עת שערי רצון
חבר בכיר
אני למדתי אצל הרב שך, ואני יודע בדיוק מה הוא אמר, והוא מעולם לא עודד את לימוד הבקיאות והשטחיות, וזה לא סותר בכלום את מה שהבאת מדבריו
הכל אמת וצדק, היום כבר התקבלה שיטת הרב שך ברוב הישיבות, חוץ מ'תפרח' ואולי עוד כמה שהרב שך בא לאפוקי משיטתם, אבל לא בא לומר ח''ו ששורפים זמן בישיבותואעתיק קצת לשונו עבור אלה המתקשים בקריאה.
ואקדים שהרב שך זעק כל ימיו על דרך הלימוד השגויה בישיבות. בתוך הדברים ניתן להבין כיצד הוא רואה את המערכת כולה, המתפקדת כמערכת של 'עילויים' המכתיבים לכל ההמון כיצד ללמוד. ההמון לא בנוי לזה, ואין פלא שהוא נשבר. כל המשגיחים מדברים על זה גלויות וזה לא סוד.
בפניה לבני הישיבות מניסן תשנ"ב כותב הרב שך: "סדר הלימוד בישיבות הולך ומתדרדר מיום ליום, וכבר התרעתי על מה שלמדו במשך זמן שלם כעשרים דפים, והמצב כעת התדרדר עד כדי כך, שיש ישיבות שאין מספיקים בשיעור ללמוד במשך כל הזמן אפילו עשרה דפים, ותורה מה תהא עליה? מה שלומדים חצי יום בקיאות, אין לזה שום ערך כי לא זוכרים זה… (מכתבים ומאמרים א, עמ' יא.)
לצד המכתבים הפומביים כתב הרב שך מכתבים פרטיים רבים לבחורים ששטחו לפניו את בעיותיהם וביקשו את עצתו, במכתבים אלה שפורסמו בקובץ 'מכתבים ומאמרים' הוא מחריף את התבטאויותיו ואינו חוסך במילים: "… דע יקירי, שבדרך שרגילים ללמוד עכשיו בישיבות, אין זה דרך לעליה בלימוד, אלא להשאר עמי הארץ...(שם עמ' טז)
…צר לי מאד אם אומר לך, כי רואה אני בדרך כלל אסון גדול בדרך זו שסללו להם בהישיבות ללמוד כמה דפים במשך הזמן… מחמת חוסר ידיעות נוטין מדרך הישרה בסברות אשר בדו להם... (שם עמ' יז)
…מה שכתבת בענין הלימוד שעכשיו כשגומרים הזמן הספיקו רק עד דף י"א, באמת, יש לזעוק על זה מרה כי זה איבוד לדעת ממש…
זהו ממש הרס, ועל ידי זה בא כמה פעמים לידי משברים, מפני שלא כולם מסוגלים לקבל חידושים… " (שם עמ' כב)
אם בעבר היה מושג של 'עם-הארץ גדול' אדם שלא קרא ולא שנה ואינו יודע כמעט כלום, בימינו מסתמן מונח חדש של 'גדול עם-הארץ', אדם שמעיין ומפלפל ומחדש בתורה אולם לאמיתו של דבר הוא עם הארץ כיון שאינו בקי בתורה, בגלל הפלפול הרב בגיל מוקדם (ר' יואל שוורץ, ספר 'קנין תורה' עמ' 94)
ממש שמאלנים מקפלן...
הכל אמת וצדק, היום כבר התקבלה שיטת הרב שך ברוב הישיבות
אתה חושב שלא שמעו לו, כי אתה מפרשן את דבריו איך שנוח לך. וזה לא משנה כ''כ, תראה מה יצא מישיבות: חברון, פונובי'ז, בית מתתיהו, תפרח, ועוד. ותראה מה יצא מישיבות 'ברסלב' ודומיהן. וד''ל. (כובן אין כוונתי על ישיבות ברסלב האמיתיות שהולכים בדרך ר' נחמן, אלא לכל הפוסחים על 2 הסעיפים)אפילו בישיבתו לא שמעו לו.
כמדומני שקראתי,לא קראת כלום מכל המקורות שהבאתי לעיל, למיגמר והדר ליסבר?
וגם אם אף אחד לא היה אומר, השאלה מה אתה רוצה להיות, בור ועם הארץ או גדול הדור?
אברך אחד שאל את החזו"א מה היא הדרך לקנות ולקבל ידיעות בש"ס, אמר לו החזו"א 'עכשיו אתה רוצה לדעת ש"ס? ש"ס צריך לדעת בגיל בר מצווה!' (אורחות רבינו ח"ג עמוד קי"ב).
לפרוק מעליהם עול יגיעת לימוד הש"ס להוציא ממנו הלכות
אתה מבין שקודם לגמור את כל הש"ס
.אם רוצים, אפשר גם חודשים ארוכים ושנים ארוכות.
אני ראיתי היה אצלו את כל הסט. לא שזה ראיה לשום דבר כי הוא היה אז מעל שנתו הצ"ח וכמובן שלא הוא קבע איזה סטים יש לו בבית ואיזה אין.מעניין שלא ראיתי בביתו מעולם, כרך של שוטנשטיין
מה זה הדברים האחרים שעדיף לעמול עלייהם במקום על הגמרא?מה עדיף, שוטנשטיין או גמרא רגילה?
מצד אחד, עמל התורה, מצד שני, אפשר לעמול על דברים אחרים.
אולי פורום כותל המזרח ...מה זה הדברים האחרים שעדיף לעמול עלייהם במקום על הגמרא?