הספרדים, היו מגיעים למסקנא אחרת. ע"כ.

אולם בילקוט יוסף החדש סי' שי"ד לגבי עוגה שיש עליה אותיות כתב דמה לי ספרדים מה לי אשכנזים ואין כאן דעת מרן השו"ע עי"ש, ולכן אפילו כנגד 15 פוסקים ספרדים שהחמירו - אפשר להקל, וצ"ע.

1747294175780.png
 
בילקוט יוסף שבת החדש עמ' שפ"ח כתב

1747294490196.png


ודבריו צע"ג, שהמעיין בספר הלכה ברורה סי' שי"ח בירור הלכה אות ק"ח יראה שהביא את כל הסברות ודן בהם באורך ולא נעלם ממנו כלום.

והיותר פלא מה שכתב שהוא 'חלק על מרן האבא', ואי אפשר לחלוק כ"כ הרבה וכו', ואלו דברים שלא ראויים להכתב כלל, דז"ל ההלכה ברורה בירור הלכה סימן שיח סעיף קח
והנה מספר פעמים נשאתי ונתתי עם אאמו"ר זצוק"ל בנידון זה, ושמעתי מפיו שאין כוונתו לסתם רוב ומיעוט, ואם הוא רוטב לח וצלול שאין לו שייכות אל הרוב, וכגון מרק שיש בו תפוחי אדמה וכיוצא בזה, אפילו אם התפוחי אדמה הם הרוב הגדול, אין שייך בכיוצא בזה לומר שהמיעוט בטל לרוב וחשיב מצטמק ורע לו, אלא כוונתו באופן שהמיעוט שייך אל הרוב והוא חלק מהתבשיל, וכגון בשר או דגים שיש בהם מעט רוטב, שאין צריך שיהיו הבשר או הדגים יבשים לגמרי בלא רוטב כלל, ובכל כיוצא בזה שאין הרוטב עומד בפני עצמו בטל הוא כלפי הרוב היבש, וכשם שבשר או דגים לבדם חשיבי למאכל יבש אף על פי אינם יבשים כעץ, ויש לחלוחית על פניהם, ואפילו לחלוחית מרובה, (וכמו שנתבאר לעיל, ודלא כפוסקים שהחמירו בזה), כך יש להקל אפילו כשאין הלחלוחית בלועה בתוכם אלא היא עומדת בפני עצמה, וכל כהאי גוונא בטל הרוטב שהוא מועט כלפי התבשיל היבש שהוא העיקר, ועל כל פנים בעינן שתהיה שייכות של הרוטב כלפי התבשיל היבש, והוא בא מחמתו, אבל כשהוא עומד בפני עצמו אין שייך לומר שיתבטל כלפי הרוב. ובשנת תשנ"א הוצאתי בס"ד חוברת בדיני אפיה ובישול בשבת, ואאמו"ר זצוק"ל עבר עליה בעיון מתחלתה ועד סופה, ואמר לי לכתוב שכל שהרוטב הוא מועט ביותר, והוא שייך אל התבשיל היבש, כגון בשר או דגים שיש בהם מעט רוטב, יש להקל. והעירני ידי"נ הג"ר גדעון בן משה, שאאמו"ר זצוק"ל כתב כן בעצמו בהדיא בחזון עובדיה שבת חלק א' (עמוד פב) בתשובתו אל הגר"ש משאש בנידון זה, "שאמנם כשהמרק הוא הרבה בשיעור הניכר לעין, מודה אני שראוי להחמיר, ולא כתבתי להקל אלא ברוטב בעלמא". (ותשובתו שם היא התשובה שבשו"ת יביע אומר חלק ז', ונראה שהוסיף עליה נופך לבאר כוונתו כאמור). והן עתה ראיתי בקובץ "מאור ישראל" (ירושלים תשס"ג) שנשאל בזה אאמו"ר זצוק"ל, אם יש לחלק בין רוטב עב וסמיך ובין אם הוא צלול כמרק, והשיב בכת"י: "אם הוא מועט מאד אפילו צלול מותר". הא קמן שלא היקל אלא באופן שהוא "מועט מאד", והיינו דבכהאי גוונא יש לו שייכות אל הרוב היבש ובטל כלפיו מחמת דחשיב כחלק ממנו, ומשום דלא בעינן בדבר יבש שיהיה יבש כעץ, ואף כשיש בו לחלוחית ומעט ממנה עומד בפני עצמו יש להקל, ודוקא בכהאי גוונא שייך לומר שהמיעוט בטל כלפי הרוב, כיון שהוא חלק ממנו, מה שאין כן כשהוא עומד בפני עצמו. וכן מוכח עוד מתשובתו מכת"י שהביא אחי ידידי הראש"ל הגר"י שליט"א בילקוט יוסף שבת חלק ג' (סוף עמוד ריב), שכתב: "ולפי זה יש לומר שאם יש רוטב מעט ורובו יבש, על פי רוב מצטמק ורע לו, שהלחלוחית המועטת מתאדה ומתייבשת" וכו', וע"ש שהביא ראיה לזה מדין האינפנאד"ה, שכתב מרן השלחן ערוך (סימן שיח סעיף טז) להקל לחממה כנגד האש במקום שהיד סולדת בו, ואף התם הרוטב היוצא ממנה הוא מועט ביותר באופן שיש לו שייכות אל הרוב היבש, והיינו דכל כהאי גוונא בודאי שהצימוק רע ליבש שמחמת כן הוא מתייבש. [אמנם בעצם דין האינפנאד"ה יש לומר דשאני התם שהשומן קרוש בשעה שבא לחממה, וכמו שיבואר בס"ד להלן בשם כמה אחרונים, על דברי השלחן ערוך בדין זה]. ועיין עוד ביאור הדברים באורך וברוחב בילקוט יוסף מהדורא חדשה שבת חלק א' (עמוד תקיט והלאה). ודו"ק. ובאמת שיש לומר שאף המנחת כהן הנ"ל, שכתב להקל ברובו יבש, כוונתו כאמור, שהרי טעמו להקל בזה הוא משום "שאין לך בשר שאין מוהל ושומן יוצאים ממנו", ומבואר שכוונתו רק דלא בעינן שיהיה יבש לגמרי, ובכהאי גוונא שרוטב ושומן יוצאים ממנו והם המיעוט, הרי הם כחלק מן התבשיל היבש כיון שהם באים מחמת היבש, וזיל בתר טעמו שאין לך בשר שאין מוהל ושומן יוצאים ממנו. [ולפי זה אתי שפיר גם מה שכתבתי לעיל להעיר מדברי רבינו ירוחם, דמשמע דרוטב חשיב מצטמק ויפה לו, דיש לומר דרבינו ירוחם מיירי כשמערה מים חמים לתוך תבשיל המצטמק, ובכהאי גוונא שהמים עומדים בפני עצמם ומתערבים בתבשיל, חשיב מצטמק ויפה לו, מה שאין כן כשהם מועטים ביותר ויש להם שייכות אל הרוב היבש, דבכהאי גוונא חשיבי מצטמק ורע לו, ובזה דוקא יש לומר דכיון שהם מתאדים, ונעלם הרוטב לגמרי, חשיב כמצטמק ורע לו. ודו"ק]. עכ"ד.

הלזה יקרא 'חולק על מרן האבא'??? מה דעת @אור יעקב @אור תורה @שמעון טרבלסי
 
ילקוט יוסף שבת ב הוספות - הערות סימן שח - מדיני מוקצה אות יא
וכאן המקום להעיר על הספר הנ"ל [לוח המוקצה], שחבל מאד שאינו מרבה לעיין גם בספרי הפוסקים הספרדים, כמו ספרי מרן החיד"א, מאמר מרדכי, חקרי לב, ספרי מהר"ח פלאג'י, רב פעלים, יבי"א, ועוד, והרי תורה אמת כתיב בה, ותורה אחת לנו. ותורה נקנית בחבורה ובדיבוק חברים, וכיום שימוש תלמידי חכמים שאמרו חז"ל, היינו העיון בדברי הפוסקים. וכמ"ש הגאון החזון איש בספר אמונה ובטחון (פרק ג') בשם הגאון רבי ישראל מסלנט זצ"ל, דשימוש תלמידי חכמים עכשיו היינו המשא ומתן העיוני העמוק של הפוסקים המסור בידינו במסורה מאנשי כנסת הגדולה. ע"ש. ובכמה דברים אילו היו כמה ממחברי זמנינו זריזים ונשכרים לפתוח גם ספרי הפוסקים הספרדים, היו מגיעים למסקנא אחרת. ע"כ.

אולם בילקוט יוסף החדש סי' שי"ד לגבי עוגה שיש עליה אותיות כתב דמה לי ספרדים מה לי אשכנזים ואין כאן דעת מרן השו"ע עי"ש, ולכן אפילו כנגד 15 פוסקים ספרדים שהחמירו - אפשר להקל, וצ"ע.
אני לא רואה סתירה, הרי גם בשבת ב' שציטטת הוא כתב על הספר הנ"ל למה לא מביא פוסקים ספרדים "והרי תורה אמת כתיב בה, ותורה אחת לנו."
כלומר אין זה משנה ספרדים או אשכנזים בניגוד לספרים שמביאים רק אשכנזים (או להיפך). ושאדרבא כיוון שלא לומדים בהם מפסידים תורתם ואולי אם היו מעיינים בהם היו משנים פסיקתם.

וזה ממש כדבריו בילקוט יוסף החדש שאין זה משנה. ובעיקר מה שהילקוט יוסף מתעקש על פוסקים ספרדים בדר"כ כי דנים בדעת השו"ע ובמנהגי הספרדים וגם כדי להרים קרנה של יהדות ספרד שרואים שיש ספרים שמתעלמים מהם.
ואין זה אומר שבכל דבר דווקא הפוסקים הספרדים תמיד צודקים וכן הלכה.
 
בילקוט יוסף שבת החדש עמ' שפ"ח כתב

הצג קובץ מצורף 4852


ודבריו צע"ג, שהמעיין בספר הלכה ברורה סי' שי"ח בירור הלכה אות ק"ח יראה שהביא את כל הסברות ודן בהם באורך ולא נעלם ממנו כלום.

והיותר פלא מה שכתב שהוא 'חלק על מרן האבא', ואי אפשר לחלוק כ"כ הרבה וכו', ואלו דברים שלא ראויים להכתב כלל, דז"ל ההלכה ברורה בירור הלכה סימן שיח סעיף קח
והנה מספר פעמים נשאתי ונתתי עם אאמו"ר זצוק"ל בנידון זה, ושמעתי מפיו שאין כוונתו לסתם רוב ומיעוט, ואם הוא רוטב לח וצלול שאין לו שייכות אל הרוב, וכגון מרק שיש בו תפוחי אדמה וכיוצא בזה, אפילו אם התפוחי אדמה הם הרוב הגדול, אין שייך בכיוצא בזה לומר שהמיעוט בטל לרוב וחשיב מצטמק ורע לו, אלא כוונתו באופן שהמיעוט שייך אל הרוב והוא חלק מהתבשיל, וכגון בשר או דגים שיש בהם מעט רוטב, שאין צריך שיהיו הבשר או הדגים יבשים לגמרי בלא רוטב כלל, ובכל כיוצא בזה שאין הרוטב עומד בפני עצמו בטל הוא כלפי הרוב היבש, וכשם שבשר או דגים לבדם חשיבי למאכל יבש אף על פי אינם יבשים כעץ, ויש לחלוחית על פניהם, ואפילו לחלוחית מרובה, (וכמו שנתבאר לעיל, ודלא כפוסקים שהחמירו בזה), כך יש להקל אפילו כשאין הלחלוחית בלועה בתוכם אלא היא עומדת בפני עצמה, וכל כהאי גוונא בטל הרוטב שהוא מועט כלפי התבשיל היבש שהוא העיקר, ועל כל פנים בעינן שתהיה שייכות של הרוטב כלפי התבשיל היבש, והוא בא מחמתו, אבל כשהוא עומד בפני עצמו אין שייך לומר שיתבטל כלפי הרוב. ובשנת תשנ"א הוצאתי בס"ד חוברת בדיני אפיה ובישול בשבת, ואאמו"ר זצוק"ל עבר עליה בעיון מתחלתה ועד סופה, ואמר לי לכתוב שכל שהרוטב הוא מועט ביותר, והוא שייך אל התבשיל היבש, כגון בשר או דגים שיש בהם מעט רוטב, יש להקל. והעירני ידי"נ הג"ר גדעון בן משה, שאאמו"ר זצוק"ל כתב כן בעצמו בהדיא בחזון עובדיה שבת חלק א' (עמוד פב) בתשובתו אל הגר"ש משאש בנידון זה, "שאמנם כשהמרק הוא הרבה בשיעור הניכר לעין, מודה אני שראוי להחמיר, ולא כתבתי להקל אלא ברוטב בעלמא". (ותשובתו שם היא התשובה שבשו"ת יביע אומר חלק ז', ונראה שהוסיף עליה נופך לבאר כוונתו כאמור). והן עתה ראיתי בקובץ "מאור ישראל" (ירושלים תשס"ג) שנשאל בזה אאמו"ר זצוק"ל, אם יש לחלק בין רוטב עב וסמיך ובין אם הוא צלול כמרק, והשיב בכת"י: "אם הוא מועט מאד אפילו צלול מותר". הא קמן שלא היקל אלא באופן שהוא "מועט מאד", והיינו דבכהאי גוונא יש לו שייכות אל הרוב היבש ובטל כלפיו מחמת דחשיב כחלק ממנו, ומשום דלא בעינן בדבר יבש שיהיה יבש כעץ, ואף כשיש בו לחלוחית ומעט ממנה עומד בפני עצמו יש להקל, ודוקא בכהאי גוונא שייך לומר שהמיעוט בטל כלפי הרוב, כיון שהוא חלק ממנו, מה שאין כן כשהוא עומד בפני עצמו. וכן מוכח עוד מתשובתו מכת"י שהביא אחי ידידי הראש"ל הגר"י שליט"א בילקוט יוסף שבת חלק ג' (סוף עמוד ריב), שכתב: "ולפי זה יש לומר שאם יש רוטב מעט ורובו יבש, על פי רוב מצטמק ורע לו, שהלחלוחית המועטת מתאדה ומתייבשת" וכו', וע"ש שהביא ראיה לזה מדין האינפנאד"ה, שכתב מרן השלחן ערוך (סימן שיח סעיף טז) להקל לחממה כנגד האש במקום שהיד סולדת בו, ואף התם הרוטב היוצא ממנה הוא מועט ביותר באופן שיש לו שייכות אל הרוב היבש, והיינו דכל כהאי גוונא בודאי שהצימוק רע ליבש שמחמת כן הוא מתייבש. [אמנם בעצם דין האינפנאד"ה יש לומר דשאני התם שהשומן קרוש בשעה שבא לחממה, וכמו שיבואר בס"ד להלן בשם כמה אחרונים, על דברי השלחן ערוך בדין זה]. ועיין עוד ביאור הדברים באורך וברוחב בילקוט יוסף מהדורא חדשה שבת חלק א' (עמוד תקיט והלאה). ודו"ק. ובאמת שיש לומר שאף המנחת כהן הנ"ל, שכתב להקל ברובו יבש, כוונתו כאמור, שהרי טעמו להקל בזה הוא משום "שאין לך בשר שאין מוהל ושומן יוצאים ממנו", ומבואר שכוונתו רק דלא בעינן שיהיה יבש לגמרי, ובכהאי גוונא שרוטב ושומן יוצאים ממנו והם המיעוט, הרי הם כחלק מן התבשיל היבש כיון שהם באים מחמת היבש, וזיל בתר טעמו שאין לך בשר שאין מוהל ושומן יוצאים ממנו. [ולפי זה אתי שפיר גם מה שכתבתי לעיל להעיר מדברי רבינו ירוחם, דמשמע דרוטב חשיב מצטמק ויפה לו, דיש לומר דרבינו ירוחם מיירי כשמערה מים חמים לתוך תבשיל המצטמק, ובכהאי גוונא שהמים עומדים בפני עצמם ומתערבים בתבשיל, חשיב מצטמק ויפה לו, מה שאין כן כשהם מועטים ביותר ויש להם שייכות אל הרוב היבש, דבכהאי גוונא חשיבי מצטמק ורע לו, ובזה דוקא יש לומר דכיון שהם מתאדים, ונעלם הרוטב לגמרי, חשיב כמצטמק ורע לו. ודו"ק]. עכ"ד.

הלזה יקרא 'חולק על מרן האבא'??? מה דעת @אור יעקב @אור תורה @שמעון טרבלסי
גם אני לא הבנתי את זה וגם בספר רבנו שאל את מרן זצ"ל על זה וכמדומה שהשיב על כמות רוטב מועט באופן שאינו ניכר. ואין ראייה כלל ממה שמרן זצ"ל טבל את הלחם ברוטב של הדגים שבלאו הכי רוב פעמים מחממים אחרי שהיה במקרר והרוטב קרוש ושרי כשנימוח שמחזיקים אותו ליבש.
 
ראשי תחתית