פאה נכרית - מנהג עדות המזרח

  • יוזם האשכול יוזם האשכול חיי עולם
  • תאריך התחלה תאריך התחלה
  • מומלץ
סטטוס
לא פתוח לתגובות נוספות.
שמעתי מאדם שהלך לגר"ח קנייבסקי ושאל אותו על פאה נכרית וא"ל הרב שמותר וכשאמר לו שהוא בן ספרד א"ל הגר"ח שא"כ אסור כי לא נהגו בזה בארצות המזרח וזה תלוי במנהגי המקומות

הובא מזה כבר בספרים, לדוגמא בספר "דרך אמונה - אגרות וכתבים מהגר"ח קניבסקי" (סי' קנ"א) מובא: "מיהו הנוהגים להחמיר, יש להם להחמיר מנהגם, כמו שכתב המשנה ברורה בסימן ע"ה סקט"ו" [אבל שם מדובר במנהג המקום].

וכן במענה לשאלה שהובאה בספר "שערי דן" (כת"י, הובא בקובץ "אליבא דהלכתא" ח'), וזה לשונה: "האם יש להחמיר שלא ללבוש פאה נכרית". ענה הרב בזה הלשון: "אצלנו בליטא בדרך כלל לא הקפידו על זה, לבד מהחסידים שחלק מהם הקפידו. ואף מי שאין לו מסורת ע"פ דין אינו חייב להחמיר, דבמשנה ברורה (ע"ה, ט"ו) כתוב שבמקום שנהגו להחמיר שלא ישנו את המנהג שלהם, לא יותר מזה, על כן ע"פ דין אפשר להקל".

אולם מח"ס חן וכבוד שלח לו במכתב את דבריו של הגר"י פוזן, שכתב "וידוע דעת חכם אחד אשר רצה לחלק בין אשכנזיות לספרדיות בענין הזה, אבל לדעתי אינו נכון כלל, כי אשה אשכנזיה שתימצא בארץ אשר שם אין נוהגות נשי המקום בפאה נכרית, אסורה ממש לצאת בפאה נכרית, כמו שאסורה לצאת בכתונת, מחמת שהדבר במדינה הזאת פריצות גמורה היא. וכן לאידך גיסא, אשה הבאה מתימן ונמצאת במקרה בגרמניה או בפולין, אשר שם הדבר נהוג, לא יהיה בזה לא משום פריצות בעצמו, לא משום מגרה הזכרים ולא משום פירצה בחומת הדת אם תלך בפאה נכרית, כמו שנהגו בנות ישראל שנמצאות שם, אפי' במקרה, אפי' דעתה לחזור".

ועוד הרבה אחרונים שכתבו כן, כהגר"ב זילבר שהבאתי לעיל, והגר"ש משאש שהבאתי לעיל, והגר"ח פלאג'י שכתב כעין זה, והגאון רבי יעקב דוד וילובסקי זצ"ל (הרידב"ז, נפטר בשנת ה'תרע"ד), רבה של סלוצק ושל צפת, במכתב לנכדתו, אשת הגאון רבי יחזקאל אברמסקי זצ"ל, שהובא בספר "מלך ביופיו" (עמ' 76), כתב וזה לשונו (מתורגם מיידיש):

"נכד[ת]י הענדל-רייזל'ה, עליך מאוד יפה הפאה, אני זוכר היטב האיך הולמת אותך הפאה, בהחלט אַ מְחַייֶה [תענוג] להביט! וכשתהיי כאן [בצפת], באותו הזמן תהיי מוכרחה לשאת רק מטפחת על ראשך, עד שתסעי מכאן, אבל בגדי משי, יהיו לך כאן יפים יותר מאשר ברוסיה. מנאי, אביכם יעקב דוד רידב"ז".

ובפרט שהשלטי גיבורים שהוא המתיר הראשון, היה ספרדי, ולמעשה החל המנהג מהקהילה הספרדית ממגורשי ספרד באיטליה, ואחריו באו עוד עשרות פוסקים ספרדים שהקילו בזה.

וכן כתב הגר"מ שטרנבוך (בספרו דת והלכה סימן א') שבעבר כולן היו ללא פאה נכרית, וא"כ אין שום מקום לחלק בין אשכנזיות לספרדיות אלא לפי מנהג המקום ותו לא.

וכאשר הגר"ח קניבסקי קרא את כל זה, שלח לו "מה שכתבת נכון" (וצילום כתב ידו מובא שם).
 
אולם המעיין בספר בגדי קודש של הרב אהרן כהן הנ"ל, בעיקר בפרק ד', יראה שהשיב על כל דבריו באריכות, בטוב טעם.

הגדרת זאת יפה לעיל:

פיטומי מילי בעלמא.

והמעיין במו"מ בינינו ב"פורום לתורה" יראה שהשבתי על כל דבריו בענין זה (ויש לי עוד הרבה להשיב בענין שוק באשה ערוה).
 
בדעת מרן הגרב"צ אין בירור גמור
ישנם תלמידים ששמעו ממנו בתוקף לאיסור
וישנם תלמידים ששמעו בתוקף להיתר
אני אישית שמעתי מתלמידיו גם לאיסור וגם להיתר
ת"ח אחד טען לי שלכל אחד היה עונה לפי מנהג ארץ המוצא שלו

הדבר פשוט וברור שבספריו התיר פאה, ובספרו חלק א' ביאר זאת הדק היטב, אבל הבליע את הדברים בתוך נדון אחר, בכוונה תחילה (ומשום הכי גם ענה לתלמידיו פעם להיתר ופעם לאיסור), אבל בחלק ב' כתב במפורש (אבל שוב הבליע זאת בביאורים, בתוך הלכה אחרת שנוגעת לק"ש):

הלכה: מותר לקרוא דברים שבקדושה כנגד אשה הלבושה פאה נכרית.

ביאור: ראה בספר אור לציון תשובות חלק א' או"ח סי' י"א, במה שנתבאר שם ליישב דברי הרמ"א שכתב שמותר לקרות ק"ש כנגד אשה הלובשת פאה נכרית, ושמותר לה לצאת כך לשוק במקום שרגילות בכך, ונתבאר שם שכן היא גם דעת הרמב"ם ומרן השו"ע (עכ"ל).

קטע זה הוא מקונטרס אחרון, וע"ז כתב הגר"א אבא שאול זצ"ל בהקדמה לשו"ת אור לציון ח"ב: "הוספנו בסוף הספר קונטרס אחרון, ובו פסקי הלכות בקצרה ממרן המחבר שליט"א, אשר בהם נאספו בעיקר עניינים השנויים במחלוקת בין האחרונים, או שאינם מבוארים בדבריהם, ולבקשתם של רבים לידע את הכרעת מרן בהלכות אלו, ובהם כמאתיים פסקי הלכות. וזאת למודעי שמרן המחבר שליט"א עבר על כל פסקי ההלכות בחיבור זה, וכן על המקורות והביאורים, והגיה ותיקן והשמיט כפי ראות עיניו". עכ"ל.

וכן כתב הרה"ג רבי שמואל משה תורג'מן שליט"א בספר "נשמת ישראל" על הלכות נדה: "אמר המחבר, מאחר ובספר הנוכחי הובאו הלכות חשובות מהספר היקר והחשוב עד מאוד של מו"ר ועט"ר ה"ה הגאון רבינו בן ציון אבא שאול זצ"ל זיע"א, ראיתי לנכון לכתוב כאן הבהרה קטנה אודות הספר הקדוש "אור לציון" חלק ב', למען ידעו דורותינו כי כל הספר הוא מאת המחבר, הלא הוא הגרב"צ אבא שאול זצוק"ל זיע"א.

מעשה שהיה בשבוע הראשון שיצא לאור הספר הקדוש "אור לציון" חלק ב', וידוע לכל שאז מו"ר זצ"ל היה עדיין בשכלו הזך ובכושר דיבורו, וכהרגלנו נתאספנו יחד שכנים מקרוב באו בערב שבת קודש לתפילת מנחה וערבית, ובעוד אנחנו יושבים ומסתופפים בצילא דמהימנותא דמו"ר זצ"ל וממתינים למנין, ברכנו את הרב לרגל הוצאת ספרו החדש "אור לציון" חלק ב', ושאל השואל בזה הלשון: "שמענו שהספר הזה אינו מהרב, ורק תלמידים כתבו אותו, ואין לסמוך על זה הלכה למעשה".

ושאלה קנטרנית זו הכעיסה גם הרגיזה וקוממה עד למאוד למו"ר זצ"ל, וסביביו נסערה מאוד, עד שמרוב ריתחא קם מכסא הגלגלים עליו ישב, והשיב בזה הלשון: "מי אומר דברים כאלה? הספר הזה אני כתבתי אותו! כל הספר הזה הוא שלי!" והנה מרוב ריתחא דמו"ר זצ"ל נרתע השואל, וכביכול חזר לשאול בלשון אחר, ד"השמועה הנ"ל היתה רק כלפי המקורות הכתובים למטה". וגם על זה השיב מו"ר בזה הלשון: "כל הספר שלי הוא, וכל מה שכתוב שם אני אמרתי".

וחזרנו לשאול למו"ר זצ"ל אם אכן אפשר לסמוך הלכה למעשה על כל מה שכתוב בספר, והשיב מו"ר הרב זצ"ל: "כן. בשביל זה נכתב הספר, לסמוך על זה הלכה למעשה" (שלא יאמר כל אחד, אני שמעתי ממו"ר אחרת, או כך וכך אמר לי מו"ר וכל כיוצא בזה). עכ"ל.

וכן כתב הרה"ג רבי ציון עמר שליט"א, עורך ספרי "אור לציון", בספר תפארת ציון (עמ' שצ"ג): "דרך עבודתנו היתה לאסוף את פסקי ההלכות של רבנו... ולהגישן לפני הרב, והיה מעביר שבט ביקורתו מה לקרב ומה לרחק... פעמים שפסק דין אחד... שונה ממה שפסק מקודם, והייתי מקריא לו את שתי הוראותיו, ומה שראה לנכון שתהיה משנה אחרונה, כן פסק, ואמר שכך יכתב בספר. ופעמים שהיה אומר לי, לא הבינו אותי טוב, ולא לכך נתכוונתי. פעם אמר לי בשיעור בשבת, מחצית מהשומעים יאמרו שאמרתי מותר ומחצית יאמרו שאמרתי אסור...

ופעמים שהייתי מגיע אליו והיה אומר לי: 'אני רוצה שתכתוב בענין פלוני כך וכך, שאף שבשיעור פסקתי כן, שוב ראיתי שראוי יותר לפסוק כך'... כמה שמח רבנו כשיצא ספר או לציון חלק ב' לאור עולם, ואמר: 'הנה יש אומרים בשמי כך ויש אומרים כך, עכשיו יש ספר, וכבר יודעים בדיוק את דעתי המוחלטת!' ופעם טען תלמיד בפני רבנו: 'אבל אני שמעתי להדיא בשיעור שכבודו אמר אחרת ממה שכתוב בספר?' ורבנו ענה בחיוך: 'כשהייתי מוסר שיעור הייתי זוכה להגדיל תורה, כפי מספר השומעים, זה אומר חכם בן ציון אמר כך וזה אומר כך, אבל בספר אמנם מיעטתי תורה, שכן אמרתי רק תורה אחת, אבל היא לפחות תורה שלי!'...

דבר הנוגע לכמה תשובות בספר, שוותיקי התלמידים זוכרים ששמעו מפיו הוראות הפוכות. הן עוד בחיי רבינו אירע לא אחת שהיה חוזר בו מהוראות שהורה בשנים עברו, וזאת מכמה סיבות; מפני שינוי הנעשה במציאות, או מפני שמצא ראיה לסתור, ועוד טעמים נוספים. וכשבאו לפניו בסידור ההוראות שאלו העורך: 'בשנה פלונית אמר הרב כך, ושנה פלונית אמר הרב כך, מה ההכרעה הסופית? והיה רבנו משמיע את משנתו האחרונה". עכ"ל.

ועוד הביא הנ"ל בשם מקורבו, על תשובה שהושמטה מהספר "אור לציון", ואמר על זה הגרב"צ: "אין לי כח למלחמות, את דעתי רמזתי בספר, מי שהבין הבין, ולא הרבה הבינו". עכ"ל. ועוד העיד הגאון רבי שלמה זעפרני שליט"א בהקדמת ספרו "עטרת שלמה": "היתה לנו קביעות באותן שנים לשבת לפני רבנו, ואני הייתי קורא לפניו את הפסקים, ואחר כך היינו דנים בהם. לבסוף היה ידיד נפשי הגר"מ פטרובר שליט"א כותב מפיו את התיקונים וההשלמות... ופעמים חידש כנשר נעוריו וראה לדרוך בדרך חדשה". עכ"ל.

וכן כתב בקונטרס "כיסוי ראש לאשה" (נדפס בשנת תשס"ח) להרב דוד קורן שליט"א, וזה לשונו: "יש מהעולם שרצו לטעון שה"אור לציון" רק הליץ בעד המנהג אבל למעשה לא התיר, ולכן שאלתי את בנו הגאון רבי אליהו אבא שאול שליט"א האם נכון הדבר, וענה לי בזה הלשון, באופן כללי סבר אבי שמטפחת עדיפה, אבל כיון שיש נשים שיוצאות להן שערות מהמטפחת, העדיף אבי את הפאה והנהיג בביתו ללבוש פאה נכרית, שזה כיסוי יותר טוב, וכך הורה לנשים אחרות. אבל ודאי אם יש אשה שמכסה כראוי במטפחת, זה עדיף". עכ"ל.

ובספר "תפארת ציון" הנ"ל כתב בזה הלשון: "והיתה לו (לגרב"צ אבא שאול זצ"ל) חכמה בפסק, לצאת מתוך בעיות סבוכות, ואכמ"ל. והיו הוראות שהיה עונה בחכמה, עד שיש שלא היו יורדים לסוף דעתו. וכגון בענין פאה נכרית... היה מסתיר פסקים מסויימים מחמת השלום. פעם אמר לי לערוך מפיו תשובה ארוכה ומנומקת בענין מסויים, ולהסתירה שלא תתפרסם אלא לאחר אריכות ימים ושנים".

וכן הביא באחד הספרים בשם ת"ח אחד, שנכנסה קבוצת תלמידים לפניו ושאלוהו על דבר לבישת פאה, וביקש שיכנסו אחד אחד, ולכל אחד ענה תשובה אחרת. וכן כתב הראשון לציון הרב יצחק יוסף בהסכמה לאחד הספרים, בשם אביו הגר"ע יוסף, ששאל את הגרב"צ אבא שאול כיצד יתכן שדעתו להתיר פאה, וענה לו הגרב"צ שבאמת דעתו להחמיר, אך כיון שנשים רבות יוצאות עם פאה, ראה ללמד עליהן זכות. ע"כ. והדברים מתאימים לכל הנ"ל, שניסה להסתיר דעתו ולא רצה לחלוק בריש גלי על ידידו ורעו הגר"ע יוסף זצ"ל, ולעיתים הראה עצמו כמחמיר בתשובות שענה בע"פ, אך העיקר הוא מה שגילה דעתו בכתב.

וכמו כן הובאה עדות בירחון "אור תורה" קובץ כ"א, על דעתו של הגרב"צ אבא שאול בענין פאה נכרית, וכך כתב שם הר"ר מרדכי כליפא מבת ים: "בדידי הוה עובדא, שנפגשתי עם הגאון שליט"א [זצ"ל] בחתונה, ביום ג' אלול תשמ"ז, ואמר לי בזה הלשון: "אני מתיר פאה נכרית". עכ"ל. וזכורני שהרבנית הלכה בפאה נכרית ללא כיסוי אחר". עכ"ל.

והרב ברוך שרגא שליט"א, מתלמידי הגאון רבי בן ציון אבא שאול, כתב בהסכמה לאחד הספרים ששמע מפי הגרב"צ שיש לדעתו כמה דרגות בכיסוי הראש: א. כיסוי ועליו מטפחת ועליה שאל, דהיינו שלושה כיסויים. ב. כיסוי ועליו מטפחת, באופן שלא יוצאת מכיסוי הראש אפי' שערה אחת, דהיינו שני כיסויים. ג. פאה עם כובע. ד. פאה גלויה. ה. מטפחת, שיוצאות ממנה כמה שערות החוצה, וזהו הכיסוי הגרוע שבכולם. עכ"ל.

וידוע שהמטפחת הנפוצה כיום היא מהסוג החמישי הגרוע ביותר, ופוק חזי, ועל זה כיוון הגרב"צ אבא שאול זצ"ל באמרו שהפאה עדיפה ממנה מאחר שמכסה את הראש לגמרי, למרות שמלכתחילה ודאי היה עדיף שתכסה את הראש כראוי במטפחת. ולכן הורה למעשה ללכת דוקא עם פאה.

וכן כתב מרן הגאון רבי שלום משאש זצ"ל, בשו"ת שמש ומגן: "והיום ראיתי שגם הגאון רבי בן ציון אבא שאול שליט"א בספרו אור לציון (חלק או"ח סי' י"א) מתיר לכל הנשים לצאת בפאה נכרית לרה"ר. והליץ בעד ש"ג ורמ"א. ודבריו ברורים שם להתיר, ולא כמו שפירשו בהם איזה תלמידים שלא הבינו דבריו".

אבל כל זה מיותר כאשר רואים את דבריו שהובאו בספר "תפארת אבות" (חלק שישי - פניני האור לציון, עמ' ל'):

רבינו רמז לדעתו בנושא כיסוי הראש בספרו הראשון "אור לציון" חלק א' (או"ח סי' י"א), ועיין עוד בחלק ב' (פרק מ"ה בביאורים לתשובה ט"ז).

ונצטט מדבריו בשיעור שמסר בישיבה (העתקה מהקלטה מלה במלה): "אם שערות האשה יוצאות בחוץ, לפי הזוהר זה לא טוב. ופאה עדיף, שהיא מכסה את כל הראש. ולא נקראת הולכת וראשה פרוע, כך משמע מהרמ"א. ואפילו שיש חולקים, אנחנו פוסקים כמו השו"ע והרמ"א. אבל הבעיה היום שהפאה היא יפה, שהיא כמו בתולה ויותר יפה, זה נקרא בעיה בצניעות. ומה שיש בעיה בפאה מצד צניעות, יש גם בשמלות של היום שהרבה הולכות בלי צניעות, זה מהודק לגוף. ולפי האמת היה צריך לשנות את כל השמלות, רק איני יודע אם אשה היתה יכולה לעמוד בזה, אבל בכל אופן כך צריך. וגם אשה שהולכת עם בגדים רחבים וכיסוי ראש במטפחת, מי שלמד כתובות יודע שלפי דת יהודית צריכה שני כיסויים, אבל הציבור חלש...

הדין הוא: מי שמכסה במטפחת, יותר טוב. אבל זה רק אם מכסה הכל. ומכל מקום גם פאה מותר, שהרי אם ראובן יגרש את אשתו על שאינה הולכת עם מטפחת, נפסוק שחייב ליתן כתובה, כי אינה נקראת פרועת ראש" [עד כאן דבריו מתוך ההקלטה].

תורף דעתו: שמבחינת 'דת יהודית' הרי שפאה היא כיסוי ראש גמור, לפי שהדבר תלוי ב'מנהג שנהגו בנות ישראל' (רמב"ם הלכות אישות פרק כ"ד הלכה י"ב), והיה אומר שכן דעת מרן ראש הישיבה הגאון רבי עזרא עטיה זצ"ל. אך מפני שהשאלה קשורה להלכות צניעות, היו תשובותיו של רבינו בצורה לא גורפת: היו כאלה שהורה להם היתר לכתחילה, היו כאלה שהתיר רק משום שלום בית, והיו כאלה שהורה להם רק מטפחת, וכדרכו הייחודית בהוראה למעשה, לענות לשואל ולא רק לשאלה.

אברך תלמיד חכם פנה לרבינו בשאלה למעשה, ונענה: "לכתחילה צריך ב' כיסויים כדת יהודית (כמבואר בשו"ע אה"ע סי' קטו סעיף ד), אלא שכבר נהגו בזה דלא כמרן, ומצד הלכות צניעות, הלא כל צורת הביגוד של הנשים כיום אינו צנוע ביחס לדורות הקודמים, וכי לא נתחתן בגלל זה? והרי הנישואין מצות עשה, ואין לבטל שידוך בשביל חומרא".

כשפירסם דעתו בשו"ת אור לציון חלק א' ושמע שיצאו עוררין, התבטא: "את התשובה הזאת כתבתי אחר שיקול דעת גדול. כי דבר שמצד ההלכה הוא מותר ורק יש מקום להחמיר, אני לוקח בחשבון גם שיקולים נוספים כמו שלום בית". ולדוגמה: אשת אברך גדלה בסביבה שהנשים לובשות שם פאה נכרית ובעלה ביקשה שתשנה למטפחת, ואמרה שמוכנה לעשות ככל אשר יורה לה רבינו. האברך ושאל, ורבינו ענה: "אמה עם פאה, מורותיה עם פאה, איך אפשר לומר לה שתלבש מטפחת?"

לתלמיד שתמה על דבריו מצד שפאה מושכת עין, הסביר רבינו שחובת כיסוי ראש לאשה אינו משום "לפני עיוור" שיש לאנשים יצר הרע ומביאה אותם ח"ו לידי הרהור, שכן לפי זה גם בתולות יהיו חייבות לכסות ראשן, אלא דין מיוחד הוא באשה שנישאת. ולכן אף שיש לשמור על הצניעות הראויה לבנות ישראל, אבל הקובע מה נחשב פרועת ראש אינו מה צנוע או מביא להרהור, אלא אם זה שער ראשה או לא.

(הספר יצא לאור ע"י ישיבת "אור לציון" בראשות הגר"א אבא שאול זצ"ל, בנו יחידו של הגרב"צ אבא שאול זצ"ל, ולרגל שמחת חתונת נכדו, הרב ישראל מאיר שליט"א).
 
ורק אתה סובר שבכל זאת יש להקל מחמת שזה גזירת הכתוב וכל מיני גיבובי סברות, מה שלא כתב שום פוסק

כשציינתי לעיל לרש"י, וחסד לאברהם, ומאורי אור, שכחתי שכן דעת הגרב"צ אבא שאול כאשר הבאתי בשמו בסוף התגובה הקודמת:

"לתלמיד שתמה על דבריו מצד שפאה מושכת עין, הסביר רבינו שחובת כיסוי ראש לאשה אינו משום "לפני עיוור" שיש לאנשים יצר הרע ומביאה אותם ח"ו לידי הרהור, שכן לפי זה גם בתולות יהיו חייבות לכסות ראשן, אלא דין מיוחד הוא באשה שנישאת. ולכן אף שיש לשמור על הצניעות הראויה לבנות ישראל, אבל הקובע מה נחשב פרועת ראש אינו מה צנוע או מביא להרהור, אלא אם זה שער ראשה או לא".
 
ואני מכיר ספרדי, תלמיד חכם גדול, שגם כן חשב כך בזמן נישואיו - שכעת יסכים לה לילך כך ואחר כך הוא ישכנע את אשתו להחליף למטפחת. ולא עלתה בידו עד עצם היום הזה (על אף שעברו מעל עשרים שנה).

לא נורא, שהרי הגר"ע יוסף היקל להינשא ולשכנע אותה לאחר מכן "בדרכי נועם", ואם לא הצליח, לא נורא. ויתירה מכך, התיר לנשואות מכל מיני טעמים (והעיקר אצלו היה לראות שלבעל לא אכפת שתלבש מטפחת, ואינו מתעקש על פאה מטעמי יופי...)

שאלה: זוג צעיר, נשואים שנה וחצי, וסיפרה האשה שלובשת מטפחת, אך אפה ארוך ולא מוצאת חן בעיני בעלה. וללבוש פאה בעלה לא מוכן, כי פוסק כרבנו [הגר"ע, לאסור פאה]. מה עושים? תשובה: "מו"ר נר"ו שאלני, מה בעלה רוצה?" ואמרתי לרבנו: "מטפחת". וענה מו"ר נר"ו: "יכולה ללבוש פאה" (מעין אומר חלק י"ב פרק ב' שאלה ט/ז, עמ' קנ"ג).

שאלה: בחור מישיבת חזון עובדיה שנשא אשה, ואשתו כבר שנתיים הולכת עם מטפחת. כעת קשה לה והיא בדיכאון מזה. גרים בעיר בני ברק, ויש גם לחץ של המשפחה. תשובה: "שתלבש פאה. הרי היא בדיכאון, מה אתה רוצה, שתשתגע?" (שם פרק ב' שאלה ט/יב, עמ' קנ"ו).

שאלה: רב קהילה מחו"ל שאל, במקום מגוריו בחו"ל כל הנשים הולכות בגילוי ראש, חוץ לשתי נשים מחסידות חב"ד שהולכות עם פאה. האם אשתו יכולה ללכת עם פאה צנועה, שבולטת שזה לא שיער? תשובה: "תלבש" (שם פרק ג' סי' שמ"ג, עמ' ת"ו).
 
כבר כתב בזה הגאון זך השכל והרעיון הגר"מ לוי זצ"ל בשו"ת תפלה למשה (ח"ה עמ' תצ), וז"ל: ובענין מה שבקשת שאפרסם תשובתי בענין פאה נכרית, הנה אין הפנאי מסכים עמדי בעוה"ר כעת ואי"ה עוד חזון למועד, בפרט שבתשובתי יש מו"מ בהלכה ואיני יודע אם כיום יש מי שיודע להבין ואחר הכל יאמרו לך רב פלוני מתיר וכי הוא לא יודע מכל זה ושאר פטפוטי דברים וכו'.

את הדברים האלה כתב הרב משה לוי לאחר שביקשוהו לענות להגר"ש משאש, שהפריך דבריו בטוב טעם ודעת (רק לגבי סוגיות הגמ' דבריו דחוקים, אבל בהקדמת ספר חו"כ כבר הביא ביאור המיישב הכל בשופי).

ואכן זו טענה מאוד ילדותית, לומר "וכי פוסק פלוני לא היה חכם כמוך ולא ידע"?

רק יש לעיין ולראות את הדברים, האם באמת השיב על דבריו ודחה את דבריו או שלא מיניה ולא מקצתיה. ואכן לגבי מה שכתב בספר "דברי קודש" עניתי על דבריו באריכות מופלגת.

ומסתמא למרות שהוא בוודאי יראה צורך לשנות דברים שהדפיס בספרו, אבל מדעתו לא יחזור, כי נדיר למצוא כאלה המוכנים לחזור בהם אחר שהתקבעה דעתם בנושא והדפיסו דבריהם בספר וכבר כיתתו רגליהם לקבל הסכמות על הספר וכו' וכו' (אמנם יש אחד כזה ששינה את דעתו לאחר שקרא את הספר חן וכבוד, והוא אחד מגדולי הדור הצעירים שכבר הדפיס כמעט עשרה חלקים של שו"ת בכל חלקי התורה, ובחלק ז' כמדומני אסר, ובחלקים הבאים חזר בו והתיר. אבל זה נדיר ביותר).

והוא ישיב על מה שכתבתי, וכן אני אשיב על דבריו עד שאחד מאיתנו יעזוב את הדיון, אבל אני סומך על המעיין הישר שיעבור על הדיון כולו, שיבין עם מי האמת והצדק, האם עם הגרב"צ אבא שאול או עם האברך הרב אהרן כהן.
 
אבל אני סומך על המעיין הישר שיעבור על הדיון כולו, שיבין עם מי האמת והצדק, האם עם הגרב"צ אבא שאול או עם האברך הרב אהרן כהן.
אתה מעוות את התמונה לגמרי.

בפרק ד׳ שציינתי לעיל, הרחבתי סביב מה שרצה האור לציון לומר שפאה יכולה להשתנות לפי מנהגי המקומות, כמו שרדיד יכול להשתנות כמתבאר מדברי הרמב״ם. ולזה ביארתי והרחבתי בביאור כוונת הרמב״ם דלא כדבריו, מדברי הפוסקים ומדברי הרמב״ם עצמו בפירוש המשניות. כך שיש להציג את זה בצורה שונה לחלוטין, דהיינו האם הצדק עם הגרב״צ או עם שאר הפוסקים והרמב״ם עצמו.

אלא שאתה לא עיינת כלל בפרק ד, ולכן כתבת:
והמעיין במו"מ בינינו ב"פורום לתורה" יראה שהשבתי על כל דבריו בענין זה (ויש לי עוד הרבה להשיב בענין שוק באשה ערוה).
והמעיין במו״מ שם יראה שלא נכנסנו לדיון בדברי הרמב״ם שהביא האור לציון כלל. [ובהמשך בע״ה אשיב על דבריך שם וכאן].

ועל כגון זה נאמר ליצנות אחת דוחה מאה תוכחות, אל תקרי תוכחות אלא הוכחות.
 
אתה מעוות את התמונה לגמרי.
בפרק ד׳ שציינתי לעיל, הרחבתי סביב מה שרצה האור לציון לומר שפאה יכולה להשתנות לפי מנהגי המקומות, כמו שרדיד יכול להשתנות כמתבאר מדברי הרמב״ם. ולזה ביארתי והרחבתי בביאור כוונת הרמב״ם דלא כדבריו, מדברי הפוסקים ומדברי הרמב״ם עצמו בפירוש המשניות. כך שיש להציג את זה בצורה שונה לחלוטין, דהיינו האם הצדק עם הגרב״צ או עם שאר הפוסקים והרמב״ם עצמו.
אלא שאתה לא עיינת כלל בפרק ד, ולכן כתבת:
והמעיין במו״מ שם יראה שלא נכנסנו לדיון בדברי הרמב״ם שהביא האור לציון כלל. [ובהמשך בע״ה אשיב על דבריך שם וכאן].
ועל כגון זה נאמר ליצנות אחת דוחה מאה תוכחות, אל תקרי תוכחות אלא הוכחות.

השבתי על דבריך באריכות, ובוודאי שהפרט הזה לא משנה את התמונה (ואם תציין בקצרה מה הפשט שלך ברמב"ם אוכל להשיב אי"ה גם על זה מבלי לדלג על שום נקודה, בדיוק כפי שעשיתי בפורום לתורה).

וזוהי לא רק דעת הגרב"צ, כי כבר הפרישה שהוא מגדולי האחרונים כתב כן שם במקום, ובדורנו כתב זאת גם הגר"ע יוסף (יביע אומר חלק ד' אה"ע סי' ג') והגר"ש משאש (שמש ומגן ח"ב אה"ע ט"ז), חשוב לציין שאתה חולק על כולם, ולא להציג זאת באופן שהקורא יחשוב שמדובר בהגרב"צ לבדו.

ויצויין שבנושא זה דנתי בפורום לתורה בהרחבה גדולה בבירור דעת הרמב"ם, מה התכוון כשכתב "רדיד" וכן מדוע הצריך רדיד על המטפחת. גם הבאתי מקורות מכל דברי האחרונים הסוברים שדת יהודית תלויה במנהג, הוכחתי שאף לפי הב"ח דעת הרמב"ם היא דבעינן רדיד במקום שנהוג בו ולא יועיל שום כיסוי אחר, הסברתי מהו ביאור הגמ' לדעת הב"ח, ומה דעת הבית שמואל בנדון, מהי "כיפה" המוזכרת ברמב"ם, כתבתי בירור מקיף האם במשנה נקטו דוגמאות מדת משה ויהודית, או נקטו דוקא את הדברים המנויים שם, ביארתי מהו פשט דברי הגמ' בענין דת יהודית, העתקת דברי הגמ' בתוספת ביאור.
 
דהיינו האם הצדק עם הגרב״צ או עם שאר הפוסקים והרמב״ם עצמו.

לא, אלא אם הצדק עם הגרב"צ והגר"ש משאש והגר"ע יוסף בהבנת הרמב"ם או אם הצדק עם האברך הרב אהרן כהן.

וזה לא רק הרמב"ם אלא גם הטור, והשולחן ערוך, ויש רק שני דרכים בהבנת דבריהם: או שהמטפחת שקופה / מנוקבת, שזה אינו נכון כלל כפי שהוכיח הגר"ש משאש והוספתי על זה עוד הוכחות, או שמדין דת יהודית צריכה להיות ככל הנשים, ולכן גם מטפחת שמכסה היטב צריכה תוספת רדיד עליה (שזה בעצם מה שאחזו גדולי האחרונים שאסרו פאה, רק שהיום מבינים האברכים אוסרי הפאה שזה מתהפך עליהם ואם אסור פאה אז אסור גם מטפחת, ולכן הם הולכים נגד הבנת אוסרי הפאה העיקריים כדי... לאסור פאה).

ומלבד זאת, הבאתי שם בפורום (באמצע התגובה) הוכחות רבות לכך שדת יהודית משתנה לפי הזמן והמקום (שזוהי בעצם דעת הגרב"צ).
 
נערך לאחרונה:
הרב א. הכהן
א"א להתעלם שההרגשה שלומדים את דבריך, גם בספר, וגם בפורום לתורה וגם כאן
שהגר"בצ חבר שלך לספסל הלימודים.
אני עוצר כאן.

זה גם כן בבחינת ליצנות אחת דוחה לא מאה תוכחות אלא מליון הוכחות.

אם זו הרמה שלך - יהי לך אשר לך.

(ויש להליץ על זה את הפס' בראשית לג ט: ויאמר עשו "יש לי רב", אחי יהי לך אשר לך...).
 
נערך לאחרונה:
כל המו"מ מזכיר לי סיפור משעשע
בערש"ק אחד בן קבלת שבת לערבית דיבר בבית המדרש בו אני מתפלל אברך, ותוכן דבריו היה "לפתור את דילמת חז"ל" האם "סיני עדיף או עוקר הרים עדיף"
ב-20 25 דקות הוא דמיין לפתור את הנושא שעוד מזמן חז"ל דשים בה
כנ"ל בעניינינו
 
כל המו"מ מזכיר לי סיפור משעשע
בערש"ק אחד בן קבלת שבת לערבית דיבר בבית המדרש בו אני מתפלל אברך, ותוכן דבריו היה "לפתור את דילמת חז"ל" האם "סיני עדיף או עוקר הרים עדיף"
ב-20 25 דקות הוא דמיין לפתור את הנושא שעוד מזמן חז"ל דשים בה
כנ"ל בעניינינו
אז אל תלמד וזהו.
 
אין פה דילמה כלל, כל אחד ילמד את הסוגיא בספרי האוסרים והמתירים ויחליט בעצמו. הדילמה מתחילה עם אנשים המנסים לכפות את דעתם או דעת רבותיהם על כלל הציבור, ואינם מפנימים שמדובר במחלוקת הלכתית כמו כל מחלוקת.
 
אין פה דילמה כלל, כל אחד ילמד את הסוגיא בספרי האוסרים והמתירים ויחליט בעצמו. הדילמה מתחילה עם אנשים המנסים לכפות את דעתם או דעת רבותיהם על כלל הציבור, ואינם מפנימים שמדובר במחלוקת הלכתית כמו כל מחלוקת.
בגלל מה שאתה כותב, בריא לי שאין טעם לדוש בזה, כי זה מחלוקת טהורה, כמו דין "ביצה שנולדה ביו"ט" (משום מה על זה פחות מתפלמסים).
יש בזה הרבה אמוציות כפי הנשמע מדברי הכותבים כאן.
ולכל הפחות כדאי שהתגובות יהיו בגדר משא ומתן הילכתי.
יש כמה תגובות שמורידות את הפורום לרמת הפורומים הקיימים בציבור שלנו, אז מה העניין.
 
הדילמה מתחילה עם אנשים המנסים לכפות את דעתם או דעת רבותיהם על כלל הציבור, ואינם מפנימים שמדובר במחלוקת הלכתית כמו כל מחלוקת
אמת לאמיתה! למה לכפות? כתוב את דעתך ותו לא!
מה גם שהגר״ע יוסף זצ״ל התיר בשעות הדחק שונות.
 
יש כמה תגובות שמורידות את הפורום לרמת הפורומים הקיימים בציבור שלנו, אז מה העניין.
אני לא ראיתי כאן כלל שיורדים לרמת פורומים אחרים,
אבל אם בכל זאת נתקלת בכזה דבר, דווח כאן מייד למנהלים.

(אא"כ כוונתך שהבאת דעות נגד דעת מרן הגרע"י, הרי זה לרדת רמה).
 
יש בזה הרבה אמוציות כפי הנשמע מדברי הכותבים כאן

אכן, אין לך כמעט דין מדיני התורה שלא נחלקו בו חכמי ישראל, זה אוסר וזה מתיר, וכדרכה של תורה. אך דא עקא, שאין מחלוקת זו כשאר מחלוקות, כי דעת האוסרים ידועה ומפורסמת בשער בת רבים, ואילו דעת המתירים נחבאת אל הכלים ואינה נשמעת בראש חוצות. יש מהם פוסקים שהתירו מחוסר ברירה וכלאחר יד, ויש מהם שהתירו בשופי, ויש שגם העדיפו פאה על מטפחת או כובע, אבל הצד השווה שבהם שדבריהם אינם ידועים כדעת הפוסקים האוסרים, עד כדי כך שיש האומרים שאין כלל מי שמתיר.

הלהט הזה לסלף ולעוות ולהכריח את האיסור, הוא המוליד את האמוציות לכאן ולכאן. אין כמעט פוסק אחד שלא סולפה דעתו; בפרט אותם אלה שכתבו שפאה עדיפה על מטפחת. להלן כמה דוגמאות:

א. הרבי מליובאוויטש זצ"ל התבטא בעשרות מכתבים ושיחות לכלל חסידיו שיש ללבוש אך ורק פאה; חיברו אודותיו קונטרס מיוחד המסלף את דעתו מהקצה אל הקצה, ומעמידה רק באיזה אשה חילונית בארה"ב. היו גם נשים צדקניות שהתנדבו לספר על כך שחלמו את הרבי כשהוא מזהיר לא ללבוש פאה ח"ו ומאוד מצטער מהחסידים שלא הבינו אותו כדבעי.

ב. הגרמ"י לפקוביץ כתב מכתב נדיר בחריפותו, שם הצהיר שפאה עדיפה ממטפחת והתעמולה נגד פאה גורמת תקלות קשות; הלכו אליו כמה רבנים לשכנע אותו שיחזור בו, לא הסכים, יצאו מאיתו והוציאו בשמו שהוא לא הובן כראוי, ורק אינו יודע איך לחזור בו, והמפרסם את דבריו הוא חוטא...

ג. הגרב"צ אבא שאול אמר בשיעורו שפאה עדיפה על מטפחת, והסביר את ההיתר בתשובותיו; סיפרו בשמו שזעק שפאה זו פריצות, המציאו שכל תשובתו היא רק לגרושה ואלמנה, המציאו שהורה "לבטל שידוך" בגלל פאה (מחמיר יותר מהרב עובדיה...)

ד. החזו"א שהורה שפאה עדיפה על מטפחת לפעמים - המציאו בשמו שפאה זה ריח של איסור דאורייתא.

ה. הגרח"ק שפסק כמותו - המציאו בשמו שפאה זה איסור גמור.

ו. הגר"ש משאש שהורה שפאה עדיפה על מטפחת - המציאו בשמו שחזר בו בסוף ימיו.

וכן על זה הדרך.

גם מחבר ספר "מעין אומר" שפירסם בשם הגר"ע יוסף כמה תשובות להתיר לנשואות, על אף שהוא עצמו (הרב נקי, מח"ס מעין אומר) אוסר בתוקף, והוא ידוע כדייקן גדול וכתב מפיו את התשובות בדקדוק גדול - זכה לקיתונות של בוז, והמציאו עליו שכל השו"ת בספרו הן שאלות ששאל את הגר"ע כאשר עלה וירד במדרגות, ואין לסמוך עליו כלל.
 
סטטוס
לא פתוח לתגובות נוספות.
ראשי תחתית