תקנות מועצת גדולי התורה בענין אירועי זמר

אני כותב כל הזמן,
אבל אז או שנפגעים, או שאומרים שאני מזלזל.
אז מה אתה מציע ?
(יש רבנים שצריכים להרחיק מהם את בני התורה, קודם כל. - כי בינתיים הם הורסים כל הזמן).
וגם צריך להבין, שזה לא בזבנג וגמרנו, זה ענין של שנים (רק לתקן את הנזק שההם עשו, אבל גם בלי זה זה לוקח זמן).
וברוך ה' מאידך, ישנה עלייה דרסטית בציבור שלנו ב"ה (לצד ירידה תלולה בציבורים אחרים ששש...),
וזה ענין של זמן, והמון זמן.
בינתיים להמשיך ללמוד תורה בעיון ובשקידה, בכל חלקי התורה, ולרומם את קרנם של ראשי הישיבות (לא בעיני האשכנזים, אלא בעינינו, ובעיני המון העם),
ולרומם את קרנם של עמלי התורה, ושל המדקדקים בהלכה. - זה קודם כל.
אתה לא מאלה שסיפרו כאן ש:
יש כיום הערכה לרבנים מסויימים במועצת חכמי התורה מאת מועצת גדולי התורה...

לא, משתי סיבות.
א' זה לא יעזור.
ב' כדאי להבין מה מסתובב מאחורי הפעולות (בבחינת הכר את...), ולדעת לשנות.
ההתבכיינות הטפשית הזו לא מועילה, ולא מעלה ולא מורידה.
ואדרבה, היא מראה שוב ושוב עד כמה אנחנו פגיעים, ועד כמה אנחנו תלותיים, ועד כמה אנחנו צריכים יחס ושימת לב (בדיוק מה שמרחיק אותם מאיתנו עוד ועוד).
מספיק עם זה, עזבו את זה , בואו נתעסק בגדולות.
נשלים עם המציאות, ונפעל לתקן אותה, לא לבכות עליה.
(אם בכ"ז תחבר להתלונן, זכותך, וזבש"ך).

לפחות תכתוב איך מתקנים אותה.
התיקון הראשון הוא בהכרת וצעקת המצב.
שיהיה ברור לך שאם אתה וחבריך יכנעו לכל גחמה של העסקונה הליטאית,
וההתנהלות לא תפריע להם המצב ישאר כך גם עוד מאה שנה.

בעיני רוחי אני רואה איך האנשים שיפעלו ברוח התנהלותך ועצותך יקבלו על עצמם כמנהיג ספרדי את רבי אלישמע טוויטו (שם בדוי) מחבר סדרת הספרים המומנטלית "אלי שמע" הזקן הישיש בן המאה שכל רז לא אניס ליה ביראה ובחכמה, ויראוהו איך הוא מתייעץ עם המנהיג הליטאי שקטן ממנו בחכמה ובמניין איך להנהיג, אלו הוראות להנחיל לשומעי לקחו, ומה להורות לחכי"ם.
אנחנו צריכים לדעת לפתח עמוד שדרה בדיוק כמו שמצוי אצל האשכנזים,
וכמו שאותם יעניין רק הוראות ההנהגה הליטאית, כך אותנו (ואת ההנהגה שלנו) צריכים לעניין רק מה שנכון לציבור שלנו מתוך עוצמה וכוח, מתוך עצמאות וגאווה יחידה ולא מתוך שפלות והמשך ההסתמכות על שולחנם של אחרים.

התיקון הראשון הוא בהכרת וצעקת המצב.
שיהיה ברור לך שאם אתה וחבריך יכנעו לכל גחמה של העסקונה הליטאית,
ולא יפריע להם ההתנהלות המצב ישאר כך גם עוד מאה שנה.

בעיני רוחי אני רואה איך האנשים שיפעלו ברוח התנהלותך ועצותך יקבלו על עצמם כמנהיג ספרדי את רבי אלישמע טוויטו (שם בדוי) מחבר סדרת הספרים המומנטלית "אלי שמע" הזקן הישיש בן המאה שכל רז לא אניס ליה ביראה ובחכמה, ויראוהו איך הוא מתייעץ עם המנהיג הליטאי שקטן ממנו בחכמה ובמניין איך להנהיג, אלו הוראות להנחיל לשומעי לקחו, ומה להורות לחכי"ם.
אנחנו צריכים לדעת לפתח עמוד שדרה בדיוק כמו שמצוי אצל האשכנזים,
וכמו שאותם יעניין רק הוראות ההנהגה הליטאית, כך אותנו (ואת ההנהגה שלנו) צריכים לעניין רק מה שנכון לציבור שלנו מתוך עוצמה וכוח, מתוך עצמאות וגאווה יחידה ולא מתוך שפלות והמשך ההסתמכות על שולחנם של אחרים.

אם כל דבר בעיניך זו גחמה,
אז תקים לך שדרה עצמאית (הנה ש"ס עצמאית בהכל).
זהו, יש לך, מה איכפת לך שהם לא מחתימים אותך. גם אתה אל תחתים אותם.
זהו, פתרת את הבעייה. ב"ה.

אם כל דבר בעיניך זו גחמה,
אז תקים לך שדרה עצמאית (הנה ש"ס עצמאית בהכל).
זהו, יש לך, מה איכפת לך שהם לא מחתימים אותך. גם אתה אל תחתים אותם.
זהו, פתרת את הבעייה. ב"ה.
אבל לפחות אתה אמור כחלק ממה שכתבתי להסכים עם הודעתי שפתחה את ההתכתבות באשכול.
מכתב של רבני המגזר האשכנזי אל בני עדתם.
לחברי הפורום לא אמור להיות קשר לתוכן.

אין סיבה שמה שהם כתבו ישנה לדידי,
בדיוק כמו שמכתב של הרב סאלים וכדו' לא ישנה לדידהו.
דברים פשוטים וברורים.

אבל לפחות אתה אמור כחלק ממה שכתבתי להסכים עם הודעתי שפתחה את ההתכתבות באשכול.

זהו בדיוק, שאני לא מסכים.
לי זה לא נפק"מ כי אני לא הולך.
אבל כן נפק"מ לי אם הם חתמו, כי אני אשמע להם גם אם הם לא ספרדים.
ואני לא צריך להעניש את עצמי (למנוע מכתב כזה מעצמי), בגלל [מה שאני חושב שנובע מ]טפשותם של אחרים.

הבעיה שהיא לא עצמאית ומובילה בהנהגת הרב סאלים אלא בת חסות של הרב הירש ונגררת אחר הליטאים.

הוא אשר אמרתי,
אם אלו שניסו להיות עצמאיים בהכל, אבל בהכל כולל הכל.
נכשלו, ובסוף הבינו שהם צריכים את ה"מושכנזים" הללו בתוך המערכת,
ושהם צריכים לפתוח ישיבות לא בקו של הרב שלהם, אלא בקו שהתנגד אליו כל הזמן,
אז כנראה שהגיע הזמן פשוט להבין את הטעות שלהם למשך כ-30, ולא להנציח אותה,
כך יקל יותר ויותר לתקן.
במקום לבכות ולבכות ולבכות.

הוא אשר אמרתי,
ושהם צריכים לפתוח ישיבות לא בקו של הרב שלהם, אלא בקו שהתנג אליו כל הזמן,
אז כנראה שהגיע הזמן פשוט להבין את הטעכות שלנו למשך כ-30, ולא להנציח אותה,
כך יקל יותר ויותר לתקן.
ולכן לטענתך גם עוד מאה שנה אנחנו צריכים להמשיך להיגרר אחר האשכנזים כי מי שניסה להיות עצמאי נכשל.
טענה חזקה.
ולדבריך, זה מה שיחזיר את הגאווה לציבור שלנו.
טענה עוד יותר חזקה.
גאונות של חד בדרא.

ולכן לטענתך גם עוד מאה שנה אנחנו צריכים להמשיך להיגרר אחר האשכנזים כי מי שניסה להיות עצמאי נכשל.
טענה חזקה.
ולדבריך, זה מה שיחזיר את הגאווה לציבור שלנו.
טענה עוד יותר חזקה.
גאונות של חד בדרא.

ידידי ורעי,
הנה לך דוגמא יפה.
יש מכתב שמתריע על אסון רוחני כזה או אחר.
אחד מפרסם אותו כאן, כדי לחזק את הציבור שלא יגרר למקומות שליליים.
אז אתה במקום לחזק את ידיו, אתה מתפלא, "למה מכניסים את זה לכאן, הרי רק אשכזנים חתמו על זה" ?
זה מה שמעסיק אותך. - הבנת איך אתה רוצה לרומם את הציבור, ובמה ?
אני לא שם, אני באמת רוצה שהציבור לא ילך ערבי שירה, ובאמת לא כ"כ מפריע לי מי חתם או מי לא. - לא זה מה שמעסיק אותי כרגע.
אגב; זה שבתמונה של המשתמש שלך, חושב כמוני או כמוך ? (תחשוב טוב, ובכנות).

ידידי ורעי,
הנה לך דוגמא יפה.
יש מכתב שמתריע על אסון רוחני כזה או אחר.
אחד מפרסם אותו כאן, כדי לחזק את הציבור שלא יגרר למקומות שליליים.
אז אתה במקום לחזק את ידיו, אתה מתפלא, "למה מכניסים את זה לכאן, הרי רק אשכזנים חתמו על זה" ?
זה מה שמעסיק אותך. - הבנת איך אתה רוצה לרומם את הציבור, ובמה ?
אני לא שם, אני באמת רוצה שהציבור לא ילך ערבי שירה, ובאמת לא כ"כ מפריע לי מי חתם או מי לא. -
כל הכבוד שזה מעניין אותך ואתה נכנע לגחמות העסקניות.
אל תתפלא שבעקבות הטהרנות שלך שפלות ונחיתות הציבור שלנו תשאר גם עוד מאה שנה.
לא זה מה שמעסיק אותי כרגע.
אותי כן.
אגב; זה שבתמונה של המשתמש שלך, חושב כמוני או כמוך ? (תחשוב טוב, ובכנות).
אענה לך בפרטי בהכי כנות.

כל הכבוד שזה מעניין אותך ואתה נכנע לגחמות העסקניות.
אל תתפלא שבעקבות הטהרנות שלך שפלות ונחיתות הציבור שלנו תשאר גם עוד מאה שנה.

הוא אשר אמרתי, בינתיים עד שיפסרמו מכתב ספרדי תלך (לא אתה, הציבור) לערבי שירה.

מאד חבל,
במקום להתעסק בדברים החשובים ברמת כרגע,
אתה מתעסק עם קטנות,
(ובפרט שאתה מודע לזה שהציבור שלנו יותר עשוי להיכשל בזה, כמדומה לי אתה כתבת).

אענה לך בפרטי בהכי כנות.

אין צורך אני מניח שזה לצרכי תעמולה בלבד.

הבעיה שהיא לא עצמאית ומובילה בהנהגת הרב סאלים אלא בת חסות של הרב הירש ונגררת אחר הליטאים.
לש"ס יש בעיה קשה, שלדגל התורה אין: היא לא הומוגנית וההנהגה שלה מפולגת. מצב כזה משתק את ההנהגה וגורם בהכרח להיגררות אחרי הציבור המלוכד יותר.

השאלה מי גרם למצב הזה?
או שזו בעצם הנהגתו של הרב סאלים?
יש מי שרוצה לכפות עצמו,
ויש כאלו שכפו עליהם, הרב סאלים לדוגמא הגרי"ג כפה עליו.
מי שרוצה לכפות עצמו - ומחתים אנשים על קבלת הוראותיו במרמה משל היה מרן הבית יוסף - כנראה אשם גם בזאת.
כל המועצת בדעה אחת ושפה אחת, כולם מבינים שנשיא זה לא יועיל ורק יזיק.
ויש אחד שצועק מי בראש.

יש מי שרוצה לכפות עצמו,
ויש כאלו שכפו עליהם, הרב סאלים לדוגמא הגרי"ג כפה עליו.
מי שרוצה לכפות עצמו - ומחתים אנשים על קבלת הוראותיו במרמה משל היה מרן הבית יוסף - כנראה אשם גם בזאת.
כל המועצת בדעה אחת ושפה אחת, כולם מבינים שנשיא זה לא יועיל ורק יזיק.
ויש אחד שצועק מי בראש.
ולכן הם נגררים אחרי הליטאים?

@משיב כהלכה אתה לא צריך לחזור על אותו טקסט, מספיק שלא תכתוב כלום ורק תזכיר את עצמך, ומיד יזכרו את שורת התירוצים הקבועים שלך על כל מכתב בחתימות רבנים שמתפרסם בכל נושא.

כל ענין הוא בפני עצמו, ולא מדובר ב"תירוצים" אלא בדברים פשוטים שכתבו גדולי הדור.

וראה מה שכתב הגאון רבי מנשה קליין זצ"ל אב"ד אונגוואר בשו"ת משנה הלכות חלק ח' סי' קי"ט, וזה לשונו: "אותם החותמים על האיסור ואינם בקיאים בדבר, רק שחתמו מטעם שראו גדולים אחרים חתומים שם, וסומכים עליהם, או שחתמו שמם כדי להוסיף בחתימות ולהגדיל הרשימה של רבנים שיראה שהרבה רבנים אוסרים, או משום כבוד מרן שליט"א, לא די בזה שאינן מכריעים את ההלכה להקרא רוב, אלא אדרבה עוברים בלאו... דגם עוברים על סילוף ההלכה בכלל. ובפרט שאם ישאר הפסק הזה חתום, ובדורות הבאים אחרינו יראו שכל הני חתמו לאסור, יסברו דוודאי היו גדולי ישראל שידעו לפסוק, ויתחשבו בזה, ויסלפו ההלכה לדורות הבאים".

"גם פשוט דאותם הרבנים שאוסרים מחמת יראה או שאר פניות, אין להתחשב בחתימה כזו... וכן עשו רבים... ואחרים חתמו על האיסור מחמת שיראים שילעיזו עליהם המחמירים ויטרידו אותם, ואחרים מנועים מלהביע דעתם ברבים מפני שהוציאו ספרים, ויראים מפני הטרור שלא ילמדו בספריהם כאשר זה קרה בכמה ישיבות שזרקו ספרי גדולי הרבנים מהישיבות... ועוד יש רבנים שיראים שיאמרו עליהם שהם מן המקילין, בזמן שכוחא דמחמירין עדיף, ועוד יש כמה רבנים שפשוט יראים מטרור וזלזול מ... אשר בכוחם להשמיץ, וגם עשו כן, ועושים כן למי שאפשר, ופשוט דאין זה רוב".

וכן כתב הגר"ב זילבר זצ"ל בשו"ת אז נדברו (חלק י"ג סימן פ), על אלה המפרסמים דבריהם בכרוזים ומודעות, ומחתימים עליהם רבנים: "ומה שמעלת כבודו מזכיר מת"ח מפורסם [שאוסר נהיגת נשים] בטח התכוון לידידנו הגאון המפורסם מרא דאתרא הרב שמואל וואזנר שליט"א, אבל לפי מה שנתפרסם באחרונה במודעות כתב דבר זה רק בתור חומרא ולא איסור ממש כמו שפרסמו בשמו באחרונה, ולפי האמור אינו מובן מה מקום החומרא בזה. וכבר היה לי עוד מלפני כמה שנים פתחון פה לפניו בקשר לזה, שאין לזה שום שייכות לצניעות. ואם מחמירים בגלל צניעות במקום שאין להחמיר, גורם להקל במקום שצריכים להחמיר. אני לא מכיר את זהותם של מחברי הכרוזים שחותמים עצמם בשמות שונים, אבל כפי הנראה שכוחם לחפש ולמצוא איזה חסרון ובונים ע"ז בנינים גדולים, ובאים לפני הרבנים ומתארים בצבעים שחורים, וכמובן שמנענעים להם עם הראש ואח"כ באים לפרסם איסורים בשם כל הרבנים. בקיצור אין אני רואה שום חשש אם נשים נוהגות יותר מאנשים".

וראה עוד מה שכתב בשו"ת בני בנים (חלק ג' סימן כ"ה) להרב פסח אליהו פאלק: "לפני כעשר שנים כתבתי לו בענין אחד ונדפס בשו"ת בני בנים (חלק ב' סימן י"ט) אך לא קבלתי תשובה, וכעבור כמה שנים פגשתיו כשבקרתי בקהילתו. ועיין בבני בנים (חלק א' סימן ל"ט) שכתבתי לרב אחר משם שגם כן חיבר קונטרס בלשון האנגלית, וסמך על מקצת גדולים לאסור על כל העולם, וכמו בהערות הנוכחיות באות א', שהעתיק קול קורא שיצא בארץ ישראל שיש בו צירוף הלכות ברורות עם ענינים שאינם בשלחן ערוך... ואין מורים מתוך קול קורא, כי אחד מחבר את הנוסח ומחתים אחרים, ורוב החותמים סומכים על החותמים הראשונים בלי להתעמק בפרטים, ואי אפשר לעמוד על מקור הדברים וסמכותם, ותשובה מנומקת אחת שווה כרוזים הרבה אפילו כשחתמו גדולים על הכרוז עצמו, וכל שכן כאן שרק היה למראה עיניהם".

וכתב הגר"מ פיינשטיין זצ"ל בשו"ת אגרות משה (יורה דעה חלק ד', סי' ל"ח) שפסק הלכה ללא טעם ונימוק (כנהוג בתקנונים או בכרוזים) אינו נחשב פסק, "ויכול חכם אחר שסובר איפכא בטעם שנכון לדעתו להורות איפכא אף להקל וכ"ש כשהוא להחמיר, מאחר דהוראת הראשון שהוא בלא ידיעת טעם אין להחשיבה הוראה... גם ליכא כלל בזמננו מי שיכול לומר ולהדפיס פסקי דינים חדשים שלא הוזכרו בפירוש בשו"ע בלא ביאור ומקורות".

בחודשים האחרונים מתנהלת מערכה מחודשת בנושא זה, ועל כן רבני המגזר הליטאי ראו צורך לתקן תקנות חדשות בנושא כדי לגדור את הפירצות שנפרצו במרוצת הזמן

מילון לקורא הנבוך:

"מערכה מחודשת בנושא זה" = עסקן משועמם שהחליט להקים וועדת רבנים חדשה וכך לכפות את דעתו על כולם.

"רבני המגזר הליטאי ראו צורך לתקן תקנות חדשות" = הסכימו לחתום על הפשקוויל שניסח אותו עסקן (או שלא הסכימו והוא חתם בשמם, או שנענעו בראשם במהלך הפגישה והוא ראה זאת כאישור).

"פרצות שנפרצו" = עולם כמנהגו נוהג.

עד שיקומו החקיינים הספרדים ויוציאו מכתב זהה עם רבנים משלהם.

כבר כתבתי שאותו עסקן קטן הוא זה שמחתים רבנים ספרדים ומפיץ בציבור הספרדי, והוא זה שמחתים רבנים אשכנזים ומפיץ בציבור האשכנזי.

והסיבה היא כי כל מגזר מזדהה יותר עם הרבנים שלו (והאשכול הזה יוכיח).

כי זה הזן שהרס והשחית כל חלקה טובה, ובגללו הספרדים האלו לא שומעים לאף רב (גם לא זה שהם אמורים לקבל ממנו מצד הטבע).

אתה מסיט את הנושא לשטויות והבלים, לחינם.

הספרדים מאז ומעולם יזמו אירועי שירה בהשתתפות רבנים מפורסמים, ואין פוצה פה ומצפצף, ולכן הם לא יתרגשו מפשקוויל כזה או אחר.

אם יוצאים נגד אירועים מעורבים, מילא, זה כבר ענין אחר. וגם כאן צריך להזכיר שלפני מאות שנים באשכנז התקנות היו בנוסח "שלא ירקדו עם הנשים הנשואות שום זכר עם נקבה נשואה, מלבד בימי הפורים, אמנם עם הפנויות יוכלו לרקוד ובתנאי שיהיו הזכרים מלובשים".... או שעשו חרם "שלא ירקד אלא איש עם אשתו ואב עם בתו ואם עם בנה"...

טבעי לחלוטין שחבר מועצת חכמי התורה יתייעץ בנושאים הרי גורל עם חבר מועצת גדולי התורה, ולא יכריע בעצמו.

זה לא הופך את המפלגה ל"בת חסות".

אמנם יש את הפגיעה האישית שההתייעצות הזו היא חד צדדית (דהיינו הרב הירש לא ילך להיוועץ ברב סאלים), אבל גדול השלום.

כאשר הגר"ע יוסף הכריע בעצמו בעד חבירה לממשלה, מטעם של "עצמאות", הוא הוביל לפילוג אדיר בציבור החרדי, רווי שנאה ומחלוקת. ובפעם הבאה כאשר עמד להיווצר משבר כזה (בגלל גיורי צה"ל), הוא התכופף ואף שלח "מכתב כניעה" אל הגרי"ש אלישיב בו הוא חוזר בו מהיתרו, ושקטה הארץ. הרב שלום כהן בגילו המתקדם עמד שעות על רגליו והתרוצץ כדי להשיג את השלום המיוחל.

הוא אשר אמרתי,
ושהם צריכים לפתוח ישיבות לא בקו של הרב שלהם, אלא בקו שהתנגד אליו כל הזמן,
אז כנראה שהגיע הזמן פשוט להבין את הטעות שלהם למשך כ-30, ולא להנציח אותה,
כך יקל יותר ויותר לתקן.
במקום לבכות ולבכות ולבכות.

הם לא נכשלו, אלא הם לא השכילו להקים ישיבות שהלכו בדרך הספרדית. וכאשר הוקמו ישיבות כאלה, היו אלה ישיבות של כפיה ונערווין, חזון עובדיה עם כפיית פסקי הגר"ע יוסף, וכסא רחמים עם כפיית נוסחאות הגר"מ מאזוז. אדם ששלח את בנו לחזו"ע הבין שהוא יחזור ג'יהאדיסט, ואדם ששלח את בנו לכסא רחמים הבין שהוא יחזור עם לעגי שפה.

גם ישיבות ה"מרביצי" נכשלו, ע"ע אור ברוך ונחלת משה.

אם היו מקימים ישיבות ספרדיות ושוכרים איש יח"צ ושיווק, זה היה קלי קלות להביא לשם את טובי הבחורים.

הצירוף של "מרביצי" לש"ס הוא בגלל שמאז ומעולם היא ייצגה את זה שעמד בראשה ותו לא, ולרוב הציבור לא היה ייצוג בתנועה. הם בחרו בה בלית ברירה, כמפלגה הספרדית היחידה, או בחרו ג'.

כאשר הגיע בן גביר והציב אלטרנטיבה נוספת כספרדי מצליח, החשש מזליגה גדל (רבים מבוחרי ש"ס הצביעו בן גביר בבחירות הקודמות) והיה צורך דחוף לגייס ל"מועצת" רבנים המייצגים קהלים נוספים.

וגורם בהכרח להיגררות אחרי הציבור המלוכד יותר.

דהיינו הציבור הליטאי המלוכד עם גביעי הלבן והסטנדרים המושלכים אחד על השני?

1771107955128.png

ראשי תחתית