תורה אמת כתיב בה
חבר קבוע
היום בשיעור השבועי
עמ' קי - ברכה על גלידה בסוף הסעודה. (עיי"ש באריכות)
הנה ידועה המח' בין מרן שליט"א לאחיו הרב דוד יוסף שליט"א בנוגע לדעת מרן זצוק"ל.
ולאחר המח' ביניהם התפרסם כתב יד של מרן זצוק"ל ביבי"א (ח"ה סי' יח הערה 10) שהורה שאין לברך משום סב"ל.
ובילקו"י החדש הביא עוד מקור שבגליון הספר שו"ת קנין תורה בהלכה ח"ד מרן זצוק"ל העיר "וכן העליתי בתשובה שאין לברך עליה בסוף הסעודה קודם ברכת המזון"
ויש לנו שתי כתבי יד מפורשים נגד דברי הרב דוד יוסף שליט"א. (ועוד עדות של מרן שליט"א וכן הרב דוד נקש העיד כן בשנת תשס"ט שנתיים לאחר עדותו של הרב דוד שליט"א. עיין ירחון יתד המאיר 84 עמ' 6)
לא שמעתי את השיעור, אבל זה תמוה שמבואר בכמה מקומות בספרי מרן זצוק"ל שגלידה דינה כמשקה.אבל הוא אמר לי על כך, שבוודאי שגלידה איננה נחשבת למשקה. וגם בשבת יש לברך על הגלידה בתוך הסעודה.
אבל הסתירה בדברי הרב דוד יוסף, במקומה עומדת, בדבר עדותו במנהגו של אביו מרן זצ"ל.לא שמעתי את השיעור, אבל זה תמוה שמבואר בכמה מקומות בספרי מרן זצוק"ל שגלידה דינה כמשקה.
ואולי כוונתו שאינה נחשבת כמשקה לעניין שתפטר בתוך הסעודה.
שכבודו יראה את הסרטון הזה (לפחות מדקה 33:10) שהוא אומר במפורש, שהוא כתב בהלכה ברורה הוא הסתפק לגבי שבת, ולאחר שנים מרן אמר לו שנראה לו לא כמו שכתב בהלכה ברורה, אז זה לא סתירה בדברי הרב דוד.סותר בשיעור את מה שכתב בהלכה ברורה.
בשיעור הנ"ל הרב דוד אומר, (דקה 1:04:24) פעם אני אמרתי לו (לאביו מרן זצ"ל), שאני חושב שכיוון שגלידה זה ספק משקה, אז אם הוא שתה יין, יין פוטר משקים. אבל הוא אמר לי על כך, שבוודאי שגלידה איננה נחשבת למשקה. וגם בשבת יש לברך על הגלידה בתוך הסעודה.
ובהלכה ברורה כאן הוא כותב מלבד בשבת שהניח הגלידה לאחר הסעודה ואמר לי שהוא מחמת שהיין של הקידוש פוטר משקין שבסעודה...
הצג קובץ מצורף 10406
לא ראיתי בדקה שציינת.שכבודו יראה את הסרטון הזה (לפחות מדקה 33:10) שהוא אומר במפורש, שהוא כתב בהלכה ברורה הוא הסתפק לגבי שבת, ולאחר שנים מרן אמר לו שנראה לו לא כמו שכתב בהלכה ברורה, אז זה לא סתירה בדברי הרב דוד.
בסרטון שהעלתי בדקה המצוינת הוא מתחיל לדבר על נושא זה.לא ראיתי בדקה שציינת.
הסתירה היא, על העדות שלו במנהג אביו, האם בירך על הגלידה בתוך הסעודה בשבת או להניחו לאחר ברכת המזון.
בהלכה ברורה כ' שדעת אביו להניחו לאחר בהמ"ז, שאפשר שזה משקה וברכת היין פוטרו.
ובשיעור אמר שדעת אביו לברך בתוך הסעודה, ואין ברכת היין של הקידוש פוטרו.
אתה מתעלם מהשאלה, השאלה היא על "עדותו" איך "נהג" אביו בשבתות!!!בסרטון שהעלתי בדקה המצוינת הוא מתחיל לדבר על נושא זה.
והוא אומר שלאחר שכך הוא כתב בהלכה ברורה אבא שלו חשב כך, ולא כההלכה ברורה, כלומר הוא לא "מתעלם" שכתב ההיפך בהלכה ברורה, אלא "הדגיש" שאבא שלו אמר לו "דלא כמו שכתבת בהלכה ברורה". אז זה לא סתירה בין השיעור לספר, אלא שהרב דוד בגלל שהוא אוהב אמת ודיוק! אז הוא אומר בשיעור שאחר שיצא ההלכה ברורה אביו לא הסכים אתו לגבי פרט זה שכתב בספרו.
ויש שיעור אחר שהוא אמר יותר מפורש את המילים שאבא שלו בשנותיו האחרונות (אולי התבטא "בשנתיים שלוש שנים האחרונות" לא זוכר בדיוק) חשב על כך, ולפני לא (כלומר שכאשר כתב את ההלכה ברורה חשב שלא יברך), ורק שלא מצאתי את השיעור הזה (אני ב"ה שומע את הרב דוד כבר הרבה שנים ב"ה, אז קשה לי לזכור מתי דיבר ע"ז עוד הפעם).
ובאמת זה לא מופקע שכאשר כתב את ההלכה ברורה כך אביו חשב ונהג שבשבת יש לחוש ולדחות הגלידה לאחר הסעודה מספק (כי יש ספק אם הוא משקה וממילא יפטר ביין), ואח"כ (בשנותיו האחרונות כנ"ל) הוא חשב בדעתו שיותר נראה כהסברא שהיין לא פוטר גילדה לכו"ע (וכמדומני שגם בברכה נאמנה הביא פלוגתא בזה אם יין פוטר גלידה גם למ"ד שהוא משקה, ואתח"י).
רבי שמעון, למה לכעוס על הבוקר?אתה מתעלם מהשאלה, השאלה היא על "עדותו" איך "נהג" אביו בשבתות!!!
ב"ה איני כועס.רבי שמעון, למה לכעוס על הבוקר?
מותר לכתוב בצורה רגועה, ככל דיון הלכתי טהור, אין צורך בשלושה סימני קריאה.
מה אני יעשה שאני קשה הבנה...ב"ה איני כועס.
רק הדגשתי לו את הנקודה שהוא לא מבין אחרי שחוזרים כמה פעמים ומסבירים לו.
לא ירדת לגוף הסתירה.מה אני יעשה שאני קשה הבנה...
אבל אני יחזור פעם אחרונה (אם הובנתי הובנתי, ואם לא תשארו בצ"ע, בסדר מקושיות לא מתים...)
הנקודה היא כך, בתחילה שהרב דוד כתב את ההלכה ברורה כך ראה את אביו נוהג, ומסתמא גם כך אמר לו (שהרי ידוע שמרן הרב דוד היה יושב עם מרן זצ"ל כמעט כל לילה (בכוונה כתבתי "יושב" ולא "חברותא" שלא יקשו עלי...) ודן איתו על מה שכותב בהלכה ברורה, ורוב הפעמים היה מסכים אתו, ולפעמים היו נחלקים, כדרכה של תורה), ולכן בהלכה ברורה כתב מה שאביו נהג וחשב, ולאחר שנים מרן זצ"ל חזר בו, וחשב שפשוט יותר שהיין לא פוטר את הגלידה (ואולי שינה מנהגו ואולי לא, הרב דוד לא התייחס לזה, רק אמר שזה סברא שאמר לו אביו כמה שנים לאחר צאת ההלכה ברורה). מה אסור לאביו לחזור בו ולחשוב אחרת?!. לא הבנתי מה התמיה.
ותו לא מידי.
עניתי ע"ז ואחזור פעם אחרונה משום כבודך,לא ירדת לגוף הסתירה.
בהלכה ברורה הוא כותב שאביו מרן זצ"ל אמר לו ששבת שלא יברך על הגלידה מחמת שבירך על היין בקידוש אלא יניח את הגלידה לאחר ברכת המזון.
ובשיעור הוא אמר שהוא (הרב דוד) אמר לאביו שבשבת לא יברך בסעודה אלא יניח לאחר הסעודה. ואביו לא הסכים אתו.
הסתירה היא העדות, פ"א כותב שאביו אמר לו כן, ופ"א אומר שהוא אמר לאביו ואביו לא הסכים.
מה שכתבתי, זה המהלך מי רצה לומר שבשבת לא לברך מחמת היין, זה היה סברת אביו, או סברתו ואביו דחאה ודו"ק.עניתי ע"ז ואחזור פעם אחרונה משום כבודך,
שלפני כמה שנים שמעתי ממנו שיעור ע"ז (ודיברתי אתו אחרי השיעור, אני רק לא זוכר ממתי השיעור כנ"ל) והוא אמר שכך אביו היה סבור בשעת כתיבת ההלכה ברורה, ולאחר שנים הוא חשב על זה יותר, והשתנתה דעתו, ולא שהרב עובדיה אחז תמיד שיין לא פוטר גלידה, אלא בסוף ימיו (או שנתיים שלוש האחרונות לא זוכר בדיוק) חזר בו וכך סבר.
מצורף טרי טרי וההי"ב.ודרך אגב, עד שאתם דנים בתמיה "הכל כך חזקה" על ההלכה ברורה, האם יישבתם את התמיהות ה"קצת" יותר חזקות בילקוט יוסף החדש על ספר הלכה ברורה, זה הובא במקום אחר בפורום וכמובן לא ראיתי שהשיבו. וזה אומר דרשני!
אז לפי הרב דוד יוסף שליט"א יוצא למסקנא שהיה למרן זצוק"ל ג' דעות בנושא...עניתי ע"ז ואחזור פעם אחרונה משום כבודך,
שלפני כמה שנים שמעתי ממנו שיעור ע"ז (ודיברתי אתו אחרי השיעור, אני רק לא זוכר ממתי השיעור כנ"ל) והוא אמר שכך אביו היה סבור בשעת כתיבת ההלכה ברורה, ולאחר שנים הוא חשב על זה יותר, והשתנתה דעתו, ולא שהרב עובדיה אחז תמיד שיין לא פוטר גלידה, אלא בסוף ימיו (או שנתיים שלוש האחרונות לא זוכר בדיוק) חזר בו וכך סבר.
אך מה לעשות שחוץ מר' דוד , יש עוד עדות בדעת הרב עובדיהאבל יותר אמין לי עדות שבכתב (ומרן שליט"א) טפי מכל הנ"ל.
חזק ואמץ. מאמר מעולה!מצורף טרי טרי וההי"ב.
"הנהון"...אך מה לעשות שחוץ מר' דוד , יש עוד עדות בדעת הרב עובדיה
פה מדובר על תלמידו שהיה אצלו בכולל במחזור הראשון של כולל "חזון עובדיה""הנהון"...
ידוע כמה סיפורים שסיפרו שמרן זצוק"ל הנהן ולא ידע על מה הוא מהנהן...
היה שנים שלא?...וכוחו במתניו,
ח"והיה שנים שלא?...
ויש עדות יותר מאוחרת משנת תשס"ט שהורה לא לברך.פה מדובר על תלמידו שהיה אצלו בכולל במחזור הראשון של כולל "חזון עובדיה"
והיה שנים בקשר איתו, לא סתם הנהון בעלמא , לאיזה אדם זר שבא להפריע לרב.
דבר נוסף- שהעדות הנ"ל היא עוד מהשנים שהר' עובדיה היה צעיר וכוחו במתניו, כי הספר הנ"ל הוא כתב בשנית תשס"ט, ושם הוא כתב "שמלפני שנים", כבר הוא דיבר עם זה עם הרב עובדיה
ויש לנו שתי כתבי יד מפורשים נגד דברי הרב דוד יוסף שליט"א. (ועוד עדות של מרן שליט"א וכן הרב דוד נקש העיד כן בשנת תשס"ט שנתיים לאחר עדותו של הרב דוד שליט"א. עיין ירחון יתד המאיר 84 עמ' 6)
למה הרב דוד לא הביא את עדותו בספרו אורחות מרן על מנהגי הגר"ע. את דעתו על הגלידה.אך מה לעשות שחוץ מר' דוד , יש עוד עדות בדעת הרב עובדיה
מחילה אבל כנראה כבודו לא קרא את דברי ההלכה ברורה!גם מה שכתב בהלכה ברורה בשמו של אביו, שלא יברך על הגלידה בשבת בתוך הסעודה שכבר יצא בקידוש.
לא מובן, כי אם גלידה נחשב כמאכל, מה שייך לומר שברכת הגפן יפטור את הגלידה, זה כמו שיאמרו שברכת הגפן יפטור ברכה על ביצה.
העדות הזו אינה בגדר עדות כי היא בגדר "כלי שלישי"ויש עדות יותר מאוחרת משנת תשס"ט שהורה לא לברך.
בקיצור, שני כתבי יד. (שהרב דוד שליט"א לא התייחס אליהם)העדות הזו אינה בגדר עדות כי היא בגדר "כלי שלישי"