1. אתה יודע היטב שלא התכוונתי לכובעים וחליפות. ההתבדלות המדוברת היא זו שבמובן של 'הרחקה'. חכמינו ידעו את היתרונות שבתפילה במניין אברכים, ואעפ"כ התנגדו לזה.
אז עכשיו הבנתי מה זה "שיכנוז", ולמה אתה מתנגד, ועל מה אתה בוכה.
מה שמפריע לך זה "מנין אברכים", התנגדות שרק מי שלמד אצל הרב... בפורת יוסף יודע ממנה.
אבל מה לעשות שכ- 80% ממתפללי החניכי הם תלמידים של ראשי ישיבות יוצאי פוניבז' חברון סלבודקה וכדו', שם חינכו אחרת.
ואני לא חושב שהם חייבים משהו לרבותיהם של אלו שלמדו בפורת יוסף.
2. כתבתי: "כשהתועלת רבה על הנזק". בפורת יוסף מיעטו לדבר ע"ז כי זה לא נכנס בהגדרה הזו, אבל הגר"ר שרבאני קיבל מרבותיו ראשי הישיבה כאמור.
בסדר, אז כבוד הרב שהרבני יכול לדבר ע"ז בישיבתו,
ואלו שלמדו בישיבות אחרות דברים אחרים ימשיכו בדרכם הם.
3. כל חכמי פורת יוסף, בבל, חאלב וארץ ישראל, היו עושים. לא בישיבה, אבל כן בבתי הכנסת וביחידות וכהוראה לפרטיים ולא חסידים ואנשי מעשה. החסידים קיבלו את זה מהספרדיים (רבינו האר"י) ולא ההיפך.
וגם היום ההמלצה היא
(כולל של הרב עובדיה) שבחורי ישיבות לא יעשו, ואברכי כולל יעשו איש איש לפי עניינו.
ומי שרוצה לעשות באופן פרטי (וכן מי שמרגיש שהוא מחכמי פורת יוסף), יש ב"ה עשרות בתי כנסת, ובהם אברכים רבים (ספרדים וליטאים וחסידים). הכל בדיוק כמו בעבר ב"ה.
(ואתה מערבב בין "תיקונים" שזה החסידים אכן למדו מהספרדים, לבין "לדבר על זה" שזה הספרדים למדו מהחסידים).
4. לי היה משהו אחר, ולכל מי ששמע אי-פעם את השם 'ר' עזרא עטיה' היה משהו אחר. למי שלמד אצל הליטאים לא היה משהו אחר.
או קיי, אז אתה תמשיך ותלמד בספריו של חכם עזרא עטייה,
ואני וביתי נמשיך ללמוד בספריו של הברכת שמואל והגר"ש שקאפ.
אתה תמשיך את מורשת ישיבת פורת יוסף על אלפי תלמידיה, ועשרות ישיבותיה,
ואני אמשיך את מורשת בני דודַי כיון שמורי ורבי שהוא יחיד במינו (ועוד כמה אפסים אחריו) למד/שמע/ראה/חונך אחרת.
לאידך (סדרי הלימוד) - לא אני המצאתי שזו התנהלות לא נכונה, אלא כל רבני וראשי הישיבות הליטאים בדור הקודם. חבל שלא היית שם להציע את הפתרונות שלך.
יפה, אז מי שלא רוצה להיות ליטאי פשוט לא הולך בדרך שהם הציעו...
פעם שאלתי ת"ח גדול (במקרה אשכנזי) איך אתה לומד בעיון גדול כ"כ, והלא הרב שך שאתה תלמידו כותב בעשרות מקומות אחרת.
השיב לי; אתה קראת רק מכתבים, אני שמעתי ממנו שיעורים. - אני מוסר שיעורים כמו שהוא מסר וזה לא כמו שכתוב במכתבים (כי לזה יש סדר בקיאות), אני אלמד איך שאני שמעתי ממנו, ואתה תלמד איך שאתה שמעת ממנו.
וה"ה אצלך.
דקדוק ומקרא - מודה לך על העצה, רק שבמישור האישי אני מסתדר ב"ה. דיברתי על הכלל, ואם תמצא לי 20 איש שנוהגים כעצתך - אחזור בי.
שמח שאתה מסודר,
אבל אני בשונה ממך לא בא לחנך את הכלל, ובוודאי איני דוחה אידיאולוגיות טובות ונכונות של ציבור מסויים רק בגלל טענה כזו,
אגב; לא נראה לי שבישיבות של ה"לא משוכנזים"
(ככל וישנן כאלו) המצב שונה. למעט "כסא רחמים".
והשורש הוא בכך שאנשים לא נמשכים ללימוד המקרא ודקדוק, וזו בעייה שלהם, יהיו ספרדים או אשכנזים.
רק לסיום: כל הויכוח הזה הוא אוילי מצד עצמו.
איני יודע מה לומדים כיום בפורת יוסף (שלושתן), ואיני יודע מה למדו בעבר בחזון עובדיה.
אבל אני חושב שאני די יודע מה לומדים כיום ב"שיח יוסף" (או חזון יוסף) של הבן של הרב יצחק,
מעניין מאד למה ?
כנראה שהוא הבין את מה שאלו שנטעו בך את השנאה, עדיין לא הבינו.
ביקורת על ת"ח מת"ח גדולים, בודאי כשהדבר נוגע למעשה, איננה בעיה, אא"כ מי שאתה מכוון אליו אינו ת"ח כזה, ואני נוטה להבין אותך כך. אבל אתה נהנה להיתפס לפינות ולהקצין את דבריי שאני 'מזלזל'. זה פחות משכנע בצדקת טיעוניך.
לא התכוונתי שאתה מזלזל, (אתה מוציא את מה שהלעיטו אותך), אלא התכוונתי שמורשת הזלזול דווקא מצויה בצד הספרדי בצורה מכוערת ביותר (סליחה על ההגדרה), וכוונתי לאותם רבנים שנטעו בך ובחביריך את השנאה הזו.
אז עד שאתה מטיף למשוכנזים "טלו קיסם הזלזול מבין שיניכם", תטיף לרבותיך שלך "שיטלו את קורת הזלזול שהטילו לך בין עיניך".
סליחה על החריפות.
אקיצער, חשבתי ששיכנוז זה דבר הרבה יותר חמור, אך אם זה הכל, ככה"נ אעדיף להישאר בשלי.