דעת הגר"ע יוסף על תחנון / מנגל ביום העצמאות

סטטוס
לא פתוח לתגובות נוספות.
ואצרף כאן מה שכתב הרבי מליובאוויטש זצ"ל לרבי יהודה פלדי:

"בברכה לבריאות ולהצלחה בעניניו (ובפרט – בפעילותו בשלילת הטועים האומרים לגלות מר וחשוך ורווי קרבנות ישראל ה' ינקום דמם – אתחלתא דגאולה, ה' יצילנו מהם ומהמונם, ויכפר שגגתם ברחמיו המרובים. ומכאן ולהבא יאמרו לחושך חושך, ועי"ז יזכו לראות לאמר לאור – אור. והוא יבשר טוב גם בזה) ולבשו"ט בכל הנ"ל".

26-04-2023-04-22-21-YP.jpg
 
קונפליקט בלתי אכיל / ה' באייר תשפ"ב

עַל הַשֻּׁלְחָן
צַלַּחַת
מַהְבִּילָה

לִימִינִי רַבִּי אַבְרָהָם יִצְחָק
מֵסֵב
לִסְעוּדַת חַג

לִשְׂמֹאלִי רַבִּי יוֹאֵל
שָׁפוּף
כִּמְעַט סְעוּדָה מַפְסֶקֶת

מוּלִי רַבִּי אַבְרָהָם יְשַׁעְיָה
סְתָמִי
בַּאֲרוּחַת צָהֳרַיִם

וַאֲנִי
הַבִּיסִים נִתְקָעִים לִי
בַּגָּרוֹן
 
רק שני זרמים עושים ענין גדול מה' באייר, המזרחי ונטורי קרתא (שו"ר שהופיע בציטוט בתחילת האשכול...)

השנה ניתן לראות בחוש ש"עצמאות" מאיתנו והלאה, ליהודים בבורו פארק יש יותר עצמאות מהיהודים הנרדפים במדינת ישראל, בכל רגע נתון יכול איש שב"כ מטונף מ"המחלקה היהודית" לעצור כל יהודי בישראל שעלה חשד לגביו שנגע בערבי לרעה רח"ל, להשליכו למרתף ולענותו, אין להם דין ואין דיין.

אמנם יש מקום להודות ולהלל על ניסי הקב"ה וכנ"ל, אבל עצמאות במדינת ישמעאל מאן דכר שמיה. ערב רב משלו בנו, פורק אין מידם.
הרב ליאור גלזר מסביר דפליגי לגבי דגל מהו, האם הנחה עושה מצווה או הדלקה
 
אם קבעו יום להודות ולהלל, אז יש להודות ביום זה, ולא גרע משאר ימים שקבעו רבותינו בכל הדורות להודות על נס שנעשה לנו.
מי קבע ?
דוד בן גוריון ימ''ש ??
על מה להודות ??
על השפיכות דמים שהיתה במלחמת שחרור ?
על רציחתם של 6.000 יהודים בא''י ??
על השמד הרוחני ??
 
ואצרף כאן מה שכתב הרבי מליובאוויטש זצ"ל

ועוד סיפור מבהיל על הרבי מליובאוויטש, שסיפר הסופר המפורסם, הרב יהושע דובראווסקי:

הדבר התרחש לפני כמה עשרות שנים. עבדתי אז בבית-הדפוס וההוצאה-לאור הידוע של ''האחים שולזינגר'' - מוסד שקנה לעצמו שם הן בהיקף הכמותי של הספרים שההדירו והודפסו בו, והן באיכות ההדפסה והכריכה המיוחדים, ''בדיו נאה על נייר נאה'', שהפכו למותג בעולם היהודי.

שני הבעלים של בית-הדפוס -מיכל ושמואל שולזינגר - זכו ליטול חלק נכבד במפעל ההפצה האדיר של תורה וחסידות ע''י נשיאי חב''ד - הרבי הריי''צ והרבי - לאחר החורבן באירופה. באותה תקופה, השקיעו ''האחים שולזינגר'' בהדפסת ספרים שונים (ספרי חסידות, ספרי חינוך, עלונים וכו') סכומי-כסף של למעלה משלושים אלף דולר בשנה - הון עתק באותם ימים. למען האמת העובדתית ברצוני להוסיף, שלא פעם הם ממש ''יצאו מהכלים'' כדי למלא את רצונו של הרבי (כמו, למשל, להדפיס ספר או קונטרס במהירות האפשרית ביותר, ולפעמים במהירות בלתי-אפשרית לחלוטין... ומדובר בימים בהם סדר לדפוס היה נעשה ''מעופרת יצוקה'' ולא במעבדי תמלילים מהירים כבזק). תודות לכך זכו הם לקירוב חם ביותר מהרבי הריי''צ, ובאופן טבעי וכהמשך לכך - מהרבי

אלא שהם עצמם היו ''ציונים שרופים'', וככאלה, לא הצליחו לקלוט את ה''תוך'' והפנימיות של הקירוב מצד רבותינו נשיאינו. מה שהוביל לתקרית עליה יסופר להלן (וכאמור, מדובר על לפני כמה עשרות שנים).

יום בהיר אחד, עם הגיעי לבית-הדפוס, ''התנפלו'' עלי שני האחים שולזינגר בטענות וצעקות (כאילו הייתי אשם במשהו) - ומדובר באנשים שכלל לא היו טיפוסים רגועים.

ה''מסמר'' המרכזי בדבריהם הנרגזים היה: מעולם לא שיערנו שהרבי מליובאוויטש הינו כזה ''קנאי''... קנאי אף יותר מהסאטמערער...

מה קרה? על מה המהומה?

לקח להם קצת זמן להרגע, ורק אחר כך היו מסוגלים סוף-סוף לספר דברים כהויתם, ומעשה שהיה כך היה:

באותה תקופה, היו האחים שולזינגר החלוצים - ותקופה לא קצרה אף היחידים - ששלטו בשוק הדפסת לוחות השנה היהודיים. הלקוחות המושבעים של אותם לוחות היו המוסדות והאירגונים היהודיים השונים - בעיקר אלו שעסקו ב''מצות הצדקה'' - שהשתמשו בלוחות לצרכי פרסום.

גם ליובאוויטש הזמינה לוחות כאלה אצל האחים שולזינגר. ובאותה תקופה, כידוע, היה הרב חודקוב ע''ה עובר בקפידה רבה ובשבע עינים על כל היוצא-לאור תחת השם של ''מלכות חב''ד'' (קה''ת, מרכז לעניני חינוך, ועוד).

אצל האחים שולזינגר היה מין ''חוק ולא יעבור'', שבלוחות השנה שלהם יצויין התאריך ''יום העצמאות'' (ה' אייר). כאשר הביאו את עלי-ההגהה של הלוח החב''די לביקורתו של הרב חודקוב, הוא הבחין ב''תוספת'' שתי המלים לצד התאריך ה' אייר - ''יום העצמאות'' - והוא מחקם בצורה כה נמרצת מבלי להשאיר להם עקבות...

כאשר חזרו עלי-ההגהה לידיהם של האחים המדפיסים והם הבחינו בהגהה הסנסציונית, התבלבלו עשתונותיהם לרגע קט, הבלבול הפך חיש-קל לריתחה, וממנו קצרה הייתה הדרך להחלטה נחושה שאצלם זה לא יעבור. מבלי שהיות שמו פעמיהם ל-770, נכנסו ל''לשכתו'' המינאטורית של הרב חודקוב, והצעקות החלו להדהד: היתכן? בצעקות רמות העלו את כל נימוקיהם וסיבותיהם, שאצלם ציון יום-העצמאות בלוחות הוא עיקרון מקודש וכו' וכו'.

הרב חודקוב ב''רגיעותו'' האופיינית הקשיב לכל שטף הטענות והמענות. וכשסיימו ענה להם במתינות אך בהחלטיות, שכלל לא בא בחשבון שבלוח של חב''ד יופיעו המילים הללו. בלי להכנס לויכוחים הודיע להם, שבאם יעמדו על כך כפרינציפ, תבוטל הזמנת הלוח מהם.

האחים הבינו שהם בזבזו את המטענים שלהם במקום הלא-נכון, כי אותו לא יצליחו להניא מדעתו (אחד מהם הפטיר: ''לדבר ל''יקה'' קר שכזה, זה כמו לדבר לקיר''...), והחליטו ביניהם - ''לעבור לדרג גבוה יותר''.

באותם שנים היה עדיין קל יותר, באופן יחסי, להכנס להיכל קדשו של הרבי, בפרט לאלו שזכו ממנו לקירוב כה גדול. כך שלא עבר זמן רב, והם כבר היו בקודש פנימה.

וכך, בערך, סיפרו לי האחים שולזינגר באותו יום:

לכל לראש טענו: איך אפשר למחוק את יום-העצמאות מהלוח? הרי אומרים שיום הקמת המדינה הוא בבחינת ''אתחלתא דגאולה''! כיצד, איפוא, ניתן להתעלם מ''אתחלתא דגאולה''!

על כך ענה הרבי בטון חריף: ''אתחלתא דגאולה? חס ושלום! זה לא היה אתחלתא דגאולה''!

החלו האחים להתווכח: נו, שיהיה, לא הייתה זו התחלה של הגאולה השלימה, אך בכל זאת היה זה יום של ישועה וגאולה מסויימת ליהודים! מדוע למחוק זאת מהלוח?

שוב ענה הרבי בקול חד ותקיף: ''לא! זה לא היה יום של ישועה וגאולה עבור יהודים!'' (והיו עוד כמה ביטויים שאינני זוכר כעת).

האחים שולזינגר לא הסתפקו בכך, ואפילו הגביהו את קולותיהם (כך סיפרו לי בעצמם), וניסו ''להפציר'' ברבי, אשר גם אם לא הייתה זו ישועה ממש לעם היהודי, הרי זהו לכל הפחות בוודאי יום חגיגי, סמל להצלתם של יהודים רבים וכדומה.

נראה לי, שכאן גם הרבי הגביה את קולו - סיפרו לי תלמידי הישיבה שישבו אז בזאל הקטן לא רחוק מחדר היחידות, אשר במשך כל הזמן נשמעו קולותיהם של האחים, אך לפתע החל גם הרבי לדבר בקול רם. וכך אמר להם, כפי שסיפרו לי:

- ''לא רק שאין זו אתחלתא דגאולה; ולא רק שאין זה יום-טוב ויום ישועה עבור יהודים וכו' - אלא בכך עיכבו את הגאולה למשך כך וכך עשרות שנים!''

אחד מהאחים זכר מספר שנים מסויים אותו נקב הרבי, וגם זה בהסתייגות ש''נדמה לו'', האח השני זכר מספר אחר וגם זה בספק, באופן כללי עשה רושם כי פרט זה לא השתמר בזכרונם במדוייק (אולי גם מגודל ההתרגשות).

(וגם לי, ממרחק השנים קשה לציין את ששמעתי מהם, אך כמדומני שהמספר היה ארבעים-חמישים שנה).

רק אז החלו האחים שולזינגר לקלוט מעט, עד כמה מופרכת אצל הרבי השיטה הציונית - ועוד ב''קנאות הגדולה מזו של סטמר'' - ובה בשעה, באיזו מידה שלא תיאמן היה יקר אצל הרבי כל יהודי, אפילו כזה האוחז ''לבינתיים'' משיטה זו.
 
דוד בן גוריון ימ''ש ??

הרבנים הראשיים, הרב הרצוג והרב עוזיאל.

הרב עוזיאל היה גברא רבה.

בראשית ימי המדינה צוין יום העצמאות כמעט בכל חוגי היהדות הדתית והחרדית במדינת ישראל, למעט חוגי נטורי קרתא וכיו"ב.
 
השנה יום העצמאות חל ביום שבת קודש ועושין בו יום משתה ושמחה באכילה מרובה ושמחה ול''א תחנון
אין מערבין שמחה בשמחה, כדאמרינן לגבי פורים שחל בשבת

אבל לגבי הילולא לא מצאנו שיאמרו כן
 
הרבנים הראשיים, הרב הרצוג והרב עוזיאל.

הרב עוזיאל היה גברא רבה.

בראשית ימי המדינה צוין יום העצמאות כמעט בכל חוגי היהדות הדתית והחרדית במדינת ישראל, למעט חוגי נטורי קרתא וכיו"ב.
נכון
אח''כ הבינו כמה הם טעו
 
היות ואין לנו אתחלתא גאולה, וגם אין לנו עצמאות, לא נותר לנו אלא כבש על המנגל איש איש בביתו, "וַיֶּחֱזוּ אֶת הַזִּיקוּקִין וַיֹּאכְלוּ וַיִּשְׁתּוּ", לזכר ימים עברו בהם מנהיגי הערב רב עוד נלחמו בערבים וכבשו מהם שטחים והקב"ה עשה להם מופתים וזכר להם ברית ראשונים.
 
מרן מצטער? אולי תלמידי מרן מצטערים, ברצונם לשוות לו תדמית מסויימת לצרכי שיווק...

באותה כתבה מסופר עוד "בתקופה שגרנו בבית חורון אמא ואבא היו באים אלינו בכל יום עצמאות לחגוג את החג אצלנו. הרב צ'יקוטאי שירת אז במשמר הגבול והיה עושה ברביקיו".

על חלק מהדברים אולי אפשר לומר שמרן היה מצטער. אבל גם כאן דומני שאין טעם להסתיר את העובדות מכל סיבה שהיא.
היא אומרת עוד הרבה דברים משמו, אולי תשאל אותה על כל המחלוקות בדעת הרב עובדיה מה היא שמעה ממנו...
 
והרבה מתלמידיו סוברים שהורה בשקט להגיד תחנון
ולא פירסם ברבים בשביל לא ליצור שנאה בעם ישראל
כך שמעתי פעם מבנו הראש"ל, שאחר שהורה לכמה ששאלוהו האם לומר תחנון, שלא לומר, שאלתיו למה הורה כך.
ואמר לי שדעת אביו היתה שאלו שזה מפריע להם, יש להורות להם לא לומר, בכדי שלא יתרחקו מאיתנו וימשיכו לשאול אותנו. (והדבר משפיע על חינוך בניהם, וכפי שראיתי כמה כאלו שמרן הראש"ל שליט"א דאג להעביר את בניהם ישיבות קדושות).
אבל לשאר העם ודאי יש לומר, ושבהיות מרן רב ראשי, היה מגיע במנחה לכולל חזו"ע, בכדי שיוכל לומר תחנון, ולא יצטרך להמנע מאמירתו מחמת ההמון.
וכך נהג בנו בשנותיו הראשונות כראש"ל, שהיה מתפלל בהנץ החמה בביהכנ"ס של הליטאים מאחורי ביתו, שם כמובן אומרים תחנון.
 
כמובן, שכל זה כשמקדשים על פי הראיה,
אך כיום חודש ניסן תמיד מלא, חודש אייר תמיד חסר,
כך שחג השבועות חל תמיד בו' סיון.
בדרך הלצה, יש לומר שה"ה לאלו שמקדשים (את המדינה) ע"פ הראי"ה...
 
סטטוס
לא פתוח לתגובות נוספות.
ראשי תחתית