האם הגר"א קרא ק"ש בהברה ספרדית?

שו"ת בית רידב"ז (סי' כז), תשובה להג"ר יוסף ידיד ז"ל: "וקרוב לומר שהמבטא שלכם בלשון הקדש, הוא מתוקן יותר משלנו, יען כי אנחנו נדדנו בעוה"ר כמה פעמים מגולה אל גולה, יותר מכם, ולכן יש להאמין שהמבטא של לשון הקדש אצליכם מתוקן הרבה יותר".
שו"ת דברי יוסף שווארץ (דף קסו ע"א): "בדבר הברת האשכנזים שקוראים קמץ כמו קמץ חטף, ר"ל שנוטה מעט לחולם, והספרדים קוראים הקמץ כמו הפתח, לדעתי נראה ברור שהברת הספרדים היא הנכונה, כי הם לא הלכו כל כך בגולה מדחי אל דחי, כי אם בחורבן בית שני באו משם לספרד עד גלות הארץ במשך יותר מאלף ושלש מאות שנה, ולא שינו הברתם אשר הביאו עמם, ואשר השתמשו בה אבותינו בירושלים ובבית המקדש ובכל ארץ ישראל. וביותר הברת אנשי עדות המזרח בבל וסוריה ומצרים אשר לא נפסק הישוב מהם בכל הדורות, משא"כ האשכנזים שהלכו בגולה מגוי אל גוי ומממלכה אל עם אחר, גולה אחר גולה, בארצות פזוריהם, ולכן היתה סיבה שנשתבשה הברתם ולשונם, כי נתערבו בגוים רבים, וילמדו מהברתם ולשונם, וישתמשו גם בלשון הקדש כדרך הברת לשון העמים".​
חזק וברוך.
הנידון הוא דברי הגר"א אם יש מהם ראיה שההברה הספרדית היא הנכונה. אז אין טעם לצטט מפוסקים אחרים.

חזק וברוך.
הנידון הוא דברי הגר"א אם יש מהם ראיה שההברה הספרדית היא הנכונה. אז אין טעם לצטט מפוסקים אחרים.
המעלה של הביטוי הספרדי זה לא במקרה, וכל ראיה לאיזה פרט של הברתם רק מחזק את הסברא שכתבו גדו"י הנ"ל

לעצם הנדון על דעת הגר"א אין ספק שמודה ויודה שקריאת הספרדים נכונה בכמה עניינים הנה בספר דקדוק של הגר"א מנה את המוצאות של האותיות כפי שהוא מקובל בספרי הדקדוק וכן הוא בזוהר וספר יצירה. ולפי המוצאות יש יתרון להיגוי הספרדי אם זה בח' ע', אם זה בת' וד' רפות אם זה בר' המתגלגלת אם זה בק' בג' רפה.
וגם בתנועות אפשר למצוא הנה כתב שהפתח תולדתו של הקמץ גדול משמע שדומים הם. מנגד מנה את החולם ותולדתו חטף קמץ משמע שדומים הם.
וכן כתב שי' אינו נח נסתר כי אם אחרי חיריק וצירי. כלומר שלא ישמע אחרי הצירי וזה כקריאת הספרדים.
כתב שקריאת השוא נע לפני אות הגרון נוטה לתנועה שאחריו, שלפני ו' נוטה לשורוק לפני י' נוטה לחיריק. וזה כקריאת התימנים.
ואולי אפשר למצוא עוד ולא עת האסף.

ובענין השיעור שבו הוזכר שהגר"א היה קורא ק"ש בהברה ספרדית,
העלון של פר' בשלח, והשיעור הינו פר' בא תש"פ, בדקה שציינתי שם.

עקרונית הטענה נכונה הגר"א דיבר על בג"ד כפ"ת ולא נכון להציגו כמסכים לכל המבטא הספרדי [וכנראה ציין אליו הגר"ע זצ"ל מהזכרון] אם כי ראה דבריי לעיל שכן נראה מדבריו בספר הדקדוק שכך יסבור שהמבטא הספרדי יותר נכון.

המעלה של הביטוי הספרדי זה לא במקרה, וכל ראיה לאיזה פרט של הברתם רק מחזק את הסברא שכתבו גדו"י הנ"ל
לא צריך לשכנע אותי שהביטוי הספרדי הוא הנכון.
הנידון הוא ספציפית בדברי הגר"א.
כל דברי פוסק אחר בענין זה "השיאו לדבר אחר".

מחילה, דברי המראה כהן שם הם ציטוט מתוך צרור החיים הנזכר לעיל בדבריי, [והיביע אומר לא הביא את המעשה על ר' נתן אדלר לעניין הקמץ אלא באופן עקרוני לעניין המבטא הספרד - והסיבה שביביע אומר הביאו בנוסף לצרור החיים היא כי הוסיף בסוגריים מי הרב שלימד את הרב נתן אדלר].

ובמה זה מתבטא אם לא בענין שעסק בו קודם לכן בארוכה ?

ואמנם בצרור החיים דעת עצמו שהקמץ האשכנזי הוא הנכון אך אין זה מחייב שכך סבר ר' נתן אדלר ואולי גם בזה הודה לספרדי הרי בסתמות העיד ששמע אותו מתפלל במבטא הספרדי.

הצרור החיים לא הביא את רנ"א כמעשה לסתור.

גם מה שכתבת שכל דברי הצרור החיים הם רק על העין והחית וממילא כך הגה הרב אדלר, זה לא נכון, הוא דיבר גם על הח' והעין וגם על שאר המוצאות וגם על הניקוד ועל כולם אמר שקשה עד בלתי אפשרי וז"ל: "ושמענו גודל הזרות בהברתם במוצא העי"ן וכ"ה בענין הכרעה אחרת בעניין הח' והה' וכן הוא בעניין התנועות וכן בעניין הדגש והרפה, את כל אלה ניסיתי ובחנתי ומצאתי שיותר מאשר יקשה על אנשי ארצות המערביות לדבר איש בשפת רעהו יקשה על המערביי לדבר בשפת המזרחיי".

ואמנם אע"פ כן סייג שבח' וע' ראוי לעשות איזה שינוי והיכר שלא יהיה חירוף.

וכל כולו שלא רצה לשנות זה לא כי סבר שהמבטא האשכנזי עדיף אלא כי סובר שאי אפשר טכנית לאשכנזי לשנות אדרבא סובר שלאשכנזי אסור לעלות לפני התיבה אצל ספרדים בגלל ששפת האשכנזים משובשת כמו בני חיפה ובית שאן בגמרא ע"ש.

כל האמור אינו נכון, וז"ל:

1751443848250.png

ובמה זה מתבטא אם לא בענין שעסק בו קודם לכן בארוכה ?
זה באמת בעניין הכללי שדיבר עליו. על שינוי המבטא.
הצרור החיים לא הביא את רנ"א כמעשה לסתור.
המעשה הוא באמת לסתור ואת זה הוא בא לשלול שרק הוא יכול לשנות וכו'. ולא אחרים ולא חייב שעל כל פרט יסכים עמו.
כל האמור אינו נכון, וז"ל:

הצג קובץ מצורף 7422
הן אמת שהוא בעיקר נתפס לח' וע' שזה ממש אמת וסבר שעל הרוב אי אפשר להכריע לא שמתי לב. אבל לעניין הקושי הסכים שהכל קשה ולא כפי שציירת לעיל. ובכל אופן זה שהרב נתן אדלר שינה ולמד שנים מן הסתם לא רק על הח' וע' וקשה להאמין.

ובכל אופן גם אם היה נכון שהרב אדלר שינה רק בח' וע' המעשה הובא בעיקר לשינוי שאפשר לשנות וגם הצרור החיים סובר שאפשר למי שבר הכי ואם נוכיח שהמבטא הספרדי הוא הנכון השאלה שתישאל על השינוי ובאמת לזה הוא הובא.

זה באמת בעניין הכללי שדיבר עליו. על שינוי המבטא.

אז עיינת במקבילה ולא ביבי"א.

המעשה הוא באמת לסתור ואת זה הוא בא לשלול שרק הוא יכול לשנות וכו'. ולא אחרים ולא חייב שעל כל פרט יסכים עמו.

די, ברצינות.

הן אמת שהוא בעיקר נתפס לח' וע' שזה ממש אמת וסבר שעל הרוב אי אפשר להכריע לא שמתי לב. אבל לעניין הקושי הסכים שהכל קשה ולא כפי שציירת לעיל. ובכל אופן זה שהרב נתן אדלר שינה ולמד שנים מן הסתם לא רק על הח' וע' וקשה להאמין.

בסדר תמצא עדות אחרת, בצרור החיים זה מה שכתוב.

ובכל אופן גם אם היה נכון שהרב אדלר שינה רק בח' וע' המעשה הובא בעיקר לשינוי שאפשר לשנות וגם הצרור החיים סובר שאפשר למי שבר הכי ואם נוכיח שהמבטא הספרדי הוא הנכון השאלה שתישאל על השינוי ובאמת לזה הוא הובא.

זה לא קשור לנושא האשכול, זה נושא אחר לחלוטין. צריך לדון עליו בפנ"ע.

אז עיינת במקבילה ולא ביבי"א.
אתה הראת לדעת מעשה רב, שלכתחילה נטש מבטא שנהגו בו אבותיו ולמד במיוחד מבטא הספרדי להתפלל ולברך במבטא זה. (יביע אומר שם)
די, ברצינות.
ברצינות.
בסדר תמצא עדות אחרת, בצרור החיים זה מה שכתוב.
לדעתך.
זה לא קשור לנושא האשכול, זה נושא אחר לחלוטין. צריך לדון עליו בפנ"ע.
כל הנדון של הרב אדלר לא קשור ומה אני אעשה ודנו בו פה? באמת כדאי לפתוח אשכול חדש ולהעביר את הנדון הזה לשם.

אתה הראת לדעת מעשה רב, שלכתחילה נטש מבטא שנהגו בו אבותיו ולמד במיוחד מבטא הספרדי להתפלל ולברך במבטא זה. (יביע אומר שם)

מה נושא התשובה ההיא, ומהו המבטא המדובר שם לאורך כל הדרך ?

מביך

לפי הכתוב

כל הנדון של הרב אדלר לא קשור ומה אני אעשה ודנו בו פה? באמת כדאי לפתוח אשכול חדש ולהעביר את הנדון הזה לשם.

אז תגיב זאת להם, ולא לי.

מה נושא התשובה ההיא, ומהו המבטא המדובר שם לאורך כל הדרך ?
הבאתי לך מפורש ביביע אומר שם שהביא מעשה רב ששינה לכתחילה המבטא יותר מזה אין לי מה להוסיף.

לפי הכתוב
לא כתוב. זה אתה מבין. ואני מבין אחרת. ואין לי מה להוסיף.
אז תגיב זאת להם, ולא לי.
התייחסתי לדבריך על הרב אדלר. זה שאין כאן מקומו אני לא יכול לרדוף כל היום בפורום ולדווח ולבקש שיעבירו ולהגיב אחרי.

הבאתי לך מפורש ביביע אומר שם שהביא מעשה רב ששינה לכתחילה המבטא יותר מזה אין לי מה להוסיף.
הוא לא תקע את זה סתם כך בלי קשר, ונושא התשובה ההיא כמדומני לא היה האם מותר לשנות מבטא.

לא כתוב. זה אתה מבין. ואני מבין אחרת. ואין לי מה להוסיף.
גם לי

התייחסתי לדבריך על הרב אדלר. זה שאין כאן מקומו אני לא יכול לרדוף כל היום בפורום ולדווח ולבקש שיעבירו ולהגיב אחרי.
לא הבנתי, אבל לא חשוב, הרי זו אינה תגובה על דברי.

הוא לא תקע את זה סתם כך בלי קשר, ונושא התשובה ההיא כמדומני לא היה האם מותר לשנות מבטא.
השאלה לא הייתה אם המבטא הספרדי נכון או לא אפילו שהוא דן בזה כי זה חשוב לתשובה אלא האם אשכנזי שחונך במבטא הספרדי יכול להישאר במבטאו זה או שיש לו לחזור למנהג אבותיו ולהתפלל במבטא אשכנזי. והנה הרב אדלר שהיה אשכנזי וגדל על המבטא האשכנזי שינה לכתחילה הא ותו לא.

השאלה לא הייתה אם המבטא הספרדי נכון או לא אפילו שהוא דן בזה כי זה חשוב לתשובה אלא האם אשכנזי שחונך במבטא הספרדי יכול להישאר במבטאו זה או שיש לו לחזור למנהג אבותיו ולהתפלל במבטא אשכנזי. והנה הרב אדלר שהיה אשכנזי וגדל על המבטא האשכנזי שינה לכתחילה הא ותו לא.
לכן הוא הביא את זה באות ה' שם דן על הקמ"ץ האשכנזי והספרדי.

סתם שאלה מסקרנת: מאיפוא הגר"א הכיר ספרדים?

הוא לא התכווין לספרדים שאתה מכיר (שלומדים ילקו"י ומצביעים ש"ס),
הוא דיבר על קהילות גולי ספרד שהיו בערי אירופה כמו קהילת הספרדים שבהולנד ועוד,
אתה היום היית קורא להם אשכנזים.

נערך לאחרונה:
הביא את זה כהכנה לאות הבאה. שם הביא את דברי הרב קוק שאין לשנות. וגם באות עצמה המשיך לדון בזה שמותר לשנות. ודברי הרב אדלר הללו הובאו גם ביחוה דעת חלק ג יט לעניין שמותר לשנות וכן בחלק ו קנ לעניין הנ"ל.
ובכל אופן אני מחזיק בדעתי שהכוונה ששינה הכל ולא יתכן שלמד שלוש שנים רק ח' וע'.

הביא את זה כהכנה לאות הבאה. שם הביא את דברי הרב קוק שאין לשנות. וגם באות עצמה המשיך לדון בזה שמותר לשנות. ודברי הרב אדלר הללו הובאו גם ביחוה דעת חלק ג יט לעניין שמותר לשנות וכן בחלק ו קנ לעניין הנ"ל.
ובכל אופן אני מחזיק בדעתי שהכוונה ששינה הכל ולא יתכן שלמד שלוש שנים רק ח' וע'.

הביא את זה כהמשך לאות הקודמת.

זכותך.

הוא הביא מעשה על ת"ח ששינה למבטא הספרדי אין שום עניין להביא את זה כראיה לקמץ דווקא, והיה יכול להביא ישר אחרי שטען שהמבטא הספרדי יותר נכון, אלא מה שהוא דן בהוכחות לכל מיני מבטאים ואותיות וכשסיים לדון הביא את המעשה אחרי כל הנ"ל ולא בדווקא על הקמץ אלא שהקמץ היה הנדון האחרון. ובכל אופן עיקר הבאתו הוא לעניין זה שאפשר לשנות וכמו שהוא בשאלת השואל וכמו שכתב להדיא שהביא בשביל זה וכמו שבכל מקום שמביא מעשה זה מביא בשביל זה וכאמור לעיל.

ראשי תחתית