נוריאל עזרא
חבר קבוע
- הצטרף
- 15/2/25
- הודעות
- 325
וזה אשר כתבתי בפורום אחר: הנה במכלול בשער אותיות או"י כתב וז"ל: " דע ישכילך האלוקים כי אותיות או"י הם אמות לכל האותיות וכן קראם בעל ספר יצירה ואמר שלוש אמות או"י, ומה שאמר שלש אמות אמ"ש הם אמות בעולם, אבל אמות הסיפור הם או"י וכו' ע"כ.הא לך מתוך ספר מכלול לרד"ק שער אמות או"י: דע, ישכילך האלהים, כי אותיות או"י הם אִמּוֹת לכל האותיות. וכן קראם בעל ספר יצירה ואמר "שלש אמות או"י". ומה שאמר "שלש אמות אמ"ש" (ספר יצירה ב ב) הם אמות בעולם, אבל אמות הספור הם או"י. ונקראו אִמּוֹת בעבור כי לא תוכל להוציא לא תיבה ולא אות בעולם מבלתי אחת מהן. והן אותיות הנשימה כי הם פעמים בלא הרגשת אחת המוצאות. וזה לך האות בתנועת חמשת המלכים, כי הם כלל כל התנועות שיוכל אדם להניע ולהוציא. אָא – הנה אל"ף נחה אחר הנעה, אֵי – הנה יו"ד נחה, וגם כן אִי. אוֹ – הנה ו"ו נחה, וגם כן אוּ.
ואלה הנחים פעמים בכתב ופעמים בלא כתב רק בנשימה לבד. בכתב, כמו שנכתבה אל"ף צַוָּאר, "לְעֵת צֵאת הַמְּלָאכִים" (ש"ב יא א), ו"ו גִבּוֹר ויו"ד שָׂרִיד, ו"ו עוּגָב, יו"ד עֵילָם ויו"ד "וַיֹּאמְרוּ אֵלֵינוּ זְקֵינֵינוּ" (יהושע ט יא) – היו"ד אשר בין הקו"ף והנו"ן. וגם נתחברו ב' נחים בכתב באחרית המלה האחד לצורך והאחד שלא לצורך, כמו אלה שזכרנו שאינם אלא למשך הנח: "הֶהָלְכוּא אִתּוֹ" (יהושע י כד), "וְלֹא אָבוּא שְׁמוֹעַ" (ישעיהו כח יב), "נָשׂוּא לַשָּׁוְא עָרֶיךָ" (תהלים קלט כ), "נָשׂוֹא יִנָּשׂוּא כִּי לֹא יִצְעָדוּ" (ירמיהו י ה) – הו"וין סימן הרבים, והאל"פין נוספות. וכן הוּא והִיא וכן "אַף כִּי לוּא אָכֹל אָכַל הַיּוֹם הָעָם" (ש"א יד ל), "לוּא הִקְשַׁבְתָּ לְמִצְוֹתָי" (ישעיהו מח יח), "לוּא קָרַעְתָּ שָׁמַיִם" (ישעיהו סג יט), וכן כל לוּא, הֲלוֹא המלאים. וכו' ע"ש.
ומה שכתב כן בשם ספר יצירה התייחסתי לזה במקום אחר ואצרף בהודעה נפרדת.
וכן באשכול דנן שאנו עוסקים בדעת הגר"א הנה הבאתי ממנו שכתב שי' אינו נח נסתר כי אם אחרי חיריק וצירי. כלומר שלא ישמע אחרי הצירי וזה כקריאת הספרדים.
והרב @איתן הי"ן הביא לעיל עוד כמה ראיות ואין עניין לכפול.
וכן כתב ר' אליהו בחור הלוי בספרו פרקי אליהו בשיר השלישי בשם ספר יצירה וז"ל:השיר השלישי בדיני אותיות או"י הנקראות אותיות הנשימה וכו' פירוש וכו' ובעל ספר יצירה קרא להן אמות הדיבור וכו' ע"כ.
והנה בספר לחם הבכורים שער כ"ב שבתחילתו הוא לקוח מספר מכלול בפרק שלוש אמות או"י כתב כן ובהערה כתב וז"ל: "כתב בעל יפה נוף(בדף כז ע"ב ד"ה ואם) שבדק בספר יצירה עם כל המפרשים שעליו ולא מצא בשום מקום שאמרו שלש אמות או"י הם אמות הדיבור. ואני(לחם הבכורים) מצאתי בפירוש רב סעדיה גאון שכתב וז"ל: "אותיות או"י הם אותיות הנשימה שאין שום דיבור או הברה הבאה מאותיות וכו' ע"כ.
[ובמכלול הנדפס מחדש [מכון שלמה אומן] עמוד רפד בהערה 6 כתב שלפנינו לא נמצא בספר יצירה אך יש מלים קרובות באחת הגרסאות אלא שבגרסא זו מדובר באותיות יה"ו ולא או"י ושוב בעקבות הפנייתי הוסיפו בהערה את דברי לחם הבכורים].
ובכל אופן חשבתי שאולי אפשר להסביר דברי המכלול כך, שהמכלול התכוון לספר יצירה עצמו אך לא התכוון שספר יצירה אמר בפירוש שאותיות או"י הם אמות הדיבור רק כתב שיש שלוש אמות באותיות וז"ל: עשר ספירות על בלימה ועשרים ושתים אותיות יסוד שלוש אמות ושבע כפולות ושתים עשרה פשוטות ע"כ.
והנה אע"פ שספר יצירה עצמו מסביר בהמשך את הכל על ספירות ושלוש אמות אמ"ש וכו' מבין המכלול שודאי שאמ"ש הם אמות בעולם אך ספר יצירה סידר את זה על סדר האותיות בדווקא כי באמת יש שלוש אותיות שהם אמות ומסביר המכלול שאלו הן אותיות או"י. ואע"פ שמפרקי אליהו נראה שכתוב כן ממש בספר יצירה הנה כידוע שהוא כתב גם הגהות לספר המכלול ומסתמא ראה כן שם וחשב שכל זה כתוב בספר יצירה ולא ראה ספר יצירה בפנים.
[[ל]הערתי זו הם לא (קיבלו) [התייחסו] רק הוסיפו ההפניה וכאמור].
אחר כך שאלני אחד מחכמי הפורום [בפורום השני המקושר לעיל] בפרטי וז"ל:
והשיבותיו בזה הלשון:לא הבנתי את דבריך שאעתיק למטה.
כוונתך שספר יצירה מוסר כלל מקובל שג' אותיות הן אמות, והוא מפרש אותן על אמות העולם ורד"ק מפרש באופן אחר שהן אמות קריאה (או שמוסיף שגם בקריאה יש ג' אמות)?
יישר כחך
כתבת:
והנה אע"פ שספר יצירה עצמו מסביר בהמשך את הכל על ספירות ושלוש אמות אמ"ש וכו' מבין המכלול שודאי שאמ"ש הם אמות בעולם אך ספר יצירה סידר את זה על סדר האותיות בדווקא כי באמת יש שלוש אותיות שהם אמות ומסביר המכלול שאלו הן אותיות או"י
כן זו כוונתי. אך זה נכתב לפני הרבה זמן וכעת בעקבות דבריך חזרתי לעיין בזה ואחר העיון נראה לענ"ד שזה בלתי האפשר בכוונתו ונראה לי נכון יותר שכוונת הרד"ק להסביר את ספר יצירה ובא לשלול הבנה מוטעת בדבריו.
אביא את דברי הרד"ק ואחר כך אביאם שוב עם תוספת הסבר בסוגריים מרובעים שיובנו דברי:
וז"ל: דע, ישכילך האלהים, כי אותיות או"י הם אימות לכל האותיות, וכן קראם בעל ספר יצירה שלוש אמות או"י. ומה שאמר שלוש אמות אמ"ש הם אמות בעולם, אבל אמות הסיפור או"י.
דע, ישכילך האלהים, כי אותיות או"י הם אימות לכל האותיות, וכן קראם בעל ספר יצירה [ר"ל שאמר שיש שלוש אמות לאותיות] ואמר [בעל ספר יצירה(פרק ב, משנה ב)] שלוש אמות [ומוסיף הרד"ק בתוך דברי ספר יצירה ליתר ביאור שהן אותיות] או"י. [ומתייחס הרד"ק לקושיא שמתעוררת מסמיכות העניינים ושולל אותה ואומר] ומה שאמר [בספר יצירה במשנה ג] שלוש אמות אמ"ש [ואפשר לטעות שבאות זו מבאר את מה שאמר במשנה הקודמת אין זה נכון אלא מסביר הרד"ק שבמשנה ג] הם אמות בעולם, אבל אמות הסיפור [שזה כוונת ספר יצירה במשנה ב' בהכרח הן] או"י.
________________
*וז"ל ספר יצירה: "עשרים ושתים אותיות יסוד, שלש אמות ושבע כפולות וי"ב פשוטות". [שההבנה הפשוטה שקוראים רק קטע זה שיש עשרים ושתים אותיות יסוד בלשון ומתוכן בהקשר ללשון יש שלו אמות ועל זה מבאר שהן או"י].
ולענ"ד כמעט מוכרח לומר כן בדבריו שהוא ביאור ולא ליישב שהייתה לו גירסא אחרת, ואף שאפשר לומר שהיתה לו גירסא אחרת ואצלו היה כתוב "או"י" אין נראה כ"כ, כי מה לו להתייחס לנכתב במשנה ג' ולומר שמה שכתב שם הם אמות בעולם אך אמות הסיפור הן או"י? הרי אם יש לו גירסא שכתוב בפירוש במשנה ב שלוש אמות או"י אז עיננו רואות שזה עניין אחד וזה עניין אחר ומה הוא מתקשה? אם לא שנאמר שלא היה כתוב גם אצלו כן ונתעורר לקושיה והשיב וכנ"ל.
תודה שעוררת אותי.(כמובן כל זה לא מוכרח ורק הנלע"ד)