משא ומתן בדברי בעל ה'ילקוט יוסף' שליט"א (3)

"יושב בסתר" כתב:

עיינתי בכל הדברים בעיון ובדקדוק רב, ואכן תעלומתך תעלומה בלי פתרון. ולא עוד אלא יש לי תוספת חשובה שתעצים את הפליאה.

דע כי גם הרב יום טוב ישראל שציין אינו מסייעו כלל, דהגם שכתב שהחרם המוזכר במהרשד"ם חוזר לנידון של האבקת רוכל בסי' כה (ובזה ס"ל כילקו"י ודלא כהחזו"א), מ"מ אינו כותב שהחרם קאי גם על המחמיר קדו"ש שזה עצם הנושא בילקו"י שם, שרצה להוכיח כן מכמה פוסקים. וא"כ אין מדבריו שום ראיה לעצם הענין שלשמו נדרש. וכנראה מה שהטעה את הילקו"י זה מה שבחדא סבר כוותיה, ולא דק שבעיקר הענין לא גילה דעתו כלל ועיקר.

לסיכום, צדק הילקו"י שהרב יום טוב ישראל הבין שהמהרשד"ם חוזר על החרם של שנת של"ד המוזכר באבקת רוכל (שחייבים בתרו"מ במירוח ישראל), ודלא כהחזו"א שהמהרשד"ם קאי על החרם של ב' שמיטות. אבל אין שום תוספת בהרב יום טוב ישראל שהחרם כלל גם קדו"ש בפירות נכרי.
 
ס"ט כתב:

המגיב שלפני הציג הקלטה מהשיעור של בעל ילקו"י מוצ"ש פר' בראשית. משום מה (??) חזר ומשך אותה. הדברים דלהלן נכתבו ע"פ ההקלטה.

האזנתי ברוב קשב לדברים. הטעויות חוזרות על עצמן.

ציטוט: "אני כתבתי כמו ספר פאת השולחן, הוא כותב, דע הפי' במהרשד"ם שהחרם של מרן הב"י היה על לנהוג קדו"ש בפירות נכרים". סוף ציטוט.
תגובה: אין שום דבר כזה בכל ספר פאת השולחן.
ציטוט: "יש אחד קראו לו הרב בצלאל לנדוי, היה חוקר, אוהב לחקור דברים, הוא עשה מחקר ופורסם בזמנו לפני כמה שנים בעתון המודיע, מחקר ארוך עשה, והוא הוכיח בראיות אחרי ראיות שהחרם היה על לשמור קדו"ש בפירות שנמכרו לגוי". סוף ציטוט.
תגובה: אין שום דבר כזה בכל מאמרו של הרב בצלאל לנדוי.
ציטוט: "גם בספר משנת יוסף, ג"כ כותב ככה, זה הרב ליברמן, ת"ח גדול מאד היה, בקי בזרעים בצורה מיוחדת, הוא גם מפרש כמוני, שהפירוש של החרם בב"י היה על קדו"ש בפירות נכרים". סוף ציטוט.
תגובה: הרב ליברמן כותב שפירוש זה "מרפסן איגרי"!

עצוב מאד. כעת מתברר שהדבר אינו תעלומה, כי אם שערוריה!

הגר"ע זצ"ל לא הביא חצי מילה מכל מה שכתב בזה בילקו"י. הוא רק הביא מחלוקת ציץ הקדש עם החזו"א וארץ חיים, וכתב שדעתו כציץ הקדש. ותול"מ. ואין בכל זה שום שקר, ושום נטיה מהכתוב בספרים. וראה הערת הרב "הוגה ומעיין" דלעיל.

הילקו"י מצא לפתע "להקת פוסקים" שהבינו כך, וכתב (וגם אמר ברבים) כי כן כתבו בהדיא ובראיות אחר ראיות הפאת השולחן והרב בצלאל לנדוי, בשעה שאין בכל דבריהם שום איזכור או רמז כל שהוא לנושא (שהוא בירור כונת מהרשד"ם!).

חמור מזה, עוד הוסיף הילקו"י שכן פירשו במהרשד"ם ג"כ, אז נדברו, שו"ת משנת יוסף, הרב הבלין בישורון, והרב זורגר באל תראי אדמה, בזמן שהם דוחים ורודפים והודפים הבנה זו מכל וכל בשתי ידים ובתקיפות!!
 
"יושב בסתר" כתב:

מצאתי עוד תימה בספר הנ"ל, בעמ' תתלט חזר שוב פעם על דבריו בענין הבירור בהבנת מהרשד"ם מילה במילה, אלא שבאמצע הוסיף עוד שני חכמים נוספים שס"ל כמוהו בהבנת מהרשד"ם, והם שו"ת גדולת מרדכי גלאנטי, והגר"ש סלאנט.

אולם המעיין בדברי הילקו"י עצמו כשמביא אותם, ימצא שאין שום איזכור למילה חרם, או נידוי, או מהרשד"ם, אלא רק שסמכו על מרן שאין קדו"ש בפירות נכרים.

וא"כ התימה שוב מתעוררת, מה נכנסו שני החכמים הנ"ל לכאן? הרי הוא עוסק בהבנת המהרשד"ם והם לא דברו ע"ז כלל!
 
"ס"ט" כתב:

הנה בשו"ת אבקת רוכל (סי' כה) כתב הב"י, כי נידו למקילים שלא להפריש תרו"מ מפירות הגוי שנגמרה מלאכתם ביד ישראל (כסברת המבי"ט), ולא הזכיר כלל וכלל כי היה איזה חרם או נידוי לשומרים בהם קדושת שביעית (כסברת המבי"ט ג"כ).

וזה לשונו:

"אמר יוסף קארו, אחר שכתב החכם הר' משה מטראני אגרת זאת השנית, רצה לעשות מעשה כדבריו בשמיטה שעברה, ומיחו בידו. ובשמיטה זו שהיא שנת השל"ד הקשה את רוחו ואמץ את לבבו לתקוע עצמו לעשות מעשה כדבריו ביד רמה, וקמו כל חכמי העיר ועיינו בדבריו הראשונים והאחרונים וראו שאין בהם ממש, והכריזו בבתי כנסיות בגזרת נידוי שכולם יפרישו תרומות ומעשרות מפירות הגוי שנתמרחו ביד ישראל בשביעית כמו בשאר שנים. נאום הצעיר יוסף קארו".

יבוא הטוען ויטען לאו דוקא, והב"י חדא מינייהו נקט, דהא בהא תליא, ולדעתו כמו"כ הנידוי כולל ג"כ מי ששומר בהם קדו"ש.

ולאידך יטען שכנגדו, דאדרבה, אילו היה כך בודאי לא היה לו לב"י להשמיענו רק שנידו למקילים שאינם מפרישים תרו"מ, אלא גדולה מזאת היה לו להשמיענו שאפילו למחמירים לנהוג בהם קדו"ש נידו והחרימו, שזהו חידוש גדול ורבותא טפי לנדות למי שנוהג כסברת המחמירים, ובודאי לא היה לו לב"י להניח רבותא זו. אלא ש"מ שבאמת לא נידו אלא למקילים שלא להפריש תרו"מ, ואילו המחמירים לנהוג בהם קדו"ש, הגם שלדעת הב"י ודעימיה אין צורך, מ"מ לנדות על כך לא עלה על לבם מעולם.

כך או כך, את הכתוב באבקת רוכל (וגם מה שלא כתוב) אי אפשר לשנות ולהזיז ממקומו.

ואולם מצאתי דבר מצער בספר חזון עובדיה (חנוכה, עמ' פה אות ה) שגרע והוסיף בלשון האבקת רוכל כרצונו, ועשה בו כבשלו.

וזה לשון החזון עובדיה שם:

"והנה נידון האמרי יושר היה בשמן זית שהובא מא"י לחו"ל, וסיים שם, שאע"פ שרוב השמנים הבאים מארץ ישראל של גויים הם, מ"מ יש לחוש לדברי המבי"ט שדין שביעית נוהג גם בשל גויים. וכ"כ בשו"ת לבושי מרדכי תליתאה. וזה אינו, שהעיקר כמרן הב"י בשו"ת אבקת רוכל (סי' כה) שאין דין שביעית נוהג בפירות של גויים בין להקל בין להחמיר. ובפרט שכן הסכימו עם מרן כל חכמי צפת בדורו, כמו שסיים שם וזה לשונו: הנה בשנתינו זו השל"ד כתב ה"ר משה מטראני אגרת זאת השנית, שיש דין שביעית אף לפירות של גויים, והקשה את רוחו ואמץ את לבבו לעשות מעשה כדבריו ביד רמה, וקמו כל חכמי העיר הזאת צפת יע"א, ועיינו היטב בדבריו, וראו שאין בהם ממש, והכריזו כולם בבתי כנסיות בגזירת נידוי שלא לנהוג דין שביעית בפירות של גויים וכמו שכתבתי, ע"ש".

הרי שהעלים לגמרי הכתוב באבק"ר כי נידו למקילים שלא להפריש תרו"מ, ותמורת זה "שתל" בדברי האבק"ר (כבר ברישא ובעיקר בסיפא) כי נידו לנוהגים דין שביעית בפירות של גויים. ואולם כאמור להד"ם (כלומר בנוסח ובלשון האבק"ר).

ועוד:

באבקת רוכל (סי' כ"ד), העתיק תחילה בהרחבה דברי הר"ש סיריליאו שיש דין ביעור וקדו"ש בפירו"נ, וכתב להשיב על דבריו ע"פ דרכו. אח"כ הוסיף להביא ג"כ לדברי המבי"ט שיש דין ביעור וקדו"ש בפירו"נ, וגם שפטורים מן המעשרות, וכתב ג"כ להשיב על דבריו ע"פ דרכו.

לקראת סוף התשובה סיכם האבק"ר בזה"ל:
"והראיות שהביאו לחייב הביעור כולם נדחו, ואדרבה יש ראיות לפיטור. וכ"ש במקום שהמנהג פשוט להתיר, כי מעולם לא נשמע על שום אדם בשום עיר מא"י שינהג ביעור בשביעית, והא קי"ל דכל מקום שהלכה רופפת הלך אחר המנהג, כ"ש במקום שהלכה מסכמת למנהג כמו שנתבאר. וכיון שהוא דבר פשוט שהם פטורים מן הביעור, היאך ימצא ידיו ורגליו הפוטרם מהמעשרות. ואם העלם יעלים עיניו מכל הכתוב ויאמר לא כי אלו הם חייבים בביעור ועל כן אני פוטרם מהמעשרות, נאמר לו אי אתה נאה מקיים, דאנן סהדי שמימיך לא נהגת חיוב ביעור, דא"כ קלא הוה ליה למילתא, וזהו דבר שאין עליו תשובה".

הנה פשוט וברור שכל הנידון כאן האם פירו"נ חייבים בביעור או פטורים מן הביעור.

ומה שכתב "מעולם לא נשמע על שום אדם בשום עיר מא"י שינהג ביעור בשביעית", בודאי זאת משום שכל מאכלם (תבואה ופירות) היה משל הגויים, ומאחר שהמנהג היה שלא לנהוג בהם קדו"ש, הרי שבכלל זה מעולם לא נהגו ביעור בשביעית כלל. וזהו מה שסיים ג"כ "אנן סהדי מימיך לא נהגת חיוב ביעור", והיינו מאחר וכל מאכל תבואתך ופירותיך מן הגויים, ואנן סהדי שמימיך לא נהגת בהם ביעור, א"כ הרי שאינך נאה מקיים.

עכ"פ כאמור ברור שהנידון הוא אם פירו"נ חייבים בביעור או פטורים מן הביעור.

תשובה זו של האבקת רוכל חזרה ונדפסה כולה מתחילה ועד סוף בשו"ת מהרי"ט ח"א סי' מ"ב, ובסי' מ"ג כתב מהרי"ט להשיב ע"פ דרכו על שיטת הר"י קארו בזה.

בספר ברכ"י (יו"ד סי' של"א אות י') כשדן בהרחבה בדין פירו"נ בשמיטה לענין ביעור ולענין מעשר, כתב בזה"ל:
"ומהר"ם בן חביב בתוספת יום הכיפורים דף כ"ב ע"א כתב דחסידים ואנשי מעשה היו נוהגים בביעור פירות שביעית, כמש"כ מהר"י קורקוס, והוא ז"ל זו הלכה העלה לחוש לשתי הסברות לעשרן ולהפקירן. וכבר בתשובת מרן, הובאה בשו"ת מהרי"ט ח"א סי' מ"ב, כתב, דמעולם לא נשמע שום אדם בשום עיר מארץ ישראל שנהג בביעור שביעית, ע"ש. אף אנן בעניותין בדורנו לא ראינו לא שמענו שום חסיד שיהא נוהג ביעור אפילו ע"י הפקר".

הרי שהברכ"י נסתייע מתשובת הר"י קארו הנ"ל שאין נוהגים כלל ביעור בפירו"נ, והוסיף ואמר שאף בדורנו לא ראינו נוהגים בהם ביעור אפילו ע"י הפקר.

________________________

ידועה מחלוקת הראשונים היאך מקיימים מצות ביעור בפירות שביעית. דלהרמב"ם בשריפה וכילוי, ולהרמב"ן ועוד בהפקר בלבד (וחוזר וזוכה).

בספר אור לציון שביעית (עמ' נ"ד-נ"ה) כתב שבני ספרד יש להם לילך אחר הוראת הרמב"ם שמצות ביעור היינו שריפה או איבוד מן העולם.

ואולם בספר יבי"א (ח"ט סי' ק"ח אות ח') כתב להשיג על הנ"ל בזה"ל:
"גם בענין הביעור שהמחבר (אור לציון) ע"פ שיטתו כאן, כתב בספרו על שביעית להחמיר בכל פרי שכלה מינו מן השדה, שחייבים לבערו ע"י שריפה כדעת הרמב"ם, ושלא כדעת התוס' הרא"ש הסמ"ג והרמב"ן דסגי ע"י הפקר ולחזור ולזכות בו, הנה המהר"ם בן חביב בתוספת יוה"כ כתב לענין ביעור פירות שביעית המנהג בירושלים להפקירם ולחזור ולזכות בהם. וכ"כ מרן החיד"א בברכ"י יו"ד (סי' של"א סק"י), ושכן כתב בשו"ת מהרי"ט ח"א (ס"ס מ"ב) שמעולם לא נשמע בשום עיר מארץ ישראל שיהיו נוהגים מצות ביעור בשריפה וכו', ע"ש".

הנה יסוד הלשון הנ"ל היא לשון הר"י קארו באבק"ר דלעיל, הנעתקת בשו"ת מהרי"ט, וחוזרת ונזכרת בברכ"י, וככל הנ"ל.

אלא שהיבי"א לא שם לבו שזה בעצם לשון הר"י קארו (המועתק בשו"ת מהרי"ט), והזכיר הדברים בשם הברכ"י בשם מהרי"ט. אבל החמור מכך, הוסיף תיבת "בשריפה", מה שלא נזכר כלל במקור, וע"פ זה סולפה ההבנה לגמרי, שכן בעוד במקור הדיון הוא אם פירו"נ חייבים או פטורים מן הביעור, והכוונה בלשון הנ"ל לומר שמעולם לא נהגו כלל ביעור בפירו"נ, הרי שע"פ המוצג ביבי"א נראה כאילו הדיון הוא היאך מתקיימת מצות ביעור (בפירות ישראל), ושמעולם לא נהגו בשריפה, וש"מ שבהפקר כן. ולהד"ם.
 
יש סתירה בדברי הרא"ה [והעיר על זה המהדיר בהערה] -
יישוב 'הסתירה' הוא פשוט.
איני יודע אם לזה התכוין @כהן
מ"מ אין שום סתירה כלל ועיקר
פשוט מאוד הרא"ה זה חיבור על הרי"ף ולא על הגמ', [וכמו שהר"ן והנימוק"י עשו על הרי"ף הה"נ הרא"ה]
ומה שכתוב בהתחלה על המחיה, זה העתקת לשון הרי"ף, ועל זה מפרש הרא"ה את מה שמפרש ומסיים את נוסח שלו.

והיינו- זה שני נוסחים שונים הראשון זה של הרי"ף, והשני זה של הרא"ה, ושם סתירה אין כאן
 
אני כותב לולב אבל זה עוד הרבה דברים, והלולב שגבוה מן המינים לכן הזכרתיו. זה ברכה לאחר ההדלקה ואחר הטבילה וכיו"ב שלדעת הרמב"ם והשו"ע זו ברכה לבטלה, והמעניין שיש בדור האחרון שחוששים למעמיד דמעמיד ולא חוששים לברכה לבטלה.

בוא ונטיל פצצה
ונשים את הדברים על השולחן אחת ולתמיד

ישנו מחבר בזמן הב"י בשם "ברכת אברהם" [לרבי אברהם טריביש צרפתי].
שבחיבורו מאריך לגבי ברכת המצוות דאף דקיי"ל שצריך עובר לעשייתן, מ"מ אם לא בירך לפני, יכול לברך אחרי
ושם מדגיש גם על ברכת הטבילה, ובדעת הרי"ף והרמב"ם דאף דצריך "עובר לעשייתן" מ"מ אם בירך אחרי המצווה לית לן למיחש לברכה לבטלה.

ושם כותב בתחילת הספר שאלה שכתבו לו הסכמות לספר "הסכימו לדעתו".

ואחד מכותבי ההסכמות הוא לא אחר מאשר " מרן השו"ע ".

להדיא- בשו"ע שאע"פ שכל המצוות עובר לעשייתן, מ"מ אם בירך אחרי המצווה אין שום חשש של ברכה לבטלה.

ועתה אעלה את הקבצים לפי הסדר
א. דברי הברכת אברהם שכותב שכל מי שכתב הסכה לחיבורו "הסכים עמו להלכה"
ב. דברי מרן השו"ע על החיבור הנ"ל והחכם הנ"ל
ג. דבריו שאע"פ שכל המצוות עובר לעשייתן מ"מ רשאי לברך אח"כ ואין זה ברכה לבטלה.

א.JPG

הסכמת הב"י למחבר הנ"ל


ב.JPG


דברי המחבר הנ"ל שאף אם בירך אחר המצווה "לא הפסיד"

ג.JPG

ד.JPG
 
בוא ונטיל פצצה
ונשים את הדברים על השולחן אחת ולתמיד
לא פצצה ולא פגז.

וכי לדעתך בכל הפסקים שנזכרו בספר הנ"ל ויש סתירה למה שכתב מרן בשו"ע, יש לפסוק כהספר הנ"ל ולא כהשו"ע?.
וכי שמרן כתב את השו"ע, לא נתכוון לפסוק הלכה ולהורות הלכה למעשה??
 
לא פצצה ולא פגז.

וכי לדעתך בכל הפסקים שנזכרו בספר הנ"ל ויש סתירה למה שכתב מרן בשו"ע, יש לפסוק כהספר הנ"ל ולא כהשו"ע?.
וכי שמרן כתב את השו"ע, לא נתכוון לפסוק הלכה ולהורות הלכה למעשה??
מפורש במרן שזה ברכה לבטלה?
כמדומני - איני בטוח, תקן אותי, - שלא.
 
מפורש במרן שזה ברכה לבטלה?
כמדומני - איני בטוח, תקן אותי, - שלא.
עי' טה"ב שהאריך בזה.
וראה עוד באבן העזר סימן לד ס"ג ז"ל אם לא בירך ברכת אירוסין בשעה שקידש לא יברך אותה בשעת נישואין, וכתב הרמ"א וי"א דמברכין אותה בשעת נישואין וכן נוהגים.
ובודאי לדעת מרן זו ברכה לבטלה. כי כל המצות מברך עליהן עובר לעשייתן, וראה בתוס' פסחים ז ב מ"ש ליישב מה שכבר נהגו נשים לברך אחרי, דמשמע דלתחי' לא ועי' ב"י סימן ר ופשוט.
 
עי' טה"ב שהאריך בזה.
וראה עוד באבן העזר סימן לד ס"ג ז"ל אם לא בירך ברכת אירוסין בשעה שקידש לא יברך אותה בשעת נישואין, וכתב הרמ"א וי"א דמברכין אותה בשעת נישואין וכן נוהגים.
ובודאי לדעת מרן זו ברכה לבטלה. כי כל המצות מברך עליהן עובר לעשייתן, וראה בתוס' פסחים ז ב מ"ש ליישב מה שכבר נהגו נשים לברך אחרי, דמשמע דלתחי' לא ועי' ב"י סימן ר ופשוט.
לא השתכנעתי, אבל כעת אני מחוסר ספרים.
לכתחילה לא, זה ברור.
אבל ברכה לבטלה? צריך מקור ברור.
 
בוא ונטיל פצצה
ונשים את הדברים על השולחן אחת ולתמיד

ישנו מחבר בזמן הב"י בשם "ברכת אברהם" [לרבי אברהם טריביש צרפתי].
שבחיבורו מאריך לגבי ברכת המצוות דאף דקיי"ל שצריך עובר לעשייתן, מ"מ אם לא בירך לפני, יכול לברך אחרי
ושם מדגיש גם על ברכת הטבילה, ובדעת הרי"ף והרמב"ם דאף דצריך "עובר לעשייתן" מ"מ אם בירך אחרי המצווה לית לן למיחש לברכה לבטלה.

ושם כותב בתחילת הספר שאלה שכתבו לו הסכמות לספר "הסכימו לדעתו".

ואחד מכותבי ההסכמות הוא לא אחר מאשר " מרן השו"ע ".

להדיא- בשו"ע שאע"פ שכל המצוות עובר לעשייתן, מ"מ אם בירך אחרי המצווה אין שום חשש של ברכה לבטלה.

ועתה אעלה את הקבצים לפי הסדר
א. דברי הברכת אברהם שכותב שכל מי שכתב הסכה לחיבורו "הסכים עמו להלכה"
ב. דברי מרן השו"ע על החיבור הנ"ל והחכם הנ"ל
ג. דבריו שאע"פ שכל המצוות עובר לעשייתן מ"מ רשאי לברך אח"כ ואין זה ברכה לבטלה.

הצג קובץ מצורף 5036

הסכמת הב"י למחבר הנ"ל


הצג קובץ מצורף 5037


דברי המחבר הנ"ל שאף אם בירך אחר המצווה "לא הפסיד"

הצג קובץ מצורף 5038

הצג קובץ מצורף 5039
איפה היית עד היום?...
 
וכי לדעתך בכל הפסקים שנזכרו בספר הנ"ל ויש סתירה למה שכתב מרן בשו"ע, יש לפסוק כהספר הנ"ל ולא כהשו"ע?.
וכי שמרן כתב את השו"ע, לא נתכוון לפסוק הלכה ולהורות הלכה למעשה??

ברור שהשו"ע סובר שצריך "עובר לעשייתן"
לא ע"ז הויכוח
השאלה אם לא עשיתי עובר לעשייתן עברתי על ברכה לבטלה? [כלשונך, וכלשון רבים מהספרים הפזורים היום]
ע"ז הבאתי את מה שהבאתי, שאין כאן ברכה לבטלה, ועולה לו גם אם בירך לאחר המצווה.

ומה שהבאת- מברכת האירוסין
אף אחד לא התכוין שאפשר לברך על מה שהיה אתמול, או אחרי זמן רב

לא זו הנקודה, אלא אם בירך מיד אחר עשיית המצווה, וכהאידנא בהדלקת נרות, ובטבילה וכד'
 
ילקוט יוסף קצוש"ע אורח חיים סימן תכא-תכב - שחרית ומנחה בראש חודש סעיף טז
טז. שליח צבור שטעה בתפלת החזרה ושכח לומר יעלה ויבא בראש חודש [שחרית או מנחה], או בחול המועד, והשלים תפלתו, אין מחזירין אותו מפני טורח צבור, שהרי תפלת המוספין לפניו שהוא מזכיר בה ראש חודש. אבל אם נזכר שלא אמר יעלה ויבא אחר שחתם המחזיר שכינתו לציון, יאמר שם יעלה ויבא. ואם התחיל בתיבת מודים ונזכר שלא אמר יעלה ויבא, או שהמשיך בברכות שלאחר מכן, וקודם שהשלים תפלתו נזכר שלא אמר יעלה ויבא, חוזר לרצה, ואין בזה טורח צבור. [ילקוט יוסף שבת כרך ה' מהדורת תשס"ד עמוד תכג] ע"כ.

מה שכתב 'או מנחה' - טעות [סופר] הוא, שהרי לפי המבואר בשו"ע בסי' קכ"ו ס"ג זהו רק בשחרית:
כל מקום שהיחיד חוזר ומתפלל, ש"צ חוזר ומתפלל, אם טעה כמותו כשמתפלל בקול רם, חוץ משחרית של ר"ח, שאם שכח ש"צ ולא הזכיר יעלה ויבא עד שהשלים תפלתו, אין מחזירין אותו, מפני טורח הצבור, שהרי תפלת המוספין לפניו שהוא מזכיר בה ר"ח ע"כ.

וכבר היה מעשה לפני תקופה, שהש"צ במנחה לא אמר יעלה ויבוא ולא תקנו אותו ונזכרו רק לאחר התפלה, ושאלוני ואמרתי להם שיחזרו, ולאחר מכן הראוני את הילקוט יוסף הנ"ל שלא צריך לחזור, וגרם מכשול גדול, והוצרכתי להסביר להם שהוא 'טעות סופר' וכדומה. ומצוה להודיע למחבר שיתקן את הדברים.
 
אף אחד לא התכוין שאפשר לברך על מה שהיה אתמול, או אחרי זמן רב
הרמ"א כתב להדיא שיכול לברך אפילו אחר זמן רב, ומרן לא סובר כן.
אם קיים כבר את המצוה וזה לא עובר לעשייתן, אין הבדל אם זה אחר כמה דקות או אחר כמה ימים, תכלס' המצווה כבר התקיימה, וכמו שאדם יברך בורא פרי העץ אחרי שכבר אכל את התפוח.
 
הרמ"א כתב להדיא שיכול לברך אפילו אחר זמן רב, ומרן לא סובר כן.
אם קיים כבר את המצוה וזה לא עובר לעשייתן, אין הבדל אם זה אחר כמה דקות או אחר כמה ימים, תכלס' המצווה כבר התקיימה, וכמו שאדם יברך בורא פרי העץ אחרי שכבר אכל את התפוח.
היכן כתב???
 
ילקוט יוסף שבת [א' ד' תשע"ג] סי' רפ"א אות י"ד

לדלג תיבת "וישוררו":‏
ומה שכתבנו לדלג תיבת וישוררו, כ"ה במחזור ויטרי (עמוד קנ וקנד). וכן ברמב"ם, ליתא לתיבת "וישוררו" שהוסיפו באיזה סידורים, וכן בסדר רב עמרם גאון ח"ב (דכ"ד ע"א), ובסידור רב סעדיה גאון (עמוד קיט), ובפירוש התפלות של ר' יהודה בן יקר (דף רד ע"ג) ליתא לתיבת "וישוררו". וכ"כ הרב המגיה בשלמי צבור (דף רד ריש ע"ג) וז"ל: תיבת וישוררו היא מיותרת, והנכון לדלגה. ע"ש. ושכן נוסחת הרב תולעת יעקב. ע"ש. וגם ע"פ הדקדוק לא תכון מלת שירה עם "את", אלא עם ל', כמו אשירה לה', וכ"כ בספר לחם הבכורים (דקל"ו ע"ב) כי לא נמצא בכל המקרא לשון שירה עם "את" וכו'. וכ"כ השערי תשובה (סימן רפא). וכ"כ במחזור אהלי יעקב לר"ה (דצ"ב ע"ב), כי לא יפול לשון וישוררו עם "את" שמך. ע"ש. וכן הוא בכף החיים (שם סק"ח). אמנם בס' בן איש חי ש"ב (פר' תולדות אות ה) כ' שצ"ל יודו ויברכו וישבחו ויפארו וישוררו, כנגד חמש בחינות הרמוזות בחמש אותיות שם הוי"ה עם קוצו (העליון) של יוד שהם סוד נפש רוח נשמה חיה יחידה. ע"כ. ולא שת לבבו הטהור למ"ש השלמי צבור והשע"ת שיש לדלג תיבה זו, ועל כל פנים היה לו להקדים תיבה זו, כמ"ש במחזור אהלי יעקב לראש השנה הנ"ל, כי לא יתכן לומר וישוררו את שמך. וכן בנוסחת הרמב"ם ליתיה. וכתב, שאם ירצה שלא לדלג יאמר הן הם יודו ויברכו וישוררו וישבחו ויפארו את שמך. ע"כ:‏
או שיאמר כנוסחת ר' יהודה בן יקר: "יודו ויברכו וישבחו ויפארו וירוממו", שהם חמש בחינות וכו'. ובחידושי הרא"ה (תענית ו.) הביא הגירסא במקום וישוררו "וירוממו". ע"ש. וכן ראיתי בשו"ת זבחי צדק ח"ג (סימן קנא עמוד ער"ה) שכתב, שיש למחוק תיבת "וישוררו". ע"ש. ועיין עוד בספר נתיבי עם ח"ב (עמוד שסט). וכן עיקר. והרב בן איש חי יחיד לגבי כל הנהו רבוותא הנ"ל. [וכל זה נעלם מעינו של הגאון חכם שלום כהן שליט"א, ראש ישיבת פורת יוסף, אחר המחילה הרבה, שבשיעור בליל כ"ב אייר תשס"ז העיר בתוקף על מה שכתבנו למחוק תיבת וישוררו. וסמך על הבן איש חי, אף שהוא יחיד בדבר] ע"כ.

נעלם מעיניו שהמקור לתיבת 'וישוררו' הוא כבר בסידור נאפולי ר"נ [מעל 500 שנה!], ומשם הוא 'בכל' סידורי הספרדים, כולל ונציה, אמסטרדם, ליוורנו ועוד.
וכ"ה להדיא בפירוש תפלה למשה להרמ"ק [וכתב על זה כונה כדרכו], בתלמידו הראשית חכמה שער האהבה, וכן העתיק החיד"א ב'יוסף בסדר' שבעבודת הקודש, וכן העתיקו עוד מחכמי הספרדים לדורותיהם בסידוריהם.

כך שהבא"ח אינו 'יחיד' בדבר.

אמנם בראשונים לא מוזכרת תיבה זו, ובאמת היא קשה ע"פ הדקדוק, אבל כונתו של חכם שלום ברורה שלא להגיה 'בסידור' עצמו, מה שלא עשו במשך כל הדורות. וכבר נודע שבתפלה אין אנו הולכים לפי הדקדוק בהרבה פעמים.
גם הפוסקים שכתבו להגיה - לגרמייהו הוא דכתבו, ולא שינו מהסידור עצמו, וחזון עובדיה היחיד ששינה בסידור עצמו, ועל זה מרתחא ליה.
 

קבצים מצורפים

  • 1747644552602.png
    1747644552602.png
    196 קילובייט · צפיות: 4
  • 1747644578631.png
    1747644578631.png
    22.7 קילובייט · צפיות: 4
אמנם בראשונים לא מוזכרת תיבה זו, ובאמת היא קשה ע"פ הדקדוק, אבל כונתו של חכם שלום ברורה שלא להגיה 'בסידור' עצמו, מה שלא עשו במשך כל הדורות. וכבר נודע שבתפלה אין אנו הולכים לפי הדקדוק בהרבה פעמים.
גם הפוסקים שכתבו להגיה - לגרמייהו הוא דכתבו, ולא שינו מהסידור עצמו, וחזון עובדיה היחיד ששינה בסידור עצמו, ועל זה מרתחא ליה.
לא הבנתי...
אם יותר ראוי לא להגיד תיבה זו למה לא להגיה בסידור? (זה שבדורות האחרונים היה כתוב כן, זה לא אומר כלום וכמו שבדורות האחרונים היה כתוב "מכניע מינים")
 
ילקוט יוסף קצוש"ע אורח חיים סימן תכא-תכב - שחרית ומנחה בראש חודש סעיף טז
טז. שליח צבור שטעה בתפלת החזרה ושכח לומר יעלה ויבא בראש חודש [שחרית או מנחה], או בחול המועד, והשלים תפלתו, אין מחזירין אותו מפני טורח צבור, שהרי תפלת המוספין לפניו שהוא מזכיר בה ראש חודש. אבל אם נזכר שלא אמר יעלה ויבא אחר שחתם המחזיר שכינתו לציון, יאמר שם יעלה ויבא. ואם התחיל בתיבת מודים ונזכר שלא אמר יעלה ויבא, או שהמשיך בברכות שלאחר מכן, וקודם שהשלים תפלתו נזכר שלא אמר יעלה ויבא, חוזר לרצה, ואין בזה טורח צבור. [ילקוט יוסף שבת כרך ה' מהדורת תשס"ד עמוד תכג] ע"כ.

מה שכתב 'או מנחה' - טעות [סופר] הוא, שהרי לפי המבואר בשו"ע בסי' קכ"ו ס"ג זהו רק בשחרית:
כל מקום שהיחיד חוזר ומתפלל, ש"צ חוזר ומתפלל, אם טעה כמותו כשמתפלל בקול רם, חוץ משחרית של ר"ח, שאם שכח ש"צ ולא הזכיר יעלה ויבא עד שהשלים תפלתו, אין מחזירין אותו, מפני טורח הצבור, שהרי תפלת המוספין לפניו שהוא מזכיר בה ר"ח ע"כ.

וכבר היה מעשה לפני תקופה, שהש"צ במנחה לא אמר יעלה ויבוא ולא תקנו אותו ונזכרו רק לאחר התפלה, ושאלוני ואמרתי להם שיחזרו, ולאחר מכן הראוני את הילקוט יוסף הנ"ל שלא צריך לחזור, וגרם מכשול גדול, והוצרכתי להסביר להם שהוא 'טעות סופר' וכדומה. ומצוה להודיע למחבר שיתקן את הדברים.
אכן, טעות סופר. ומדבריו בהמשך משמע כן "שהרי תפילת המוספין לפניו"
 
לא הבנתי...
אם יותר ראוי לא להגיד תיבה זו למה לא להגיה בסידור?
דבר ש500 שנה לא הגיהו - לא מגיהים בסידור.

אם ראוי יותר לא להגיד זה ענין 'אינדיוידואלי', יש רבנים שדעתם כך ויש שדעתם אחרת. זה לא 'טעות גמורה' כיון שבעניני תפלה לא הולכים לפי הדקדוק בהרבה פעמים.
וכפי שאכן הראנו שהרב עובדיה והרב יצחק לא ידעו את מקור הגירסא הזו, וחשבו שהבא"ח יחיד, והתברר שגם בספרי האחרונים, הרמ"ק, הראשית חכמה, החיד"א ועוד אישרו וקיימו והעתיקו במו ידיהם נוסח זה, ולכן הקפידו הפוסקים שלא להגיה 'בסידור' עצמו, ודוק.
 
ראשי תחתית