לא כתבתי את שמו כיון שמדובר בנושא עדין גם ככה,המעשה שהבאת מהחפץ חיים, איזה תלמיד חכם הביאו לענין צניעות הנשים או נהיגה?
לא כתבתי את שמו כיון שמדובר בנושא עדין גם ככה,המעשה שהבאת מהחפץ חיים, איזה תלמיד חכם הביאו לענין צניעות הנשים או נהיגה?
כנהוג וכנאמר הרוצה וכו ירחיק.לא כתבתי את שמו כיון שמדובר בנושא עדין גם ככה,
לא כתבתי את שמו כיון שמדובר בנושא עדין גם ככה,
לא כל דבר בצניעות תלוי במנהג המקום וכמו למשל חולצה קצרה שגם אם כולם ילכו כך זה אסור,
וכן על זה הדרך וכמו שמבואר בחזון אי"ש שבטלה דעתם,
כנהוג וכנאמר הרוצה וכו ירחיק.
לרקוד ברחוב זה גם תלוי במנהג?זה לא החזו"א, זה המשנ"ב, ולמעלה ממנו, והם מדברים בערווה בעצם, כגון מעל המרפק ומעל הברך, אבל דברים שאינם ערוה ואינם איסור, הם תלויים במנהג המקום, כגון צבע השמלה וצורתה וכדו'.
אם היית אומר שאסור ליסוע באוטובוס תמיד וממילא מותר רשיון אני מבין אבל אתה לא אוסר אתה משתמש בתי' הזה כדי להתיר נהיגת אשה ומיש רוצה להזהר תמיד יכול
זה חידוש תמוה מאד ורוב הגדולים שאני הכרתי ודאי לא אחזו כך,אבל בוודאי שכאשר יש אפשרות אחרת, צריך להעדיף את האפשרות האחרת. ואת הדברים הללו כתב הגאון רבי בנימין זילבר בשו"ת אז נדברו.
לרקוד ברחוב זה גם תלוי במנהג?
לא שאני משווה אבל ודאי שלא כל דבר תלוי במנהג.
זה חידוש תמוה מאד ורוב הגדולים שאני הכרתי ודאי לא אחזו כך,
הפריצות זה עצם הנהיגה בפומבי לעשות מעשים משמעותיים בפומבי זה פריצותאכן לא כל דבר, יש דברים שהם פריצות בפני עצמם כמו ריקוד. מה שאין כן נהיגה, שהאשה יושבת ברכבה כמו שהיא יושבת באוטובוס ובתחנת האוטובוס.
אתה מבין לבד שיש הבדל ויש קטגוריות בצניעות, לא כך?לרקוד ברחוב זה גם תלוי במנהג?
לא שאני משווה אבל ודאי שלא כל דבר תלוי במנהג.
הפריצות זה עצם הנהיגה בפומבי לעשות מעשים משמעותיים בפומבי זה פריצות
הבאתי את זה רק כדי לשלול את הכלל הזה שתמיד תלוי במנהג לא זה לא תמיד תלוי.אתה מבין לבד שיש הבדל ויש קטגוריות בצניעות, לא כך?
ואם לא, אז אנחנו פה כדי ללמוד וללמד
וזה מה שאמרו כל האוסרים נהיגה שייך בצד שלא תלוי במנהג.מעולם לא אמרתי ש"תמיד".
לא הייתי מגדיר את מצוות צניעות לפי רמת האנשים שמסתכלים עליה זה משהו יותר בהתנהגות האשה שעצם ההתנהגות ככה ברחוב היא לא צנועה לא משנה כמה אנשים מסתכלים עליה,
כשנוהגת כולם רואים אותה,
נאלצת על כורחה לריב עם נהגים בכביש לשוחח עם ערבים שעובדים בדלק ועוד ועוד.
וזה מה שאמרו כל האוסרים נהיגה שייך בצד שלא תלוי במנהג.
גם ר' נסים קרליץ אמר לאחד שאמו שאלה שלא מצליחה להבין מה הבעיה ברשיון לנשים,
אמר לו צניעות זה משהו מאד עדין שאי אפשר להסביר אותו לכל אחד,
הנה מן הנסיון למדתי שהוא דבר שראוי לאסרו איסור גמור, כי עצם הלמוד גרם כבר וגורם לפריצות והוא ההיפך הגמור מכל כבודה בת מלך פנימה, כמו שעצם הנהיגה הוא ממש להיפך כל כבודה וגו', האשה חושפת עצמה בזה בשוקים ורחובות לעין כל ראה נכשלת ומכשלת את האחרים
ואין דרכה של אשה במרכב עיין פסחים ג',
אף על פי שהמציאות של רכיבה ע"ג בהמה אינו דומה לגמרי להא דידן מכ"מ בעצם אין דרכה בכך דומה בכמה דברים שקשה לפרש בכתב