מנהג רוב העולם להגביה את הרגליים באמירת ה' ה' ותו לא.
אולם מלבד שיצאו כבר לפני מאות שנים עוררין על מנהג זה, דעת כל האחרונים שהדבר שצריך לעשות הוא "לכרוע מעט" וכדלהלן.
- מנהג הגבהת הרגליים הוזכר בבא"ח (כי תשא שנה ראשונה אות י) בתשובה ששלח אליו מהר"א מני זצוק"ל. וזה לשונו,
"ואני קיבלתי בתיבת ה' ה' להגביה רגליו ולא מצאתי לזה גילוי בספרי הפוסקים ואעפ"כ אני נוהג כן שאם לא יועיל לא יזיק".
(יש לציין שמהר"א מני היה נוהג כן, אולם לא נתברר אם הבא"ח גם היה נוהג כך)
- אולם הגאון רבי יעקב פארדו זצוק"ל (מנחת אהרן כלל יז אות ו שנת תקס"ט) יצא כבר בלשון חריפה על מנהג זה, וזה לשונו "ומכל שכן שלא יעשה כמנהג ההמונים הקופצים מעל הארץ על דרך שקופצים בקדושה בשעה שאומרים ה' ה' דאין זו הכנעה ומורא אלא כחוכא ואיטלולא חס ושלום"
והזכירו מרן הגרע"י זצוק"ל בחזו"ע ימים נוראים ופסק כוותיה (עמ' לג)
וכן נהג חכם שלום זצוק"ל (דברי שלום מועדים עמ' ו-ז)
ומכל מקום הדבר העיקרי הוא "לכרוע מעט" כפי שכתבו רבים מהאחרונים.
מרן החיד"א (שיורי ברכה סי' קלא) בשם מהר"ם ממודינא בשם מהר"י קולון (ליקוטים כתב יד)
מנחת אהרן (שם)
שלמי ציבור (קמט.)
מנהג חסידי בית אל (כפי שהעיד מהר"א מני, הובא בבא"ח)
כף החיים פלאג'י (סי' טז אות יג)
סידור בית עובד (יג מידות אות ג)
כה"ח סופר (סי' קלא ס"ק יט)
חזו"ע ימים נוראים (שם וכן נהג חכם שלום)
ועוד.
- ומכל מקום גם אם ניישב איך שהוא את מנהג העולם נגד דבריו החריפים של ר' יעקב פארדו זצוק"ל, עדין צריכים אנו לדעת שהדבר העיקרי הוא "לכרוע מעט" וכפי שכתבו רוב ככל האחרונים. (ואע"פ שהחסל"א כתב שיזקוף באמירת ה' הוא יחידי בדבר, ועוד נראה שנקט כן משום הקושייא מ"ה זוקף כפופים" וכבר יישב מרן החיד"א קושייא זאת שיכרע רק מעט)
אולם מלבד שיצאו כבר לפני מאות שנים עוררין על מנהג זה, דעת כל האחרונים שהדבר שצריך לעשות הוא "לכרוע מעט" וכדלהלן.
- מנהג הגבהת הרגליים הוזכר בבא"ח (כי תשא שנה ראשונה אות י) בתשובה ששלח אליו מהר"א מני זצוק"ל. וזה לשונו,
"ואני קיבלתי בתיבת ה' ה' להגביה רגליו ולא מצאתי לזה גילוי בספרי הפוסקים ואעפ"כ אני נוהג כן שאם לא יועיל לא יזיק".
(יש לציין שמהר"א מני היה נוהג כן, אולם לא נתברר אם הבא"ח גם היה נוהג כך)
- אולם הגאון רבי יעקב פארדו זצוק"ל (מנחת אהרן כלל יז אות ו שנת תקס"ט) יצא כבר בלשון חריפה על מנהג זה, וזה לשונו "ומכל שכן שלא יעשה כמנהג ההמונים הקופצים מעל הארץ על דרך שקופצים בקדושה בשעה שאומרים ה' ה' דאין זו הכנעה ומורא אלא כחוכא ואיטלולא חס ושלום"
והזכירו מרן הגרע"י זצוק"ל בחזו"ע ימים נוראים ופסק כוותיה (עמ' לג)
וכן נהג חכם שלום זצוק"ל (דברי שלום מועדים עמ' ו-ז)
ומכל מקום הדבר העיקרי הוא "לכרוע מעט" כפי שכתבו רבים מהאחרונים.
מרן החיד"א (שיורי ברכה סי' קלא) בשם מהר"ם ממודינא בשם מהר"י קולון (ליקוטים כתב יד)
מנחת אהרן (שם)
שלמי ציבור (קמט.)
מנהג חסידי בית אל (כפי שהעיד מהר"א מני, הובא בבא"ח)
כף החיים פלאג'י (סי' טז אות יג)
סידור בית עובד (יג מידות אות ג)
כה"ח סופר (סי' קלא ס"ק יט)
חזו"ע ימים נוראים (שם וכן נהג חכם שלום)
ועוד.
- ומכל מקום גם אם ניישב איך שהוא את מנהג העולם נגד דבריו החריפים של ר' יעקב פארדו זצוק"ל, עדין צריכים אנו לדעת שהדבר העיקרי הוא "לכרוע מעט" וכפי שכתבו רוב ככל האחרונים. (ואע"פ שהחסל"א כתב שיזקוף באמירת ה' הוא יחידי בדבר, ועוד נראה שנקט כן משום הקושייא מ"ה זוקף כפופים" וכבר יישב מרן החיד"א קושייא זאת שיכרע רק מעט)