בן י"ח לחופה - גם בדורנו?

• יוזם האשכול יוזם האשכול אור יעקב
  • תאריך התחלה תאריך התחלה
באנר תרומה
כל בחור שעולה לישיבה יודע מה עמדת הישיבה וראשיה לגבי נישואין רשיונות ועוד, עמדות הישיבה מתאימות לך יעלה ויבוא. לא מתאימות סע לישיבה שמתאימה לך ותפסיק לחנך את ראשי הישיבה.
החלטת ללמוד בישיבה הזו קבל על עצמך את מרות ראש הישיבה ואת הנהגותיה.
וכמו שהודה ולא בוש הרשל''צ לשעבר הרב יצחק יוסף שליט''א בשיעורו השבועי האחרון. ע''ש

גם החלטתי לקבל את הוראות מרן הגרע"י זצוק"ל...
וזה לא אומר שאם יש לי משהו להעיר אני לא יעיר...
אז אתה יותר ממוזמן ללכת ללמוד בישיבת חזון עובדיה שקיבלו הוראותיו.
ולא ללכת לישיבה שראשיה לא קיבלו הוראותיו, ולבנות בה אופוזיציה לראשי הישיבה, ולהרוס כל חלקה טובה.

אז אתה יותר ממוזמן ללכת ללמוד בישיבת חזון עובדיה שקיבלו הוראותיו.
ולא ללכת לישיבה שראשיה לא קיבלו הוראותיו, ולבנות בה אופוזיציה לראשי הישיבה, ולהרוס כל חלקה טובה.
אתה רשם שאתה מזיז אנשים לישיבות?

אין התורה מסורה בידינו אלא בידי חכמיה, ואין לנו לזוז לעולם ועד מדעת רבותינו הגדולים, לפיכך הרי הלכה פסוקה שיכול אדם מעיקר הדין לחכות עם נישואיו - עם זאת אין בדבר עניין ליחידים העושים על פי דעתם ורצונם ולפי מקומם ועניינם, ואם עשו ע"פ רבותיהם יעלה הדבר בידיהם ויצלח, וברכת ה' בכל מעשיהם.

אחרי כל הדיון שהיה פה...
מישהו יכול לכתוב לי כאן גדול ישראל אחד שהורה לסלק בחור שרוצה להתחתן מוקדם??
וכן אין נראה לי אפי' גדול ישראל אחד שאמר לא להתחתן מוקדם... (ואפי' הרב שך זצוק"ל, הורה רק לבחור שיעבוד אחרי החתונה שיתחתן מוקדם, אבל לולי זה וודאי שראוי שיתחתן מוקדם. כמש"כ הגרח"ק זצוק"ל)
חכם שלום היה גדול ואם אתה לא יודע נעים להכיר

גם אני שמעתי מכמה וכמה בוגרי פוניבז' שאמר להם 23 24 אחד מהם היה חברותא שלי.
כך אמר לי עוד ת"ח מוכר בוגר קול יעקב שלפני נישואיו התייעץ עם הרב שך ואמר לו 23 24

המוזר שבישבות הספרדיות יותר מקפידים בזה בישיבות אשכנזיות,
כמו שתת"ים ספרדים לא מרשים לשחק בכדור חשש שמא.. בעוד בחיידרים הליטאים הכי טובים זה לא עניין בכלל.

בחור שהחליט להתחתן מוקדם זוהי זכותו, האם בגלל 'הכרת הטוב' אדם אמור למסור את חייו בידי הרש ישיבה שלו?

זה לא מוזר, זה מובן לחלוטין.
אם לדוגמא בישיבה אשכנזית של 1000+ בחורים, בחור אחד או שניים יתחתנו מוקדם, לא יקרה כלום. זה לא ישפיע ולא יגרום ל'רפיון'.
אבל הישיבות הספרדיות גם 'קטנות' יותר בכמות (רוב הישיבות הספרדיות לא עוברות את ה400 בחורים).
ועוד סיבה נראה לומר, שבישיבות ספרדיות יש תמיד יותר נטייה לנהוג נגד 'דעת הישיבה' (כי רבני הישיבה הם 'משתכנזים/חולקים על מרן/לא יודעים הלכה וכו') מאשר בישיבות אשכנזיות.
חוץ מזה, גם בישיבות אשכנזיות מקפידים ע''ז - אם כי לא תמיד מעיפים/מחרימים.
לענ''ד להעיף ע''ז זה טוב, כי זה גורם 'רפיון' וזה מוצדק (מי שחושב שהוא צריך להתחתן מוקדם, שיעבור לישיבת 'קיבוץ'... היום מקבלים כבר בסוף שיעור ב' לישיבות קיבוץ) אבל 'להחרים' חתונה זה (אולי) צעד מוגזם. וצריך לדון כל מקרה לגופו.

בחור שהחליט להתחתן מוקדם זוהי זכותו, האם בגלל 'הכרת הטוב' אדם אמור למסור את חייו בידי הרש ישיבה שלו?
יש כאן משהו הרבה יותר עמוק.
בחור נמצא בת"ת, מקבל תורה וסופג זהות, כשמגיע גיל ישיבה קטנה הוא [יותר נכון הוריו] רוצים ישיבה שמונהגת בקו הישיבתי של "תלמידי הרב שך" [לאו דווקא - אבל כשם קוד ולצורך הדיון], בין אם הם מה שנקרא ספרדים או מה שנקרא אשכנזים, הם לא רוצים ישיבה מסוג אחר, אח"כ הוא לומד בישי"ק מעמיק ולועס עוד תורה, ומפתח ומלטש עוד את הזהות, [אצל "תלמידי הרב שך" כן?], ומגיע לשיעור ג' ורוצה לרוב [מידיעה והיכרות] ישיבה "אשכנזית", ואם אין לו סיכוי [ובדרך כלל לוקח הרבה מאוד זמן להבין שאין סיכוי] רוצה ישיבה "ספרדית" אבל חד משמעית מהסוג של "תלמידי הרב שך".
ואת כל זה הוא עושה בשעה שהוא לא מהרהר לרגע, מה יש בתלמידים הללו וברבותיהם שיש להם ספינה יציבה כל כך? מה יש בדרך שלהם שכל כך מושכת את טובי בנינו ואותי בכללם ? למה אני כל כך רוצה להיות שייך לקבוצה הזאת ולמה שהיא מייצגת ודווקא אליה ?
וכאשר הם מנחילים את משנתם ההשקפתית, זו שגרמה להם להיות מי שהם, הוא בא וטוען למה שאני "אמסור את חיי" בידיו של ראש הישיבה ?
תגיד - לא עשית את זה כבר כשבאת לישיבה הזאת ?
ואת כל זה כתבתי בלי לומר מאומה על הלכה ומנהג.

הרב יצחק יוסף אוחז שלא תמיד צריך להוכיר טובה לראש הישיבה,
ולדוגמא סיפר על אחד שעף מהישיבה בגלל שחילק את עלון 'השיעור השבועי',
ואמר לו שיחזור ולא יחלק, אבל אחרי שיתארס, 'יראה להם מה זה...'

הספרדים פחות בטווחים בעצמם, אילו העובדות. עייפתי כבר מתהתווכח אם זה הגיוני או לא, אבל זה די מציאות.

חכם שלום היה גדול ואם אתה לא יודע נעים להכיר
הורה לסלק בחור שהתחתן מוקדם?
בשבוע שעבר שמעתי מאחד מתלמידיו של הרב שך, שבאופן כללי היה אומר להתחתן בגיל 22, ובחורים שהיו לומדים רציני היה אוסר עליהם להתחתן עד גיל 24
גם אני שמעתי מכמה וכמה בוגרי פוניבז' שאמר להם 23 24 אחד מהם היה חברותא שלי.
כך אמר לי עוד ת"ח מוכר בוגר קול יעקב שלפני נישואיו התייעץ עם הרב שך ואמר לו 23 24
אני כתבתי רק מה שראיתי בשם הגרח"ק זצוק"ל.
זה לא מוזר, זה מובן לחלוטין.
אם לדוגמא בישיבה אשכנזית של 1000+ בחורים, בחור אחד או שניים יתחתנו מוקדם, לא יקרה כלום. זה לא ישפיע ולא יגרום ל'רפיון'.
אבל הישיבות הספרדיות גם 'קטנות' יותר בכמות (רוב הישיבות הספרדיות לא עוברות את ה400 בחורים).
ועוד סיבה נראה לומר, שבישיבות ספרדיות יש תמיד יותר נטייה לנהוג נגד 'דעת הישיבה' (כי רבני הישיבה הם 'משתכנזים/חולקים על מרן/לא יודעים הלכה וכו') מאשר בישיבות אשכנזיות.
חוץ מזה, גם בישיבות אשכנזיות מקפידים ע''ז - אם כי לא תמיד מעיפים/מחרימים.
לענ''ד להעיף ע''ז זה טוב, כי זה גורם 'רפיון' וזה מוצדק (מי שחושב שהוא צריך להתחתן מוקדם, שיעבור לישיבת 'קיבוץ'... היום מקבלים כבר בסוף שיעור ב' לישיבות קיבוץ) אבל 'להחרים' חתונה זה (אולי) צעד מוגזם. וצריך לדון כל מקרה לגופו.
יש כאן משהו הרבה יותר עמוק.
בחור נמצא בת"ת, מקבל תורה וסופג זהות, כשמגיע גיל ישיבה קטנה הוא [יותר נכון הוריו] רוצים ישיבה שמונהגת בקו הישיבתי של "תלמידי הרב שך" [לאו דווקא - אבל כשם קוד ולצורך הדיון], בין אם הם מה שנקרא ספרדים או מה שנקרא אשכנזים, הם לא רוצים ישיבה מסוג אחר, אח"כ הוא לומד בישי"ק מעמיק ולועס עוד תורה, ומפתח ומלטש עוד את הזהות, [אצל "תלמידי הרב שך" כן?], ומגיע לשיעור ג' ורוצה לרוב [מידיעה והיכרות] ישיבה "אשכנזית", ואם אין לו סיכוי [ובדרך כלל לוקח הרבה מאוד זמן להבין שאין סיכוי] רוצה ישיבה "ספרדית" אבל חד משמעית מהסוג של "תלמידי הרב שך".
ואת כל זה הוא עושה בשעה שהוא לא מהרהר לרגע, מה יש בתלמידים הללו וברבותיהם שיש להם ספינה יציבה כל כך? מה יש בדרך שלהם שכל כך מושכת את טובי בנינו ואותי בכללם ? למה אני כל כך רוצה להיות שייך לקבוצה הזאת ולמה שהיא מייצגת ודווקא אליה ?
וכאשר הם מנחילים את משנתם ההשקפתית, זו שגרמה להם להיות מי שהם, הוא בא וטוען למה שאני "אמסור את חיי" בידיו של ראש הישיבה ?
תגיד - לא עשית את זה כבר כשבאת לישיבה הזאת ?
ואת כל זה כתבתי בלי לומר מאומה על הלכה ומנהג.
דברים נכונים בטעמם.

אבל עכשיו אנחנו לא באים להעיר מבחינה "השקפתית" וכדו'.

אלא מבחינה מציאותית והלכתית מה הסיבה של ראשי הישיבות לדבר כזה בעוד שרוב ככל גדולי ישראל התבטאו בתקיפות ובחריפות רבה על הראשי ישיבות בנושא זה.

מבחינה מציאותית והלכתית מה הסיבה של ראשי הישיבות לדבר כזה בעוד שרוב ככל גדולי ישראל התבטאו בתקיפות ובחריפות רבה על הראשי ישיבות בנושא זה.
לא ברור? להם יש אינטרס ראשון במעלה, הם העומדים בחזית ורואים את החורבן, וקשה עד בלתי אפשרי להתעלם ממנו מכוח שיקולים אחרים, קדושים ככל שיהיו.

שילדים בני 18 משחקים אבא אמא...
תאמין לי שאני מכיר בהרבה יותר בחורים בגיל 25 שמתנהגים כילדים בני 15.

רוב רובם של המתחתנים מוקדם הם בחורים בוגרים בהרבה יותר.

וכנראה לא ראית את דברי מרן החיד"א בסוגייא.

תאמין לי שאני מכיר בהרבה יותר בחורים בגיל 25 שמתנהגים כילדים בני 15.
זה גם קיים, אבל לא הרבה יותר
רוב רובם של המתחתנים מוקדם הם בחורים בוגרים בהרבה יותר.
ממש לא. לך תברר מה קורה אצל יועצי נישואין ובתי דין.
וכנראה לא ראית את דברי מרן החיד"א בסוגייא.
ראיתי את המציאות בשטח כיום ודיי.

ביררתי ואני רואה את המציאות בישיבה שלי ובישיבות אחרות.

אז לא ראית את החיד"א שאומר שהמציאות לא תשתנה.
הכתובת לדברים מעין אלו זה לא החידא זצ"ל ולא חברים שלך בישיבות אלא יועצי נישואין טוענים רבניים ובתי הדין.

הכתובת לדברים מעין אלו זה לא החידא זצ"ל
1764233796408.png

הראשון לציון והרב הראשי לישראל, הרב דוד יוסף נשיא בית הדין הרבני הגדול, פרסם היום מכתב חריף כנגד תופעות האלימות במשפחה, וקרא למיגור מוחלט של התופעה.

הרב הראשי קרא לרבני הקהילות ולמנהיגי הציבור לעמוד לצד הנפגעים, ולהפעיל ללא דיחוי את כל גורמי הסיוע והאכיפה הדרושים שכן מדובר בדיני נפשות ממש.​

הצג קובץ מצורף 13493

הכתובת לדברים מעין אלו זה לא החידא זצ"ל ולא חברים שלך בישיבות אלא יועצי נישואין טוענים רבניים ובתי הדין.

לא ראיתי במכתב הנ"ל שום מקור לכך שאצל המתחתנים מוקדם זה יותר גרוע.
ואדרבה להפך כמו שכתבתי.

שיהיה הרבה בחורים בישיבה... (כלשון הרב שטיינמן זצוק"ל)

שהוא?
שאין מספיק בחורים בישיבה. והאוירה נחלשת, אי אפשר לבנות עולם תורה עם שנתיים וחצי שנות לימוד בישיבה גדולה. אני חושב שזה די ברור.

ראשי תחתית